Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εν αναμονή της πρόσκλησης από την Αγκυρα

Στην Αθήνα σήμερα ο Εντι Ράμα, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία και με φόντο τις διεργασίες για προσφυγή στη Χάγη

Εν αναμονή της πρόσκλησης από την Αγκυρα δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, για να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές, αναζητώντας επικίνδυνες διευθετήσεις εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Σε ενημέρωση, χτες, των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, είπε ότι δεν υπάρχει «κάτι νεότερο με την Τουρκία. Βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν και αναμένουμε. Δεν υπάρχει κρούση ή μήνυμα από την τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά τον ορισμό ημερομηνίας» για επανέναρξη των διερευνητικών, υποστήριξε. «Από Σεπτέμβρη περιμένουμε να μας προσφέρει κάποια ημερομηνία», θύμισε, σημειώνοντας ότι γι' αυτήν την επανεκκίνηση μπαίνουν ως προϋπόθεση από την Αθήνα η αποκλιμάκωση και η αποφυγή από την Αγκυρα κάθε προκλητικής ενέργειας σε βάθος χρόνου.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ως ΥΠΕΞ απέφυγε να σχολιάσει το νέο περιστατικό στα Ιμια (βλέπε δίπλα θέμα), παραπέμποντας για πληροφορίες στο ...Λιμενικό.

Απέφυγε επίσης να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες από την Αλβανία ότι σήμερα καταφτάνει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ε. Ράμα, με στόχο να «βοηθήσει» στην πρόταση του «διαλόγου» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, περίπου ως ...ενδιάμεσος.

Aργότερα, βέβαια, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ο Ν. Δένδιας θα έχει σήμερα, Παρασκευή, «ιδιωτική συνάντηση» στην Αθήνα με τον Ράμα και ότι στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό ομόλογό του στο οποίο θα παραβρεθεί και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ο Ράμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Δένδια και αμέσως μετά επισκέφτηκε στην Τουρκία τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αλλωστε, Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν πρόσφατα να προσφύγουν στη Χάγη για να χαραχθούν οι μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να λέει χτες πως οι διμερείς επαφές μεν προχωρούν, αλλά οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμα στο σημείο να υπογράψουν το συνυποσχετικό το οποίο, όπως σημείωσε, έχει χαρακτηριστικά διεθνούς συμφωνίας, εξ ου και θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο Κοινοβούλια.

Σε κάθε περίπτωση και αυτή η επιχειρούμενη διευθέτηση «κουμπώνει» πάνω στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την περιοχή. Εμμέσως το επιβεβαίωσε ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι, που αρθρογραφώντας στο πρακτορείο ειδήσεων IBNA, σε αναφορά για το τι έγινε επί ημερών του στο αλβανικό ΥΠΕΞ για να «τρέξει» η υπόθεση (σε παζάρι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) φωτογράφισε το ...ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ: «Αυτή η σοβαρή δέσμευση με την Ελλάδα υποστηρίχθηκε από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τους οποίους κρατούσαμε ενημερωμένους για το πακέτο των ζητημάτων στη συζήτηση και ενθάρρυναν την εξεύρεση μόνιμων λύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα άλλο διπλωματικό μέτωπο με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο στέφθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Παπαϊωάννου είπε ότι το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ από το βόρειο Ιόνιο έως το Ταίναρο «θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ