Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινά τύμπανα πολέμου εναντίον του Λιβάνου με τη στήριξη των ΗΠΑ

Νέα επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού, επικεφαλής της CENTCOM, στο Ισραήλ

Από τις συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από τις συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
Στο φόντο της συνεχιζόμενης ισοπέδωσης της Λωρίδας της Γάζας και την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Δυτική Οχθη από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό, το Ισραήλ σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους» του εντείνει τις προετοιμασίες για μια πιθανή κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτό το πλαίσιο στο Ισραήλ βρίσκεται από την Κυριακή «εκτάκτως», για μία ακόμη φορά, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγός Ερικ Κουρίλα, όπου συνάντησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Χ. Χαλεβί, και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ. Το καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χτες χαρακτηριστικά ότι ο Κουρίλα ενημερώθηκε από τον Χαλεβί και άλλους ανώτερους αξιωματικούς «για τα επιχειρησιακά σχέδια του στρατού στον Λίβανο» και ότι συζητήθηκαν εκτενώς «οι σημερινές απειλές με έμφαση σε αυτές από τον Λίβανο και το Ιράν στη βόρεια αρένα».

Ο δε Γ. Γκάλαντ, μιλώντας την Κυριακή σε στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, τους κάλεσε να είναι σε κατάσταση «ετοιμότητας» για να «μεταφερθούν στο μέτωπο του Λιβάνου για δράση».

Γκαντς: Αργήσαμε να κάνουμε πόλεμο στον Λίβανο...

Αυτά ενώ την Κυριακή ο ηγέτης του κόμματος «Εθνική Ενότητα», πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου, Μπένι Γκαντς, συμμετείχε στη διάσκεψη «Middle East America Dialogue» (MEAD) στην Ουάσιγκτον ζητώντας... επίσπευση των προετοιμασιών και εισβολή στον Λίβανο. Εκτίμησε δε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις... «έχουν καθυστερήσει»!

«Εφθασε η ώρα του βορρά. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι έχουμε αργήσει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αποδοκίμασε την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου θεωρώντας ότι «έκανε λάθος» όταν προχώρησε στην απομάκρυνση πολλών δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών από το βόρειο τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τον Λίβανο, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7/10/2023.

«Στη Γάζα, έχουμε ξεπεράσει ένα αποφασιστικό σημείο της εκστρατείας. Μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε» στον θύλακο, διαβεβαίωσε, με φόντο το συνεχιζόμενο μακελειό από τη χώρα του.

«Νομίζω πως πρέπει να επιδιώξουμε να κλειστεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι αλλά αν δεν καταλήξουμε σε αυτή τις ημέρες ή τις εβδομάδες που έρχονται, πρέπει να μετακινήσουμε δυνάμεις στον βορρά. Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε άλλο (...) Εχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε», ανέφερε ο Γκαντς, χωρίς να αποκλείει «να πλήξουμε τον Λίβανο αν αυτό καταστεί απαραίτητο».

Επέμεινε επίσης στο ότι «το αληθινό ζήτημα είναι το Ιράν» και ότι «το ζήτημα του Ιράν και των εντολοδόχων του σε όλη την περιοχή και του τι προσπαθούν να κάνουν, αυτό είναι το αληθινό ζήτημα».

Σε αυτό το φόντο, το Ισραήλ συνέχισε και το περασμένο 24ωρο τις αεροπορικές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, τραυματίζοντας κοντά στην κωμόπολη Χαρίν τουλάχιστον 4 άτομα.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, συνέχισε να απαντά στις ισραηλινές επιθέσεις εκτοξεύοντας ρουκέτες και drones, με ένα από αυτά να πλήττει χτες περιοχή της πόλης Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ. Από τα πυρά της Χεζμπολάχ ανακοινώθηκε αργότερα χτες ότι τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο δε Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Μικάτι, συγκάλεσε χτες εκτάκτως σε συνάντηση τους πρέσβεις «δυτικών» χωρών για να τους ενημερώσει για τις ανησυχητικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

Νέες «εντολές εκκένωσης» για τη συνέχιση της σφαγής στη Γάζα

Στο μεταξύ, οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων.

Στις 339 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40.988 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 94.825, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε χτες νέες εντολές εκκένωσης πολλών περιοχών στο βορειοδυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου συνεχίζει ανελέητα τις επιθέσεις του.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβ. Αντραέ, ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ χάρτη με διάφορες περιοχές «που θεωρούνται επικίνδυνες ζώνες μάχης», ζητώντας υποκριτικά να τις εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί από τα καταφύγιά τους αμέτρητες φορές, κι ενώ βομβαρδίζονται και στις λεγόμενες «ασφαλείς ζώνες».

Νωρίτερα χτες, οι ταξιαρχίες αλ Κουντς της «Ισλαμικής Τζιχάντ» ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, κυρίως προς την πόλη Ασκελόν.

Παράλληλα με τους θανάτους και τους συνεχείς εκτοπισμούς, εντείνονται οι συνθήκες λιμοκτονίας που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός. Χτες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFΡ) απηύθυνε δραματική έκκληση διεθνώς για να σταλεί «επειγόντως» βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προς τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας.

Ο δε ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, δήλωσε χτες ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα πρέπει να αποτελεί «προτεραιότητα», απευθύνοντας έκκληση στις χώρες του ΟΗΕ να δράσουν ενάντια στην «κατάφωρη περιφρόνηση» του Ισραήλ προς το διεθνές δίκαιο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Τα κράτη δεν πρέπει - δεν μπορούν - να αποδέχονται κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ), καθώς και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το τελευταίο τριήμερο συνεχίστηκαν οι συλλήψεις Παλαιστινίων (μόνο χτες τα ξημερώματα συνελήφθησαν τουλάχιστον 12 άτομα) και οι κατεδαφίσεις σπιτιών κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, ένας 68χρονος Παλαιστίνιος βοσκός δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από Εβραίους εποίκους κοντά στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, χτυπήθηκε άσχημα και η τύχη του αγνοείται μετά την επίθεση που δέχθηκε.

Ισχνές οι πιθανότητες συμφωνίας στη Γάζα

Στο μεταξύ, ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της CIA και βασικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τον υποτιθέμενο «τερματισμό» του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε την Κυριακή ότι μια «πιο λεπτομερής πρόταση» κατάπαυσης του πυρός μπορεί να γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες, μολονότι χτες άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν την αναβολή ή και τη ματαίωση μιας τέτοιας εξέλιξης.

Μιλώντας σε εκδήλωση των «Financial Times» στο Λονδίνο, μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του (από την ΜΙ6), Ρίτσαρντ Μουρ, ο Μπερνς ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής εργασία πάνω σε «κείμενα και δημιουργικές φόρμουλες» για την εξεύρεση μιας πρότασης που θα ικανοποιεί τάχα και τα δύο μέρη. Πρόσθεσε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ελπίζει ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών αναγνωρίζουν πως «έχει έρθει επιτέλους η ώρα να γίνουν δύσκολες επιλογές και δύσκολοι συμβιβασμοί».

Παράλληλα, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το ισραηλινό «Κανάλι 12» υποστήριξαν ότι πλέον είναι «σχεδόν μηδενικές» οι πιθανότητες για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων και ότι γενικά «υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία μεταξύ των Ισραηλινών διαπραγματευτών». Οι ίδιοι υποστήριξαν (όπως νωρίτερα και Αμερικανοί ομόλογοί τους) πως είναι μάλλον δύσκολο (εάν όχι απίθανο) να παρουσιαστεί η αμερικανική τελική «συμβιβαστική» πρόταση σε Χαμάς και Ισραήλ «τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες».

Επιπλέον, χτες, το αμερικανικό «Axios.com» μετέδωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θέλει να δημοσιοποιηθεί αυτή η «τελική» συμβιβαστική πρόταση αλλά οι σύμβουλοί του τον αποθαρρύνουν λόγω της επιμονής του Νετανιάχου για ισραηλινό έλεγχο του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, ο οποίος έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό από τις αρχές Μάη.

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ

Παράλληλα με τα παραπάνω, εντείνονται διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό εντός του Ισραήλ.

Χτες, ο Γιαΐρ Γκολάν, πρόεδρος του κόμματος «Οι Δημοκράτες», που δημιουργήθηκε στις 30 Ιούνη από τη συγχώνευση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων «Meretz» και Εργατικό Κόμμα, συναντήθηκε στη Βουλή με δημοσιογράφους.

Κάλεσε τους ηγέτες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να ενώσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους με στόχο «συντονισμένη» και «άμεση» δραστηριότητα σε πολλά μέτωπα. Επισήμανε 5, όπως είπε, «καυτά θέματα»: Την επιστροφή των ομήρων, τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, την έκδοση νέας έκθεσης του στρατού για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει περιφερειακές συγκρούσεις στις οποίες «ο Νετανιάχου οδηγεί τη χώρα», την παρουσίαση εναλλακτικού σχεδίου προϋπολογισμού, τη συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης» από την αντιπολίτευση και την άσκηση πίεσης για συγκρότηση Κρατικής Επιτροπής Ερευνας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ