Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΝ
Ελιγμοί από τον σουλτάνο

MOΥΣΚΑΤ.--

Με μια επέμβαση - αστραπή, ο στρατός του μικρού σουλτανάτου απομάκρυνε τους ελάχιστους τελευταίους διαδηλωτές από την πλατεία της Γης, στη βόρεια πόλη Σόχαρ, όπου εδώ και ένα μήνα πραγματοποιούνταν καθιστική διαμαρτυρία. Η επιχείρηση εκκαθάρισης έγινε τα ξημερώματα και εκείνη την ώρα στην πλατεία βρίσκονταν περίπου 20 άνθρωποι, οι οποίοι φέρονται να συνελήφθησαν, χωρίς, όμως, αυτό να διασταυρώνεται. Δεν υπήρχε, αρκετές ώρες αργότερα, αντίδραση από οργανώσεις των διαδηλωτών, που, ούτως ή άλλως, είχαν αποκλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους μετά από τους ελιγμούς του σουλτάνου Καμπούς.

Οι πρωτοφανείς για το σουλτανάτο διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει στα τέλη Φλεβάρη, με κύρια αιτήματα την αύξηση των μισθών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση πολιτικών ελευθεριών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν σε επεισόδια στο Σόχαρ σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής. Εκτοτε, η στάση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν εξαιρετικά προσεκτική. Ταυτόχρονα, ο σουλτάνος Καμπούς προχώρησε σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό, σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου (το οποίο μέχρι στιγμής είναι περισσότερο διακοσμητικό και δεν έχει καμία νομοθετική λειτουργία) και ανακοίνωσε αύξηση των μισθών και των συντάξεων σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το τελευταίο μέτρο ηρέμησε πολύ την κατάσταση, αν και το 19% των εργαζομένων στο σουλτανάτο που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι βρέθηκε στο περιθώριο. Παρ' όλα αυτά, στις διαδηλώσεις δεν τέθηκε ζήτημα απομάκρυνσης του Καμπούς, ούτε κατάργηση του θεσμού του σουλτάνου.

Το Ομάν, αν και είναι μικρό σε έκταση, βρίσκεται σε εξαιρετικά σημαντική από άποψη γεωστρατηγικής θέση, καθώς ελέγχει τη μία πλευρά των στενών του Ορμούζ (από την άλλη είναι το Ιράν), από όπου, καθημερινά, περνά όλο το πετρέλαιο που παράγεται στον Κόλπο, δηλαδή το 40% της ημερήσιας παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ