Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΗΠΑ - ΧΩΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Στη «σκιά» της Υεμένης και του Ιράν

ΣΑΝΑΑ.--

Η τεταμένη ηρεμία που επικρατούσε χτες στο μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης μετά την έναρξη της πενθήμερης εκεχειρίας από Σιίτες Χούτι και τον ιμπεριαλιστικό στρατιωτικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας μεταφέρθηκε στη σύνοδο ΗΠΑ και χωρών Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC).

Ο οικοδεσπότης της διάσκεψης Μπαράκ Ομπάμα σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις μοναρχιών του Κόλπου απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες σε Συρία και Ιράν, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προσπάθησε να αναστρέψει το κλίμα, προχωρώντας σε μία «λεκτική επίθεση» κατά της Τεχεράνης. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην αραβόφωνη λονδρέζικη εφημερίδα «Al Sharq al Awsat» χαρακτήρισε το Ιράν «κράτος που είναι χορηγός της τρομοκρατίας», ισχυριζόμενος ότι εμπλέκεται σε «επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά σε διάφορες χώρες της περιοχής», επειδή όπως είπε «βοηθά το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, τη "Χεζμπολάχ" στο Λίβανο, τη "Χαμάς" στη Λωρίδα της Γάζας και τους Σιίτες Χούτι στην Υεμένη». «Συνεπώς οι χώρες της περιοχής δικαιολογημένα ανησυχούν για τις δραστηριότητες του Ιράν», κατέληξε ο Ομπάμα. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, οι περισσότεροι από τους έξι μονάρχες του GCC αγνόησαν την πρόσκληση του Ομπάμα για τη διάσκεψη κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ στην Ουάσιγκτον με χαρακτηριστικότερη όλων την περίπτωση του βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Κχαλίφα, που προτίμησε να παρακολουθήσει ιππική εκδήλωση στο Γουντίσορ του Λονδίνου και να συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'...

Σε συνάντηση που είχε ο Ομπάμα χτες με τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου και υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ σημείωσε ότι Ουάσιγκτον και Ριάντ «οικοδομούν τη σχέση τους στη διάρκεια μίας πολύ προκλητικής εποχής». Απέφυγε πάντως κάθε νύξη στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που αναμένεται να αποτελέσει σήμερα και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ατζέντας της διάσκεψης στο Καμπ Ντέιβιντ.

Τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη ο Πρόεδρος Ομπάμα παρέθεσε δείπνο στις αντιπροσωπείες κατώτερων αξιωματούχων Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομάν, Κουβέιτ και Μπαχρέιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ