ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
Με το σταγονόμετρο και υπό αίρεση οι εξαγγελίες

Ενίσχυση του κυβερνητικού «προφίλ» του κόμματός του, με παράλληλη κάλυψη των αναγκών ψηφοθηρίας, θα επιχειρήσει στην αποψινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα που θα υπηρετούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας με παράλληλη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αναμένεται να εξαγγείλει απόψε το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Θεσσαλονίκη. Παρότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε επί μακρόν την Πέμπτη με το τι θα ειπωθεί απ' το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, εντούτοις ως την τελευταία στιγμή θα συνεχίζονται τα «κόψε - ράψε».

Βασική επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμφάνιση Τσίπρα να ενισχύσει το προφίλ μιας δύναμης στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας. Σύμφωνα με τις ως τώρα διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών του, οι εξαγγελίες θα είναι ρεαλιστικές, προσαρμοσμένες στα δημοσιονομικά δεδομένα και αυστηρά κοστολογημένες. Συγχρόνως, όμως, επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι να υπηρετούν και τις ανάγκες δημαγωγίας και ψηφοθηρίας, «πατώντας» στις μειωμένες απαιτήσεις που και ο ίδιος συνέβαλε να αναπτυχθούν σε ένα μέρος του λαού.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις όπως για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, για επιστροφή της 13ης σύνταξης σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων, επίδομα ανεργίας στα 461 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, αν και προφανώς οι εξαγγελίες Τσίπρα θα υπολείπονται κατά πολύ από εξαγγελίες παρελθόντων ετών, από τους τότε διεκδικητές της αστικής διαχείρισης, ακόμα κι από εξαγγελίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος, ακόμα κι αυτά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας είναι αδύνατον να ανακόψουν, πόσο μάλλον να ανατρέψουν, τη γενική τάση που καταγράφεται σε όλη την ΕΕ, σε κάθε χώρα που ακολουθεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, πορεία που εγγυάται και επιθυμεί να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τάση αυτή είναι για διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας, για μείωση των μισθών και των συντάξεων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πάει λέγοντας, για βάθεμα της εκμετάλλευσης με κάθε πρόσφορο μέσο. Και δεν ανακόπτεται, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύει όποιος θέλει να διαχειριστεί την αστική εξουσία στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ετοιμος να συγκυβερνήσει με όποιον βγει πρώτος

Τη διαθεσιμότητά του να στηρίξει την οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική του ευρωμονόδρομου σε βάρος του λαού και σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Το Ποτάμι δεν δημιουργήθηκε γιατί κάποιοι από εμάς θέλουν ένα υπουργείο», είπε, και συνέχισε λέγοντας ότι το Ποτάμι είναι ένα κίνημα το οποίο θέλει να κυβερνήσει. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε γιατί έχουμε λύσεις και μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, έστειλε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τη στιγμή που πρέπει με αυτούς που ο ελληνικός λαός θα έχει αποφασίσει το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα». Εταξε, μάλιστα, ότι «υπουργοί θα γίνουν οι καλύτεροι, δεν θα μοιράσουμε θέσεις».

Ζήτησε από τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο εκλογικό νόμο, ένα αναλογικό σύστημα, καθώς - όπως είπε - μπαίνουμε σε μια νέα φάση όπου θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ερωτώμενος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «το Σύνταγμα επιτάσσει να βγάζει Πρόεδρο τον καλύτερο, τον πιο άξιο», ενώ έψεξε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβερνητική παράταξη ψάχνει μια μετριότητα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όποιος και να προταθεί, δεν θα τον ψηφίσω».

«Τα δυο κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βγει Πρόεδρος από αυτήν τη Βουλή. Αποψή μου να μην είναι πολιτικός», συμπλήρωσε, επιδιώκοντας και αυτός από το πόστο του την περιλάλητη κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να περάσουν απρόσκοπτα και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στη ΔΗΜΑΡ

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει νέα πολιτική κίνηση εξέφρασε, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», λίγες μέρες μετά την επισημοποίηση της αποχώρησής του από τη ΔΗΜΑΡ, ο Σπ. Λυκούδης, με επιδίωξη να υπηρετήσει την προσπάθεια συγκρότησης της κεντροαριστεράς και, διά αυτής, το γενικότερο στόχο για αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να αποδίδει σταθερές κυβερνήσεις για τις ανάγκες της αστικής διαχείρισης.

Αλλωστε, όπως είπε, «ούτε ισχυρή κεντροαριστερά υπάρχει σήμερα, ούτε ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτών οριζόντων, θα παλέψω προς μια τέτοια κατεύθυνση», αν και υποστήριξε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να παίξει το ρόλο του «πολιτικού ταχυδρόμου μεταξύ του Βενιζέλου, του Κουβέλη, του Θεοδωράκη».

Αρνούμενος να παραδώσει την έδρα του, σχολίασε τις σχετικές πιέσεις λέγοντας: «Το 1/3 του κόμματος που έφυγε δεν πρέπει να έχει πολιτική έκφραση μέσα στη Βουλή;»

Στο μεταξύ, η δημόσια αντιπαράθεση συνεχίζεται. Ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνει ότι ο «καυγάς είναι για το πάπλωμα», γράφοντας στα χτεσινά «Νέα» ότι χρειάζεται μια «δημοκρατική σοσιαλιστική παράταξη» αλλά σε διάκριση από τη «νεοφιλελεύθερη κυριαρχία». «Οι σοσιαλιστές έχουν την κουλτούρα των συναινέσεων και των εξισορροπήσεων αλλά ταυτόχρονα οφείλουν να έχουν καθαρό από ποια σκοπιά κινούνται» προσθέτει.

Απ' την πλευρά όσων αποχώρησαν, η Μυρσίνη Λιοναράκη επικρίνει επιλογές της πλειοψηφίας, όπως «το θαρρείς μόνιμο "παρών"» στη Βουλή, «τη σκηνοθεσία της αποχώρησης απ' την κυβέρνηση» αλλά και το ότι η ηγεσία του κόμματος στο τελευταίο συνέδριο «μας έστειλε στο περιθώριο, αφού δεν είχε πια ανάγκη να υποστηρίζουμε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση που η ίδια μας είχε επιβάλλει». Διαβλέπει «συριζοποίηση» της ΔΗΜΑΡ και δηλώνει ότι «θα τολμήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που πιστέψαμε όταν ξεκινήσαμε με την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ».

Ερωτήματα για τις παραιτήσεις στη ΝΕΡΙΤ

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται από τις παραιτήσεις του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΝΕΡΙΤ) και του Ροδόλφου Μορώνη (αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, υπεύθυνου για το σχεδιασμό προγράμματος της ΝΕΡΙΤ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, και οι δύο παραιτήθηκαν λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων, κάτι το οποίο υπαινίσσεται και ο Ρ. Μορώνης, με κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στο facebook. «Αν διακηρύττεις ότι θέλεις να φτιάξεις κάτι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ποιοτικό αλλά δεν το εννοείς, μην το αναθέτεις σε κάποιον που το εννοεί...», λέει.

Δημοσιεύματα αναφέρουν, επιπλέον, ότι οι παραιτήσεις και των δύο προκλήθηκαν εξαιτίας κυβερνητικών παρεμβάσεων, προκειμένου να μη μεταδοθεί η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η χτεσινή «Αυγή» κάνει λόγο για παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, ώστε να μη μεταδοθεί μία από τις δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. συνέντευξη Τύπου και ομιλία).

Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε αρχικά με τον Ρ. Μορώνη και στη συνέχεια με τον Αντ. Μακρυδημήτρη. Ο Ρ. Μορώνης επιβεβαίωσε την κυβερνητική παρέμβαση και μίλησε για σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι». Σε ερώτηση εάν ο ίδιος έγινε αποδέκτης αυτής της παρέμβασης και εάν αυτή έγινε γραπτώς ή προφορικώς, απάντησε πως δεν επικοινώνησε κάποιος μαζί του, αλλά με τον Αντ. Μακρυδημήτρη.

Στη συνέχεια και στην τηλεφωνική επικοινωνία του «Ριζοσπάστη» με τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ, ο Αντ. Μακρυδημήτρης - χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει - απάντησε πως εξαιτίας της φόρτισης από το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν σε θέση να μιλήσει και παρέπεμψε στον Ρ. Μορώνη.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρ. Μορώνης είχε ενημερώσει από τις 2 Σεπτέμβρη τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Θόδωρο Φορτσάκη, ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για το νέο ΔΣ.

Για «πρωτοφανή πραξικοπηματική λογοκριτική ενέργεια της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε χτεσινή του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι έγινε «με παρέμβαση προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού» και «προκάλεσε την παραίτηση ακόμα και της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΝΕΡΙΤ».

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, σε δηλώσεις της, χωρίς να απαντά στην κατηγορία της κυβερνητικής παρέμβασης, αναφέρει ότι «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πήραν μία μετάδοση από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας πόσες θέλει;» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αυτός που «στο παρασκήνιο συναλλασσόταν για να εξασφαλίζει (...) προνομιακή μεταχείριση και διπλάσια προβολή από τα υπόλοιπα κόμματα».

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα της ΝΕΡΙΤ ζήτησε χτες η ΔΗΜΑΡ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΚΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗΣ»
Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ο Α. Ρόντος

Στην 4η ειδική ανακρίτρια απολογήθηκε χτες ο Α. Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ. Ο Α. Ρόντος κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη μαζί με άλλα πέντε άτομα. Σύμφωνα με την κατηγορία, το διάστημα 10/7/2002 - 24/1/2003 υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά, εγκρίνοντας χρηματοδότηση της ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και το Λίβανο, συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (κατά την κατηγορία, το σύνολο των παράνομων χρηματοδοτήσεων για τη ΜΚΟ ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ).

Στην απολογία του ο Α. Ρόντος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιελάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Επίσης, υποστηρίζει ότι μόνο δύο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων προς τη ΜΚΟ, καμία υπηρεσία δεν είχε επισημάνει οποιαδήποτε έλλειψη και λέει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που έχουν απολογηθεί υποστηρίζουν ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμής την είχε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ