Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η ένταση μεταξύ Βαγδάτης και Κούρδων

Από τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία

Copyright 2017 The Associated

Από τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίστηκε και χτες η τεταμένη κατάσταση στα διοικητικά όρια περιοχών του βόρειου Ιράκ που γειτονεύουν με το αυτόνομο Κουρδιστάν, με αφορμή την ανάπτυξη εκ νέου δυνάμεων του ιρακινού στρατού στην επαρχία Κιρκούκ αλλά και Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά σε παρακείμενες περιοχές.

Ωστόσο, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε πρότερες πληροφορίες πως ξεκίνησαν χτες το πρωί «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Κιρκούκ, λέγοντας πως επρόκειτο απλώς για «νέα ανάπτυξη των δυνάμεων του στρατού μετά τον εκτοπισμό τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"». «Πρόκειται για επαναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν τον Ιούνη του 2014» (οπότε κατελήφθη η περιοχή από τους τζιχαντιστές), ανέφερε η ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών...

Προηγουμένως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι φέρεται πως διέταξε την ανάσχεση των δυνάμεων ασφαλείας του στρατού προς την πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ, τουλάχιστον εντός τρέχοντος 48ώρου, επικαλούμενος την κίνηση των Κούρδων Πεσμεργκά να υποστείλουν τις κουρδικές σημαίες και να εκκενώσουν στρατώνες στα χωριά Τατζ και Μπασίρ. Ωστόσο, αυτό το διέψευσαν Κούρδοι αξιωματούχοι, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για υποχώρηση αλλά για «αναδιάταξη των δυνάμεών τους» στο Κιρκούκ...

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

Το ίδιο 24ωρο, δυνάμεις του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενες από περίπου 30 οχήματα αναπτύχθηκαν σε νέες περιοχές της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, παίρνοντας θέσεις με προφανή στόχο να περιορίσουν τις κινήσεις Κούρδων της περιοχής. Η δράση του τουρκικού στρατού στην περιοχή γίνεται με πρόσχημα τις πρόσφατες συμφωνίες στην Αστάνα του Καζακστάν για τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία.

Νωρίτερα, στελέχη ομάδων της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης δήλωσαν σε διεθνή πρακτορεία ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση με φορτηγό που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους στην περιοχή Αμπού Φας της βορειοανατολικής επαρχίας Χάσακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ