ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απώλειες για τις κυβερνητικές δυνάμεις

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Νικητής των τοπικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Χιλή είναι, καθώς φαίνεται, η κεντροδεξιά «Συμμαχία για τη Χιλή», αφού βάσει των αποτελεσμάτων προηγείται κατά 1,78% της κυβερνητικής «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», κερδίζοντας τόσο στην πρωτεύουσα Σαντιάγο όσο και σε άλλες σημαντικές πόλεις.

Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων, η Συμμαχία καταλαμβάνει ποσοστό 40,24%, ενώ η Συμπαράταξη 38,46% και όλα αυτά ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, η συμμαχία μεταξύ των αριστερών κομμάτων «Juntos Podemos», του ΚΚ Χιλής και του Ανθρωπιστικού Κόμματος, συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, ενώ το κόμμα «Σύμφωνο για μία Καθαρή Χιλή» που αποσκίρτησε από τη «Δημοκρατική Συμμαχία» συγκεντρώνει το 4% των ψήφων.

Στο Σαντιάγο, ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης (UDI) Πάμπλο Σαλακέτ εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 47,32% των ψήφων, έναντι 36% του σοσιαλδημοκράτη Χάιμε Ραβινέτ. Η κεντροαριστερή κυβερνητική παράταξη απώλεσε επίσης τους σημαντικούς δήμους Κονσεπσιόν, Ικίκε και Βαλπαραΐσο.

Απώλειες μετρά και το Κόμμα των Εργατών του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αφού έχασε σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Σάου Πάουλου και το Πόρτο Αλέγκρε, άλλοτε προπύργιό του. Το κεντρώο PMDB θεωρείται ο μεγάλος νικητής στις δημοτικές εκλογές, ελέγχοντας πλέον 1.200 από τις 5.567 πόλεις στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τις μεγαλύτερες, όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σαλβαντόρ ντζι Μπαΐα, τη Φλοριανόπολις και το Πόρτο Αλέγκρε. Από την πλευρά του, το Κόμμα των Εργατικών έχει κερδίσει τις έξι από τις 26 πρωτεύουσες κρατιδίων και συνολικά 550 πόλεις.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αλληλεγγύη στο λαϊκό κίνημα

Ελιγμοί από τον αντιδραστικό Πρόεδρο Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον αγώνα των ιθαγενών της Κολομβίας και ενάντια στη δολοφονική βία και καταστολή, με την οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, διοργάνωσαν χτες δεκάδες λαϊκές οργανώσεις της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους το ΚΚ και η ΚΝ Βενεζουέλας, έξω από το προξενείο της Κολομβίας στο Κατσαΐτο.

Στην ίδια την Κολομβία ο αντιδραστικός Πρόεδρος Ουρίμπε αναγκάστηκε να «παραδεχτεί» την καταστολή αλλά προσπάθησε να τη δικαιολογήσει λόγω «διείσδυσης των ανταρτών των FARC στις διαδηλώσεις»...

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας κάνει προσπάθεια να παρουσιάσει ως «κάθαρση» την απόφαση απόταξης από το στρατό 27 αξιωματικών και υπαξιωματικών, περιλαμβανομένων και τριών στρατηγών, μετά το πόρισμα της έρευνας σχετικά με εκτελέσεις αμάχων που διέπραξαν στρατιωτικοί οι οποίοι επιχείρησαν κατόπιν να συγκαλύψουν τις πράξεις τους κάνοντας λόγο περί θανάτων σε μάχη. Οι νεαροί που εκτελέστηκαν παρουσιάστηκαν ως αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχη σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Κολομβίας, μερικές μέρες μετά την καταγγελία της εξαφάνισής τους στην Μπογκοτά. Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά την ανακάλυψη, στα τέλη Σεπτέμβρη, 19 σορών σε μαζικούς τάφους στη βόρεια Κολομβία. Φυσικά πρόκειται για ένα μόνο μικρό δείγμα των γενοκτονιών από το στρατό και τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, που μένουν ατιμώρητες.

Κατά εκτιμήσεις της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης, μιας οργάνωσης-ομπρέλα που εκπροσωπεί περίπου 100 ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί για πολιτικούς λόγους αφότου ο Ουρίμπε ανέλαβε την εξουσία το 2002.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Νέα επίσκεψη σε Ισραήλ - παλαιστινιακά εδάφη θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα η Κοντολίζα Ράις σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει για πρόοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, στόχος που μοιάζει ανέφικτος καθώς το Ισραήλ οδεύει σε πρόωρες εκλογές στις 10 του Φλεβάρη. Στα τέλη της επόμενης βδομάδας, αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα συμμετάσχουν σε διευρυμένη σύνοδο του Κουαρτέτου στην Αίγυπτο. Προς το παρόν, πάντως, αποκλείστηκαν τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας μετά τη νέα εκτόξευση ρουκέτας, χωρίς θύματα ή ζημιές.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Το Ιράν διεξήγαγε πειράματα για να εξαγάγει υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο από πυρηνικά απόβλητα. Τα πειράματα αυτά δεν απέδωσαν ακόμη αποτελέσματα αλλά στο μέλλον θα μπορούσε το ουράνιο αυτό να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικό όπλο, προσπάθεια που έκανε στο παρελθόν και ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό υποστηρίζει σε 3σέλιδη έκθεσή της, που παραδόθηκε στη διεύθυνση της ΔΕΑΕ, η μυστική υπηρεσία μίας από τις 145 χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επίθεση αυτοκτονίας στο αφγανικό υπουργείο Πολιτισμού και Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε χτες στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα πέντε να τραυματιστούν σοβαρά.

Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα, για την άρση του πολύμορφου αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και για την άμεση αποφυλάκιση των 5 Κουβανών αγωνιστών κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές, διοργανώνεται τη Δευτέρα 3 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60). Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του ανθρώπου, η Ελληνική Επιτροπή Στήριξης των 5 Κουβανών και η πρεσβεία της Κούβας στη χώρα μας.

ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικά στους δρόμους για την Παιδεία

ΡΩΜΗ.--

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι) συγκεντρώθηκαν χτες στη Ρώμη, για να διαδηλώσουν ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Παιδεία, ενώ πολύμορφες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Πετυχημένη θεωρήθηκε και η απεργία που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του εκπαιδευτικού τομέα.

Νέα πανιταλική διαδήλωση από το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων, με την υποστήριξη των φοιτητών έχει αναγγελθεί για τις 13 Νοέμβρη. Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην επιλογή της να διαλύσει το δημόσιο σχολείο προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης και έτσι ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη βδομάδα πρόκειται να παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο νόμου για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αισθητή μείωση του αριθμού των μόνιμων καθηγητών αλλά και τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ιδρύματα με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

Την Τετάρτη η Γερουσία ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Μαρία Στέλα Τζελμίνι που μεταξύ άλλων προβλέπουν την περικοπή δαπανών από τον προϋπολογισμό, μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο σχολικών συγκροτημάτων και την αύξηση σε 30 μαθητές ανά αίθουσα στα Δημοτικά, ενώ για τα Γυμνάσια προβλέπει την κατάργηση των γραπτών εξετάσεων και την υιοθέτηση των επιδόσεων μέσω βαθμολογίας.

ΠΑΜΕ
Εκθεση ζωγραφικής για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές

Μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις ΗΠΑ, στέλνει το ΠΑΜΕ, που συνδιοργανώνει με την Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα έκθεση ζωγραφικής του σημαντικού Κουβανού ζωγράφου Κάρλος Ρέγιες. Η έκθεση θα γίνει στο «Στέκι Νέων του ΠΑΜΕ» (Πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα) από τις 6 έως τις 8 Νοέμβρη και θα είναι ανοιχτή, με ελεύθερη είσοδο, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 6 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ.

ΙΝΔΙΑ
Μπαράζ εκρήξεων στο Ασαμ

ΓΚΟΥΓΟΥΑΧΑΤΙ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε χτες στο κρατίδιο Ασαμ της Ινδίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 68 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 335 να τραυματιστούν. Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σημειώνουν ότι υπήρξε συντονισμός στις 11 εκρήξεις, καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη. Η περιοχή του Ασαμ χαρακτηρίζεται ταραγμένη επί δεκαετίες, καθώς δρουν αυτονομιστικές αντάρτικες οργανώσεις και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε στόχος διαφόρων βομβιστικών επιθέσεων για τις οποίες κατηγορήθηκαν «ισλαμιστές αντάρτες». Η πλειοψηφία των εκρηκτικών μηχανισμών των χτεσινών επιθέσεων είχε τοποθετηθεί σε πολυσύχναστες αγορές, κυρίως σε δίκυκλα.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό πανικό, με τους τραυματίες να προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα και τον κόσμο να μην μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

Αναλυτές αποδίδουν τις επιθέσεις σε τρομοκρατικές ομάδες από το Μπαγκλαντές, επικαλούμενοι την «οργάνωση» και υποστηρίζουν ότι ενδέχεται οι αυτονομιστές να μην έχουν καμία ανάμειξη...

ΗΠΑ
Ενδεικτικά τα ανοίγματα Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα ακόμη οχυρό του κατεστημένου, το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», «ψήφισε» για πρόεδρο των ΗΠΑ, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, γερουσιαστή του Ιλινόις, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση διεύρυνε εκ νέου το προβάδισμά του σε 7%, έναντι του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν.

Χτες επίσης ο Ομπάμα προχώρησε σε μια εντυπωσιακή διαφήμιση μισής ώρας σε πανεθνική εμβέλεια σε πολλά κανάλια, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του μπέιζμπολ, που εικάζεται ότι στοίχισε 7 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης χτες, ο πρώην αντιπρόεδρος, πρώην υποψήφιος πρόεδρος και νυν «οικολόγος»... σταρ, Αλ Γκορ, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την κρίσιμη αναμέτρηση στην πολιτεία της Φλόριντα. Ο Ομπάμα, σε κοινή εμφάνιση με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι ενδεχομένως θα συμπεριλάβει Ρεπουμπλικάνους στην κυβέρνησή του, εάν κερδίσει, όπως π.χ. τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Ενδιαφέρον «άνοιγμα» ειδικά προς τον Γκέιτς, προφανώς θα εκτίμησε τις ικανότητές του και τα οράματά του όπως τα κατέθεσε την Τρίτη, σε ομιλία του, όπως ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επεκτείνουν το δόγμα του προληπτικού πολέμου, επέκταση που πρέπει περιλαμβάνει πλέον και πυρηνικά πλήγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ