ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες αποκαλύψεις για τις θηριωδίες των «Ράμπο»

Ο φονιάς επιδεικνύει το ...«θήραμά» του, ένα 15χρονο Αφγανόπουλο που σκότωσε για διασκέδαση
Ο φονιάς επιδεικνύει το ...«θήραμά» του, ένα 15χρονο Αφγανόπουλο που σκότωσε για διασκέδαση
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν φέρνει στο φως το περιοδικό Rolling Stone. Το περιοδικό, παίρνοντας τη σκυτάλη από το γερμανικό Der Spiegel, που άνοιξε το χορό, λέγοντας ότι έχει στην κατοχή του 4.000 ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ένα «νέο Αμπού Γκράιμπ» στο Αφγανιστάν, από τον αμερικανικό κατοχικό στρατό και δη από τις ομάδες δολοφόνων, που σκοτώνουν αμάχους για «διασκέδαση» και βασανίζουν τα θύματά τους. Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε για ακόμα μία φορά «συγγνώμη», δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, ενώ επίσημα έχει ήδη απολογηθεί και το αμερικανικό Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πράξεις δε συνάδουν με τις αρχές του αμερικανικού στρατού και επαναλαμβάνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα περάσουν στρατοδικείο...

Το περιοδικό αναφέρει ότι διαθέτει 150 φωτογραφίες, από τις οποίες δημοσιοποίησε τις 17 στον ιστότοπό του στο διαδίκτυο, δείχνοντας στρατιώτες να σκοτώνουν αμάχους, να φωτογραφίζονται με τα πτώματα σαν τρόπαια, με τίτλο «οι φωτογραφίες που το Πεντάγωνο δε θέλει να δείτε». Εικόνες που επιβεβαιώνουν τη φρικαλεότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αποτυπώνοντας το χαρακτήρα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων και «μαχητών των Ταλιμπάν», με θύματα αμάχους σε καθημερινή βάση.

Ο «πολιτισμός» των ιμπεριαλιστών

«Περιοδεύοντα θίασο» έχει μετατρέψει την πολιτιστική κληρονομιά του πολύπαθου Αφγανιστάν ο ιμπεριαλισμός, ο οποίος, την ίδια στιγμή που δολοφονεί το λαό, περιφέρει με τη μορφή «περιοδικής έκθεσης» 200 αντικείμενα από τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό της Βακτριανής. Τελευταία «στάση» της έκθεσης είναι το Βρετανικό Μουσείο, ενώ από το 2006 έχει «περιοδεύσει» σε όλο τον κόσμο.

Ο θησαυρός της Βακτριανής άρχισε να αποκαλύπτεται από το 1978 από σοβιετική αρχαιολογική αποστολή σε συνεργασία με τις τότε αρχαιολογικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγο, Βίκτορα Σαρηγιαννίδη. Τα ευρήματα αναδείχθηκαν, συντηρήθηκαν και εκτέθηκαν κανονικά στο μουσείο της Καμπούλ. Αμέσως μετά την αποχώρηση της ΕΣΣΔ και την επικράτηση της αντεπανάστασης στο Αφγανιστάν τη 10ετία του '80, οι υπάλληλοι του μουσείου, διαβλέποντας τον κίνδυνο «εξαφάνισης» του θησαυρού, τον έκρυψαν σε ένα θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας (άλλη εκδοχή «θέλει» το θησαυροφυλάκιο να βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο). Σε κάθε περίπτωση, ο θησαυρός γλίτωσε και από τους Ταλιμπάν και «ανακαλύφθηκε»(;) εκ νέου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε και απομακρύνθηκε από τη χώρα για τα μουσεία της Δύσης...

ΣΥΡΙΑ
Αναμένοντας το διάγγελμα Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο διάγγελμα του Προέδρου Ασαντ, το οποίο αναμενόταν είτε αργά χθες βράδυ είτε σήμερα, ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων, μετά και από την παραίτηση, χθες το μεσημέρι, της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μουχάμαντ Νάτζι Οτρι, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2003. Συνεργάτες του Ασαντ διέρρεαν ότι το περιεχόμενο του διαγγέλματος «θα είναι πέραν κάθε προσδοκίας ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογεί».

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται καθόλου ο Ασαντ να ανακοινώσει στο διάγγελμά του, εκτός από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963, και σειρά άλλων συνταγματικών αλλαγών που θα διασφαλίζουν σειρά πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και τη λειτουργία πολλών κομμάτων. Οσο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί εντός της βδομάδας. Τις προτάσεις και την άποψη της συριακής ηγεσίας για τα τεκταινόμενα στη χώρα μετέφερε, όπως δήλωνε ο ίδιος, στην εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Κάθριν Αστον, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, προερχόμενος από τη Συρία.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από, περίπου, δύο βδομάδες διαδηλώσεων, κυρίως στη νότια πόλη Ντεράα, αλλά και στη βορειοδυτική Λαττάκεια (τις τελευταίες μέρες), όπου φέρονται να έχουν σκοτωθεί περίπου 60 άνθρωποι και να έχουν τραυματιστεί πολλαπλάσιοι, χωρίς όμως να μπορεί ουδείς να βεβαιώσει ακριβώς το τι έχει συμβεί. Οπως επίσης δεν μπορεί να βεβαιωθεί η ταυτότητα όσων συμμετέχουν στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, καθώς φαίνεται ότι εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα απόψεων και υπάρχουν ερωτηματικά για το τι άλλες σκοπιμότητες υπάρχουν και τι δυνάμεις κρύβονται.

Χθες, πάντως, η ηγεσία Ασαντ προχώρησε σε μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, καθώς δεκάδες χιλιάδες Σύροι συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης προς τον Πρόεδρο στη Δαμασκό, με κυρίαρχα τα συνθήματα κατά της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και υπέρ της εθνικής ενότητας. Υπενθυμίζεται ότι στη Συρία, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες, μια μειοψηφία χριστιανοί, αλλά όλη η οικογένεια Ασαντ είναι αλαουίτες (σιιτικός κλάδος).

ΟΜΑΝ
Ελιγμοί από τον σουλτάνο

MOΥΣΚΑΤ.--

Με μια επέμβαση - αστραπή, ο στρατός του μικρού σουλτανάτου απομάκρυνε τους ελάχιστους τελευταίους διαδηλωτές από την πλατεία της Γης, στη βόρεια πόλη Σόχαρ, όπου εδώ και ένα μήνα πραγματοποιούνταν καθιστική διαμαρτυρία. Η επιχείρηση εκκαθάρισης έγινε τα ξημερώματα και εκείνη την ώρα στην πλατεία βρίσκονταν περίπου 20 άνθρωποι, οι οποίοι φέρονται να συνελήφθησαν, χωρίς, όμως, αυτό να διασταυρώνεται. Δεν υπήρχε, αρκετές ώρες αργότερα, αντίδραση από οργανώσεις των διαδηλωτών, που, ούτως ή άλλως, είχαν αποκλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους μετά από τους ελιγμούς του σουλτάνου Καμπούς.

Οι πρωτοφανείς για το σουλτανάτο διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει στα τέλη Φλεβάρη, με κύρια αιτήματα την αύξηση των μισθών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση πολιτικών ελευθεριών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν σε επεισόδια στο Σόχαρ σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής. Εκτοτε, η στάση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν εξαιρετικά προσεκτική. Ταυτόχρονα, ο σουλτάνος Καμπούς προχώρησε σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό, σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου (το οποίο μέχρι στιγμής είναι περισσότερο διακοσμητικό και δεν έχει καμία νομοθετική λειτουργία) και ανακοίνωσε αύξηση των μισθών και των συντάξεων σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το τελευταίο μέτρο ηρέμησε πολύ την κατάσταση, αν και το 19% των εργαζομένων στο σουλτανάτο που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι βρέθηκε στο περιθώριο. Παρ' όλα αυτά, στις διαδηλώσεις δεν τέθηκε ζήτημα απομάκρυνσης του Καμπούς, ούτε κατάργηση του θεσμού του σουλτάνου.

Το Ομάν, αν και είναι μικρό σε έκταση, βρίσκεται σε εξαιρετικά σημαντική από άποψη γεωστρατηγικής θέση, καθώς ελέγχει τη μία πλευρά των στενών του Ορμούζ (από την άλλη είναι το Ιράν), από όπου, καθημερινά, περνά όλο το πετρέλαιο που παράγεται στον Κόλπο, δηλαδή το 40% της ημερήσιας παραγωγής.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Κατευναστικοί «χειρισμοί»...

AMMAN.--

Να κατευνάσει τα πνεύματα αποπειράται η ιορδανική ηγεσία μετά από τουλάχιστον τρία 24ωρα έντασης, επιλέγοντας ν' αφήσει ελεύθερους, τελικά, αρκετούς από τους συλληφθέντες στα σφοδρά επεισόδια της Παρασκευής και παραπέμποντας σε δίκη μόνο 21 εξ αυτών. Παρ' όλα αυτά, η κίνηση αυτή δε φαίνεται να είναι αρκετή ενώ η 52μελής επιτροπή που είχε συστήσει ο βασιλιάς προκειμένου «να εξετάσει σειρά πολιτικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» φυλλορροεί και έχουν απομείνει μόνο 31 μέλη.

Χτες, μια αντιπροσωπεία από την οργάνωση «Νεολαία της 24ης Μαρτίου», την οργάνωση που έστησε, στο κέντρο του Αμμάν, από την Πέμπτη, έναν «καταυλισμό διαμαρτυρίας» ζητώντας εκλογή νέου Κοινοβουλίου χωρίς διορισμούς από το βασιλιά και περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, έδωσε συνέντευξη Τύπου. Η αντιπροσωπεία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Μααρούφ Μπακχίτ, για τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής, και επέμεινε στην άμεση παραίτησή του.

Επίθεση εναντίον του Μπακχίτ εξαπέλυσε και ο πολιτικός βραχίονας της ισλαμικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, καθώς ο Μπακχίτ τους κατονόμασε ως «οργανωτές των επεισοδίων».

ΙΡΑΚ
Αιματηρή ομηρία στο Τικρίτ

BΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μακελειό εξελίσσεται η υπόθεση ομηρίας που άρχισε, νωρίς το μεσημέρι χτες, στο κτίριο που στεγάζει το περιφερειακό συμβούλιο της επαρχίας Σαλαχουντίν στην πρωτεύουσα Τικρίτ. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 21 νεκρούς και τουλάχιστον 65 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος ενώ αγνοούνται τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι που βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της επίθεσης. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης ενώ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα ΜΜΕ, εντός και εκτός Ιράκ, δεν είχαν μεταδώσει κάποια πληροφορία, μέχρι χτες βράδυ, για τα κίνητρα ή τα αιτήματα που ενδεχομένως θέτουν οι δράστες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μια ομάδα περίπου οκτώ ενόπλων αφού προκάλεσε έκρηξη σε ένα αυτοκίνητο, ακριβώς έξω από την είσοδο του κτιρίου του περιφερειακού συμβουλίου προκειμένου να εξουδετερώσει τους άνδρες της ασφάλειας, στη συνέχεια εισέβαλε στο χώρο. Στη συνέχεια εισήλθαν στο κτίριο, όπου, μέχρι αργά το απόγευμα, φέρονταν να έχουν υπό τον έλεγχό τους όλο τον πρώτο όροφο. Κανείς δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει με σιγουριά πόσα άτομα βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

Ιρακινοί αξιωματούχοι υποπτεύονταν ότι πίσω από την επιχείρηση βρίσκονται φανατικοί ισλαμιστές, οργανώσεις κοντινές στην «Αλ Κάιντα», όπως έγινε και με την πολύνεκρη ομηρία στις 31 Οκτώβρη, στη χριστιανική εκκλησία της Βαγδάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ