Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Επανεκλογή του Προέδρου Τεμπούν με μεγάλη αποχή

Επανεξελέγη το Σάββατο με 94% για δεύτερη πενταετή θητεία ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Ωστόσο, το ποσοστό αποχής των Αλγερινών ψηφοφόρων ήταν τεράστιο, καθώς ανήλθε σε τουλάχιστον 60%.

Το Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PADS), που είχε ταχθεί εναντίον όλων των υποψηφίων αλλά και της αποχής και είχε καλέσει τον λαϊκό κόσμο να ρίξει ψηφοδέλτιο όπου θα αναφέρει τα βασικά αιτήματά του, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του πως η αναμενόμενη επανεκλογή του Τεμπούν οφείλεται στις απογοητεύσεις που γεννήθηκαν από την αδυναμία του μεγάλου λαϊκού κινήματος (Hirak) του 2019 να επιτύχει δημοκρατικά κέρδη και να αποτρέψει την επακόλουθη καταστολή.

«Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία εγείρουν συστηματικά το φάσμα του κινδύνου διάλυσης της χώρας για να δικαιολογήσουν την ασφυξία της λαϊκής δυσαρέσκειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση θυμίζοντας πως οι πολίτες που πριν από πέντε χρόνια βγήκαν στους δρόμους ανατρέποντας τον προηγούμενο Πρόεδρο Α. Μπουτεφλίκα, είχαν εκφράσει την απόρριψη του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά «κοινωνικές ανισότητες, διαφθορά, οικονομική και πολιτική οπισθοδρόμηση».

Σημειώνει πως ο τελευταίος εκλογικός νόμος, το ίδιο το εκλογικό σύστημα και τα διάφορα στρατηγήματα που εφαρμόζονται κατά καιρούς διαιωνίζουν την ηγεμονία των ελίτ που εμποδίζουν «μεθοδικά τη δημοκρατική δραστηριότητα των λαϊκών δυνάμεων». Επισημαίνει επίσης πως ειδικά μετά τον περσινό νόμο για τα συνδικάτα και τις απεργίες, αυξήθηκε η φίμωση της δραστηριότητας των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ