Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σύννεφο» η κοροϊδία σε συνταξιούχους και μισθωτούς

Μείωση της αγοραστικής τους δύναμης μέσα στο 2025 θα δουν οι 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς οι «αυξήσεις» - κοροϊδία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για τις συντάξεις, θα είναι κάτω ακόμα και από τον επίσημο πληθωρισμό του τρέχοντος έτους. Ετσι, η προσαρμογή των συντάξεων στο 2,2% έως 2,5% δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό, που θα κινηθεί στο 3% για φέτος, ενώ περίπου 700.000 συνταξιούχοι που έχουν την «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν ούτε αυτά τα λίγα ψίχουλα. Σε αυτούς, για αντίδωρο, η κυβέρνηση θα δώσει ένα εφάπαξ ποσό από 100 έως 200 ευρώ, που στο σύνολό του δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια.

Στον αντίποδα όμως επεφύλαξε νέα γενναία απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 1 μονάδα, αντί για το 0,50 που είχε προγραμματιστεί, εξασφαλίζοντας στα ταμεία τους το ποσό των 440 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. Απαλλαγή που έρχεται να προστεθεί στις 4,4 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης πενταετίας. Οσο για τον προπαγανδιστικό μύθο της κυβέρνησης ότι αυτό το ποσό θα το επιμερίσει ισόποσα σε επιχειρήσεις και μισθωτούς, η αλήθεια είναι πως μια τέτοια μείωση κατά μισή μονάδα σε έναν μισθό 1.000 ευρώ θα οδηγήσει στην τεράστια «αύξηση» των 5 ευρώ τον μήνα..!

Και βέβαια, για άλλη μια χρονιά δεν υπάρχει η παραμικρή αύξηση στις επικουρικές συντάξεις που η ακρίβεια τις έχει εξανεμίσει, ενώ κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός ούτε για το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης σε βάρος των συνταξιούχων, που κάθε χρόνο τους αφαιρεί από την τσέπη πάνω από μισό δισ. ευρώ.

Οπως κουβέντα δεν είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που δεν υπάρχουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με την υπουργό Εργασίας χτες να προβάλλει την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 950 ευρώ μεικτά, αλλά το ...2027, την ώρα που η ακρίβεια συνεχίζει να τσακίζει τους εργατικούς μισθούς. Την ίδια πρόκληση εξαπολύει η κυβέρνηση και στους δημοσίους υπαλλήλους και μιλάει για «αύξηση» 100 ευρώ στον εισαγωγικό μισθό, αλλά πρέπει να περιμένουν και αυτοί μέχρι το 2027. Δηλαδή «ζήσε μαύρε μου»...

Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά επιτελεία ήδη επεξεργάζονται τις περικοπές σε εργαζόμενους με μερική απασχόληση ακόμα και στο γλίσχρο επίδομα ανεργίας!

Εξάλλου, χτες ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός αναφέρθηκε με καμάρι στο ότι η κυβέρνηση μειώνει φόρους, ενώ ο ίδιος είπε ότι «αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα (σ.σ. το 95% το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά) χωρίς να αυξηθούν οι φόροι». Δηλαδή, ο λαός πληρώνει περισσότερους φόρους άσχετα αν έχουν αυξηθεί ή όχι, γεγονός που φανερώνει το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ