Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων

Από τη συνάντηση του Μακρόν με τον πρόεδρο των μεγαλοβιομηχάνων, Πιερ Γκατάζ
Από τη συνάντηση του Μακρόν με τον πρόεδρο των μεγαλοβιομηχάνων, Πιερ Γκατάζ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε νέο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, προετοιμάζοντας χωρίς καμιά καθυστέρηση τις επόμενες ανατροπές. Συγκεκριμένα, μετά τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που διευκόλυναν κι άλλο τις απολύσεις και διασφάλισαν τη διάδοση επιχειρησιακών συμβάσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, η κυβέρνηση προετοιμάζει τώρα το έδαφος για νέες «μεταρρυθμίσεις» σε ζητήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας, αλλά και στον τομέα της επιδότησης της ανεργίας. Για αυτά, θα κατατεθεί νομοσχέδιο την επόμενη άνοιξη. Οι επιδιώξεις ασφαλώς αφορούν την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά και όπως απαιτούν οι προσπάθειες της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να πρωταγωνιστήσει στην ισχυροποίηση και αναβάθμιση συνολικά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Ενδεικτικές του ποιον εξυπηρετούν και οι επόμενες «μεταρρυθμίσεις» ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων MEDEF Πιερ Γκατάζ, που βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Μακρόν εμφανίστηκε - κατά την εκτίμηση ΜΜΕ όπως η «Λεζ Εκό» - «ενθουσιασμένος». «Υπάρχει μια τρομερή εμπιστοσύνη από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, διότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται...».

Πιο ομιλητικός ήταν ο πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης U2P Αλέν Γκριζέ, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα που πρέπει να «εξεταστούν» με ιδιαίτερη επιμονή, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τον «αρνητικό αντίκτυπο της αύξησης του μισθού των νέων κάτω των 20 ετών» και τη «σύμβαση εργασίας των μαθητευόμενων». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους μαθητευόμενούς τους θα πρέπει να εξαιρούνται από διάφορες «επιβαρύνσεις», για να μπορούν να «εγκαθιστούν τους νέους στην εταιρεία». Εξέφρασε δηλαδή με ειλικρίνεια τις προσδοκίες για διασφάλιση φτηνού και νεαρού εργατικού δυναμικού από σχολές μαθητείας, αλλά και «κινήτρων» για την πρόσληψή τους, για «παράκαμψη» Συλλογικών Συμβάσεων και μισθολογικών δικαιωμάτων, στο όνομα πάντα της «μείωσης της ανεργίας»... Που βέβαια στην πραγματικότητα δεν είναι μείωση ανεργίας, αλλά αύξηση εκείνων που είναι διαρκώς με το ένα πόδι στην ανεργία και με το άλλο στην ημιαπασχόληση με όρους σκλαβιάς.

Πολύτιμη «χείρα βοηθείας» στα νέα αντεργατικά σχέδια προσφέρουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ενδεικτική είναι η στάση και της ηγεσίας της CGT. Ενώ πριν από μερικές βδομάδες καλούσε σε κινητοποιήσεις ενάντια στα αντεργατικά διατάγματα, ο επικεφαλής της Φιλίπ Μαρτίνες προσήλθε κι αυτός στα Ηλύσια Πεδία, κρίνοντας σκόπιμο να ζητήσει «πολυμερείς» συναντήσεις για τα νέα μέτρα. Σχολίασε ακόμα ότι το ζήτημα δεν είναι «να βρεθούμε εφτά φορές από μια ώρα μες στο επόμενο δίμηνο και μετά το τελικό κείμενο να είναι αυτό της κυβέρνησης, που θα ανακαλύψουμε δύο ώρες πριν τους δημοσιογράφους...». Βασικό πρόβλημα είναι δηλαδή για αυτές τις δυνάμεις ο βαθμός συμμετοχής στον επόμενο γύρο της αντιλαϊκής θύελλας, της οποίας η στρατηγική αλλά και η ένταση είναι δεδομένες και διακηρυγμένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ