ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«48ωρη γενική απεργία» ενόψει εκλογής την Κυριακή

Στην τελική ευθεία για τη διενέργεια εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιούλη μπήκε η Βενεζουέλα, μια βδομάδα που αναμένεται να κλιμακωθούν οι προσπάθειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), να ματαιώσουν αυτή την κίνηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, που ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εμφανίζει ως απαρχή «της συμφωνίας ειρήνης και εθνικής συμφιλίωσης». Χτες, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα «γενική απεργία», αυτή τη φορά 48ωρη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, και σε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε ότι 350 συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και οι Συνομοσπονδίες που ελέγχουν με εργοδοτικό προσανατολισμό, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT), η Συνομοσπονδία των Αυτόνομων Συνδικάτων (CODESA), η Εθνική Ενωση των Εργαζομένων (Unete) και η Συνομοσπονδία των Εργατών της Βενεζουέλας (CTV), αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία. Στις 20 του μήνα, θυμίζουμε, είχε γίνει άλλη μία «γενική απεργία», όπου η συμμετοχή ήταν χαμηλή και περιορίστηκε σε κάποιες επιχειρήσεις του Εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μαδούρο, σε εκπομπή του στην κρατική τηλεόραση από την πλατεία Μπολίβαρ του Καράκας, ανακοίνωσε ότι στις 30 Ιούλη θα λειτουργούν δωρεάν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να διευκολυνθεί ο κόσμος να συμμετάσχει στην εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης. Επίσης διαμήνυσε πως «ούτε ο οικονομικός πόλεμος, ούτε ο ψυχολογικός, ούτε οι βίαιες ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν το λαό να εκφραστεί και να καταγάγει μία ακόμα νίκη».

Ακόμα δήλωσε πως ό,τι και να γίνει στις 6 Αυγούστου, θα αρχίσει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές για κυβερνήτες, που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Δεκέμβρη φέτος.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα, που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί μετά την Κυριακή, είναι έκφραση του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού, που ξεκίνησε ο Τσάβες και συνεχίζει ο Μαδούρο, προβάλλοντας την οπορτουνιστική θεωρία του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που είναι ...καπιταλισμός με τα όλα του. Τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τον πληθωρισμό στο 700% που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, προβάλλοντάς τα ως συνέπειες του «σοσιαλισμού», που όμως δεν υπήρξε ποτέ. Σε αυτή την προσπάθεια έχει την ανοιχτή στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, συμμάχων τους στην περιοχή), που θέλουν να ανακτήσουν θέσεις στη χώρα και την περιοχή που έχασαν τα τελευταία χρόνια από ανταγωνιστές, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν.

Το ΚΚ Βενεζουέλας καταγγέλλει την προετοιμασία ενδεχόμενης ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και ταυτόχρονα καλεί σε ενίσχυση της ταξικής πάλης για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στις τάσεις συμβιβασμού, ώστε να μπορέσει να ανοίξει μια πραγματικά σοσιαλιστική προοπτική. Ετσι, την Κυριακή συμμετέχει με δική του πλατφόρμα με άλλες δυνάμεις στην εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ

Μετά τη χτεσινή επίθεση στην Καμπούλ

Copyright 2017 The Associated

Μετά τη χτεσινή επίθεση στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 42 τραυματίστηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, μετά από επίθεση αυτοκτονίας που τίναξε στον αέρα ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε εργαζόμενους στο υπουργείο Εξορύξεων της χώρας. Η περιοχή όπου έγινε η έκρηξη είναι μια συνοικία κυρίως με σιίτες. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν ενώ η ηγεσία της χώρας έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια».

Μια μέρα πριν, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση και στην επαρχία Γκορ, με στόχο μάλιστα ένα νοσοκομείο, προκαλώντας το θάνατο 35 ανθρώπων, τουλάχιστον με βάση όσα μετέδωσε και το διεθνές πρακτορείο BBC.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές βομβιστικές επιθέσεις με θύματα αμάχους, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.660 πολίτες σε επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί, σήμερα Τρίτη, κοντά στο Παρίσι, με τους δύο συντελεστές της κατάστασης στη Λιβύη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, τον επικεφαλής της διορισμένης λιβυκής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, σε μία προσπάθεια να δείξει πως η χώρα του πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στην περιοχή, επί της ουσίας για να προωθηθούν τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων. Η συνάντηση γίνεται μετά τον πρόσφατο διορισμό του Γάσαν Σαλαμέ στη θέση του νέου ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Λιβύη.

ΣΑΝΑΑ.-- Η επιδημία χολέρας στην Υεμένη, που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους αμάχων (ανάμεσά τους πολλών βρεφών και παιδιών), μπορεί να ξεπεράσει το κατώφλι των 600.000 κρουσμάτων το 2017, προειδοποίησε χτες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ο λαός της Υεμένης βρίσκεται σε δραματική κατάσταση μετά τη διάλυση σχεδόν όλων των υποδομών της χώρας από την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2015.

ΣΑΦΧΑΟΥΣΕΝ.-- Επίθεση σε κτίριο γραφείων σε εμπορικό δρόμο, στο κέντρο της ελβετικής πόλης των 36.000 κατοίκων, πραγματοποίησε άγνωστος άνδρας με αλυσοπρίονο, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, τους δύο από τους οποίους σοβαρά. Οι αστυνομικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής ενέργειας», ενώ αναφέρουν ότι καταζητούν συγκεκριμένο δράστη που δεν κατονόμαζαν, παρότι τον είχαν ταυτοποιήσει.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο προωθεί ο Βούτσιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Υπέρ της έναρξης «ουσιαστικού διαλόγου» μεταξύ των Σέρβων για τις σχέσεις της χώρας τους με το Κοσσυφοπέδιο και την επίτευξη «βιώσιμης και διαρκούς λύσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με βάση και τον «αναβαθμισμένο» ρόλο της σερβικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, τάχθηκε χτες ο Σέρβος νέος Πρόεδρος Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, με εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

«Είναι ώρα για μας ως έθνος να σταματήσουμε τον στρουθοκαμηλισμό και να προσπαθήσουμε να γίνουμε ρεαλιστές... Ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χάσουμε ή να δώσουμε σε κάποιον αυτό που έχουμε, αλλά και ας μην περιμένουμε να πέσει στα χέρια μας αυτό που έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό», υποστήριξε χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Πρόεδρος Βούτσιτς.

Σε επόμενο σημείο, ανέφερε ότι «από το 1878 και τη δημιουργία της λεγόμενης Λίγκας του Πρίζρεν, εμείς οι Σέρβοι δεν θελήσαμε να γίνουμε αρκετά υπεύθυνοι ώστε να αντιληφθούμε τη δύναμη και τις φιλοδοξίες των Αλβανών». Ισχυρίστηκε από την άλλη ότι «είναι λάθος των Αλβανών, και μάλιστα μεγάλο, να μην κατανοούν το σερβικό κράτος και τα (σερβικά) εθνικά συμφέροντα και να τα υποτιμούν». Ισχυρίστηκε έτσι ότι η Σερβία «δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί», γιατί η χώρα έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο αδύναμη «όσο ήταν από το 1999» (οπότε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν τη φονική ιμπεριαλιστική επίθεση).

«Ναυάγιο» για κυβέρνηση στο Κόσσοβο

Αναποτελεσματικές αποδείχθηκαν οι προσπάθειες του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο ενδοαστικό συμβιβασμό για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης στο προτεκτοράτο που έχουν στήσει στην περιοχή ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το μπλοκ κομμάτων που συγκρότησαν στελέχη των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και που διατηρούν 39 έδρες στη νέα 120μελή Βουλή του προτεκτοράτου (όπως η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» του πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι) δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, αναμένεται νέος γύρος ενδοαστικών διαβουλεύσεων, με στόχο τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα Βουλή που αναδείχθηκε από τις πρόωρες εκλογές της 11ης Ιούνη ανακοινώθηκε πως θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 3 Αυγούστου.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι ανταγωνισμοί «σιγοκαίνε» σταθερά

ΠΕΚΙΝΟ.- ΑΝΟΪ.--

Στο επίκεντρο επιχειρηματικών και ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών παραμένει η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου ο άφθονος φυσικός πλούτος διατηρεί τεταμένη την ατμόσφαιρα. Χτεσινό ρεπορτάζ του BBC υποστήριζε ότι σταμάτησαν γεωτρήσεις που το Βιετνάμ σχεδίαζε στη ΝΚΘ, μετά από ενστάσεις που εξέφρασε η Κίνα, αφού πρόκειται για διαφιλονικούμενη περιοχή.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, πρόκειται για το «οικόπεδο 136-03» κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα «Παρασέλ», για του οποίου την εκμετάλλευση το Ανόι έχει δώσει άδεια στην εταιρεία «Talisman - Vietnam», μια θυγατρική του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού «Repsol».

Για όλα τα παραπάνω, το BBC επικαλείται «πηγή» από την «πετρελαϊκή βιομηχανία στη Νοτιοανατολική Ασία» και προσθέτει ότι το περιστατικό αυτό σημειώνεται λίγες μέρες αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος στην περιοχή.

Στο μεταξύ, από την Μπανγκόκ όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι υπογράμμισε ότι το Πεκίνο θα ήθελε «να διατηρήσει τη σταθερότητα στη ΝΚΘ».

ΗΠΑ
Οικτρός θάνατος μεταναστών σε νταλίκα - «καμίνι»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οδυνηρό τέλος είχε την Κυριακή για τουλάχιστον δέκα Λατινοαμερικάνους μετανάστες η προσπάθειά τους να μεταβούν στο Τέξας των ΗΠΑ μέσα σε καρότσα φορτηγού, δίχως νερό και εξαερισμό, εν μέσω καύσωνα, με στόχο μια θέση εργασίας και ένα καλύτερο μέλλον.

Τα άψυχα κορμιά οκτώ επίδοξων μεταναστών βρέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής μέσα στην καρότσα φορτηγού που είχε σταθμεύσει αποβραδίς σε χώρο στάθμευσης μεγάλης αλυσίδας λιανικής, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Αλλος ένας εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ πάνω από 20 άλλοι βρέθηκαν σε οικτρή κατάσταση, υποφέροντας από αφυδάτωση και θερμοπληξία, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.

Κάποιοι από τους επιζώντες διηγήθηκαν στις αρχές πως στην καρότσα του φορτηγού, στην οποία δεν λειτουργούσε κλιματισμός ή εξαερισμός, επέβαιναν αρχικά περίπου 100 άτομα (ανάμεσά τους και παιδιά), και πως οι περισσότεροι ήταν από το Μεξικό. Κάποιες δεκάδες εξ αυτών, που κατάφεραν να επιβιώσουν, «φορτώθηκαν» σε ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγάκια που πλησίασαν το φορτηγό στο χώρο στάθμευσης το βράδυ του Σαββάτου. Κάποιοι άλλοι το έσκασαν, από το φόβο σύλληψης και απέλασής τους από τις ΗΠΑ. Οι πιο ανήμποροι πέθαναν ή βρέθηκαν σε άσχημη κατάσταση, δίνοντας μάχη για τη ζωή, μέσα στο «καμίνι» στο οποίο είχε μετατραπεί η καρότσα του φορτηγού.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ουίλιαμ Μακμάνους εκτίμησε ότι πρόκειται για νέο κρούσμα διακίνησης ανθρώπων, κάνοντας λόγο για «σκηνή φρίκης» στο εσωτερικό του φορτηγού. Πρόσθεσε πως ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και ανακρίνεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ