Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προχωρά ο «στρατηγικός διάλογος» GCC - Ρωσίας

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκαν χτες η υπουργική σύνοδος χωρών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC) και οι ξεχωριστές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της περιοχής με τους ομολόγους τους από τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεδρίαση του GCC με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, στο πλαίσιο του διμερούς «στρατηγικού διαλόγου».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Al Arabiya», στις πρώτες δηλώσεις που έγιναν κατά την έναρξη της συνεδρίασης τονίστηκε η «σημασία των ιστορικών σχέσεων» ανάμεσα στη Ρωσία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως και η ανάγκη «διατήρησης των μέσων στρατηγικής συνεργασίας και συντονισμού θέσεων σε διάφορα ζητήματα».

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και ο πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Εκεί τονίστηκε ότι «παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κατάρ και των εταίρων του, δεν βρέθηκε λύση προς την κατεύθυνση επιθυμητών αποτελεσμάτων».

Ο Λαβρόφ τόνισε πως το GCC θα παίξει «εντεινόμενο ρόλο, ιδιαίτερα υπό το φως των ταραγμένων καιρών στην περιοχή», επισημαίνοντας ότι είναι «καθήκον» να συνεχιστούν οι προσπάθειες «για να επέλθει ηρεμία».

Πριν την υπουργική σύνοδο Ρωσίας - Συμβουλίου Συνεργασίας χωρών του Κόλπου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Λαβρόφ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν.

Ο τελευταίος στη συνέχεια συνάντησε τους ομολόγους του από την Ινδία, Σ. Τζαϊσανκάρ, και τη Βραζιλία, Μ. Βιέιρα.

Πριν αναχωρήσει από το Ριάντ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα - διάδοχο και πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας χωρών BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Καζάν τον Οκτώβρη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σήμερα στον Αραβικό Σύνδεσμο

Σήμερα στο Κάιρο πραγματοποιείται σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν για πρώτη φορά από το 2011.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Φιντάν στην εναρκτήρια συνεδρίαση θα αναφερθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο και σε περιφερειακά θέματα, με πρώτο τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Η εξέλιξη θεωρείται αποτέλεσμα της «αναθέρμανσης» των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τη θερμή υποδοχή του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αγκυρα την περασμένη βδομάδα από τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Διαδοχικές επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκινά από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ.

Πρώτος σταθμός το Ριάντ, όπου θα συμμετάσχει μαζί με τον Μπιν Σαλμάν στην 4η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου Σαουδικής Αραβίας - Κίνας.

Και την Παρασκευή θα μεταβεί στα ΗΑΕ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μαχτούμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν σε Αφγανιστάν και Αφρική οι τζιχαντιστές (2023-06-09 00:00:00.0)
Επαφές με στόχο ακόμα στενότερη συνεργασία σε νευραλγικούς τομείς (2022-01-13 00:00:00.0)
Δηλώσεις για έναρξη συνομιλιών (2021-01-26 00:00:00.0)
Σχέδια για κοινή αγορά, τελωνειακή ένωση (2018-12-25 00:00:00.0)
Αναμονή για την ολοκλήρωση των ερευνών (2018-10-19 00:00:00.0)
Στη «σκιά» της Υεμένης και του Ιράν (2015-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ