ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων

Φόβος, οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που κυριεύουν τους κατοίκους των Δήμων Αντιχασίων Ελασσόνας και Δεσκάτης Γρεβενών, ύστερα από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που έχουν ριχτεί στο πεδίο βολής, που εδρεύει στην Κρανιά, στη διάρκεια δοκιμαστικών ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Φόβος για τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η χρήση αυτών των βλημάτων στην υγεία τους, στη ζωή των επόμενων γενεών, στο φυσικό περιβάλλον. Τραγική ένδειξη αποτελούν τα μεγάλα ποσοστά θανάτων από διάφορους τύπους καρκίνου, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και οι τερατογενέσεις που παρατηρούνται στα ζώα. Και η οργή και η αγανάκτηση για την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές και αρνούνται ν' απομακρύνουν το πεδίο βολής της Πολεμικής Αεροπορίας από την περιοχή.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται - την ερχόμενη Κυριακή συγκέντρωση εκπροσώπων φορέων και κατοίκων όλων των κοντινών περιοχών θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Δεσκάτης - όχι μόνο για τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει η χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά και για το γεγονός ότι καθ' όλη της διάρκεια του έτους και σχεδόν σε καθημερινή βάση, την άνοιξη και το καλοκαίρι, πολεμικά αεροπλάνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν ασκήσεις και βολές με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής και κάθε λάθος μπορεί ν' αποβεί μοιραίο. Και τέτοια παραδείγματα λαθών υπάρχουν. Συγκεκριμένα μια βόμβα - εξαιτίας λάθους του πιλότου - έπεσε σε απόσταση 50 μέτρων από τις κατοικίες του χωριού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δύο κτηνοτρόφοι, σε διαφορετικούς χρόνους, έχασαν τη ζωή τους πατώντας σε άσκαστα βλήματα που εξερράγησαν. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να υποφέρουν, επίσης, και τους εκκωφαντικούς θορύβους που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν γίνονται ασκήσεις, το σπάσιμο τζαμιών είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Να φύγει το πεδίο βολής...»

Οι κάτοικοι της περιοχής, ύστερα από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και με κύριο αίτημα την απομάκρυνση του πεδίου βολής. Η πρώτη αγωνιστική απάντηση θα δοθεί την Κυριακή με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Δεσκάτης και στην οποία θα συμμετάσχουν οι κάτοικοι, οι φορείς και τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων Δήμων, Αντιχασίων, Τυμφαίων, Καλαμπάκας, Χασίων Καλαμπάκας, Χασίων Γρεβενών, προκειμένου ν' αποφασίσουν από κοινού την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης του πεδίου βολής από την περιοχή επισήμανε στο «Ρ» ο νομάρχης Γρεβενών, Αντώνης Πέτσας, προσθέτοντας ότι η παρουσία του εκεί δημιουργεί στους κατοίκους μόνιμο άγχος, ενώ ο δήμαρχος Δεσκάτης, Ευθύμιος Παπαντώνης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Ρ» μαζί του, τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με αιτήματα την άμεση αναστολή του πεδίου βολής, την άμεση έρευνα και μέτρηση των ακτινοβολιών από ειδικούς επιστήμονες, την ενημέρωση των κατοίκων για τις επιπτώσεις και την τελική απομάκρυνση του πεδίου βολής από την περιοχή. Μάλιστα, σχετική επιστολή με το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων απέστειλε και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, χωρίς να λάβει, μέχρι στιγμής, καμία απάντηση.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης, που συνεδρίασε έκτακτα, σε ψήφισμα που ενέκρινε, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνουν τα παιδιά των κατοίκων πειραματόζωα στα παιχνίδια τρόμου που επιβάλλουν οι ισχυροί στους αδύνατους.

Ανησυχία στη Μαγνησία

Ανήσυχοι είναι και οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας για τη ρίψη βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πεδίο βολής της περιοχής, που έγινε κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος παρουσίασης αμερικανικού πολυβόλου το 1984 και επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τα βλήματα ρίχτηκαν - υπάρχουν φόβοι ότι πολλά απ' αυτά έπεσαν στον Παγασητικό, μολύνοντας τη θάλασσα, η οποία σ' αυτό το σημείο έχει πολλά ψάρια - και, μάλιστα, είχαν κληθεί να τα συλλέξουν με γυμνά χέρια σμηνίτες που υπηρετούσαν εκεί τη θητεία τους και δε γνώριζαν τον κίνδυνο που τους απειλούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες βλήματα και ρουκέτες με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι αποθηκευμένα και στις αποθήκες Αεροπορίας - Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και χρησιμοποιούνται από τα επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», που βρίσκονται εκεί για την προσβολή αρμάτων μάχης.

Στο μεταξύ φήμες που «κυκλοφορούν» τις δύο τελευταίες μέρες στο Βόλο, αναφέρουν ότι ναυτιλιακό πρακτορείο της πόλης υπογράφει συμβόλαιο για τη διακίνηση άχρηστου πολεμικού υλικού, προερχόμενου από τις εμπόλεμες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Προωθεί την «αλληλοκατανόηση» μεταξύ ΜΜΕ και θρησκευτικών κοινοτήτων!

Σχετικό σεμινάριο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη 

Η επίτευξη της «αλληλοκατανόησης» μεταξύ των ΜΜΕ και των θρησκευτικών κοινοτήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την προώθηση της «ειρήνης», της «δικαιοσύνης» και της «σταθερότητας», είναι ένας από τους νέους στόχους που τίθενται από τους φορείς υλοποίησης των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Αυτό είναι και το θέμα σεμιναρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη του Γραφείου του Συμφώνου Σταθερότητας που λειτουργεί και επίσημα από την Τετάρτη, με επικεφαλής την Ειρήνη Λαμπράκη. Στο σεμινάριο που ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, μετέχουν εκπρόσωποι ορθόδοξων, ρωμαιοκαθολικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων της ΝΑ Ευρώπης καθώς και δημοσιογράφοι.

Ετσι ξαφνικά ,χτες, ακούσαμε από τον Μπόντο Χόμπαχ, ειδικό συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας, να διακηρύττει στο πλαίσιο του σεμιναρίου της «πρωτοβουλίας Βλατάδων» πως «η θρησκεία και η εκκλησία είναι τα θύματα και όχι τα αίτια των πολέμων και των συγκρούσεων». Και προσδιορίζοντας το ρόλο που επιδιώκεται να παίξουν τα ΜΜΕ, συμπλήρωσε: «Τα Βαλκάνια για μία ακόμη φορά εμφανίζονται ως αρνητική είδηση. Χρειαζόμαστε και ειδήσεις επιτυχιών και θετικών εξελίξεων για να εμπνεύσουμε τις δυνάμεις έξω από τα Βαλκάνια».

Συμπληρωματική των προθέσεων ήταν και η αναφορά του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος τόνισε πως η μάχη κατά της μισαλλοδοξίας πρέπει να δοθεί σε τρία επίπεδα: «κατ' αρχήν στις σελίδες των σχολικών βιβλίων, μετά στις εκκλησίες και σίγουρα στα ΜΜΕ».

Καλυμμένη πίσω από τα ωραία λόγια, διαφαίνεται ολοένα και πιο καθαρά ο ρόλος που επιχειρείται να παίξουν όχι μόνο τα σχολεία αλλά και τα ΜΜΕ. Ενας ρόλος κομμένος και ραμμένος στις επιδιώξεις των ισχυρών που, αφού πρώτα κατέστρεψαν τη Γιουγκοσλαβία με το βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσαν εναντίον του λαού της, τώρα επιχειρούν να πείσουν πως όραμά τους είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια. Και σ' αυτό το όραμα ψάχνουν «συνεργάτες», δηλαδή συνένοχους, που θα παρουσιάζουν το μαύρο - άσπρο και το θάνατο - ζωή.

Και αποκαλύπτοντας πως η αγωνία τους για τα Βαλκάνια έχει ένα και μόνο κίνητρο, το κέρδος, ο Μπ. Χόμπαχ ανέφερε, πως το ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να απελευθερωθούν και να κινητοποιηθούν και άλλες οικονομικές δυνάμεις στην Ελλάδα και διευκρίνισε πως τον Μάρτη θα είναι έτοιμα για εφαρμογή τα σχετικά προγράμματα «ανασυγκρότησης». Και ο Γ. Πασχαλίδης συμπλήρωσε πως ο πανικός που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες δε θα πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προώθηση της ανασυγκρότησης γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό.

Μήνυμα απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο οποίο επισήμανε την ανάγκη της συνεργασίας των ηγετών και των πιστών των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών (Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Μουσουλμανισμού) για την επικράτηση της ειρήνης, της αμοιβαίας ανοχής και της συνύπαρξης σε έναν κόσμο όπου η έξαρση του εθνικισμού οδηγεί σε συγκρούσεις και αιματοχυσίες.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εκ των προτέρων «καθησυχαστικά» αποτελέσματα...

Associated Press

Πριν καν ακόμα ολοκληρωθούν οι δειγματοληψίες και οι μετρήσεις που πραγματοποιούν Ελληνες ειδικοί επιστήμονες σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου στρατοπεδεύουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και χωρίς να έχει γίνει καμία ανάλυση δείγματος σε εργαστήριο στην Ελλάδα, άρχισε η διοχέτευση πληροφοριών ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι μετρήσεις αφορούν τόσο το έδαφος όσο και τον αέρα.

Πρώτος στο χορό αυτό ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας, ο οποίος στις χτεσινές δηλώσεις του μίλησε για «καθησυχαστικά αποτελέσματα». Παράλληλα, όπως είπε, αναμένονται μέχρι το Μάρτη τα πορίσματα μιας μεγάλης έρευνας που διενεργεί η UNEP του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η έρευνα αφορά στην επιβάρυνση ανθρώπων και περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία μετά τους βομβαρδισμούς με τη χρησιμοποίηση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις στον Ρ/Σ «Πλάνετ» του Μ. Αντωνόπουλου, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, οι δειγματοληψίες θα ολοκληρωθούν αυτή τη βδομάδα και θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης των ψυχολογικών επιπτώσεων στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, από τις αποκαλύψεις για τις συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών επισκέπτεται σήμερα για λίγες ώρες την περιοχή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος, ενώ πρόθεση για ανάλογη επίσκεψη στις 19 και 20 Γενάρη εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο υπουργός Αμυνας σπεύδει να καθησυχάσει αυτούς που υπηρετούν στην περιοχή, καθώς οι αναφορές για αρνήσεις συμμετοχής στη δύναμη και για επαναπατρισμό διαρκώς αυξάνουν, προκαλώντας ανησυχία στα επιτελεία του υπουργείου Αμυνας.

Δυστυχώς, οι βόμβες μολύνουν και το μυαλό μας

Πέρα από τον θυμό και την αγανάκτηση, υπάρχει και η θυμηδία 

Δύο περιπτώσεις υπάρχουν, λοιπόν: `Η γνώριζαν τα πάντα και τα συγκάλυπταν για να αποφύγουν την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου ή δεν είχαν ιδέα, καθότι δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι είδους κείμενο ήταν αυτό που έβαζαν την υπογραφή τους κατά την έναρξη των βομβαρδισμών. Και στις δύο περιπτώσεις κρίνονται. Δε χωρά αμφιβολία περί αυτού, όπως αυτάρεσκα θα έλεγε κουνώντας τους ώμους του ο «επίτιμος».

Και κρίνονται, διότι στην πρώτη των περιπτώσεων ψεύδονται και στη δεύτερη είναι ανεπαρκείς. Και ας αφήσει ο υπουργός των Εξωτερικών τις δικαιολογίες, πως τάχα «εμείς γνωρίζαμε και ειδοποιήσαμε το αρμόδιο υπουργείο», διότι το ζήτημα παραείναι σοβαρό για να αποτελεί πεδίο για τα γελοία τους «συντροφικά» μαχαιρώματα. Ας καταλάβουν επιτέλους πως έχουν την Τρικούπη τους, τις συνεδριάσεις των Κεντρικών τους Επιτροπών, τα Εκτελεστικά τους Γραφεία, για να ...εκτελέσει ο ένας τον άλλον. Είναι, όμως, τουλάχιστον ιεροσυλία, να μεταφέρουν τις έριδες και τις αρχηγικές τους φιλοδοξίες μπροστά στα κρεβάτια πασχόντων στρατιωτών από τη νόσο των βομβών που επέτρεψαν να πέσουν στη γειτονική χώρα. Και στο συγκεκριμένο σημείο, ο εν αμύνη ευρισκόμενος από τη «συναδελφική» σπόντα, υπουργός Εθνικής Αμυνας, ήταν ειλικρινής: «Ολοι γνωρίζαμε στο ΚΥΣΕΑ και όλοι συνυπογράψαμε».

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις, λέει, της Δύσης, ζητούν εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ, διότι έπεσαν θύματα, δήθεν, του μεγάλου υπερατλαντικού τους αφεντικού. Ομολογώ πως τέτοια επίσημη κρατική, ή, καλύτερα, διακρατική ομολογία υποτέλειας και μειοδοσίας, δεν είχα ξανακούσει στο παρελθόν.

Το όλο ζήτημα, όμως, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Διότι, πέρα από τον θυμό και την αγανάκτηση, υπάρχει και η θυμηδία. Δηλαδή, από ποιον ζητούν εξηγήσεις, από τον εαυτό τους; Εντάξει, μπορεί να πιστεύουν πως μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί, αλλά και η βλακεία έχει τα όριά της. Κάθε χώρα έχει τους αντιπροσώπους της σ' αυτόν τον ρημαδιασμένο πολεμικό μηχανισμό. Εχει τους υπουργούς της, τους στρατηγούς της, τους λακέδες της, για να μην ξεχάσουμε και τη μαρξιστική μας φρασεολογία. Μήπως κάποιος υπαλληλάκος, πάλι, πρέπει να πληρώσει τη ζημιά; Σε ποιον απευθύνεται, αλήθεια, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, όταν από ιταλικό έδαφος εκτοξεύονταν οι πύραυλοι και από τις βάσεις του Αβιάνο έφευγαν τα «αόρατα» αεροπλάνα για τις «ειρηνευτικές» τους αποστολές; Μήπως η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει διοικητικά στην Κίνα ή μήπως ο στρατηγός - διοικητής της βάσης ήταν Αλβανός λαθρομετανάστης; Λες να πιστεύουν πως πάθαμε γενική αμνησία; Μπορεί. Σκέψου, όμως, πόσο βάναυσα μπορούν να παραποιήσουν την Ιστορία γενικώς, όταν επιχειρούν ταχυδακτυλουργίες σε γεγονότα χθεσινά.

Και δε μιλάμε για το μεγάλο αφεντικό, γιατί εκεί ο κυνισμός περισσεύει. Η δήλωση, άλλωστε, του εκπροσώπου του Πενταγώνου ήταν αποκαλυπτική. «Και βέβαια γνωρίζαμε περί απεμπλουτισμένου ουρανίου (εμείς κατασκευάζουμε τις βόμβες, ηλίθιοι), γνωρίζουμε και τις περιπτώσεις λευχαιμίας των στρατιωτών σας (που κι εσείς τις γνωρίζετε, αλλά ποιείτε την νήσσαν, μη σας πάρει κανένας διάολος), αλλά δεν τις αποδίδουμε στο ουράνιο, αλλά σε άλλες αιτίες που ...(σκάσε - σκάσε, δε θα τις βρεις)». Δηλαδή ...paranoia. Και αν κατέληγε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για σύμπτωση, κάτι πάει κι έρχεται, αλλά το σταμάτησε εκεί και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Διότι, διαφορετικά, θα έπρεπε να μπει στον κόπο να απαντήσει και για κάτι που σέρνεται στη χώρα του και στη χώρα των προγόνων του - την Αγγλία, αν με εννοείς - και ακούει στο όνομα «Σύνδρομο του Κόλπου». Και οι Αμερικανοί δε συνηθίζουν να ομιλούν για κάτι που δεν προάγει, κατά τη γνώμη τους, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, ήρθε και κάποιο γκάλοπ για λογαριασμό μιας οικολογικής οργάνωσης, για το αν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε έναν επιπλέον φόρο για την προστασία του περιβάλλοντος, από τις μολύνσεις και την κακοποίηση που υφίσταται καθημερινώς. Ομολογώ πως το ποσοστό υπέρ της καθιέρωσης ενός τέτοιου φόρου, που άγγιζε το 80%, με ξάφνιασε. Επειδή, όμως, εμένα δε με βρήκαν για να με ρωτήσουν - σε καμία δημοσκόπηση δε με βρήκαν, ούτε εμένα, ούτε κάποιο φίλο ή γνωστό μου - (τυχαίο είναι κι αυτό;), θέλω να ψηφίσω εκ των υστέρων.

Οχι ρε (και το ρε, πάλι ευγενικό είναι), δε γουστάρω να πληρώσω επιπλέον φόρο σ' αυτούς που διαπράττουν τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος. Δηλαδή, από τη μια μεριά, να τους καταγγέλλω και, από την άλλη, να τους πληρώνω κι από πάνω και να τους εμπιστεύομαι να θεραπεύσουν το κακό που οι ίδιοι προξενούν;

Αλήθεια, αγαπητοί Οικολόγοι, πώς θα σας φαινόταν, αν κάποιος σας χτύπαγε με το ακριβό του αμάξι, ενώ περπατούσατε αμέριμνοι στο πεζοδρόμιο και μετά σας ζητούσανε κάποιοι φιλεύσπλαχνοι να ευαισθητοποιηθείτε και να πληρώσετε εσείς τα νοσήλια για τη θεραπεία σας; Μην τρελαθούμε κιόλας. Στο κάτω - κάτω, εγώ πετάω βόμβες; Εγώ μολύνω με χημικά και απόβλητα; Εγώ σκορπάω καρκίνους και λευχαιμίες; Πάλι με τα λεφτά μας, δηλαδή, και τις ευαισθησίες μας θα πληρώσουμε για να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους οι ισχυροί; Φτάνουν οι ενοχές που έχουμε, μη μας δημιουργείτε κι άλλες.


Του
Διονύση ΤΣΑΚΝΗ*
Αναδημοσίευση από τη χτεσινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» του ιδιαίτερα εύστοχου άρθρου του Διονύση Τσακνή

ΣΕΡΒΙΑ
Η ραδιενέργεια έπληξε πρώτα την ορνιθοπανίδα!..

Για τρεις τουλάχιστον περιοχές της Νότιας Σερβίας και για μία του Μαυροβουνίου ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει ανακοινώσει ως τώρα ότι ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια. Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις πόλεις Πρέσεβο, Μπογιάνοβατς και Βράνιε, οι οποίες είχαν βομβαρδιστεί κατά τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Αυτά δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα η πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Αλ. Τάντιτς, η οποία αποκάλυψε ότι σε αναλύσεις που έγιναν σε πουλιά που περιθάλπει η οργάνωση διαπιστώθηκε η εμφάνιση όγκων, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Ειδικά δε στο Πάνσεβο - περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος - ο πληθυσμός των πουλιών έχει μειωθεί κατά 40%. Οπως τόνισε, τα πουλιά είναι ασφαλής δείκτης της υγείας, καθώς είναι μικρά και τα προβλήματα εμφανίζονται πιο γρήγορα, από ό,τι στον άνθρωπο.

Η ίδια δήλωσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την οικολογική καταστροφή. Ακόμη και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η οποία επισκέφτηκε τη Γιουγκοσλαβία το καλοκαίρι του 1999, αρνήθηκε να τους δεχτεί προκειμένου να της δοθούν στοιχεία για την καταστροφή που συντελέστηκε από τους βομβαρδισμούς σε 18 οικολογικά σημαντικές περιοχές (σ.σ. τον κατάλογο των περιοχών αυτών είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών).

«Δεκαοχτώ μήνες μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία αρχίσαμε σοβαρά να συζητούμε τις συνέπειές του, που όλως παραδόξως εξέπληξαν τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης»! Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Κ. Βασιλάκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι είχε συμμετάσχει σε συσκέψεις επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που είχαν γίνει το Μάη του 1999 για να διερευνηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου. «Τα αποτελέσματα αυτών των συσκέψεων - τόνισε - είχαν γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς και έτσι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από τότε τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και τα επίπεδα επιβάρυνσής του με ραδιενέργεια από τις ΝΑΤΟικές βόμβες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ