ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ
Αξιώνουν ... προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων

Παράλληλα, ζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις

Μείωση του ΦΠΑ για τα ταξιδιωτικά γραφεία και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και προσαρμογή της απασχόλησης του προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων, ήταν μερικά από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου τους (HATTA). Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος εκθείασε το ρόλο των τουριστικών πρακτόρων του εξωτερικού, στο χαιρετισμό του, ενώ η κυβέρνηση επιφύλαξε και ένα... δώρο, με την απόφαση επιδότησης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για το μόνιμο προσωπικό και επιχορήγηση έως 3 μήνες για την πρόσληψη ή επαναπρόσληψη εποχικού προσωπικού από τα Γραφεία.

Ο υπουργός, αφού τόνισε την κομβική σημασία της συνεργασίας του κράτους με τους τουριστικούς φορείς, (που έχει γίνει πράξη με την πρόθυμη εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού από την κυβέρνηση) σημείωσε ότι οι «τουρ οπερέιτορς» έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την αλλαγή του κλίματος στη Γερμανία, την αύξηση της κίνησης από τη Ρωσία και στην παροχή συμβουλών για την Κίνα!

Οι επισημάνσεις του υπουργού έγιναν παρά την αρνητική εμπειρία προηγούμενων χρόνων, όπου οι μεγάλοι ξένοι οργανωτές ταξιδιών αυξομείωναν την τουριστική ροή προς την Ελλάδα, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ενώ «πνίγουν» τις μικρότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η κατάσταση έφτασε πριν από μερικούς μήνες στο «απροχώρητο», όταν ο μεγάλος τουρ οπερέιτορ «Thomas Cook» αποφάσισε με το έτσι θέλω να μειώσει κατά 5% τις συμφωνημένες τιμές με τους ξενοδόχους, ενώ και η TUI πίεζε για μειώσεις τιμών. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο εμφανίστηκε να στηρίζει την κίνηση ξενοδόχων να υποσκελίσουν τους τουρ οπερέιτορς με τη διευκόλυνση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, ώστε να αυξήσουν τις πτήσεις τους προς την Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο, σχολιάστηκε αρνητικά από τον απερχόμενο πρόεδρο του Συνδέσμου Γ. Τελώνη, ο οποίος ανέφερε ότι οι τουρίστες των συγκεκριμένων εταιριών δεν ξοδεύουν πολλά, ενώ το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρ οπερέιτορς από μία αγορά είναι καταστροφικό. Ζήτησε επίσης ένα «στρατηγικό δόγμα» για τον τουρισμό, συντασσόμενος με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να ταυτιστεί το επιχειρηματικό τους συμφέρον με το... εθνικό συμφέρον!!!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδίκασαν τα αγροτικά «καλάθια» της κυβέρνησης

Αγρότες και εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά της πολιτικής ενίσχυσης των μεγαλοαγροτών- μεταποιητών-μεγαλοεξαγωγέων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την ΔΕΘ

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την ΔΕΘ
Με συνθήματα καταδίκης της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ-κυβέρνησης, «υποδέχτηκαν» χτες το μεσημέρι αγρότες της ΠΑΣΥ, εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ και φοιτητές του ΜΑΣ, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας «το καλάθι» των προϊόντων της περιοχής.

«Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή - με Μέτωπο και αγώνα θα ανατραπεί», ήταν το σύνθημα που δονούσε για αρκετή ώρα τους χώρους της ΔΕΘ και την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μάλιστα, με μια συμβολική τους ενέργεια οι διαδηλωτές και προκειμένου να δηλώσουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, «πρόσφεραν» στον υπουργό ένα άδειο καλάθι με μοναδικό περιεχόμενο τα αιτήματα των αγροτών.

«Από το κείμενο εργασίας του υπουργού συμπεραίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης αποβλέπει στη στήριξη των μεγαλοαγροτών, των μεταποιητών , των μεγαλοεξαγωγέων κι όχι της μικρομεσαίας αγροτιάς που στενάζει», δήλωσε, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο ο σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε αναπτύξει ο υπουργός.

Ο Κ. Σκανδαλίδης στην εισήγησή του ανέφερε μια σειρά προϊόντα της περιοχής για το καθένα από τα οποία, όπως είπε, χαράσσεται εξειδικευμένη πολιτική, με την οποία στοιχίζονται υπηρεσίες, πολιτικές, προγράμματα και φορείς, όπως δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, κέντρο διαμετακόμισης αγροτικών προϊόντων κλπ.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης

Αναφερόμενος σε μερικά από αυτά τα προϊόντα ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης δήλωσε:«Τα ροδάκινα είναι απλήρωτα από το 2009 και το 2010, η τιμή στο λάδι και τη βρώσιμη ελιά έχει πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, το βαμβάκι αποτελεί πλέον ασύμφορη καλλιέργεια, τα καπνά αγοράζονται από τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, το ίδιο και το ρύζι, η τιμή παραγωγού στο γάλα και το κρέας δεν μπορεί να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, τα σιτηρά είναι μια πέρα για πέρα ασύμφορη παραγωγή».

«Δεν λείπουν ούτε τα Κέντρα Αγροτικής Ερευνας, ούτε τα διαμετακομιστικά κέντρα, ούτε τα επώνυμα, υγιεινά προϊόντα», συνέχισε. Αυτό που λείπει είναι τα μέτρα για τιμές επιβίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους, για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Κανένα αγροτικό καλάθι σε καμιά Περιφέρεια δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική».

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης κάλεσε σε αγώνα για εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, για μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία εγχώριας παραγωγής, ασφαλή και υγιεινά είδη διατροφής, αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, έργα υποδομής κλπ.

«Τα καλάθια κύριε υπουργέ δεν θα σας σώσουν από την οργή των ξεσηκωμένων αγροτών», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στις τοποθετήσεις τόσο του περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη όσο και των εκπροσώπων των υπόλοιπων παρατάξεων υπήρξε συναίνεση στα σχέδια του υπουργείου και οι διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν δεν έθιγαν στο ελάχιστο την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που διαμορφώνεται με τις επιταγές της ΚΑΠ της ΕΕ.

Στην αρχή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου πήρε το λόγο ο Γιώργος Ρίσκος, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ. Αναφέρθηκε στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και παρουσίασε τα αιτήματα των αγροτών για: Εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Ασφαλή και υγιεινά είδη διατροφής για τα λαϊκά στρώματα. Αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, με Δημόσια Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, πολιτιστική και αθλητική δημιουργία. Εργα υποδομής που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Ο Γ. Ρίσκος, δήλωσε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ύπαρξη και την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, για τη διάσωση της υπαίθρου και όλης της χώρας. Και κάλεσε σε κοινό αγώνα των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων, του εργαζόμενου λαού, των ανέργων για ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική απαξίωσής της από την ΑΤΕ που όπως είπε στόχο έχει το ξεπούλημα της επιχείρησης, στο πλαίσιο των γενικότερων επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Δεν έχει όριο η ξεφτίλα της ΠΑΣΕΓΕΣ

Εφτασε σε σημείο να ταυτίζει το σοσιαλισμό με το φασισμό!

Η «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς χρησιμοποιώντας υβριστικά, εξοργιστικά και αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα. Κι αυτό δεν το κάνει επειδή βλάπτονται τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και θα κλείσουν χιλιάδες συνεταιρισμοί.

Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει αποφασίσει να φτιάξει λίγους συνεταιρισμούς για μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, όπως επιτάσσουν οι σχεδιασμοί της ΕΕ και των μονοπωλίων. Την ίδια πολιτική στηρίζουν φυσικά και οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ομως, ο εκσυγχρονισμός του καπιταλισμού φαίνεται πως δε χρειάζεται πλέον τον παρασιτικό ρόλο τους. Η κυβέρνηση πράγματι προωθεί για ψήφιση ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, αλλά όχι για τους λόγους που φωνασκεί η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η ξεπουλημένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για κρατικοποίηση των συνεταιρισμών. Δε νομίζουμε ότι μόνο αυτό κατάλαβαν εκεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ... Εφτασαν σε σημείο να αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι πρόκειται για «σοβιετικού τύπου οργάνωση της πολιτείας που εισήγαγε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και την συντεχνιακή συγκρότηση της κοινωνίας που επαγγέλθηκε ο μεσογειακός φασισμός (Σύνταγμα Σαλαζάρ)»! Μέσα στην πρεμούρα τους, παραληρούν, υβρίζουν και συκοφαντούν, δίνοντας και σοσιαλιστικό άλλοθι στην κυβέρνηση και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φτάνουν στο προκλητικό σημείο να ταυτίζουν το σοσιαλισμό με το φασισμό! Ο αντικομμουνισμός τους ταυτίζεται με τη σαπίλα τους και η κατάντια τους δεν έχει όρια!

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι εμφανές ότι κινείται στο πλαίσιο μιας πολιτικής που διαλύει τους συνεταιρισμούς και οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Οπου τη γη τους και τις όποιες επιδοτήσεις θα τις συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες, που θα παράγουν και θα λειτουργούν όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτό είναι το πρόβλημα για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και για τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Βέβαια, οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι υπέρμαχοι αυτής της ολέθριας πολιτικής. Και δεν αντέδρασαν καθόλου ούτε στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των αγροτών σε επαγγελματίες και μη, ούτε επίσης στο αρνητικό νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, στο οποίο βέβαια υπάρχει και «παχυλή» εισφορά σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, υπέρ της ΠΑΣΕΓΕΣ... Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ βέβαια δεν αντέδρασε ούτε στα απαράδεκτα άρθρα του νομοσχεδίου για τον αγροτικό συνδικαλισμό.

Οι εκάστοτε διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ στήριζαν και υλοποιούσαν χρόνια τώρα τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων. Στήριξαν τις χωματερές, κατάντησαν τους συνεταιρισμούς ομάδες παραγωγών, διέλυσαν το συνεταιριστικό κίνημα και στέκονταν πάντα απέναντι στους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών. Η πείρα και η ζωή έδειξαν μέχρι τώρα ότι η πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ έβλαψε την αγροτική παραγωγή και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Δείχνουν επίσης ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δε δίνει καμία προοπτική. Οι μέχρι τώρα «πρασινογάλαζοι» διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν τεράστιες ευθύνες για το κατάντημα των συνεταιρισμών και για ό,τι συμβαίνει σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όπως επίσης και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απροκάλυπτη κοροϊδία

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τους αγρότες, εντείνει την προπαγάνδα ότι μπορεί να γίνει κάτι, αν κάθε περιφέρεια αναπτύξει και προωθήσει τα δικά της προϊόντα, ότι μπορούν τα καλάθια αγροτικής παραγωγής να είναι απάντηση στην οικονομική κρίση.

Πρόκειται για απροκάλυπτη κοροϊδία. Γιατί οι πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την ανεργία, έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση την εγχώρια παραγωγή και τις τιμές παραγωγού σε εξευτελιστικά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής αυξάνεται υπέρογκα με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, τις αυξήσεις στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια κ.ά.

Αυτοί που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει στο ξεκλήρισμα πάνω από 180.000 αγροτικά νοικοκυριά σε λίγα μόλις χρόνια, αυτοί που με το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο έχουν οδηγήσει στην απώλεια πάνω από 30 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία, προκαλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους, διακηρύσσοντας ότι με τα τοπικά «καλάθια» μπορεί ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει το κλειδί για έξοδο από την κρίση, ότι η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να γίνει το «κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας».

Με τη νέα μάλιστα αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2020 και τη μείωση κατά 40% των επιδοτήσεων θα υπάρξει παραπέρα επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων αγροτών, με τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των «ανενεργών αγροτών», της πλειοψηφίας δηλαδή των μικρομεσαίων αγροτών, όπως και με τον αποκλεισμό τους από τους Συνεταιρισμούς με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το νέο κανονισμό - χαράτσι του ΕΛΓΑ και άλλα αντιαγροτικά μέτρα που καθημερινά παίρνονται.

Μ' αυτές τις συνθήκες, οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούν να έχουν μέλλον. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής, στην εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα έχει επίκεντρό της την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και τη διατροφή των εργαζομένων με φτηνά, ασφαλή και υγιή είδη διατροφής. Βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων, στη δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Βρίσκεται στην οργάνωση σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα δώσει απάντηση στο πρόβλημα του μικρού κλήρου και τη μείωση του κόστους παραγωγής».


ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Αντιδρούν στις «απειλές»

Την αντίθεσή της στις «απειλές» που εμφανίστηκε να εξαπολύει προχτές ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν εάν δε μειωθούν μέσα στις επόμενες μέρες οι τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων στις εθνικές οδούς και στο Λασίθι, εκφράζει με επιστολή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ). «Οι βενζινοπώλες δεν είναι αυτοί που διαμορφώνουν τα βασικά επίπεδα των τιμών», επισημαίνει η Ομοσπονδία, και υπογραμμίζει πως «οποιαδήποτε επιβολή πλαφόν θα αποτύχει εάν δεν προβλέπει την ταυτόχρονη επιβολή του σε όλα τα στάδια διακίνησης και όχι μόνο στη λιανική».

Οσον αφορά στις τιμές πώλησης των βενζινών στα πρατήρια των εθνικών οδών η ΟΒΕ αναφέρει πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ιδιολειτουργούν εταιρείες πετρελαιοειδών, επομένως δεν είναι θέμα βενζινοπωλών αλλά των εταιρειών, ενώ για το Λασίθι και γενικότερα για τα βενζινάδικα της επαρχίας, όπου παρατηρούνται παραδοσιακά υψηλές τιμές, επικαλείται δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων.

Ακόμη, η ΟΒΕ τονίζει ότι εάν δε μειωθούν δραστικά οι φόροι δεν είναι δυνατό να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και καταλήγει ότι ο βενζινοπώλης δεν είναι σε θέση να παίξει καθοριστικό ρόλο στις τιμές όταν, όπως υποστηρίζει, το μεικτό κέρδος του είναι 4,6 λεπτά ανά λίτρο. Ζητάει, τέλος, η εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών να γίνει κάθετα σε όλα τα στάδια διακίνησης και αποθήκευσης των καυσίμων.

Αντίθετη στην επιβολή πλαφόν και μάλιστα μόνο στα πρατήρια εμφανίζεται με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙ
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Υποδομών

Για να μην παραδοθεί το επάγγελμά τους σε λίγες μεταφορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, διαδηλώνουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι στο ΤΑΞΙ, έπειτα από πρωτοβουλία της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας ιδιοκτητών ΤΑΞΙ». Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στη συμβολή Λ. Αθηνών (Καβάλας) και Σπ. Πάτση και στην συνέχεια θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο κάλεσμά της προς τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές η Προοδευτική τους καλεί σε «ξεσηκωμό για να κρατήσουμε τη δουλειά μας», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «μετά την ψήφιση των νόμων για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών και το λεγόμενο άνοιγμα των δήθεν κλειστών επαγγελμάτων, ετοιμάζουν τη νομοθέτηση της απελευθέρωσης και για τα ΤΑΞΙ, με στόχο το επάγγελμά μας να παραδοθεί σε λίγες μεταφορικές και τουριστικές επιχειρήσεις».

Ανακαλούνται βιολογικής γεωργίας φακές Τουρκίας

Ανακαλείται βιολογικής γεωργίας φακή τουρκικής προέλευσης στην οποία, όπως ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ από το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ανιχνεύτηκε υπέρβαση των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων ως προς τη φυτοπροστατευτική ουσία glyphosate. Πρόκειται για προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Bio - VITA - Βιολογικά Προϊόντα - Φακές Ψιλές - Βιολογικά Τρόφιμα» σε συσκευασία των 500 γρ. με αριθμούς παρτίδας 8-5154 και 8-35762 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 17/5/2011 και 16/2/2012 αντίστοιχα. Διακινήθηκε μέσω Γερμανίας στην ελληνική επιχείρηση «Bio - VITA AEE» σε σάκους των 25 κιλών, συνολικής ποσότητας 175 κιλών η οποία προχώρησε σε ανασυσκευασία των 500 γρ. Οι καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί καλούνται να μην το καταναλώσουν, ενώ ο ΕΦΕΤ έχει δώσει εντολή για άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων.

ΕΤΑ ΑΕ
Διαγωνισμός για το αναψυκτήριο Προμαχώνα

Διαγωνισμό για 12ετή εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στον πρώην Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα, προκηρύσσει η ΕΤΑ ΑΕ στις 12 του Μάη, συνεχίζοντας με σταθερό ρυθμό να παραχωρεί προς κάθε ενδιαφερόμενο τη δημόσια τουριστική περιουσία, την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού παραχωρεί στις Περιφερειακές αρχές ακίνητα που εκτιμά ότι δε συγκεντρώνουν εμπορικό ενδιαφέρον, για να τα «αξιοποιήσουν» τοπικά, όπως μπορέσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑ, «ο πρώην Συνοριακός Σταθμός Προμαχώνα εξακολουθεί να αποτελεί την πύλη εισόδου και εξόδου προς τη χώρα αυτή και σημείο αναφοράς για την τουριστική εικόνα της χώρας μας», ενώ ως βασική της επιδίωξη προβάλλεται «η αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση και αναβάθμιση της κτιριακής εγκατάστασης του ακινήτου, η λειτουργία του ως σύγχρονης μονάδας παροχής υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής καθώς και η διαμόρφωση, αναβάθμιση, συντήρηση και προστασία του περιβάλλοντα χώρου, που περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της μίσθωσης».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
Εμπαιγμός των κτηνοτρόφων

Απροκάλυπτο εμπαιγμό των κτηνοτρόφων αποτελεί η κυβερνητική εξαγγελία για ίδρυση Παρατηρητηρίου Τιμών στις ζωοτροφές. Οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια στενάζουν από τη μεγάλη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές που ξεπέρασε το 50%, ενώ οι τιμές σε κρέας και γάλα πέφτουν. Δηλαδή, τι θα αλλάξει τώρα, αν θα μπουν σε καθεστώς παρακολούθησης οι τιμές των ζωοτροφών, όπως ανακοίνωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Αποστολάκη; Πρόκειται για άλλο ένα τρικ κυβερνητικής κοροϊδίας. Γιατί, επίσης, τι άλλαξε με το Παρατηρητήριο Τιμών στα καύσιμα;.. Οσο κυριαρχούν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και οι αντιαγροτικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ούτε επίσης θα λυθεί κανένα πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους, αν ενοικιαστούν σε πολύ χαμηλές τιμές δημόσιες εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως διαλαλεί σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ