ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Ζητήματα που σχετίζονται με το χαρακτήρα της εκλογικής μάχης, τον άλλον δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, την τακτική και την προπαγάνδα των άλλων κομμάτων, αλλά και θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, απασχόλησαν τη συζήτηση που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους.

Να αποκτήσει ο λαός εμπιστοσύνη στη δύναμή του

Ε. ΤΣΙΚΡΙΚΑ («ALPHA»): Κυρία Παπαρήγα, ζητήσατε από τους πολίτες στις εκλογές της7ης Νοεμβρίου νααλλάξει ο συσχετισμός δύναμης με την ψήφο τους. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα ποιος είναι ο πήχης; Δηλαδή, με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένο και θα θεωρήσει ότι δικαιώνεται η πολιτική του;

-- Το θέμα είναι πού θα βάλει ο λαός τον πήχη. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες, βεβαίως με ένα ρεαλισμό. Και πού το βλέπουμε αυτό; Γιατί πολύ περισσότεροι μας λένε «είχατε δίκιο». Ασκούν επιρροή πολλές από τις θέσεις μας και συμφωνεί ο λαός με πολλές από αυτές, ακόμα και την κοινωνικοποίηση κλπ.

Πού κολλάει το πράγμα; Στο ότι ακόμα ένα σημαντικό μέρος του λαού δεν έχει αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι πρέπει και ο ίδιος να παλέψει. Εμείς δε ζητάμε να εκπροσωπήσουμε το λαό σε έναν αγώνα, αλλά ζητάμε ο λαός να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα. Οσο ο λαός ακόμα δεν εμπιστεύεται τη δύναμή του, θα υπάρχει αυτή η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι εκτιμούν το ΚΚΕ και που όμως την ώρα της κάλπης φοβούνται να κάνουν αυτό το βήμα γιατί υποκύπτουν σε κάποιους εκβιασμούς που ακόμα δεν είναι αποφασισμένοι να τους πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων.

Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτήν την εκλογική μάχη θα υψωθεί ανάστημα. Το ζήτημα είναι πόσο θα ανέβει το μπόι του λαού κι αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Κι αν θέλετε πιστεύουμε ότι και μια σειρά πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν ότι με την αποχή θα δώσουν μάθημα, θα καταλάβουν ότι και η αποχή των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών δεν απέτρεψε τίποτα.

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Δεν έχεις να κάνεις με ζήτημα φιλότιμου της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, το φιλότιμό της, ταυτίζεται με το συμφέρον των επιχειρηματιών, με το μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τώρα φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα για να γίνει τάχα διαπραγματευτής. Εδώ πάει με το Ισραήλ στα σχέδια εναντίον του Ιράν για να δείξει το μεγάλο της ρόλο.

Εχει άλλες αξίες ας πούμε η κυβέρνηση. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα θέματα τα άλλα κόμματα δεν τα θίγουν. Δηλαδή, όταν θα πας να ψηφίσεις στην κάλπη, δε θα σκεφτείς τι γίνεται στο Αιγαίο; Με συγχωρείτε, δηλαδή, θα ψηφίσεις μόνο για την πεζοδρόμηση; Που είναι θέμα. Το αποχετευτικό είναι θέμα κρίσιμο ειδικά για την Αττική, τα σκουπίδια, δεν το συζητάμε. Αρα, δεν θα τα σκεφτείς όλα αυτά;

Χώρια αν ψηφίζεις με κριτήριο τα έργα. Να ψηφίσεις με κριτήριο τα έργα. Πρέπει, όμως, να παρέμβεις και στο εξής πράγμα: Ποιος θα τα κάνει αυτά τα έργα και ποιος θα τα πληρώσει; Αρα πρέπει όλα να τα σκεφτείς.

Το μνημόνιο είναι κρίκος σε μια αλυσίδα

Β. ΓΕΤΤΟΣ («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Βγάζοντας από το κάδρο τη Νέα Δημοκρατία που και κατ' εσάς ανήκει στο δικομματισμό, έχει σημασία για εσάς όμως η λεγόμενη αντιμνημονιακή ψήφος, δηλαδή εναντίον του ΠΑΣΟΚ στην προκειμένη περίπτωση; Και δεύτερη ερώτηση, αν γινόντουσαν εκλογές ας πούμε την άνοιξη, το ΚΚΕ θα τις ήθελε και θα θεωρούσε ότι θα μπορεί να βγει ενισχυμένο από αυτές;

-- Εμείς θεωρούμε ότι το μνημόνιο βεβαίως είναι ένας ισχυρός κρίκος σε μια αλυσίδα. Οσο και να σπάσει αυτός ο κρίκος, η αλυσίδα θα παραμείνει. Θα γίνει ένα νέο μνημόνιο. Γιατί, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν ήταν ένα είδος μνημονίου; Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, η σύγκλιση, δεν είναι ένα είδος μνημονίου;

Επομένως δε θεωρούμε σωστό να αποδεσμεύεται το μνημόνιο, με όλη τη σκληρότητα που έχει και την ταχύτητα με την οποία πρέπει να παρθούν τα μέτρα, από τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός είπε το εξής: Οτι έχουμε 35 χρόνια υπανάπτυξης και παρακμής. Κοιτάξτε, ούτε υπανάπτυξη ούτε παρακμή είχε η Ελλάδα. Είχε καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλά σου λέει, ήρθε η ώρα τώρα να προχωρήσουν όλες οι αναδιαρθρώσεις που περνάνε σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

Και έχει πει, η κρίση είναι και ευκαιρία, έχει και θετική πλευρά. Αρα, λοιπόν, όποιοι θεωρούν ότι το μνημόνιο είναι που άλλαξε την πορεία του τόπου είναι λάθος. Το μνημόνιο ήταν μια βαρβαρότητα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και κυρίως το μνημόνιο ήταν ένα μέσον για να πάρουν τα λεφτά οι πιστωτές για να μας ξαναδανείσουν, για να ξανάχουμε χρέος και πάει λέγοντας.

Επομένως εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε αυτή την οριοθέτηση μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις. Αρα λοιπόν εμείς βάζουμε πιο ουσιαστικά κριτήρια.

Και κοιτάξτε τώρα, όταν ακούω τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος λέει ότι να γίνει ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο, δηλαδή ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο δίχως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χάλασε τη σούπα δηλαδή, την πίκρισε ή την ξίνισε;

Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα στον κόσμο και να ποντάρουμε στο γεγονός ότι δεν είναι πληροφορημένος ή είναι στραβοπληροφορημένος. Τι θα πει ευρωπαϊκό; Αρα τα δέχεται όλα και απλώς τον πειράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επειδή είναι αμερικάνικο. Δε στέκουν αυτά. Είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική αντίληψη. Και στο πολιτικό επίπεδο οι αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και μάλιστα από επιστήμονες είναι κοροϊδία του λαού.

Ο κ. Δημαράς ψήφισε λευκό. Το λευκό θα πει δεν έχω γνώμη, δεν είναι ούτε, όπως είχε κάνει ο Αλαβάνος με κάτι συνθήκες, ούτε μαύρο ούτε άσπρο, είναι γκρίζο. Τι είναι αυτά τώρα; Αυτά είναι για να μπορούμε να επιστρέψουμε τον αγνό, τον διαμαρτυρόμενο κόσμο ξανά στην ίδια κοίτη. Δηλαδή ένα βήμα μπρος, πέντε πίσω. Οχι, δε γίνεται αυτό το πράγμα.

Τώρα για τις εκλογές τον Απρίλη. Εμείς, όπως ξέρετε, δεν είμαστε κόμμα που θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι το άπαν. Για εμάς το κυριότερο είναι η οργάνωση του λαού. Στα σωματεία, στα συνδικάτα, στους συλλόγους. Μόνο το 15% του λαού είναι οργανωμένο. Είναι δυνατόν οι εκλογές να αποτελέσουν μοχλό και θετικό πεδίο εξελίξεων όταν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν είναι οργανωμένη σε σωματεία, δεν παίρνει μέρος σε Γενικές Συνελεύσεις και αφήνει έτσι να διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δύναμης από εργατοπατέρες, συνδικαλιστική αριστοκρατία, επικοινωνιολόγους, διαφημιστές κλπ.;

Βεβαίως καλοδεχούμενες οι εκλογές. Είναι κι αυτό ένα πεδίο πάλης. Εμείς δεν πρόκειται τώρα να καθίσουμε να σκάσουμε και να πούμε να μη γίνουν οι εκλογές για να γίνουν όταν εμείς θα πάρουμε ποσοστά. Οχι, δεν είναι έτσι. Ας τις κάνει όποτε θέλει, μολών λαβέ κι εμείς θα ανασκουμπωθούμε να αναπτυχθεί ο αγώνας, να διαμορφωθεί ένα πιο ουσιαστικό πολιτικό κριτήριο στο λαό και πάνω από όλα να πετάξει από πάνω του δισταγμούς, προκαταλήψεις και μοιρολατρίες.

Ελιγμοί και «κόλπο γκρόσο» του ΠΑΣΟΚ

Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» - «ΕΡΑ»): Κυρία Παπαρήγα, είναι γεγονός πλέον πως κανένας δεν αμφισβητεί το χαρακτήρα των πολιτικών εκλογών που έχουν πάρει οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και επίσης είναι δεδομένο πως η Περιφέρεια της Αττικής είναι η μητέρα όλων των μαχών, είτε με την έννοια του πολιτικού μηνύματος, είτε με την έννοια του μεγάλου πληθυσμού. Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και ο κ. Δημαράς διεκδικήσει επί ίσοις όροις με όποιον αντίπαλο την Περιφέρεια Αττικής και με το δεδομένο κιόλας ότι ο κ. Δημαράς δεν αρνείται ότι είναι ΠΑΣΟΚ, αυτό ως ερμηνεία ισοδυναμεί ότι ο λαός στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι είμαι ΠΑΣΟΚ, ψηφίζω το Δημαρά και σου στέλνω ένα μήνυμα ότι πρόσεξέ με λίγο. Αυτό είναι;

-- Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσεις όλο τον κόσμο. Κατ' αρχήν αντανακλά τους ελιγμούς του συστήματος και του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσει κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Παπανδρέου είχε μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τον κομματικό υποψήφιο και δεν το έκανε. Ενώ για το δήμαρχο της Αθήνας το είπε, δεν άνοιξε κουβέντα για τον κ. Σγουρό, που σημαίνει κόλπο γκρόσο.

Οταν υπάρχει ένας κόσμος μπερδεμένος που σου λέει ότι στο κάτω - κάτω έχω να διαλέξω ανάμεσα σε δύο - τρία ΠΑΣΟΚ και διαλέγω με ένα κριτήριο τάδε, ότι είναι εναντίον του μνημονίου, γιατί δημιουργούνται τώρα και οι μύθοι ότι είναι εναντίον του μνημονίου. Είναι μύθος.

Αρα, η ψήφος αντανακλά επιλογή μεν, αλλά και σε ένα βαθμό επιλογή πάνω σε μια παραπληροφόρηση, πάνω σε εκβιασμό και σε φόβο να κάνω το άλμα. Και δεν το λέμε υποτιμητικά για τον κόσμο. Υπάρχει ο φόβος, αυτό που λέμε να «απογαλακτιστεί» απ' το ΠΑΣΟΚ, ο δισταγμός. Και εμείς του λέμε να το κάνει.

Διότι ήδη ο κ. Δημαράς λέει, εγώ λογίζομαι ΠΑΣΟΚ και θα τον αθροίσουν ΠΑΣΟΚ. Πού θα τον αθροίσουν; Δεν μπορούν να τον αθροίσουν σε άλλο κόμμα. Και ο κ. Μητρόπουλος λέει το εξής: Οτι εγώ θέλω ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο και θέλω το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη. Δεν μπορεί να είσαι πολιτικός και επιστήμονας και να λες ότι θέλω να γυρίσω το ΠΑΣΟΚ στο 1974. Δε γίνεται.

Κανένα κόμμα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και να πει κάποιος εγώ θέλω το ΚΚΕ του '30 ή του '40. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Αρα, σπέρνει την αυταπάτη. 'Η να λέει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε καλούς συμβούλους όταν έκανε τη διαπραγμάτευση.

Αυτό δείχνει σε ένα βαθμό αυτό που λέμε τις διαθέσεις του κόσμου και τις διεργασίες που όμως συναντάει αναχώματα και ακόμα δεν έχει αποφασίσει να τα ξεπεράσει. Ετσι θα τα εκτιμήσουμε.

Βλέπουμε χέρια που «ζυμώνουν»

Β. ΝΙΕΡΡΗ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κυρία Παπαρήγα, αναφερθήκατε στην εισήγησή σας σε μετεκλογικά σενάρια και σχεδιασμούς. Πώς πιστεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, σε ένα βάθος χρόνου και σε ποια κατεύθυνση θα επιδράσει, αν επιδράσει, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών;

-- Εμείς βλέπουμε χέρια που «ζυμώνουν». Τώρα, αν θα ψηθεί στο φούρνο το ψωμί και ετοιμαστεί μετά τις εκλογές ή γίνει σε ένα χρόνο αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αλλωστε, εμείς δεν έχουμε και διάλογο με αυτούς τους ανθρώπους που ετοιμάζουν τα σενάρια. Ο,τι διαβάζουμε, ό,τι βλέπουμε και εκτιμούμε.

Ας πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δε χάσει ουσιαστικά. Πρώτον θα θελήσει να εξαγοράσει και να εκβιάσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο για να σιγουρέψει τη μονοκρατορία του. Αν στο κάτω - κάτω χρειαστεί να γίνει και συναίνεση και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, τότε θέλει να έχει το πάνω χέρι. Να είναι ο Σρέντερ, ας πούμε, σε συνεργασία με τους Πράσινους ή να είναι η Μέρκελ σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους. Αν δει ότι χάνει, τότε θα αρχίσει να αγκαλιάζει διάφορα σχήματα.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο, η κα Μπακογιάννη λέει ότι «εγώ δεν είμαι δογματική, θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε συμφωνήσω». Ο κ. Μητσοτάκης λέει «ο Γιώργος θα πάει καλά». Και κοιτάξτε τώρα, ο κ. Μητσοτάκης όντως είναι ένας έμπειρος αστός πολιτικός που δεν πετάει μπαρούφες. Οι θέσεις του θα έλεγα ότι απηχούν ένα ρεύμα μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Εδώ είναι και μεγαλοεπιχειρηματίες, που θέλουν να ξεπεράσουν τη διαμάχη των δύο κομμάτων και να πάνε σε μια κυβέρνηση είτε εθνικής ενότητας, αλλά να δοκιμαστεί και μια μακροπρόθεσμη συνεργασία, πιστεύοντας ότι έτσι θα εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερο το λαό.

Κοιτάξτε, είτε θέλουν εναλλαγή μονοκομματικών κυβερνήσεων, είτε συνεργασίας, τα μάτια τους είναι στραμμένα στο λαό θέλουν να μην αφυπνιστεί και να μην τους πολεμήσει. Χάριν λοιπόν αυτής της εξέλιξης θα ξεπεράσουν και προσωπικές διενέξεις και φιλοδοξίες και εν ανάγκη θα φύγουν και από τη μέση και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί.

Οργιάζει η υπόσχεση και η ρουσφετολογία

Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Καλείτε τον κόσμο να ψηφίσει στον α' γύρο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές «Λαϊκή Συσπείρωση». Το ίδιο λέτε, «Λαϊκή Συσπείρωση», και στο β' γύρο. Πολιτικά εννοείτε δε θα στηρίξετε στο δεύτερο γύρο κανέναν. Πρακτικά όμως τι σημαίνει, λευκό; Πάνω στο λευκό να γράφουν «Λαϊκή Συσπείρωση»;

-- Ας το κάνουν όπως νομίζουν. Καταρχήν εμείς είμαστε εναντίον της αποχής. Δηλαδή το να απέχεις, θεωρούμε ότι πρέπει να πας να ψηφίσεις, να συμμετέχεις. Από εκεί και πέρα τώρα θέλουν να κρατήσουν ένα ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να το ρίξουν, θέλουν να ρίξουν λευκό ή άκυρο. Τη μορφή δε θα τους την υποδείξουμε.

Εμείς όμως δεν μπορεί άλλα να λέμε τη μια Κυριακή και άλλα την άλλη. Και ούτε θα σας πω τώρα, είναι μια ευκαιρία, ξέρετε τι ετερόκλιτα ψηφοδέλτια έχουν γίνει; Να δείτε ΠΑΣΟΚ επικεφαλής και μέσα γεμάτα με Νέα Δημοκρατία. `Η Νεοδημοκράτης επικεφαλής και μέσα ΠΑΣΟΚ. Ανθρωποι που έχουν σχέση με έργα. Ανθρωποι που έχουν σχέση με επιχειρήσεις της νύχτας. Τώρα πια φεύγουν και απ' τη μέση αυτό που λέμε οι πολιτικοί παράγοντες ή οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και μπαίνουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Είναι κάτι ψηφοδέλτια που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τρελά και αυτοί καλλιεργούν το ότι «εμείς δεν ανήκουμε σε κόμματα». Αλλά είναι συνδυασμοί συμφέροντος.

Και με την ευκαιρία, επειδή ο κ. πρωθυπουργός δηλώνει πολύ ευαίσθητος στη διαφθορά και στη ρουσφετολογία, δεν πάει να κάνει καμία βόλτα να δει τι γίνεται από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ; Γόνα πάει η υπόσχεση: Θα σε βάλω στη δημοτική αστυνομία. Θα σε προσλάβω. Θα, θα, θα...

Ξέρετε ότι πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια εκβίαζαν κόσμο και βγήκε στο παραπέντε και είπε, «μας είπε το ΠΑΣΟΚ να μην μπούμε»; Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που βγήκαν από ψηφοδέλτια μετά την ανακήρυξη, γιατί τους πίεσε το ΠΑΣΟΚ; Φυσικά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς αυτά τα ονόματα. Γόνα η ρουσφετολογία πάει.

Τώρα έχει γίνει το ΑΣΕΠ. Με τις επιτροπές αξιολόγησης. Αυτά είναι για τους επιστήμονες, αυτούς που έχουν τελειώσει διάφορα ξένα Πανεπιστήμια και έχουν πολλούς, θα κοιτάξουν να τους αξιολογήσουν. Για το λαό τώρα θα τον βάλουν, θα του υποσχεθούν και δε θα του κάνουν και τίποτα.

Να τους αφαιρεθεί δύναμη

Α. ΤΑΣΟΥΛΗ («MEGA»): Κυρία Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός χθες έθεσε ένα δίλημμα και είπε επί της ουσίας στο λαό ότι αν επιλέξετε τη διαμαρτυρία στο μνημόνιο στις κάλπες των δημοτικών εκλογών, θα με καταστήσετε ανήμπορο να διαπραγματευθώ τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός να εφαρμόσω την πολιτική μου. Γιατί εσείς μιλήσατε πριν από λίγο για ωμό τρομοκρατικό εκβιασμό, όταν για σας, αν γίνουν οι εθνικές εκλογές πολύ σύντομα, θα είναι μια ευκαιρία να δείξει στην πράξη, να μιλήσει στην πράξη και να εκφράσει στην πράξη την αντίθεσή του στο μνημόνιο;

-- Εμείς αυτό που καλούμε τον ελληνικό λαό να κάνει είναι να αδυνατίσει το κύρος της κυβέρνησης και τη δύναμή της, διότι όταν πάει και διαπραγματεύεται, διαπραγματεύεται σε βάρος του ελληνικού λαού. Δηλαδή, τι να κάνουμε; Να πάμε όλοι να ψηφίσουμε το ΠΑΣΟΚ για να του δώσουμε τη δύναμη, τι, να σκάψει το λάκκο για το λαό; Δεν κατάλαβα.

Γιατί, έχει διαπραγματευθεί υπέρ του λαού; Τώρα κοροϊδευόμαστε; Αφού πάει και λέει «ευχαριστώ το λαό που δέχεται τα μέτρα». Ετσι διαπραγματεύεται; Δηλαδή πάει και λέει «έχω το λαό στο χέρι, ρίχτε κι άλλο». Δεν πρέπει να έχει δύναμη αυτή η κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, και δεν πρέπει να έχει δύναμη και η Νέα Δημοκρατία, η οποία λέει ότι θα σεβαστεί το μνημόνιο, γιατί υπάρχει διαδοχικότητα και συνέχεια στη διακυβέρνηση. Αυτό θέλουμε και το λέμε καθαρά.

Ισα ίσα δεν πρέπει να έχει δύναμη, διότι δύναμη της κυβέρνησης σημαίνει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνημένη χρεοκοπία. Θα διαπραγματευθεί τι θα φορτώσει στο λαό. Εμείς θέλουμε να πάει αδύναμη και να φοβηθεί να πάρει άλλα μέτρα το λιγότερο. Δεν μπορούμε να την ανατρέψουμε την κυβέρνηση τώρα, αλλά τουλάχιστον να μην μπορεί να πάρει άλλα μέτρα.

Στην επιφάνεια το ποιος διαφεντεύει τον πλούτο

Κ. ΑTΤΙΑΣ («ALTER»): Καλέσατε το λαό να καταψηφίσει την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι γνωρίζετε πως δε θα έρθει κάποια ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, αλλά απλά θα σταλεί ένα κάποιο μήνυμα. Αν ο λαός επιλέξει να στείλει αυτό το μήνυμα, μπορείτε να του διαβεβαιώσετε ότι η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου και θα πάρουν τους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι υπόλοιποι;

-- Νάτος ο εκβιασμός, λοιπόν, που κάνει η κυβέρνηση. Σκύψτε το κεφάλι, φάτε σκαμπίλια, δώστε μας μισθούς, δεχθείτε να σας περικόψουμε παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία κλπ. Δεχθείτε τις επιχειρησιακές συμβάσεις που είναι κάτω και από αυτή την κατάπτυστη εθνική συλλογική σύμβαση. Δεχθείτε να δουλεύετε έξι μήνες το χρόνο ή να εναλλάσσεται ένας σε ένα χρόνο και τον άλλο χρόνο ο άλλος, γιατί δε θα μας δώσουν χρήματα οι «φίλοι» μας. Και γιατί δε θα μας δώσουν χρήματα οι φίλοι; Δεν κατάλαβα. Τι σύμμαχοι είναι αυτοί δηλαδή;

Λοιπόν κοιτάξτε, ναι έχετε δίκιο σ' αυτό, πραγματικά έρχεται στην επιφάνεια το ποιος διαφεντεύει τον πλούτο που έχει παραχθεί ως τώρα σε αυτό τον τόπο και τον πλούτο που παράγεται και από δω και μπρος. Οντως μπαίνει το ζήτημα ποιος έχει την εξουσία. Γιατί διαφορετικά τελειώσαμε. Οι άλλοι θα πηγαίνουν στον 25ο αιώνα με τις νέες τεχνολογίες και δεν ξέρω τι, θα τρέχουν μπροστά και ο λαός θα γυρίσει στα τσαρούχια. Δε γίνεται αυτό το πράγμα.

Και τέτοιους συμμάχους δεν τους θέλουμε, που όταν ο λαός θέλει να ζήσει καλύτερα μας κόβουν τα χρήματα που τα έχουν μαζέψει επίσης από τους λαούς. Σιγά, πού τα βρήκαν. Εισφορές των λαών είναι αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ