Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΟΣΟΒΟ
Εκλεισε και συνοριακούς σταθμούς

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, καθώς μετά την αστυνομική επιχείρηση με την οποία έβαλε «λουκέτο» σε μια σειρά από υπηρεσίες σερβικών δήμων στα βόρεια, προχώρησε στο κλείσιμο και των συνοριακών σταθμών στο Μέρνταρε και στο Μπίρνιακ.

Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός των διαβάσεων (από τη σερβική πλευρά) από «μέλη διαφόρων οργανώσεων πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σερβικών παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο». Εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη σερβική κυβέρνηση και δρουν αυτόνομα.

Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Τζελάλι Σβετσλία, καταδίκασε το γεγονός, κατήγγειλε τη σερβική αστυνομία για συνενοχή, επικρίνοντας τη «στάση ανοχής» που έδειξε στις διαμαρτυρίες.

Ο επικεφαλής της Ενωσης Πολιτών της Περιφέρειας Κοσσυφοπεδίου - Μιτρόβιτσα, μιας από τις οργανώσεις που καλούσαν στις διαμαρτυρίες, Ράσα Ρόγεβιτς, δήλωσε ότι επρόκειτο για «επιλεκτικό αποκλεισμό», καθώς η διέλευση επιτρεπόταν σε όσους είχαν σερβικά έγγραφα. Πρόσθεσε δε ότι οι αποκλεισμοί αποτελούν «απάντηση στις ενέργειες του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, εναντίον των Σέρβων» στην περιοχή.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν και στο Μπέρνιακ, αλλά και σε πέρασμα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου, στην περιοχή Κούλα.

Στο μεταξύ, ενδεικτική της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ήταν η δήλωση του πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργου Παγουλάτου, ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν πεδίο σύγκρουσης με καταστροφικά αποτελέσματα» και ότι «οι πολίτες της περιοχής πρέπει να εμπεδώσουν ότι ο προσανατολισμός προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ αποτελεί μονόδρομο». Τόνισε δε ότι ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις που «τρέχουν» και «αποτελούν προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής». Επέμεινε επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα, καθώς δήθεν ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια σε μια ιστορικά «ευαίσθητη» περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ