Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη

Σε έναν νέο κύκλο βάρβαρων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης προχώρησε το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη σφαγή και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης, drones και ελικόπτερα, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η επίθεση του ισραηλινού στρατού με άρματα μάχης, ελικόπτερα, drones, με όλα τα μέσα, έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό Παλαιστίνιων νεκρών και τραυματιών στη Δυτική Οχθη, ανάμεσά τους παιδιών και γυναικών, ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι επιδίδονται σε διαρκείς και δολοφονικές επιθέσεις.

Στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους (χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους) και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 94.000. Ανυπολόγιστες είναι επίσης οι καταστροφές σε κτίρια (σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία), ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη ακόμα και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης, και ο λαός μαστίζεται από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες.

Είναι φανερό ότι στόχος του Ισραήλ είναι ο βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους, η διατήρηση της βάρβαρης κατοχής και η αναβάθμιση του ρόλου του ισραηλινού κράτους στην περιοχή έναντι των ανταγωνιστών του.

Οι επικίνδυνοι στόχοι του Ισραήλ καταγράφονται και στις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη Δυτική Οχθη, ότι «στόχος είναι η προσωρινή απομάκρυνση Παλαιστίνιων πολιτών και όποιο άλλο βήμα χρειαστεί».

Η επιθετικότητα του Ισραήλ έχει τη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που υπερασπίζονται το λεγόμενο «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ, εξισώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον θύτη με το θύμα, και έχουν στόχο να προωθηθούν οι σχεδιασμοί του ευρωατλαντισμού στην περιοχή. Επιπλέον, η ΕΕ συνεχίζει να επιδοτεί ισραηλινές εταιρείες κατασκευής στρατιωτικών ειδών που χρησιμοποιούνται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

Παράλληλα με την κλιμάκωση της ισραηλινής θηριωδίας, αυξάνονται και οι αντιδράσεις του λαού του Ισραήλ. Οι μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνονται και αναπτύσσονται αυτές τις μέρες στο Ισραήλ, ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου, θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα: «Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος - αντιπρόεδρος της ΕΕ:

-- Σχετικά με την απαράδεκτη κλιμάκωση της ισραηλινής θηριωδίας εναντίον των Παλαιστινίων, μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, που έχουν στόχο τον οριστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους;

-- Στο αίτημα να καταδικαστεί η εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, που έχει δολοφονήσει χιλιάδες Παλαιστίνιους, και να αρθεί η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ μαζί του;».

ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ

Από την περιοχή που χτυπήθηκε από τις ισραηλινές επιδρομές

Copyright 2023 The Associated

Από την περιοχή που χτυπήθηκε από τις ισραηλινές επιδρομές
Διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Συρίας αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ισραηλινά αεροσκάφη προερχόμενα από τον βορειοδυτικό Λίβανο έπληξαν περιοχές της κεντρικής Συρίας, κοντά στην περιοχή Μασγιάφ της επαρχίας Χάμα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 37, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Συρίας, Μοχάμαντ αλ Γάμπαχ.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι επιθέσεις έγιναν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε κατοικημένες περιοχές και οδικές αρτηρίες, ενώ κάποιοι από τους ισραηλινούς πυραύλους αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Κατά την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο, οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις ανέρχονται σε 26. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ, Ρ. Αμπντέλ Ραχμάν, τα πλήγματα είχαν ως στόχο «το κέντρο επιστημονικών ερευνών της Μασγιάφ» στο οποίο εργάζονται Ιρανοί ειδικοί και «αναπτύσσουν όπλα, κυρίως πυραύλους ακριβείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε το Ισραήλ, τονίζοντας πως συνεχίζει τη «φρενήρη» προσπάθεια περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή «με απρόβλεπτες και βαριές συνέπειες».

Το Ιράν από την πλευρά του επίσης καταδίκασε τις νέες, προκλητικές αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική Συρία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, να τονίζει πως οι ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακά εδάφη γίνονται παράλληλα με εκείνες σε Συρία και Λίβανο και πως επιδιώκουν «τη συνέχιση του πολέμου σε όλη την περιοχή».

Στο Ιράκ το πρώτο ταξίδι του νέου Ιρανού Προέδρου

Στο Ιράκ θα κάνει αύριο την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να γίνει η υπογραφή πρωτοκόλλων συμφωνιών και μνημονίων για την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, την Κυριακή λίγο πριν τις προγραμματισμένες για σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία, ένας Αραβας οδηγός φορτηγού πυροβόλησε και σκότωσε τρεις Ισραηλινούς συνοριοφύλακες. Λίγα λεπτά μετά ισραηλινές δυνάμεις τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Η επίθεση αυτή προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων για πολλές ώρες.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινά τύμπανα πολέμου εναντίον του Λιβάνου με τη στήριξη των ΗΠΑ

Νέα επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού, επικεφαλής της CENTCOM, στο Ισραήλ

Από τις συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από τις συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
Στο φόντο της συνεχιζόμενης ισοπέδωσης της Λωρίδας της Γάζας και την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Δυτική Οχθη από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό, το Ισραήλ σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους» του εντείνει τις προετοιμασίες για μια πιθανή κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτό το πλαίσιο στο Ισραήλ βρίσκεται από την Κυριακή «εκτάκτως», για μία ακόμη φορά, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγός Ερικ Κουρίλα, όπου συνάντησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Χ. Χαλεβί, και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ. Το καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χτες χαρακτηριστικά ότι ο Κουρίλα ενημερώθηκε από τον Χαλεβί και άλλους ανώτερους αξιωματικούς «για τα επιχειρησιακά σχέδια του στρατού στον Λίβανο» και ότι συζητήθηκαν εκτενώς «οι σημερινές απειλές με έμφαση σε αυτές από τον Λίβανο και το Ιράν στη βόρεια αρένα».

Ο δε Γ. Γκάλαντ, μιλώντας την Κυριακή σε στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, τους κάλεσε να είναι σε κατάσταση «ετοιμότητας» για να «μεταφερθούν στο μέτωπο του Λιβάνου για δράση».

Γκαντς: Αργήσαμε να κάνουμε πόλεμο στον Λίβανο...

Αυτά ενώ την Κυριακή ο ηγέτης του κόμματος «Εθνική Ενότητα», πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου, Μπένι Γκαντς, συμμετείχε στη διάσκεψη «Middle East America Dialogue» (MEAD) στην Ουάσιγκτον ζητώντας... επίσπευση των προετοιμασιών και εισβολή στον Λίβανο. Εκτίμησε δε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις... «έχουν καθυστερήσει»!

«Εφθασε η ώρα του βορρά. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι έχουμε αργήσει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αποδοκίμασε την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου θεωρώντας ότι «έκανε λάθος» όταν προχώρησε στην απομάκρυνση πολλών δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών από το βόρειο τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τον Λίβανο, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7/10/2023.

«Στη Γάζα, έχουμε ξεπεράσει ένα αποφασιστικό σημείο της εκστρατείας. Μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε» στον θύλακο, διαβεβαίωσε, με φόντο το συνεχιζόμενο μακελειό από τη χώρα του.

«Νομίζω πως πρέπει να επιδιώξουμε να κλειστεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι αλλά αν δεν καταλήξουμε σε αυτή τις ημέρες ή τις εβδομάδες που έρχονται, πρέπει να μετακινήσουμε δυνάμεις στον βορρά. Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε άλλο (...) Εχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε», ανέφερε ο Γκαντς, χωρίς να αποκλείει «να πλήξουμε τον Λίβανο αν αυτό καταστεί απαραίτητο».

Επέμεινε επίσης στο ότι «το αληθινό ζήτημα είναι το Ιράν» και ότι «το ζήτημα του Ιράν και των εντολοδόχων του σε όλη την περιοχή και του τι προσπαθούν να κάνουν, αυτό είναι το αληθινό ζήτημα».

Σε αυτό το φόντο, το Ισραήλ συνέχισε και το περασμένο 24ωρο τις αεροπορικές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, τραυματίζοντας κοντά στην κωμόπολη Χαρίν τουλάχιστον 4 άτομα.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, συνέχισε να απαντά στις ισραηλινές επιθέσεις εκτοξεύοντας ρουκέτες και drones, με ένα από αυτά να πλήττει χτες περιοχή της πόλης Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ. Από τα πυρά της Χεζμπολάχ ανακοινώθηκε αργότερα χτες ότι τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο δε Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Μικάτι, συγκάλεσε χτες εκτάκτως σε συνάντηση τους πρέσβεις «δυτικών» χωρών για να τους ενημερώσει για τις ανησυχητικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

Νέες «εντολές εκκένωσης» για τη συνέχιση της σφαγής στη Γάζα

Στο μεταξύ, οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων.

Στις 339 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40.988 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 94.825, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε χτες νέες εντολές εκκένωσης πολλών περιοχών στο βορειοδυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου συνεχίζει ανελέητα τις επιθέσεις του.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβ. Αντραέ, ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ χάρτη με διάφορες περιοχές «που θεωρούνται επικίνδυνες ζώνες μάχης», ζητώντας υποκριτικά να τις εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί από τα καταφύγιά τους αμέτρητες φορές, κι ενώ βομβαρδίζονται και στις λεγόμενες «ασφαλείς ζώνες».

Νωρίτερα χτες, οι ταξιαρχίες αλ Κουντς της «Ισλαμικής Τζιχάντ» ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, κυρίως προς την πόλη Ασκελόν.

Παράλληλα με τους θανάτους και τους συνεχείς εκτοπισμούς, εντείνονται οι συνθήκες λιμοκτονίας που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός. Χτες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFΡ) απηύθυνε δραματική έκκληση διεθνώς για να σταλεί «επειγόντως» βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προς τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας.

Ο δε ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, δήλωσε χτες ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα πρέπει να αποτελεί «προτεραιότητα», απευθύνοντας έκκληση στις χώρες του ΟΗΕ να δράσουν ενάντια στην «κατάφωρη περιφρόνηση» του Ισραήλ προς το διεθνές δίκαιο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Τα κράτη δεν πρέπει - δεν μπορούν - να αποδέχονται κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ), καθώς και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το τελευταίο τριήμερο συνεχίστηκαν οι συλλήψεις Παλαιστινίων (μόνο χτες τα ξημερώματα συνελήφθησαν τουλάχιστον 12 άτομα) και οι κατεδαφίσεις σπιτιών κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, ένας 68χρονος Παλαιστίνιος βοσκός δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από Εβραίους εποίκους κοντά στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, χτυπήθηκε άσχημα και η τύχη του αγνοείται μετά την επίθεση που δέχθηκε.

Ισχνές οι πιθανότητες συμφωνίας στη Γάζα

Στο μεταξύ, ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της CIA και βασικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τον υποτιθέμενο «τερματισμό» του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε την Κυριακή ότι μια «πιο λεπτομερής πρόταση» κατάπαυσης του πυρός μπορεί να γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες, μολονότι χτες άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν την αναβολή ή και τη ματαίωση μιας τέτοιας εξέλιξης.

Μιλώντας σε εκδήλωση των «Financial Times» στο Λονδίνο, μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του (από την ΜΙ6), Ρίτσαρντ Μουρ, ο Μπερνς ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής εργασία πάνω σε «κείμενα και δημιουργικές φόρμουλες» για την εξεύρεση μιας πρότασης που θα ικανοποιεί τάχα και τα δύο μέρη. Πρόσθεσε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ελπίζει ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών αναγνωρίζουν πως «έχει έρθει επιτέλους η ώρα να γίνουν δύσκολες επιλογές και δύσκολοι συμβιβασμοί».

Παράλληλα, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το ισραηλινό «Κανάλι 12» υποστήριξαν ότι πλέον είναι «σχεδόν μηδενικές» οι πιθανότητες για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων και ότι γενικά «υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία μεταξύ των Ισραηλινών διαπραγματευτών». Οι ίδιοι υποστήριξαν (όπως νωρίτερα και Αμερικανοί ομόλογοί τους) πως είναι μάλλον δύσκολο (εάν όχι απίθανο) να παρουσιαστεί η αμερικανική τελική «συμβιβαστική» πρόταση σε Χαμάς και Ισραήλ «τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες».

Επιπλέον, χτες, το αμερικανικό «Axios.com» μετέδωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θέλει να δημοσιοποιηθεί αυτή η «τελική» συμβιβαστική πρόταση αλλά οι σύμβουλοί του τον αποθαρρύνουν λόγω της επιμονής του Νετανιάχου για ισραηλινό έλεγχο του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, ο οποίος έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό από τις αρχές Μάη.

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ

Παράλληλα με τα παραπάνω, εντείνονται διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό εντός του Ισραήλ.

Χτες, ο Γιαΐρ Γκολάν, πρόεδρος του κόμματος «Οι Δημοκράτες», που δημιουργήθηκε στις 30 Ιούνη από τη συγχώνευση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων «Meretz» και Εργατικό Κόμμα, συναντήθηκε στη Βουλή με δημοσιογράφους.

Κάλεσε τους ηγέτες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να ενώσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους με στόχο «συντονισμένη» και «άμεση» δραστηριότητα σε πολλά μέτωπα. Επισήμανε 5, όπως είπε, «καυτά θέματα»: Την επιστροφή των ομήρων, τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, την έκδοση νέας έκθεσης του στρατού για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει περιφερειακές συγκρούσεις στις οποίες «ο Νετανιάχου οδηγεί τη χώρα», την παρουσίαση εναλλακτικού σχεδίου προϋπολογισμού, τη συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης» από την αντιπολίτευση και την άσκηση πίεσης για συγκρότηση Κρατικής Επιτροπής Ερευνας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προχωρά ο «στρατηγικός διάλογος» GCC - Ρωσίας

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκαν χτες η υπουργική σύνοδος χωρών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC) και οι ξεχωριστές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της περιοχής με τους ομολόγους τους από τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεδρίαση του GCC με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, στο πλαίσιο του διμερούς «στρατηγικού διαλόγου».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Al Arabiya», στις πρώτες δηλώσεις που έγιναν κατά την έναρξη της συνεδρίασης τονίστηκε η «σημασία των ιστορικών σχέσεων» ανάμεσα στη Ρωσία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως και η ανάγκη «διατήρησης των μέσων στρατηγικής συνεργασίας και συντονισμού θέσεων σε διάφορα ζητήματα».

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και ο πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Εκεί τονίστηκε ότι «παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κατάρ και των εταίρων του, δεν βρέθηκε λύση προς την κατεύθυνση επιθυμητών αποτελεσμάτων».

Ο Λαβρόφ τόνισε πως το GCC θα παίξει «εντεινόμενο ρόλο, ιδιαίτερα υπό το φως των ταραγμένων καιρών στην περιοχή», επισημαίνοντας ότι είναι «καθήκον» να συνεχιστούν οι προσπάθειες «για να επέλθει ηρεμία».

Πριν την υπουργική σύνοδο Ρωσίας - Συμβουλίου Συνεργασίας χωρών του Κόλπου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Λαβρόφ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν.

Ο τελευταίος στη συνέχεια συνάντησε τους ομολόγους του από την Ινδία, Σ. Τζαϊσανκάρ, και τη Βραζιλία, Μ. Βιέιρα.

Πριν αναχωρήσει από το Ριάντ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα - διάδοχο και πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας χωρών BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Καζάν τον Οκτώβρη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σήμερα στον Αραβικό Σύνδεσμο

Σήμερα στο Κάιρο πραγματοποιείται σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν για πρώτη φορά από το 2011.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Φιντάν στην εναρκτήρια συνεδρίαση θα αναφερθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο και σε περιφερειακά θέματα, με πρώτο τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Η εξέλιξη θεωρείται αποτέλεσμα της «αναθέρμανσης» των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τη θερμή υποδοχή του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αγκυρα την περασμένη βδομάδα από τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Διαδοχικές επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκινά από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ.

Πρώτος σταθμός το Ριάντ, όπου θα συμμετάσχει μαζί με τον Μπιν Σαλμάν στην 4η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου Σαουδικής Αραβίας - Κίνας.

Και την Παρασκευή θα μεταβεί στα ΗΑΕ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μαχτούμ.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Επανεκλογή του Προέδρου Τεμπούν με μεγάλη αποχή

Επανεξελέγη το Σάββατο με 94% για δεύτερη πενταετή θητεία ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Ωστόσο, το ποσοστό αποχής των Αλγερινών ψηφοφόρων ήταν τεράστιο, καθώς ανήλθε σε τουλάχιστον 60%.

Το Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PADS), που είχε ταχθεί εναντίον όλων των υποψηφίων αλλά και της αποχής και είχε καλέσει τον λαϊκό κόσμο να ρίξει ψηφοδέλτιο όπου θα αναφέρει τα βασικά αιτήματά του, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του πως η αναμενόμενη επανεκλογή του Τεμπούν οφείλεται στις απογοητεύσεις που γεννήθηκαν από την αδυναμία του μεγάλου λαϊκού κινήματος (Hirak) του 2019 να επιτύχει δημοκρατικά κέρδη και να αποτρέψει την επακόλουθη καταστολή.

«Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία εγείρουν συστηματικά το φάσμα του κινδύνου διάλυσης της χώρας για να δικαιολογήσουν την ασφυξία της λαϊκής δυσαρέσκειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση θυμίζοντας πως οι πολίτες που πριν από πέντε χρόνια βγήκαν στους δρόμους ανατρέποντας τον προηγούμενο Πρόεδρο Α. Μπουτεφλίκα, είχαν εκφράσει την απόρριψη του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά «κοινωνικές ανισότητες, διαφθορά, οικονομική και πολιτική οπισθοδρόμηση».

Σημειώνει πως ο τελευταίος εκλογικός νόμος, το ίδιο το εκλογικό σύστημα και τα διάφορα στρατηγήματα που εφαρμόζονται κατά καιρούς διαιωνίζουν την ηγεμονία των ελίτ που εμποδίζουν «μεθοδικά τη δημοκρατική δραστηριότητα των λαϊκών δυνάμεων». Επισημαίνει επίσης πως ειδικά μετά τον περσινό νόμο για τα συνδικάτα και τις απεργίες, αυξήθηκε η φίμωση της δραστηριότητας των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως των εργαζομένων.

ΚΟΣΟΒΟ
Εκλεισε και συνοριακούς σταθμούς

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, καθώς μετά την αστυνομική επιχείρηση με την οποία έβαλε «λουκέτο» σε μια σειρά από υπηρεσίες σερβικών δήμων στα βόρεια, προχώρησε στο κλείσιμο και των συνοριακών σταθμών στο Μέρνταρε και στο Μπίρνιακ.

Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός των διαβάσεων (από τη σερβική πλευρά) από «μέλη διαφόρων οργανώσεων πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σερβικών παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο». Εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη σερβική κυβέρνηση και δρουν αυτόνομα.

Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Τζελάλι Σβετσλία, καταδίκασε το γεγονός, κατήγγειλε τη σερβική αστυνομία για συνενοχή, επικρίνοντας τη «στάση ανοχής» που έδειξε στις διαμαρτυρίες.

Ο επικεφαλής της Ενωσης Πολιτών της Περιφέρειας Κοσσυφοπεδίου - Μιτρόβιτσα, μιας από τις οργανώσεις που καλούσαν στις διαμαρτυρίες, Ράσα Ρόγεβιτς, δήλωσε ότι επρόκειτο για «επιλεκτικό αποκλεισμό», καθώς η διέλευση επιτρεπόταν σε όσους είχαν σερβικά έγγραφα. Πρόσθεσε δε ότι οι αποκλεισμοί αποτελούν «απάντηση στις ενέργειες του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, εναντίον των Σέρβων» στην περιοχή.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν και στο Μπέρνιακ, αλλά και σε πέρασμα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου, στην περιοχή Κούλα.

Στο μεταξύ, ενδεικτική της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ήταν η δήλωση του πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργου Παγουλάτου, ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν πεδίο σύγκρουσης με καταστροφικά αποτελέσματα» και ότι «οι πολίτες της περιοχής πρέπει να εμπεδώσουν ότι ο προσανατολισμός προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ αποτελεί μονόδρομο». Τόνισε δε ότι ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις που «τρέχουν» και «αποτελούν προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής». Επέμεινε επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα, καθώς δήθεν ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια σε μια ιστορικά «ευαίσθητη» περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ