Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμετέχει στο έγκλημα μέσω ... διευκολύνσεων

Toν κυβερνητικό ισχυρισμό που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ότι τάχα η Ελλάδα δεν κάνει καμία επιθετική ενέργεια στη Λιβύη, επανέλαβε χτες ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το κόστος της εμπλοκής της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επίθεση ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Ποσόν που προκύπτει μετά από αλχημείες και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την ελληνική πολεμική εμπλοκή σε όλη της την έκταση.

Κατά τον υπουργό, η Ελλάδα «παράσχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ήταν πάντα εξαρχής υπέρ της ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ» στη Λιβύη και ως εκ τούτου διέθεσε στη συμμαχία τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ευκολίες της Σούδας, του Ακτίου, της Ανδραβίδας, τη φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν «αιτήματα των ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων και σε ορισμένα αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας πέραν της Σούδας, άρα και πέραν του πλαισίου της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την ευκολία της Σούδας». Παρουσίασε σαν ελληνική... επιτυχία, το ότι τα αεροσκάφη των χωρών που βομβαρδίζουν τη Λιβύη, είτε αυτά απογειώνονται από ελληνικά αεροδρόμια είτε από αλλού και διέρχονται από τον ελληνικό εναέριο χώρο, υποβάλλουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές.

ΚΚΕ: Καθαρά ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Στην παρέμβασή του στην ενημέρωση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης χαρακτήρισε κυνικές και σε πλήρη ταύτιση τις τοποθετήσεις του Ε. Βενιζέλου και του Δ. Αβραμόπουλου που μίλησε εκ μέρους της ΝΔ, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη επέμβαση στη Λιβύη είναι ένας καθαρά ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αυτής υπογράμμισε: «Εάν υπήρχε ένα γνήσιο λαϊκό επαναστατικό κίνημα, δεν θα ζητούσε να έρθουν οι ξένοι για να βομβαρδίσουν και να τους βοηθήσουν αλλά θα προσπαθούσε και θα επιχειρούσε να πάρει την εξουσία με τον δικό του αγώνα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο Καντάφι κάνει εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο». Σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι εκτελούνται αποφάσεις του ΟΗΕ, αναρωτήθηκε: «Ποιος ΟΗΕ; Γιατί δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα για την Παλαιστίνη τόσα χρόνια; Γιατί σε μια σειρά διεθνών θεμάτων δεν παίρνει την ίδια απόφαση; Εμείς δεν ζητάμε να πάρει την ίδια απόφαση, αλλά λέμε. Σε ποιο διεθνές δίκαιο στηρίζεται; Σε αυτό που έχει διαμορφωθεί μετά το 1990; Υπάρχει κανείς που να πιστέψει ότι η απόφαση του ΟΗΕ με τις αποχές από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει να κάνει με ανθρωπιστική βοήθεια και με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»;

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι στη Λιβύη γίνεται προληπτική επέμβαση, αφού, όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, «παρεμβαίνω προληπτικά και παραδίδω τον έλεγχο στο ΝΑΤΟ». Αποκαλύπτοντας την υποκρισία τόνισε πως προχτές το Ισραήλ βομβάρδισε την Γάζα και δε βγήκε ούτε μια ανακοίνωση και είπε ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη εντάσσεται σε ένα παιχνίδι νεοαποικιοκρατίας και επανασχεδιασμού όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά ολόκληρου του κόσμου με βάση τις ενεργειακές ανάγκες της Δύσης.

Σύμφωνος με την κυβερνητική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στην περιοχή» επικρίνοντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι «όφειλε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα». Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης ενδιαφέρθηκε για «τα ανταλλάγματα» που πήρε η Ελλάδα λόγω της εμπλοκής, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός να είναι σε επαγρύπνηση (2013-08-01 00:00:00.0)
Καμία εμπλοκή της Ελλάδας (2013-01-16 00:00:00.0)
Να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα (2011-04-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και οι αντιδράσεις (2011-03-25 00:00:00.0)
Επικίνδυνη τροπή (2011-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ