Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη συνεστίαση του Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στη συνεστίαση και κοπή πίτας του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, την Κυριακή 20 Μάρτη στις 1 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Νήαρ Ηστ (Εθνικής Αντιστάσεως 118 και Φιλαδελφείας, Καισαριανή).

Στη συνεστίαση θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα Πάτρας με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Δυτική Μακεδονία και Γιάννενα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα, Πέμπτη 17 Μάρτη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • 11.00: Συνάντηση με τον δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, στο δημαρχείο Εορδαίας.
  • 12.00: Ομιλία σε εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
  • 17.30: Συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ Δυτικής Μακεδονίας, στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων» στην Κοζάνη.
  • 19.00: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Αύριο, Παρασκευή 18 Μάρτη ο ΓΓ της ΚΕ θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • 12.30: Θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και θα συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου.
  • 13.00: Θα συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
  • 13.30: Θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τα υγειονομικά σωματεία (Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ, Σύλλογος Εργαζομένων «Χατζηκώστα», ΕΙΝΗ) και άλλους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων της πόλης, στην αίθουσα ΚΕΚ 1&2.
  • 19.00: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, με θέμα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», στο κλειστό γήπεδο Λιμνοπούλας.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΡΕΥΜΑ
Το «φαρμάκι ως φάρμακο» και ανηφόρα χωρίς τέλος για τον λαό

ΚΚΕ: Μέτρα - κοροϊδία ενταγμένα στη στρατηγική που φουντώνει τη φτώχεια

Eurokinissi

Αλλη μια φουρνιά από «μετρημένα» και «στοχευμένα» για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα μέτρα - κοροϊδία για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και την ακρίβεια, με βάση πάντα τις περιλάλητες «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τη «δημοσιονομική της σταθερότητα», την ώρα που μοιράζει δεκάδες δισ. στο κεφάλαιο, στο όνομα και της «ενεργειακής αυτονόμησης» της ΕΕ, εξήγγειλε χτες το απόγευμα σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Κρύβοντας ότι οι απανωτές αυξήσεις στην Ενέργεια και σε βασικά αγαθά ως αποτέλεσμα της «πράσινης μετάβασης», των επεκτατικών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός έκλινε σε όλες τις πτώσεις τα περί «εισαγόμενων ανατιμήσεων», «διεθνούς κερδοσκοπίας που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση» κ.ο.κ., παρουσιάζοντας το «φαρμάκι ως φάρμακο» και ως δήθεν διέξοδο τις παρεμβάσεις της Κομισιόν, που επιταχύνουν αυτή την πολιτική που φουντώνει τη φτώχεια απ' όλες τις μπάντες.

Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ένταση των προσπαθειών για τις «πράσινες» μπίζνες και στην Ελλάδα με περισσότερες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποίηση πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και μετατροπή της χώρας σε «πύλη» υγροποιημένου φυσικού αερίου κ.ά. Με λίγα λόγια, επιτάχυνση της στρατηγικής που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και που έχουν βυθίσει μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού στην ενεργειακή φτώχεια, την ίδια στιγμή που οι μονοπωλιακοί όμιλοι του ενεργειακού χώρου αποκομίζουν ανυπολόγιστα κέρδη.

Ενώ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο λαός πληρώνει και με νέες θυσίες τη συμμετοχή της αστικής τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για κομμάτι από τη λεία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της (...) Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά κι απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή».

Κατά τα άλλα, με όλα τα παραπάνω στο «τραπέζι», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που θα εξειδικευθούν περαιτέρω σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, θα φτάσουν τα 1,1 δισ. ευρώ, για το επόμενο τρίμηνο, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται μάλιστα οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιδοτήσεις καυσίμων κίνησης, επιδόματα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους κ.ά. Πρόκειται για ποσό που αποδεδειγμένα, πριν ακόμα από το νέο «τσουνάμι» αυξήσεων, δεν αρκούσε για να καλύψει ούτε ένα απειροελάχιστο μέρος των μεγάλων αυξήσεων μόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πόσο μάλλον σήμερα και για τις αυξήσεις παντού. Ενώ μια απ' τα ίδια αναμένονται και οι «ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα», μέτρα που έχουν ήδη μετρηθεί και κριθεί ανεπαρκή από φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός βαφτίζοντας «λαϊκισμό» και «ανεφάρμοστες λύσεις» τα μόνα μέτρα που θα έδιναν μια έστω ανακούφιση στον λαό, όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης κ.λπ., ξεκαθάρισε ότι «οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες (...) Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει» και «δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας», οι οποίες αφορούν, όπως διευκρίνισε, τον στόχο της «επενδυτικής βαθμίδας», για να δανείζεται φτηνά το κεφάλαιο.

Κατάργηση φόρων, αυξήσεις στους μισθούς το ελάχιστο για να ανακουφιστεί ο λαός

Σε σχόλιό του για το διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία ο πρωθυπουργός να μιλάει για μέτρα ανακούφισης, την ώρα που οι παράγοντες και οι αιτίες που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια "ζουν και βασιλεύουν". Κανένα μέτρο που εντάσσεται σ' αυτήν τη στρατηγική δεν πρόκειται να αναπληρώσει ούτε ένα μικρό μέρος των μεγάλων ανατιμήσεων, που είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ενεργειακών ανταγωνισμών, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και που πληρώνουν οι λαοί πολύ ακριβά.

Αν ο δρόμος παραμένει ανηφορικός για τον λαό, αυτό συμβαίνει γιατί πυξίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, αποτελούν οι λεγόμενες "αντοχές της οικονομίας", δηλαδή η υπεράσπιση των κερδών των λίγων.

Το ελάχιστο, αυτήν τη στιγμή, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είναι η κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους. Η πραγματική λύση βρίσκεται στον αγώνα για να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ.) προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί "εμπόρευμα".

ΥΓ: Δεν χρειάζεται ο πρωθυπουργός να μας υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι με το μέρος του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, μας το υπενθυμίζει η κλιμακούμενη, αλλά και επικίνδυνη για τον λαό ελληνική εμπλοκή».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Για τους επόμενους 5 μήνες βασικό ορμητήριο των Αμερικανών

Τη συμμετοχή και επισήμως, από προχτές και για τους επόμενους 5 μήνες, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve 2022», ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού του (ΟΛΑ), την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι Αμερικανοί, από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», μια μετακίνηση που αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που επιταχύνονται στη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το φόντο, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΛΑ, ο ακριτικός λιμένας θα υποστηρίξει την 9η, κατά σειρά, κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF).

Ετσι, σήμερα το πρωί το βρετανικό οχηματαγωγό «Hartland Point» αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας ΝΑΤΟικό εξοπλισμό από το λιμάνι του Σαουθάμπτον. Επίσης, το Σάββατο αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη και το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion». Αναμένεται να ξεφορτώσει τεθωρακισμένα και στρατιωτικό υλικό, τα οποία ακολούθως, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής «εναλλαγής» δυνάμεων, θα προωθηθούν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία.

Εξάλλου, έως αύριο, Παρασκευή, διεξάγεται η άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22 / THRACIAN COOPERATION-22» στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, η οποία περιλαμβάνει συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων, μία ακόμα άσκηση πολέμου με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στον Εβρο προβλέπει την προάσπιση της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η πολυδιαφημισμένη «Σούδα του Βορρά» καθίσταται στόχος, όπως και κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας που αποτελεί πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τη βούλα της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αρχισαν τα... όργανα της συνεκμετάλλευσης και της ΝΑΤΟικής «συνοχής»
  • Συνάντηση υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Τουρκίας χτες
  • Πομπέο: «Ωρα για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής με "χρυσή τομή" στα Ελληνοτουρκικά»

Eurokinissi

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Κυριακή, που με αμερικανοΝΑΤΟική διαμεσολάβηση έβαλε «θεμέλιο» για επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα επόμενα κομμάτια του παζλ.

Χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Ακάρ, είχαν συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, σε αυτή «υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας». Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε «να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», σε στρατιωτικό πάντα επίπεδο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Οπως ανακοινώθηκε, οι συνομιλίες «θα εστιασθούν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής».

Σημειώνεται ότι επίσης χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Σ. Ονάλ, στο περιθώριο της Συνόδου «Libya Stability Initiative», που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης. Στη συνομιλία τους έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου της «θετικής ατζέντας», ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο στην Αθήνα εντός Νοέμβρη.

«Σήμα» διευθετήσεων από Πομπέο

Στο μεταξύ, δίνοντας και το υπόβαθρο των κινήσεων που επιταχύνονται, χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εκ των πρωτεργατών της Συμφωνίας για τις βάσεις, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, τόνιζε πως «τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο». Ενώ στέλνοντας σήμα «διευθετήσεων» και κλεισίματος των «εκκρεμοτήτων» σε μια τέτοια κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Ολες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».

Ειδικά για την Ελλάδα εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής «Αμυντικής Συμφωνίας» για την επέκταση των βάσεων, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», ως προπύργιο των ευρωατλαντικών συμφερόντων στη σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα, στην οποία άλλωστε επιτέθηκε για «τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει» και τη στήριξη «στο καθεστώς του Κρεμλίνου».

Παράλληλα, για την Τουρκία είπε πως πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής και ότι «αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν».

Σημαντικό ρόλο απέδωσε στην Τουρκία και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, που επίσης μίλησε στο ίδιο συνέδριο. Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, απάντησε ότι είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και ότι η προσπάθειά της να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή είναι σημαντική.

Δικομματική «ομοφωνία» στους στόχους της αστικής τάξης

Θυμίζουμε, την Ντόνφριντ είχε δει προ ημερών και ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και την Τρίτη είχε σειρά συναντήσεων με μέλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως και την M. Μοντγκόμερι, αναπ. υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας.

Μεταξύ άλλων, στην ατζέντα βρέθηκαν «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το Μεταναστευτικό, η Διεύρυνση και, κυρίως, η ενεργειακή της ασφάλεια και αυτονομία». Ο Βαρβιτσιώτης, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, επέμεινε στους συνομιλητές του ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να καταστεί ενεργειακός κόμβος», ενώ εστίασαν στο σχήμα 3+1 (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ), λέγοντας ότι «δίνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας και αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, τη δικομματική «ομοφωνία» στο στόχο της αναβάθμισης της αστικής τάξης μέσα από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποτύπωσε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του «Φόρουμ των Δελφών» στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Θ. Ντόκου, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, του συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διπλωματίας Β. Καλπαδάκη και του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας.

Ο Πάιατ, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του που λήγει στην Ελλάδα, τόνισε ότι «εργάστηκε» «στενά με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, είπε ότι «στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τώρα στην ουκρανική κρίση έχει μεγάλη σημασία, καθώς η Β. Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ», δίνοντας έτσι και το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο ως «κρίκο» στα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας.

Ο Ντόκος σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία αβέβαιη και ασταθή γειτονιά, αλλά με «μερικές σταθερές, όπως οι δυνατοί δεσμοί ΗΠΑ - Ελλάδας», διαβεβαίωσε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ότι «η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε», ενώ ταυτόχρονα έβαλε ως στόχο την «επόμενη μέρα», «τόσο στον τομέα της Ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν - ως Ευρώπη - ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς - ως χώρα - ειδικότερα πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί», πρόσθεσε, ενώ με τα ίδια προτάγματα, ο Καλπαδάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον ένα κέντρο για ενεργειακή ανάπτυξη».

Ο δε Κουμουτσάκος σημείωσε την «τεράστια σημασία» που έχει και για τις ΗΠΑ και για την Ελλάδα η Συμφωνία για τις Βάσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι «αποτελεί και μία απάντηση στον ρωσικό απολυταρχισμό, όπου η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο άμυνας την κάνει ακόμη πιο ανθεκτική ως χώρα και ως μέλος του ΝΑΤΟ». Για τις ΗΠΑ, είπε ότι «η συνεργασία αυτή είναι σημαντική, καθώς ενισχύονται τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, δηλαδή η Ελλάδα», σε άλλη μια επικίνδυνη επίκληση περί «ΝΑΤΟικών εδαφών» και συνόρων.

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία παραχώρηση του λιμανιού για ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς!

Να σταματήσουν τώρα η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και η παραχώρηση του λιμανιού για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, καταδικάζοντας την επικείμενη άφιξη και παραμονή του ΝΑΤΟικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στον Πειραιά τις επόμενες μέρες, που περιπολεί στην περιοχή στο πλαίσιο της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, και τον κατάπλου του αμερικανοΝΑΤΟικού πυραυλοφόρου καταδρομικού που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο "Χ. Τρούμαν" για τον ίδιο σκοπό.

Η ΤΕ Πειραιά τονίζει πως «αυτές οι εξελίξεις είναι κρίκος στην αλυσίδα της πολύ επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας μας, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), στην πολεμική αντιπαράθεση και με τη συμμετοχή του λιμανιού του Πειραιά. Καθιστά τη χώρα μας "θύτη" των ληστρικών πολέμων των ιμπεριαλιστών απέναντι σε άλλους λαούς, στο πλευρό των ΝΑΤΟ - ΕΕ και ΗΠΑ. Καθιστά τον λαό μας και την περιοχή μας πιθανό "θύμα" αφού μπορεί να μετατραπούν σε στόχο αντιποίνων».

Καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία του Πειραιά «σε επαγρύπνηση και άμεση κινητοποίηση, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και του λιμανιού στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή του λιμανιού σε ναύσταθμο των ιμπεριαλιστών!».

Να απαιτήσουν:

-- Να σταματήσουν αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

-- Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

-- Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

-- Καμία παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά και των υποδομών του για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πολεμικό συμβούλιο» με την κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή

«Οι στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή», λέει ο υπουργός Αμυνας

«

Πολεμικό συμβούλιο» θύμιζε η χτεσινή έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, βάζοντας στο επίκεντρο την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας, με αλλαγές και στην ίδια τη Δομή Δυνάμεών της για προσαρμογή της στις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Σχετικές συζητήσεις άλλωστε αναμένονται και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούνη. Συζητήσεις και σχέδια όπου η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, βυθίζοντας τον λαό ακόμα βαθύτερα σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

Χαρακτηριστικά, πριν την έναρξη της χτεσινής Συνόδου συναντήθηκαν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν (κατόπιν θα επισκεφθεί Σλοβακία και Βουλγαρία) με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τη βοήθεια των Αμερικανών «στις προσπάθειες να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε πραγματικά τη συλλογική μας άμυνα. Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη είναι ένα ισχυρό μήνυμα διατλαντικής ενότητας και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την υποστήριξή σας σε αυτό που κάνουμε μαζί στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».

«Το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αυξήσει την παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ισχυρίστηκε σχετικά με την ανάπτυξη κι άλλων ευρωατλαντικών δυνάμεων που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου, σημειώνοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή».

Ακολούθησε συνεδρίαση των υπουργών του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή επίσης των ομολόγων τους από Ουκρανία, Γεωργία, Φινλανδία και Σουηδία, και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ αρμόδιου για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ασφάλεια, Ζοζέ Μπορέλ (ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και συζήτησαν το Ουκρανικό, αλλά και την κατάσταση σε Ανατ. Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια).

Δίνοντας το υπόβαθρο της ανοιχτής εμπλοκής του ΝΑΤΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, που έχει κάνει τον λαό της Ουκρανίας «σάκο του μποξ», ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «για πολλά χρόνια, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες», μαχητές που πολεμούν αυτήν τη στιγμή κόντρα στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης ότι «παρείχε μεγάλες ποσότητες κρίσιμου εξοπλισμού για να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», όπως έκανε - από τις πρώτες μάλιστα - η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στέλνοντας τυφέκια εφόδου, αντιαρματικά και άλλο υλικό, πρόσθετα και στη διάθεση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και δυνάμεων για τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που έκλεισε τη Σύνοδο, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την παροχή «σημαντικού οπλισμού» στην Ουκρανία, αλλά πως «είναι ενωμένοι» στο ότι δεν θα αναπτύξουν δυνάμεις στην ίδια την Ουκρανία.

«Ανταποκρινόμαστε στην κρίση με ταχύτητα και ενότητα», είπε, και δείχνοντας ξανά τις ανοιχτές προετοιμασίες ακόμα και για γενικευμένη σύγκρουση, θύμισε ότι ήδη από τις προηγούμενες βδομάδες ενεργοποίησαν τα «Σχέδια Αμυνας» του ΝΑΤΟ, αύξησαν τις ετοιμότητες των Δυνάμεών τους, ενεργοποίησαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του άρθρου της Συνθήκης του ΝΑΤΟ περί «Συλλογικής Αμυνας» τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF - περίπου 40.000 άνδρες - υπάγεται απευθείας στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ, SACEUR, Αμερικανό πτέραρχο Τ. Γουόλτερς), ενώ επιπλέον 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ήδη στην ήπειρο, χώρια τα σχέδιά τους για μετακίνηση και άλλων από τις ΗΠΑ, με κόμβο διεκπεραίωσής τους και την Αλεξανδρούπολη. Προχωρά επίσης η σύσταση άλλου ενός Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup) στη Ρουμανία, κοντά στους 4 που επιχειρούν ήδη στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ακόμα ότι οι χερσαίες δυνάμεις υποστηρίζονται από σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, ενώ ήδη συστοιχίες «Patriot» έχουν μετακινηθεί από άλλα κράτη - μέλη σε κράτη της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου η αεράμυνα έχει επίσης ενισχυθεί, με περισσότερες πτήσεις ιπτάμενων ραντάρ και μαχητικών σε αποστολές εναέριας αστυνόμευσης.

Πτήσεις όπου μετέχουν και ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ, όπως και αμερικανικά κατασκοπευτικά που απογειώνονται από τη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα. Ενώ, θυμίζουμε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει σχέδια και για μετακίνηση ελληνικών συστημάτων «Patriot» προς Βουλγαρία και Ρουμανία, ή έστω μετακίνηση στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικών στην αεράμυνα, στις εν λόγω χώρες.

Κίνδυνος θάνατος για τους λαούς η νέα δομή δυνάμεων

Αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, πέρα από τις άμεσες αυτές κινήσεις, ο Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις έχουν περάσει ανεπίστρεπτα σε άλλο επίπεδο, τόνισε ότι «το περιβάλλον ασφαλείας έχει πλέον αλλάξει δραματικά». Γι' αυτό και στάθηκε στην ανάγκη η λυκοσυμμαχία «να ενισχύσει την άμυνά της τώρα και στα χρόνια που έρχονται μπροστά», να αναπροσαρμόσει στα βασικά τη Δομή Δυνάμεών της με βάση τις νέες συνθήκες, π.χ. με περισσότερες δυνάμεις και αποθήκευση υλικού στα ανατολικά, περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις κ.ο.κ.

Εξ ου και οι υπουργοί εξουσιοδότησαν χτες τους στρατιωτικούς ηγήτορες της λυκοσυμμαχίας να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι, για αναπροσαρμογές σε όλα τα πεδία: Γη, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και Διάστημα.

Ερωτηθείς σχετικά ο Στόλτενμπεργκ έδωσε μια εικόνα για τις αλλαγές: Επανέλαβε τα περί περισσότερων χερσαίων δυνάμεων στα ανατολικά της συμμαχίας και μίλησε για περισσότερες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης για αναπτύξεις περισσότερων αεροπλανοφόρων με τις αρμάδες συνοδείας τους, υποβρυχίων και γενικά πολεμικών πλοίων στους κρίσιμους θαλάσσιους διαύλους.

Θύμισε δε με νόημα ότι έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια στήθηκαν τέσσερα Battlegroups στην Ανατολική Ευρώπη, τριπλασιάστηκε η δύναμη της NRF, αυξήθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις - περιγράφοντας έτσι και το πώς τα σχέδια ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση δεν ξεκίνησαν στις 24 Φλεβάρη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - και πάνω σε αυτά προέβλεψε «παρόμοια εξέλιξη» τώρα.

Για να υλοποιηθούν εξάλλου όλα αυτά τα ανατριχιαστικά τους σχέδια, επέμεινε ότι χρειάζονται «μεγαλύτερες επενδύσεις» για εξοπλισμούς, καλωσορίζοντας π.χ. τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Δανίας να δαπανήσουν άμεσα τεράστια κονδύλια και καλώντας τα κράτη - μέλη να εκπληρώνουν απαρέγκλιτα τη νόρμα (καθορισμένη ήδη από το 2014) το καθένα να δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες.

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι προειδοποίησε πως «η Ρωσία είναι μια επιβλητική στρατιωτική δύναμη. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις ικανότητες της Ρωσίας για συνεχόμενο πόλεμο και συνεχόμενες επιθέσεις κατά πόλεων, τους κινδύνους που συνεπάγονται οι στρατιωτικές της ικανότητες».

Δεν έχει ταβάνι η ελληνική εμπλοκή

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε στη Σύνοδο την «ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και τόνισε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν πλήρως στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τα σχετικά σχέδια, και αρκετές στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή».

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την ΕΕ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά», επισημαίνοντας «το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις και στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «συμβάλλει συνεχώς στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας στις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων αλλά και με τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντραγκομίρ Ζάκοφ, στον απόηχο ίσως των προαναφερόμενων πληροφοριών για μετακίνηση οπλισμού στη γείτονα.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Διαμαρτυρία στη ΓΓ Ενημέρωσης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 11 π.μ. καλούν τα εκλεγμένα μέλη στα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΜΜΕ οι οποίοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Η διαμαρτυρία θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (Καλλιθέα, οδός Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου - κοντινή πρόσβαση ο σταθμός του Μετρό «Συγγρού - ΦΙΞ»), ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά και στη σκόπιμη, επικίνδυνη και παραπλανητική προπαγάνδα που συντάσσεται με την πολεμική προπαγάνδα των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας, οργανώνουν αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα Επιτροπές Ειρήνης και σωματεία.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Πέμπτη 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου, συγκέντρωση οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

-- Αύριο, Παρασκευή 18 Μάρτη

  • Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και σωματεία της πόλης.
  • Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και σωματεία οργανώνουν μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση με μουσικά σχήματα από τη Μεσσηνία και αντιπολεμικά ποιήματα από θεατρικές ομάδες και λογοτέχνες.

-- Το Σάββατο 19 Μάρτη στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Γυμναστήριο Κάτω Χαλανδρίου «Μάρκος Παπαδάκης» (Σαρανταπόρου και Σοφοκλή Βενιζέλου), η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου (μέλος της ΕΕΔΥΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου (μέλος της ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής και το παράρτημα Βόρειου Τομέα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής καλούν σε εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο.

-- Την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 π.μ., στην αίθουσα προβολών του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Θέρμης διοργανώνουν εκδήλωση η ΕΔΥΕΘ και η Επιτροπή Ειρήνης Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν ο Ν. Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και αντιπρόεδρος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και ο Μ. Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Ανοιξε πάλι ο βόθρος

«- Μαμά, πώς γράφεται η ΕΙΡΗΝΗ;

- Με αγώνες παιδί μου»

Η φράση αυτή, μαζί με το σφυροδρέπανο και την υπογραφή του ΚΚΕ, που είχε γραφτεί σε σχολείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης λίγο μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσίας, βεβηλώθηκε χτες από φασίστες.

Με το μισητό από τον λαό σύμβολό τους, τη σβάστικα, προσπάθησαν μέσα στα σκοτάδια, όπως συνηθίζουν, να καλύψουν τόσο τη λέξη «ειρήνη» όσο και τη λέξη «αγώνες» αλλά και φυσικά το σφυροδρέπανο.

Ποιος άλλος πέρα από όσους βαράνε προσοχή μόνο και μόνο στο άκουσμα του ΝΑΤΟ θα ενοχλούνταν από τα συνθήματα των κομμουνιστών, που πρωτοστατούν στην πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, για να ξεκουμπιστεί από κάθε άκρη της χώρας η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ;

Τα θρασύδειλα φασιστοειδή, που είδαν στην πράξη το προηγούμενο διάστημα - ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη - ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν θα τους αφήσει σπιθαμή γης για να χύνουν το ναζιστικό τους δηλητήριο, απέδειξαν για μία ακόμη φορά τον ρόλο τους. Τον ρόλο δηλαδή του «μακριού χεριού» του συστήματος, το οποίο όλες αυτές τις μέρες έχει επιστρατεύσει κάθε βρώμικη πένα και φωνή, ακόμα και αυτές που είχαν ξεχάσει οι ίδιες ότι υπάρχουν για να επιτεθούν στο ΚΚΕ και όσους απαντούν ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι με τους λαούς και όχι τους ιμπεριαλιστές.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΑΕ
«Κρίκος» του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού ως τον Περσικό, «καμπάνα» κινδύνων για τον λαό

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση ψήφισαν από κοινού ότι αν το απαιτήσουν οι ΝΑΤΟικοί η Ελλάδα θα στείλει στρατό στα Αραβικά Εμιράτα!

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τη Στρατιωτική Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «αναβαθμίζοντας» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης την εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτού, απέναντι στο Ιράν, στην Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η Συμφωνία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως νομοσχέδιο με τον τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».

Το γεγονός ότι η κύρωση της Συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τα ίδια της τα άρθρα, στα οποία προβλέπονται ρήτρα αμοιβαιότητας στη συνδρομή αντιμετώπισης επίθεσης που θα δεχθεί κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη και η προκλητική παροχή του δικαιώματος η μία χώρα να στέλνει και να εγκαθιστά στρατεύματα στην επικράτεια της άλλης!

Η Συμφωνία μάλιστα έχει συνταγματική ισχύ αφού ψηφίστηκε σύμφωνα με το απαράδεκτο άρθρο 27 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι μπορεί στην ελληνική επικράτεια να παραμείνει ή να γίνει διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης, αρκεί κάτι τέτοιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με το 50% συν 1 των βουλευτών. Αρθρο που διαφύλαξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργησή του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, επισήμανε ότι και με αυτήν τη Συμφωνία «η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως "μεντεσέ" στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κρίκο μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη μια, και μιας χώρας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, από την άλλη». Πρόσθεσε πως «ειδικά με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου στην περιοχή, η ελληνική αστική τάξη αναβαθμίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια τις οικονομικές και στρατιωτικές της σχέσεις, με αποκορύφωμα την αποστολή συστοιχιών αντιπυραυλικών συστημάτων "Patriot", για να τη συνδράμει στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με το Ιράν».

Ειδικά για τις προβλέψεις της Συμφωνίας ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε: «Ποιος, αληθινά, πιστεύει ότι θα έρθουν στρατιώτες, στρατιωτικοί, στρατιωτικές δυνάμεις από τα ΗΑΕ να πολεμήσουν τους φίλους και συμμάχους τους Τούρκους; Αυτό δεν υπονοείτε; Είναι αστεία αυτά τα επιχειρήματα. Αυτές οι μετακινήσεις είναι αναγκαίες για τη στρατηγική ευελιξία των ΗΠΑ, για τα σχέδιά τους και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Για κοιτάξτε τη συγκέντρωση 100.000 ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών στην Ουκρανία. Χρειάζονται γη, υποδομές και βάσεις. Γι' αυτές τις επιχειρήσεις, λοιπόν, προετοιμάζεστε. Ολες αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής χτυπάνε καμπάνες για ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους». Το ΚΚΕ βέβαια καταψήφισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση εμπλέκει παραπέρα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ισχυροποιεί την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η στρατιωτική συνδρομή που προβλέπει η Συμφωνία εκ μέρους των ΗΑΕ προς την Ελλάδα σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία, είναι παραπάνω από αμφίβολη, όταν η χώρα αυτή έχει χρηματοδοτήσει την Τουρκία με 10 δισ. δολάρια.

Τόνισε ότι η Συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που έχει κλιμακωθεί η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με τη στρατιωτική επέμβαση της τελευταίας στην Ουκρανία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει παραπέρα τον γεωστρατηγικό ρόλο της εγχώριας αστικής τάξης έχει τη συνδρομή όλων των αστικών κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πόσο «διέπρεψε» σε αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν γέμισε την Ελλάδα με αμερικανικές βάσεις.

Πρόσθεσε ότι «παιδί του πολέμου» και συνολικά της πολιτικής για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» που εκτοξεύει τους ανταγωνισμούς είναι και η ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο λαός και συμπλήρωσε πως στο παιχνίδι των ανταγωνισμών ούτε η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας ούτε η μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, μέσα από τα δίκτυα των αγωγών που εξυπηρετούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα, δεν μπορούν να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα. «Το βλέπουμε αυτό στην Ουκρανία, που παρότι ήταν ενεργειακός κόμβος, ξέσπασε πόλεμος και ο λαός της το πληρώνει πολύ ακριβά».

Κάλεσε τον λαό να μη διαλέξει στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, γιατί αυτούς τους ανταγωνισμούς οι μόνοι που τους πληρώνουν είναι οι λαοί, και με την πάλη του να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής και της σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.

Περίσσεψε η «εθνική ομοψυχία» για την «αναβάθμιση» των καπιταλιστικών κερδών

Τα όσα ανέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει βασικές αρχές» που είναι η «συμμόρφωση προς τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, δηλαδή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επί τη βάσει αυτών των αρχών πορευόμαστε». Είπε ακόμα, δείχνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού στους άκρως επικίνδυνους ανταγωνισμούς, πως «σας έχω προλέξει ότι η εξωτερική πολιτική θα επεκταθεί και πέραν της Ινδίας», για να προσθέσει επιτείνοντας τις ανησυχίες του λαού ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε περιορισμένοι στο στενό μας γεωγραφικό χώρο του νοτίου τμήματος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Πρέπει να αναπτυχθούμε. Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι πρόκληση για την Ελλάδα όχι στενού συμφέροντος, αλλά ευρύτερου ερωτήματος ασφάλειας». Ενώ για να μην αφήσει περιθώρια για τα συμφέροντα ποιου γίνονται αυτές οι συμφωνίες τόνισε: «Εχουμε υποχρέωση (...) να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Και μπορούμε να το κάνουμε (...) προασπίζοντας τις αρχές μας, τα συμφέροντά μας και την οικονομική μας παρουσία, τις εξαγωγές μας, τις επενδύσεις».

Καταλήγοντας χαρακτήρισε «μεγάλο επίτευγμα» ότι «Συμφωνίες όπως η σημερινή ψηφίζονται με ευρύτατη πλειοψηφία» που δείχνει ότι «μπορούμε να βλέπουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος μαζί», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί δηλαδή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, συνέχισε και χτες να προτρέπει την κυβέρνηση, που ήδη έχει μπλέξει τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για ακόμα πιο «πολυδιάστατη, ενεργητική, διεκδικητική εξωτερική πολιτική» γιατί, όπως είπε, «έχει επιλέξει να τρώει από τα έτοιμα, από τις συνεργασίες που χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια», δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και «μια τέτοια συνεργασία αφορά και τη Συμφωνία που συζητάμε σήμερα με τα Εμιράτα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, αποφάνθηκε ότι «η Ελλάδα βαδίζει καλά» και προέτρεψε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν τη Συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης όχι μόνο συμφώνησε αλλά συμβούλευσε την κυβέρνηση να αναλάβει τον ρόλο του «ειρηνοποιού», όπως το ...Ισραήλ! Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, με την ειδική του αγορήτρια, Σ. Σακοράφα, να απαιτεί για τέτοιες συμφωνίες περισσότερα ανταλλάγματα.

Σήμερα σε σχολές της Αθήνας

-- Στις 2 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην Πανεπιστημιούπολη 2, στην αίθουσα Β218. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 2.30 μ.μ. στις Σχολές Υγείας, στο αμφιθέατρο Παθ. Αν. Θα μιλήσει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 5 μ.μ. στο Πάντειο, στο αμφιθέατρο 3. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας
  • Στο Σύνταγμα, την Τρίτη 22 Μάρτη
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τρίτη 22 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΟ Αττικής δίνει συνέχεια στην πλατιά - μαζική δουλειά που αναπτύσσει αυτές τις μέρες, με σύνθημα «Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!».

Οι προσυγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για το συλλαλητήριο έχουν προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ., στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Βιομηχανία, Κατασκευές, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, Επισιτισμός - Τουρισμός, Εμπόριο - Υπηρεσίες, Χρηματοπιστωτικό, Υγεία - Πρόνοια, Δικηγόροι, ΕΒΕ, ΜΜΕ.

Ομόνοια: Α' Αθήνας, Βορειοδυτική Αθήνα, Βόρεια, Νοτιοδυτική, Δυτικός, Βορειοδυτική Αττική, Πειραιάς, Μεσόγεια - Λαυρεωτική.

Προπύλαια: ΑΕΙ - Ερευνα, Εκπαιδευτικοί, Νότια, Ανατολικά, Καλλιτέχνες, ΟΤΑ - Δημόσια Διοίκηση.

Οι ΚΟ Πειραιά δρομολογούν πούλμαν για το συλλαλητήριο, συγκεκριμένα: Κερατσίνι - Δραπετσώνα, 5 μ.μ., πλατεία Λαού. Κορυδαλλός, 5 μ.μ., Λ. Λαμπράκη - Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Μ. Μερκούρη). Νίκαια, 5 μ.μ., πλατεία Κουμπάκη (Σπάθα), με στάσεις πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι, Κρατικό Νοσοκομείο, Πέραμα, 5 μ.μ., πλατεία Ηρώων. Πειραιάς, 5 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και εκδηλώσεις

Παράλληλα συνεχίζονται σε όλη την Αττική οι συσκέψεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις.

Στην Πετρούπολη
Στην Πετρούπολη
Συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή πραγματοποίησαν οι ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ και οι ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ την Κυριακή. Την ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση, όπου φίλοι και οπαδοί του Κόμματος στάθηκαν στην ανάγκη μαζικής καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενίσχυσης της πάλης για να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Μεγάλο ενδιαφέρον εκφράστηκε για την Απόφαση της ΚΕ στον «Ριζοσπάστη», η οποία διακινήθηκε πλατιά και στο πλαίσιο της συγκέντρωσης.

Για τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα έχει ως έξης:

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Δραπετσώνας και η ΚΟΒ Χαραυγής καλούν στην αίθουσα του 1ου ΚΑΠΗ Δραπετσώνας (Πόντου 60). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Οπτικοακουστικού καλεί σε σύσκεψη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Θα μιλήσει ο Εντρι Νέζα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Καλλιτεχνών.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κόκκινου Μύλου - Αγ. Αννας διοργανώνει σύσκεψη στο καφενείο του Κύπριου (Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης 73) στον Κόκκινο Μύλο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Καισαριανής καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής. Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Μενιδίου καλεί σε σύσκεψη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι (πλατεία Αγ. Βασιλείου). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Βόρειας Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στο 1ο ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας (Φιλελλήνων 1). Θα μιλήσει ο Νίκος Βουρδουμπάς, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ταύρου καλεί σε συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου). Θα μιλήσει η Μάγδα Χαλτσοτάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Γλυφάδας καλεί σε συγκέντρωση στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας 123, Ανω Γλυφάδα). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ανατολικών ΟΤΑ του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στα γραφεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής (Χρυσάφη 10 - Ηλιούπολη). Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Σάββατο 19 Μάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΤΟ Πειραιά και Μεταφορών της ΚΟ Αττικής καλούν σε εκδήλωση στο Παλαιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ και οι ΟΒ Αγ. Αναργύρων - Καματερού καλούν σε συγκέντρωση στο 1ο Λύκειο Αγ. Αναργύρων (Σύρου & Παπάγου 1). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Αιγάλεω καλούν σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος», (Κουντουριώτου 22, Αιγάλεω). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Περιστερίου καλούν σε συγκέντρωση στο Θέατρο Πολιτών (Τεγέας και Μονής Δαμάστας, Περιστέρι). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Κέντρου καλεί σε εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), με θέμα «Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια... Υψώνουμε τείχος προστασίας στους μαθητές μας ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, την εκμετάλλευση». Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, Γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών.

Κυριακή 20 Μάρτη

-- Η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Στα τύμπανα του πολέμου που ξαναχτυπούν... δύναμη και ελπίδα η πάλη των λαών», στις 12 μ., στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245, Νίκαια). Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφηγηματικό δρώμενο.

-- Στις 10.30 π.μ. οι ΚΟΒ ΜΜΕ, «Ριζοσπάστη» και «902» διοργανώνουν σύσκεψη με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και προπαγάνδα» στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27). Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., οι ΚΟ Βύρωνα καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου) στον Βύρωνα. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Μεσογείων - Λαυρεωτικής καλεί σε σύσκεψη στο 1ο ΓΕΛ Παλλήνης (16ο χλμ Λ. Μαραθώνος), με θέμα «Μιλάμε στους μαθητές μας για τον ρατσισμό και τον πόλεμο». Θα παρουσιαστούν διδακτικές προσεγγίσεις. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, Κέντρα Υγείας, σχολεία και μαγαζιά της περιοχής, και τις εξής συσκέψεις:

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 6 μ.μ. στον Εύοσμο, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΤΕ Πιερίας στην Κατερίνη.

-- Στις 6 μ.μ. στο καφενείο «Πεύκο» στην περιοχή Βατάν Κατερίνης, με ομιλητή τον Στέργιο Κλιγκόπουλο, μέλος του ΤΓ Πιερίας.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 11 π.μ. στο «Καφέ Γιάννης» στην περιοχή Χοιράδικα Κατερίνης, με τον Στέργιο Κλιγκόπουλο.

-- Στις 6 μ.μ., σύσκεψη εκπαιδευτικών στην καφετέρια «Μπουλέγκα» στη Βέροια.

Σάββατο 19 Μάρτη

-- Στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ, με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Κυριακή 20 Μάρτη

-- Στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Πληροφόρησης δήμου Πέλλας.

Δευτέρα 21 Μάρτη

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη των ΚΟΒ Επισιτισμού - Τουρισμού Κ. Μακεδονίας.

Στην Αχαΐα

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 7.30 μ.μ., σύσκεψη στο καφενείο «Σταυροδρόμι» (συμβολή Αρέθα και Πανεπιστημίου) στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

Σάββατο 19 Μάρτη

-- Στις 12 μ., σύσκεψη στο καφενείο «Λίμπερο» στην πλατεία Νόρμαν της Πάτρας. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

-- Στις 11.30 π.μ., σύσκεψη στο καφενείο «Μίκης», στην οδό Σολωμού στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας.

Κυριακή 20 Μάρτη

-- Στις 11.30 π.μ., σύσκεψη στο Λαϊκό Στέκι της πλατείας Ταραμπούρα στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τετάρτη 23 Μάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Κέντρου της Πάτρας με νέους εργαζομένους, στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής». Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 7.30 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Παραλίας - Μεσσάτιδας - Βραχνέικων στην Οβρυά, στην αίθουσα κάτω από την πλατεία. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Κέντρου Πάτρας στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου). Θα μιλήσει η Γεωργία Γαλυφοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Στη Θεσσαλία

-- Η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ πραγματοποιούν μεγάλη πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Κουμουνδούρου 19). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις Καρδίτσας πραγματοποιούν σύσκεψη - συζήτηση αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΤΕΔΚ, με θέμα «Ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας; Η πείρα των λαών διδάσκει». Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Η ΚΟΒ Τυρνάβου πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο δημοτικό θέατρο «Μαξίμ», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί, παρασκηνιακά παζάρια και νέοι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί

«Ουδετερότητα» με «εγγυήσεις ασφαλείας» στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας

Με σφοδρές μάχες στο πεδίο και έντονη διπλωματική κινητικότητα εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν από τρεις βδομάδες.

Την ίδια ώρα που ουκρανικές πόλεις σφυροκοπούνται, τα κράτη του ΝΑΤΟ ενισχύουν συνεχώς τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στο επίκεντρο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα της «ουδετερότητας» της Ουκρανίας, με «εγγυήσεις ασφαλείας».

Παράλληλα με τις δηλώσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας ότι σημειώνεται κάποια «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία οξύνεται. Η Ουκρανία ζητάει ακόμα περισσότερα όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στέλνουν περισσότερα και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα, η Ρωσία επεκτείνει την επίθεση και στα περίχωρα της Οδησσού, ενώ απαντώντας στις «διεθνείς λεγεώνες» μισθοφόρων που στρατολογούνται για λογαριασμό του Κιέβου, η Μόσχα απειλεί με στρατολόγηση «εθελοντών» μισθοφόρων από τη Συρία και αλλού.

Προετοιμασίες για παράδοση «S-300» και άλλων συστημάτων στην Ουκρανία

Χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 800 εκατ. δολαρίων - ανεβάζοντας το ποσό που έχει αναγγελθεί την τελευταία βδομάδα στο 1 δισ. - ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η νέα «βοήθεια» εντάσσεται στις προβλέψεις του νόμου που υπέγραψε προχτές ο Μπάιντεν, με συνολική δαπάνη 13,6 δισ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον, «για να αντιμετωπιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ο «αντίκτυπος στις γειτονικές χώρες», καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξοπλισμούς των ΗΠΑ στην Ουκρανία και σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.


2022 TASS, all rights reserved

«Μετά το αίτημα» του Ουκρανού Προέδρου «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», παραδίδοντας 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο ίδιος ο Β. Ζελένσκι, μιλώντας χτες στο Κογκρέσο, ζήτησε από τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εναλλακτικά να την προμηθεύσουν με «S-300», άλλα συστήματα αεράμυνας και πολεμικά αεροσκάφη.

Η Ουκρανία ζητάει μεταξύ άλλων αντιαεροπορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των «S-300», ρουκέτες και εκτοξευτές «Stinger», αντιαρματικά όπλα, αεροπλάνα, τεθωρακισμένα οχήματα, drones και ελικόπτερα, ενώ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι αποστολές αποτελούν «νόμιμο στόχο» για τις Ενοπλες Δυνάμεις της.

Το θέμα της χορήγησης πυραύλων «S-300» θα τεθεί στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν στη Σλοβακία.

Η Σλοβακία συμφώνησε αρχικά να παράσχει στην Ουκρανία σύστημα αεράμυνας, σύμφωνα με πηγές του CNN, αλλά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν την αντικατάσταση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας και η μεταφορά ακόμα δεν είναι εξασφαλισμένη. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει δημόσια ότι στέλνουν πυραύλους «Patriot» στη Σλοβακία, αλλά η ενσωμάτωση ενός νέου, πολύπλοκου συστήματος αεράμυνας στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και η εκπαίδευση των δυνάμεών της για τη χρήση του μπορεί να πάρουν χρόνο.

Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν για το ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Χτες ο ηγέτης τους στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, κάλεσε τον Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία «πιο αποτελεσματικές δυνατότητες αεράμυνας μεγαλύτερου βεληνεκούς», π.χ. μαχητικά αεροσκάφη από γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει κι άλλο την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να χρησιμοποιήσει τις αρχές εγγύησης δανείων, για να «σκληρύνει την άμυνα συμμάχων και εταίρων πρώτης γραμμής».

Η Βρετανία προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους «Starstreak», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας.«Αν δεν εξασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα χάσει στην Ουκρανία, μετά πιθανότατα θα θέλει να προχωρήσει πιο πέρα. Πρέπει να τον σταματήσουμε πάση θυσία», σημείωσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, ισχυριζόμενη πως «στέλνουμε τώρα αντιαεροπορικά όπλα, γιατί δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να προχωρήσει αλλού».

Στο μεταξύ ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει τη δήλωση «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική».

Πρόταση για ΝΑΤΟική ή «ευρύτερη» διεθνή «ειρηνευτική» δύναμη

Ενδεικτική της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, αλλά και των «ζυμώσεων» μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, είναι και η πρόταση του αντιπροέδρου της πολωνικής κυβέρνησης Γ. Κατσίνσκι να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία - ΝΑΤΟική ή «ευρύτερη».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό Πρόεδρο και τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας, ο Κατσίνσκι ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ, αν όχι «μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας που θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας».

Μετά τις επαφές με την ουκρανική ηγεσία, ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι κάλεσε την ΕΕ «να δώσει το γρηγορότερο δυνατό στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας», ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα ανέφερε πως η Ουκρανία χρειάζεται πάνω απ' όλα περισσότερες προμήθειες όπλων.

Στο μεταξύ εντείνεται η συζήτηση για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τα δυο σκανδιναβικά κράτη να κατοχυρώνουν μεταξύ τους βαθύτερη συνεργασία και να σκοπεύουν να παρουσιάσουν σύντομα σχετικό σχέδιο. Αυτήν τη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις μεταξύ Σουηδών και Φινλανδών υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την κατάσταση της ασφάλειας, το θέμα του ΝΑΤΟ και τη μελλοντική συνεργασία.

Χτες ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς υποδέχτηκε στο Βερολίνο την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν και σήμερα μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα πιθανής ένταξης της Φινλανδίας.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, με 13 ψήφους υπέρ και 2 κατά έδωσε χτες εντολή στη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου θεωρούνται δεσμευτικές, παρότι το ίδιο άμεσα δεν διαθέτει μέσα για να τις επιβάλει. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σε συνδυασμό με την όλη συζήτηση περί εγκλημάτων πολέμου κ.λπ., μπορούν να αξιοποιηθούν ως νομιμοποιητικό πρόσχημα επέμβασης σε περίπτωση γενικότερης ανάφλεξης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Ουδετερότητα» με «εγγυήσεις ασφαλείας»

Αντιφατικές δηλώσεις αποτυπώνουν τα «μπρος - πίσω» στις περίπλοκες και δύσκολες διαπραγματεύσεις που προχωρούν με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, και οι οποίες συνεχίστηκαν χτες εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Η μεγαλύτερη πρόοδος φαίνεται να έχει γίνει στο ζήτημα της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που ουσιαστικά παραδέχτηκε και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι τις τελευταίες μέρες, ζητώντας παράλληλα «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ορισμένες διατυπώσεις για μια συμφωνία βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση, είπε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, και «το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας συζητείται τώρα σοβαρά, μαζί φυσικά με εγγυήσεις ασφαλείας (...) Τώρα αυτό το ζήτημα συζητείται στις διαπραγματεύσεις - υπάρχουν απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις και κατά την άποψή μου είμαστε κοντά σε συμφωνία».

«Συζητούνται ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση και μια ολόκληρη σειρά θεμάτων σχετικά με το μέγεθος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αποστολής της Ρωσίας, Βλ. Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ουκρανία προτείνει μια αυστριακή / σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου, αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που έχει στρατό και Ναυτικό», και όλα αυτά «συζητούνται σε επίπεδο ηγεσίας των υπουργείων Αμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Παράλληλα, «βασικό ζήτημα για μας είναι το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς και ορισμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η αποναζιστικοποίηση, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων, το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας κ.λπ.», πρόσθεσε ο Ρώσος διαπραγματευτής.

Οι θέσεις της Ρωσίας «ακούγονται πιο ρεαλιστικές», δήλωσε χτες ο Ζελένσκι. Τόνισε τη σημασία της επιμονής στις συνομιλίες, καθώς «οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τελειώσει με συμφωνία», αλλά «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επιτύχουμε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ουκρανίας», υπονοώντας επιτυχίες στο πεδίο του πολέμου και διπλωματικές επαφές με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Διαρροές» για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται τρία άτομα τα οποία συμμετείχαν στις συνομιλίες, Ουκρανία και Ρωσία επεξεργάζονται προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων σχετικά με την «ουδετερότητα», όπου αναφέρονται ως «εγγυήτριες δυνάμεις» οι ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία κ.ά.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν στην πλήρη έκτασή της για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από ένταξη στο ΝΑΤΟ και δέσμευση να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλικά συστήματα, με αντάλλαγμα «εγγυήσεις ασφαλείας» από «συμμάχους», είπαν οι πηγές αυτές.

Η απαγόρευση ξένων στρατιωτικών βάσεων τυπικά προβλέπεται ήδη στην ουκρανική νομοθεσία και ήταν ένας από τους όρους για την απόσχιση της Ουκρανίας από τη Ρωσία μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ. Μετά το 2014, βέβαια, η Ουκρανία - ακόμα και χωρίς την τυπική έννοια της μόνιμης βάσης - «φιλοξένησε» σταθερά πολλούς ΝΑΤΟικούς στρατιώτες - «εκπαιδευτές», ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ασκήσεις κ.ο.κ.

Το είδος των εγγυήσεων της Δύσης στην Ουκρανία «και η αποδοχή τους από τη Μόσχα» θα μπορούσε να είναι μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στη Ρωσία, δηλαδή τα κράτη που θα υπογράψουν τις εγγυήσεις «δεν μένουν στο περιθώριο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα λάβουν ενεργά μέρος στη σύρραξη στο πλευρό της Ουκρανίας, θα της παράσχουν αμέσως τα αναγκαία όπλα», όπως και ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, δήλωσε χτες ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μ. Ποντόλιακ.

Ο Ποντόλιακ είπε στους «Financial Times» ότι «τα διαφιλονικούμενα εδάφη», δηλαδή η Κριμαία και το Ντονμπάς, «και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φλεβάρη».

Σχετικά με όρους της Ρωσίας για τη ρωσική γλώσσα, η οποία ουσιαστικά απαγορεύτηκε με νόμο της Ουκρανίας πριν λίγα χρόνια, ο Ποντόλιακ ξεκαθάρισε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

«Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά.

Επικοινωνία ΗΠΑ - Ρωσίας και η Τουρκία σε ρόλο διαμεσολαβητή

Σε αυτό το φόντο των «διαρροών» και των διαπραγματεύσεων, χτες έγινε η πρώτη επαφή υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ - Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζ. Σάλιβαν και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ν. Πατρούσεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «οδηγίες από το εξωτερικό» το Κίεβο να καθυστερεί την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και προέτρεψε την Ουάσιγκτον να ασκήσει επιρροή για «διπλωματική επίλυση της κρίσης» το συντομότερο δυνατό, να σταματήσει «να στηρίζει νεοναζιστές» και να διευκολύνει την είσοδο ξένων μαχητών.

Ο Πατρούσεφ ανέφερε τις δραστηριότητες των ΗΠΑ μέσω στρατιωτικών και βιολογικών εγκαταστάσεων στο ουκρανικό έδαφος, ενώ ο Σάλιβαν τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία». Επίσης, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις, «αν σοβαρολογεί στο θέμα της διπλωματίας».

Επίσης χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επισκέφτηκε τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ σήμερα αναμένεται στο Κίεβο. Την περασμένη βδομάδα οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχαν συναντηθεί στην Αττάλεια, παρουσία του Τσαβούσογλου, ο οποίος χτες υπενθύμισε την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να φιλοξενηθεί στην Τουρκία μια μελλοντική συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τσαβούσογλου. Από την πλευρά του και ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για το γεγονός ότι η Αγκυρα καταβάλλει «εντατικές» διπλωματικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός και «για να ενισχυθεί ο ειρηνικός διάλογος».

«Ολος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης» για παγκόσμια κυριαρχία, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας όπλα. Πάντως ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω και δεν θα αφήσει την Ουκρανία να γίνει «προγεφύρωμα» για «επιθετικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας, και ισχυρίστηκε πως η «επιχείρηση» στην Ουκρανία προχωρά με επιτυχία και «σύμφωνα με τα προκαθορισμένα σχέδια».

Συμπλήρωσε δε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για «ουδέτερο καθεστώς» της Ουκρανίας σε συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά παράλληλα θα επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης.

Χτυπήθηκε θέατρο με αμάχους στην Μαριούπολη

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός λαός πληρώνει με το αίμα του αυτό το κουβάρι ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το δράμα του λαού, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, συνεχίζεται. Χτες η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι το θέατρο που φιλοξενούσε «εκατοντάδες πολίτες» βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροπλάνο και υπέστη σοβαρές ζημιές. Ο δήμος έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία του θεάτρου, το κεντρικό τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι βομβάρδισε το θέατρο, ανακοινώνοντας πως «η ρωσική αεροπορία δεν πραγματοποίησε χτυπήματα σε στόχους εδάφους εντός των ορίων της Μαριούπολης». Αναφέρει «εξακριβωμένες πληροφορίες» ότι «εθνικιστές του Τάγματος Αζόφ πραγματοποίησαν άλλη μια αιματηρή προβοκάτσια, ανατινάζοντας το θέατρο».

Από τη Μαριούπολη υπολογίζεται ότι έχουν διαφύγει με ιδιωτικά οχήματα περίπου 20.000 άμαχοι προς τη Ζαπορίζια.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε επίσης σκηνοθετημένη προβοκάτσια με ομαδικό τάφο στη Μαριούπολη, λέγοντας πως δεν ήταν ομαδικός τάφος αμάχων, αλλά σκοτωμένοι εθνικιστές μαχητές.

Επίσης, η ουκρανική πλευρά ανέφερε πως 10 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά ενώ περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίβιχ.

Παράλληλα σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από την Οδησσό, από στεριά και θάλασσα, ενώ τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα βομβάρδισαν για δεύτερη συνεχή μέρα στόχους στα ουκρανικά παράλια.

Στο Κίεβο συνεχίζονται οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί, ενώ το Χάρκοβο συνεχίζει να χτυπιέται από την αρχή της εισβολής μέχρι και χτες. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες κτίρια έχουν καταστραφεί, ενώ η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται πως τουλάχιστον 500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ανησυχίες» για πληθωρισμό, ελλείψεις καυσίμων και πρώτων υλών

Στους λαούς ο «λογαριασμός»...

Επιτάχυνση σε καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και ανακατατάξεις επιφέρει η ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα, με τους λαούς να πληρώνουν σε όλα τα επίπεδα τον «λογαριασμό» αυτών των εξελίξεων.

Σολτς: Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν αντίκτυπο στους Γερμανούς

Σε ένα τέτοιο φόντο, στη Γερμανία, ο καγκελάριος Ο. Σολτς παραδέχθηκε ότι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν αντίκτυπο στη χώρα και τους πολίτες της. «Το λέω αυτό έχοντας κατά νου τη δική μας οικονομική ανάπτυξη, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις εμπορικές σχέσεις. Δεν είναι ακόμη δυνατό να το υπολογίσουμε αυτό επακριβώς, άρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να μπορούμε να διατηρήσουμε τα μέτρα που λάβαμε μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Σολτς, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Die Welt» για την οικονομία.

«Τώρα βιώνουμε με επώδυνο τρόπο πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τις ρωσικές πρώτες ύλες», τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην «Handelsblatt». «Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολιτικοί θέλουν τώρα να μειώσουν αυτή την εξάρτηση, αλλά αυτό σημαίνει μια μεγάλη, συνεχή διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αλληλεπικαλύπτεται με την ενεργειακή μετάβαση, αλλά θα πρέπει να γίνει πολύ πιο γρήγορα», τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank.

ΗΠΑ: Αύξηση επιτοκίων από την Fed για πρώτη φορά από το 2018

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε χτες τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη του 2018, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του εδώ και 40 χρόνια.

Τα ρεκόρ του πληθωρισμού έσπαγαν το ένα μετά το άλλο στις ΗΠΑ για πολλούς μήνες, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η πολεμική σύγκρουση ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις.

Η Fed αποφάσισε αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Η ομοσπονδιακή τράπεζα σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύονται, όμως παρατήρησε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» και η προσφορά δεν αντισταθμίζει τη ζήτηση. Η Fed προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4,3% το 2022.

Η Επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed επισήμανε τους κινδύνους που θέτουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις. «Βραχυπρόθεσμα, η εισβολή και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτήν μπορεί να δημιουργήσουν αυξητική πίεση στον πληθωρισμό και να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Επίσκεψη Τζόνσον σε Σ. Αραβία και ΗΑΕ με επίκεντρο το πετρέλαιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επισκέφθηκε χτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία, με το ευρωατλαντικό αίτημα για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με το Λονδίνο, σκοπός του ταξιδιού ήταν «οι προσπάθειες βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και η μείωση της αστάθειας στις τιμές της Ενέργειας και των τροφίμων».

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία πιέζουν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, ώστε να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από το νέο μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, ειδικά η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία), η οποία προβλέπει μόνο μία σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου (κατά 400.000 βαρέλια τη μέρα κάθε μήνα, μέχρι να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα). Τα ΗΑΕ έστειλαν κάποια αντιφατικά «σήματα» τις προηγούμενες μέρες για το θέμα, για να καταλήξουν τελικά μετά από αντιδράσεις άλλων χωρών του ΟΠΕΚ να δηλώσουν ότι σέβονται τις αποφάσεις του.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία παράγει σήμερα 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, ενώ η πλήρης δυνατότητα παραγωγής - την οποία μπορεί να πιάσει σε διάστημα τριών μηνών - φτάνει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου, ο Μπ. Τζόνσoν απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσετε στους Σαουδάραβες για αυτό. Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου».

«Μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία, μια ισχυρή βρετανική οικονομία», συμπλήρωσε, «είναι προς το συμφέρον και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε ένα ακόμα δείγμα της ευρωατλαντικής υποκρισίας περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «μάχης της δημοκρατίας εναντίον του αυταρχισμού» κ.ο.κ., η επίσκεψη Τζόνσον στο Ριάντ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την εκτέλεση 81 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία, το περασμένο Σάββατο, στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και δεκαετίες στη χώρα...

Εκτιμήσεις για απώλεια 3 εκατ. βαρελιών ρωσικού πετρελαίου τη μέρα

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε χτες ότι οι αγορές πετρελαίου μπορεί να χάσουν 3 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα (bpd) ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων από τον Απρίλη, υπερβαίνοντας τη μείωση της ζήτησης λόγω υψηλών τιμών, που εκτιμάται ότι θα είναι 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

«Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων θα αυξήσει τον πληθωρισμό, θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως - με ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη», σημειώνει σε έκθεσή της η ΙΕΑ. «Η άνοδος των τιμών της Ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, μαζί με τις οικονομικές και πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναμένεται να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ και τη ζήτηση πετρελαίου», προσθέτει.

«Βλέπουμε μείωση των συνολικών (ρωσικών) εξαγωγών κατά 2,5 εκατομμύρια bpd, εκ των οποίων το αργό αντιπροσωπεύει 1,5 εκατομμύρια bpd και τα προϊόντα 1 εκατομμύριο bpd», αναφέρει η IEA. Η Ρωσία εξάγει καθημερινά 7 με 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Ο IEA μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το δεύτερο έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022 κατά 1,3 εκατομμύρια bpd, ενώ αναφέρει ότι επίκειται έλλειμμα εφοδιασμού 700.000 bpd το δεύτερο τρίμηνο. Τα δε επίπεδα αποθήκευσης στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Γενάρη ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλη του 2014, σημειώνει.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσα από ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή» αναζητεί η Αγκυρα

«Εκτίμηση» και «σεβασμός» από τη Μόσχα για τη στάση της Τουρκίας, παρά τις διαφορετικές θέσεις για την Ουκρανία

Από τη χτεσινή συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στη Μόσχα
«Η ουκρανική κρίση αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα στη δική μας ατζέντα», δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου από τη Μόσχα, όπου συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του. Σήμερα ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στο Κίεβο, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να υπηρετήσει την επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, μέσα από το εντεινόμενο παζάρι αφενός με τις δύο εμπόλεμες χώρες, αφετέρου με τους εταίρους της Αγκυρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να μπει τέλος (...) οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές και η ειρήνη δεν έχει χαμένους», ενώ σημείωσε ότι «η απόφασή μας σχετικά με τη Σύμβαση του Μοντρέ μένει ίδια. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα προβλέπει». Εξέφρασε δε χαρά επειδή «μάθαμε για την απόφαση της Ρωσίας δύο πλοία να μη διασχίσουν τα Στενά», χωρίς να διευκρινίσει πότε λήφθηκε τέτοια απόφαση.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφέρει ότι «ως χώρα με καλούς δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία, η Τουρκία συνέχισε τον ρόλο της ως τίμιου διαμεσολαβητή, παρ' όλες τις δυσκολίες».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησε με τον Λαβρόφ και για τη διμερή συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος τομέων, ενώ εξέφρασε την προσδοκία να αξιοποιηθεί και η εμπειρία της διμερούς συνεργασίας στη Συρία.

Από τη πλευρά του ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η Αγκυρα υιοθετεί μια «πολύ ισορροπημένη» στάση.«Δεν είναι μυστικό ότι οι θέσεις μας για το θέμα της Ουκρανίας είναι διαφορετικές, αλλά εκτιμούμε και σεβόμαστε τη στάση της Τουρκίας», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Καλωσόρισε δε την επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν να μη συμμετάσχει στις κυρώσεις που η Δύση επέβαλε στη Ρωσία.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, γύρω από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, τον Νότιο Καύκασο κ.λπ.

Δήλωσε επίσης ότι Μόσχα και Αγκυρα θα συνεχίσουν τις προετοιμασίες για τη φετινή 9η Συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με τη συμμετοχή και των δύο Προέδρων, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν. Η φετινή συνάντηση θα γίνει στην Τουρκία.

Τέλος, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu (NPP), που κατασκευάζεται στην Τουρκία με τη βοήθεια της Ρωσίας, σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, μέχρι την 100ή επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρέσβης της ΕΕ στην Αγκυρα, Γερμανός Ν. Μεγερ - Λαντρούτ, δήλωσε ότι η τουρκική ηγεσία πρέπει να προσέχει και να μην υιοθετεί «την προπαγάνδα του Πούτιν». Αναφερόμενος κι αυτός στην «ισορροπημένη δράση» της Τουρκίας, εξέφρασε την ελπίδα αυτή να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία...

KINA
Ενισχύεται πολυεπίπεδα ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Εντείνονται κινήσεις του Πεκίνου για «να μην πληρώσει» τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, προστίθενται καθημερινά νέες πτυχές στον ολομέτωπο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Πεκίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να έχει οικονομικές συνέπειες από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται μαζί με τη Μόσχα κινήσεις διατραπεζικής συνεργασίας των δύο χωρών, «προσπερνώντας» εμπόδια που βάζει ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επιταχύνονται διαβουλεύσεις της Κίνας με τη Σαουδική Αραβία, ώστε ποσότητες πετρελαίου που αγοράζει να τιμολογούνται με το κινεζικό νόμισμα αντί του δολαρίου.

Πεκίνο: Καταγγέλλει «παρενόχληση και εκφοβισμό» από τις ΗΠΑ

Το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «προκλητικές δηλώσεις» εναντίον του, επικρίνοντας ξανά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για «σημαντικές συνέπειες» σε όσους στηρίξουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «προσεκτικά καλυμμένη παρενόχληση και εκφοβισμό» αλλά και για «ψυχροπολεμική νοοτροπία».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, που επανέλαβε ότι «Κίνα και Ρωσία παράγουν μόνο το 15 - 20% της παγκόσμιας οικονομίας. Οι χώρες του G7 παράγουν πάνω από 50%. Αρα υπάρχει ένα μεγάλο εύρος εργαλείων στην διάθεσή μας, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Την ίδια στιγμή, επαναφέροντας τις καταγγελίες του Πεκίνου για τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, ο Ζάο Λιζιάν ζήτησε «διαφάνεια» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να σταματήσουν να αντιτίθενται μονομερώς σε έναν μηχανισμό επίβλεψης που θα λειτουργεί σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Βιολογικά και Τοξικά Οπλα».

Σημειωτέον, ο Ζάο δέχτηκε ερώτημα για άρθρο του Κινέζου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Κιν Γκανγκ, όπου ανέφερε πως το Πεκίνο δεν γνώριζε για τη «στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και (αν είχε μάθει) θα προσπαθούσε να την εμποδίσει». Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «ως κυρίαρχη χώρα η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις. Δεν υπάρχει απαραίτητα σχέση ανάμεσα σε αυτό και τις σινο-ρωσικές σχέσεις»...

Στο μεταξύ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κατήλλειλε τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι δυσκολεύουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χέκστρα, ΗΠΑ και Ευρώπη «συνεχίζουν να αυστηροποιούν τις κυρώσεις στη Ρωσία. Οσο για τη δύσκολη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, είναι σαν να ρίχνουν ξανά αλάτι στην πληγή».

Ο Γι «ευχήθηκε» να υπάρξει «μια έγκαιρη κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προώθηση των συνομιλιών.

Ρώσος ΥΠΕΞ: Εχει βάση η θεωρία ότι μετά τη Ρωσία στόχος είναι η Κίνα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι «υπάρχει μεγάλη αλήθεια» στις «εικασίες ότι η Ρωσία δέχεται επίθεση επειδή είναι το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να εξαλειφθεί πριν από την αντιμετώπιση της Κίνας».

Ο ίδιος κατήγγειλε εξάλλου «πιέσεις χωρίς προηγούμενο» από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες προκειμένου να μην έχουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ρωσία, εμπορικές συναλλαγές, επισκέψεις υπουργών κ.λπ.

Εκανε λόγο άλλωστε για μεγάλη «αλαζονεία» της Ουάσιγκτον, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, τέτοιες πιέσεις ασκούνται και σε ισχυρά κράτη που δεν ευθυγραμμίζονται με τις ευρωατλαντικές κινήσεις έναντι της Ρωσίας, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Διαβουλεύσεις για σύστημα διατραπεζικής συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Αγορών της ρωσικής Δούμας, Αν. Ακσάκοφ, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες από τη Μόσχα και το Πεκίνο για να παρακαμφθεί το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT,«ώστε να αρθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τον κύκλο εργασιών»μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Ηδη σε αυτήν την κατεύθυνση οι δύο πλευρές συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων που θα συνδέει τα δικά τους ξεχωριστά χρηματοπιστωτικά συστήματα μηνυμάτων, δήλωσε ο Ακσάκοφ.

Το σύστημα διατραπεζικών μηνυμάτων το οποίο ανέπτυξε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - System for Transfer of Financial Messages (SPFS) - μπορεί να διασφαλίζει τη ροή των εγχώριων διατραπεζικών συναλλαγών, αλλά είναι περιορισμένο ως προς τον συγχρονισμό, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που μπορεί να πραγματοποιήσει.

Η σύνδεσή του με την κινεζική πλατφόρμα πληρωμών CIPS είναι μια άλλη πιθανή εκδοχή. Σημειώνεται ωστόσο ότι η κινεζική πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή πληρωμών σε γουάν.

Στο μεταξύ, μερικές ρωσικές τράπεζες χρησιμοποιούν κάρτες του κινεζικού συστήματος πληρωμών UnionPay, καθώς μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό οι κάρτες Visa και Mastercard.

Συζητήσεις Πεκίνου - Ριάντ για πώληση πετρελαίου σε κινεζικό γουάν

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον έχει δημοσίευμα της αμερικανικής «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται με την Κίνα να τιμολογούνται σε γουάν (και όχι σε δολάριο) κάποιες από τις ποσότητες πετρελαίου που της πουλά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σχετικές συζητήσεις είχαν «κολλήσει» επί 6 χρόνια, αλλά τώρα προχωρούν, ενώ μια τέτοια κίνηση είναι σαφές ότι θα αποδυνάμωνε την κυριαρχία του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Η Κίνα αγοράζει περισσότερο από το 25% του πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού της Κίνας με 1,76 εκατ. βαρέλια τη μέρα, ενώ ακολουθεί η Ρωσία με 1,6 εκατ. βαρέλια.

Σήμερα, περίπου το 80% των παγκόσμιων πωλήσεων αργού πετρελαίου γίνονται σε δολάρια, ενώ η Σαουδική Αραβία τιμολογεί όλες τις εξαγωγές της σε δολάρια.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τη συζήτηση για τιμολόγηση των εξαγωγών σαουδαραβικού πετρελαίου σε γουάν ως «πολύ ευμετάβλητη και επιθετική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ