Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Παλλαϊκές εκδηλώσεις για τη Νάκμπα

Από τις εκδηλώσεις στην Παλαιστίνη
Από τις εκδηλώσεις στην Παλαιστίνη
ΡΑΜΑΛΑ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν χτες μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης και στις διαδηλώσεις που έγιναν σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας με αφορμή τη φετινή επέτειο για τη Μέρα της «Νάκμπα», της καταστροφής δηλαδή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός με την ισραηλινή επίθεση του 1948. Οι παλλαϊκές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Παλαιστινιακή Αρχή και πραγματοποιήθηκαν ένα 48ωρο νωρίτερα από την καθιερωμένη επέτειο στις 15 Μάη, γιατί φέτος πέφτει Παρασκευή, μέρα αργίας και προσευχής για τους μουσουλμάνους. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν φορώντας μαύρα μπλουζάκια και σηκώνοντας πλακάτ με το σύνθημα: «1948: Η επιστροφή είναι δικαίωμα και βούληση του λαού».

Στις ομιλίες τους Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σημείωσαν το αναφαίρετο δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στην πατρογονική γη, καταγγέλλοντας παράλληλα τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων που γίνονται, ασταμάτητα, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και 67 χρόνια...

Οι χτεσινές εκδηλώσεις συνέπεσαν με την απόφαση του Βατικανού να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, εξέλιξη που καταγράφηκε στη νέα συνθήκη που ρυθμίζει τις σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με τις παλαιστινιακές αρχές.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε άμεσα την «απογοήτευση» του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ, επειδή τάχα η εξέλιξη θα αποθαρρύνει την παλαιστινιακή πλευρά να συμμετάσχει σε νέες ειρηνευτικές διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου «Asharq al-Awsat» είχε σημειώσει ότι οι «Παλαιστίνιοι αξίζουν τερματισμό της κατοχής» και ότι ποτέ δε θα σταματήσει να ελπίζει για ειρήνη ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

Επιπλέον, η Γερμανία ανακοίνωσε πως χορηγεί 41 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο οικονομικής ενίσχυσης του οργανισμού του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ