Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ωμός κυνισμός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στον αμερικανικό λαό, που παρακολουθεί όλες αυτές τις μέρες το νέο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ από κοινού με τους ΝΑΤΟικούς τους συμμάχους εναντίον της Λιβύης, απευθύνθηκε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα (πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας), για να «ενημερώσει» και να «διευκρινίσει» τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης και να μπορέσει να την «πουλήσει» στο λαό, ο οποίος βιώνει μια βαθιά καπιταλιστική κρίση την ίδια στιγμή που ο πόλεμος φέρνει τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο.

«Σώσαμε αμέτρητες ζωές από τον τύραννο Καντάφι», είπε κυνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος χρίζοντας τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες αυτόκλητους «σωτήρες», που για να σώσουν ένα λαό από έναν «τύραννο» τον βομβαρδίζουν και τον ισοπεδώνουν. Διευκρίνισε πάντως ότι «όταν τα συμφέροντά μας και οι αξίες μας διακινδυνεύουν έχουμε ευθύνη να δράσουμε». Αυτή είναι και η ουσία. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι και η μοναδική έγνοια του και η αιτία και αυτής της επέμβασης.

Εχοντας επίγνωση της πραγματικότητας εντός των τειχών των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Ουάσιγκτον, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ανέλυσε πολύ προσεκτικά τη στρατηγική όσον αφορά στη Λιβύη, μία στρατηγική που τυπικά έχει «χρονοδιάγραμμα». Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα διέθεσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να δώσει όλες τις «λεπτομέρειες» της στρατιωτικής επιχείρησης, σε μία καταφανή προσπάθεια να πείσει ότι «λογοδοτεί» στον αμερικανικό λαό.

Διευκρίνισε ότι από την Τετάρτη η διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη περνά στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν «υποστηρικτικό» ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε μια προσπάθεια ελιγμού και χειραγώγησης ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχείρησε να ταυτίσει ανόμοιες καταστάσεις όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος και Τυνησία, σημειώνοντας ότι «μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη, που βρίσκεται μεταξύ της Τυνησίας και της Αιγύπτου, δύο χώρες που ενέπνευσαν όλο τον κόσμο όταν ο λαός ξεσηκώθηκε προκειμένου να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα». Προειδοποίησε ακόμη τους Αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα «σφάλματα» που διαπράχθηκαν από την Ουάσιγκτον στο Ιράκ.

Και πρόσθεσε: «Εχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση». Υπογράμμισε δε ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επιδίωξη της ανατροπής του Λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία... Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας, για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος, θα ήταν σφάλμα», είπε με νόημα, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της εισβολής στο Ιράκ: «Η μεταβολή του καθεστώτος εκεί πήρε οκτώ χρόνια, στοίχισε χιλιάδες ζωές Αμερικανών και Ιρακινών και περί τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στη Λιβύη». Η «αλλαγή καθεστώτος» στη Λιβύη θα γίνει όμως «καθώς παρείχαμε στο λαό της Λιβύης το χώρο και το χρόνο για να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του».

Τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα διέλυσε για μία ακόμη φορά οποιεσδήποτε αμφιβολίες, εάν υπήρξαν κάποια στιγμή, ότι ως Πρόεδρος και «αρχηγός του στρατεύματος» δε θα διστάσει «να κάνει χρήση του στρατού, άμεσα, αποφασιστικά και μονομερώς, όταν κρίνεται αναγκαίο για την υπεράσπιση του λαού, της πατρίδας και των ζωτικών μας συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ