Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδίκασαν τα αγροτικά «καλάθια» της κυβέρνησης

Αγρότες και εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά της πολιτικής ενίσχυσης των μεγαλοαγροτών- μεταποιητών-μεγαλοεξαγωγέων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την ΔΕΘ

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την ΔΕΘ
Με συνθήματα καταδίκης της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ-κυβέρνησης, «υποδέχτηκαν» χτες το μεσημέρι αγρότες της ΠΑΣΥ, εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ και φοιτητές του ΜΑΣ, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας «το καλάθι» των προϊόντων της περιοχής.

«Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή - με Μέτωπο και αγώνα θα ανατραπεί», ήταν το σύνθημα που δονούσε για αρκετή ώρα τους χώρους της ΔΕΘ και την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μάλιστα, με μια συμβολική τους ενέργεια οι διαδηλωτές και προκειμένου να δηλώσουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, «πρόσφεραν» στον υπουργό ένα άδειο καλάθι με μοναδικό περιεχόμενο τα αιτήματα των αγροτών.

«Από το κείμενο εργασίας του υπουργού συμπεραίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης αποβλέπει στη στήριξη των μεγαλοαγροτών, των μεταποιητών , των μεγαλοεξαγωγέων κι όχι της μικρομεσαίας αγροτιάς που στενάζει», δήλωσε, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο ο σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε αναπτύξει ο υπουργός.

Ο Κ. Σκανδαλίδης στην εισήγησή του ανέφερε μια σειρά προϊόντα της περιοχής για το καθένα από τα οποία, όπως είπε, χαράσσεται εξειδικευμένη πολιτική, με την οποία στοιχίζονται υπηρεσίες, πολιτικές, προγράμματα και φορείς, όπως δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, κέντρο διαμετακόμισης αγροτικών προϊόντων κλπ.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης

Αναφερόμενος σε μερικά από αυτά τα προϊόντα ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης δήλωσε:«Τα ροδάκινα είναι απλήρωτα από το 2009 και το 2010, η τιμή στο λάδι και τη βρώσιμη ελιά έχει πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, το βαμβάκι αποτελεί πλέον ασύμφορη καλλιέργεια, τα καπνά αγοράζονται από τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, το ίδιο και το ρύζι, η τιμή παραγωγού στο γάλα και το κρέας δεν μπορεί να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, τα σιτηρά είναι μια πέρα για πέρα ασύμφορη παραγωγή».

«Δεν λείπουν ούτε τα Κέντρα Αγροτικής Ερευνας, ούτε τα διαμετακομιστικά κέντρα, ούτε τα επώνυμα, υγιεινά προϊόντα», συνέχισε. Αυτό που λείπει είναι τα μέτρα για τιμές επιβίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους, για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Κανένα αγροτικό καλάθι σε καμιά Περιφέρεια δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική».

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης κάλεσε σε αγώνα για εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, για μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία εγχώριας παραγωγής, ασφαλή και υγιεινά είδη διατροφής, αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, έργα υποδομής κλπ.

«Τα καλάθια κύριε υπουργέ δεν θα σας σώσουν από την οργή των ξεσηκωμένων αγροτών», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στις τοποθετήσεις τόσο του περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη όσο και των εκπροσώπων των υπόλοιπων παρατάξεων υπήρξε συναίνεση στα σχέδια του υπουργείου και οι διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν δεν έθιγαν στο ελάχιστο την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που διαμορφώνεται με τις επιταγές της ΚΑΠ της ΕΕ.

Στην αρχή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου πήρε το λόγο ο Γιώργος Ρίσκος, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ. Αναφέρθηκε στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και παρουσίασε τα αιτήματα των αγροτών για: Εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Ασφαλή και υγιεινά είδη διατροφής για τα λαϊκά στρώματα. Αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, με Δημόσια Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, πολιτιστική και αθλητική δημιουργία. Εργα υποδομής που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Ο Γ. Ρίσκος, δήλωσε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ύπαρξη και την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, για τη διάσωση της υπαίθρου και όλης της χώρας. Και κάλεσε σε κοινό αγώνα των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων, του εργαζόμενου λαού, των ανέργων για ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική απαξίωσής της από την ΑΤΕ που όπως είπε στόχο έχει το ξεπούλημα της επιχείρησης, στο πλαίσιο των γενικότερων επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ