Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες αποκαλύψεις για τις θηριωδίες των «Ράμπο»

Ο φονιάς επιδεικνύει το ...«θήραμά» του, ένα 15χρονο Αφγανόπουλο που σκότωσε για διασκέδαση
Ο φονιάς επιδεικνύει το ...«θήραμά» του, ένα 15χρονο Αφγανόπουλο που σκότωσε για διασκέδαση
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν φέρνει στο φως το περιοδικό Rolling Stone. Το περιοδικό, παίρνοντας τη σκυτάλη από το γερμανικό Der Spiegel, που άνοιξε το χορό, λέγοντας ότι έχει στην κατοχή του 4.000 ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ένα «νέο Αμπού Γκράιμπ» στο Αφγανιστάν, από τον αμερικανικό κατοχικό στρατό και δη από τις ομάδες δολοφόνων, που σκοτώνουν αμάχους για «διασκέδαση» και βασανίζουν τα θύματά τους. Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε για ακόμα μία φορά «συγγνώμη», δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, ενώ επίσημα έχει ήδη απολογηθεί και το αμερικανικό Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πράξεις δε συνάδουν με τις αρχές του αμερικανικού στρατού και επαναλαμβάνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα περάσουν στρατοδικείο...

Το περιοδικό αναφέρει ότι διαθέτει 150 φωτογραφίες, από τις οποίες δημοσιοποίησε τις 17 στον ιστότοπό του στο διαδίκτυο, δείχνοντας στρατιώτες να σκοτώνουν αμάχους, να φωτογραφίζονται με τα πτώματα σαν τρόπαια, με τίτλο «οι φωτογραφίες που το Πεντάγωνο δε θέλει να δείτε». Εικόνες που επιβεβαιώνουν τη φρικαλεότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αποτυπώνοντας το χαρακτήρα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων και «μαχητών των Ταλιμπάν», με θύματα αμάχους σε καθημερινή βάση.

Ο «πολιτισμός» των ιμπεριαλιστών

«Περιοδεύοντα θίασο» έχει μετατρέψει την πολιτιστική κληρονομιά του πολύπαθου Αφγανιστάν ο ιμπεριαλισμός, ο οποίος, την ίδια στιγμή που δολοφονεί το λαό, περιφέρει με τη μορφή «περιοδικής έκθεσης» 200 αντικείμενα από τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό της Βακτριανής. Τελευταία «στάση» της έκθεσης είναι το Βρετανικό Μουσείο, ενώ από το 2006 έχει «περιοδεύσει» σε όλο τον κόσμο.

Ο θησαυρός της Βακτριανής άρχισε να αποκαλύπτεται από το 1978 από σοβιετική αρχαιολογική αποστολή σε συνεργασία με τις τότε αρχαιολογικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγο, Βίκτορα Σαρηγιαννίδη. Τα ευρήματα αναδείχθηκαν, συντηρήθηκαν και εκτέθηκαν κανονικά στο μουσείο της Καμπούλ. Αμέσως μετά την αποχώρηση της ΕΣΣΔ και την επικράτηση της αντεπανάστασης στο Αφγανιστάν τη 10ετία του '80, οι υπάλληλοι του μουσείου, διαβλέποντας τον κίνδυνο «εξαφάνισης» του θησαυρού, τον έκρυψαν σε ένα θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας (άλλη εκδοχή «θέλει» το θησαυροφυλάκιο να βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο). Σε κάθε περίπτωση, ο θησαυρός γλίτωσε και από τους Ταλιμπάν και «ανακαλύφθηκε»(;) εκ νέου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε και απομακρύνθηκε από τη χώρα για τα μουσεία της Δύσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ