Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναμένοντας το διάγγελμα Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο διάγγελμα του Προέδρου Ασαντ, το οποίο αναμενόταν είτε αργά χθες βράδυ είτε σήμερα, ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων, μετά και από την παραίτηση, χθες το μεσημέρι, της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μουχάμαντ Νάτζι Οτρι, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2003. Συνεργάτες του Ασαντ διέρρεαν ότι το περιεχόμενο του διαγγέλματος «θα είναι πέραν κάθε προσδοκίας ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογεί».

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται καθόλου ο Ασαντ να ανακοινώσει στο διάγγελμά του, εκτός από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963, και σειρά άλλων συνταγματικών αλλαγών που θα διασφαλίζουν σειρά πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και τη λειτουργία πολλών κομμάτων. Οσο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί εντός της βδομάδας. Τις προτάσεις και την άποψη της συριακής ηγεσίας για τα τεκταινόμενα στη χώρα μετέφερε, όπως δήλωνε ο ίδιος, στην εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Κάθριν Αστον, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, προερχόμενος από τη Συρία.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από, περίπου, δύο βδομάδες διαδηλώσεων, κυρίως στη νότια πόλη Ντεράα, αλλά και στη βορειοδυτική Λαττάκεια (τις τελευταίες μέρες), όπου φέρονται να έχουν σκοτωθεί περίπου 60 άνθρωποι και να έχουν τραυματιστεί πολλαπλάσιοι, χωρίς όμως να μπορεί ουδείς να βεβαιώσει ακριβώς το τι έχει συμβεί. Οπως επίσης δεν μπορεί να βεβαιωθεί η ταυτότητα όσων συμμετέχουν στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, καθώς φαίνεται ότι εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα απόψεων και υπάρχουν ερωτηματικά για το τι άλλες σκοπιμότητες υπάρχουν και τι δυνάμεις κρύβονται.

Χθες, πάντως, η ηγεσία Ασαντ προχώρησε σε μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, καθώς δεκάδες χιλιάδες Σύροι συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης προς τον Πρόεδρο στη Δαμασκό, με κυρίαρχα τα συνθήματα κατά της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και υπέρ της εθνικής ενότητας. Υπενθυμίζεται ότι στη Συρία, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες, μια μειοψηφία χριστιανοί, αλλά όλη η οικογένεια Ασαντ είναι αλαουίτες (σιιτικός κλάδος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ