Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Δεν προχωρούν προς το παρόν οι «ουδέτερες ζώνες»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι πιέσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία των λεγόμενων «ουδέτερων ζωνών» στη μεθόριό της με τη Συρία ούτε χτες καρποφόρησαν καθώς φαίνεται πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν εξυπηρετούν τις ευρύτερες επιδιώξεις άλλων ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αττάλεια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, απέρριψε το σχετικό αίτημα. Οπως τόνισε, «το θέμα της ουδέτερης ζώνης δεν είναι ζήτημα που θα αποφασίσει το ΝΑΤΟ. Εχει τεθεί κατά καιρούς σε διάφορες συναντήσεις αλλά δεν είναι το ΝΑΤΟ που θα αποφασίσει εάν θα δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη στη Συρία ή όχι...».

Νωρίτερα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πληροφορίες από την προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - ΗΠΑ στο Σότσι, ανέφερε πως οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη καταβολής περισσότερων προσπαθειών για επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος της Γενεύης, τον Ιούνη του 2012.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο βόρειο Ιράκ, χτες, εκπρόσωποι της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι κατήγγειλαν ότι χιλιάδες παιδιά της κοινότητας που είχαν πιαστεί αιχμάλωτα από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατά την προέλασή τους το περασμένο καλοκαίρι, έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδα «πλύσης εγκεφάλου» στη Ράκα της Συρίας, τα ανάγκασαν να αλλαξοπιστήσουν και τα εκπαιδεύουν στα όπλα και στην εξαπόλυση επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ο Πρόεδρος του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε, χτες, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πράγα, ότι στις επισκέψεις που έκανε το τελευταίο διάστημα σε ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες συνάντησε ιδιαίτερα θετική στάση και υποστήριξη στο διαχρονικό αίτημα για ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Τέλος, χτες βράδυ, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι ο υπαρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Αλάα αλ Αφάρι, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε τέμενος στο βόρειο Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επόμενη φάση ανταγωνισμών μετά την κατάληψη της Ράκα (2017-10-19 00:00:00.0)
Οξύνεται η ένταση μεταξύ Βαγδάτης και Κούρδων (2017-10-14 00:00:00.0)
Εκεχειρία και «πολιτική μετάβαση» στις νέες συνομιλίες (2017-02-16 00:00:00.0)
Η συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων διευρύνεται (2015-06-17 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων με επιδρομές και στη Συρία (2014-09-24 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Ράκα (2014-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ