ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ο Τζόνσον θέλει εκλογές...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αναψαν ξανά τα αίματα» στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ξανάρχισε τις συνεδριάσεις έπειτα από την προχτεσινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να «παγώσει» έως τις 14 Οκτώβρη τις εργασίες της με σκοπό να προωθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «χωρίς εάν και αλλά».

Ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε ανεπιτυχώς να προκαλέσει την ανατροπή της κυβέρνησής του ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι θα διαθέσει σήμερα χρόνο για τη συζήτηση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να συναινούν σε πρόωρες εκλογές εάν πρώτα δεν αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζέφρι Κοξ, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράνομη απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αφού προηγουμένως επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «αυτό το Κοινοβούλιο είναι ένα νεκρό Κοινοβούλιο» και «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να συνέρχεται».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία

Η ενίσχυση της οικονομικής, ενεργειακής και σε πολλούς άλλους τομείς συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βενεζουέλα επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε χτες στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 10% τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα γεωργικά προϊόντα, τα οποία θεωρεί σημαντικά σε μια εποχή που η Βενεζουέλα υπόκειται σε εξωτερικές πιέσεις. Χαρακτήρισε τη στήριξη της Ρωσίας και «ανθρωπιστική» γιατί παρέχει στη Βενεζουέλα προϊόντα διατροφής και φάρμακα (πρόκειται να παραδώσει έως 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης). Ταυτόχρονα υπογράμμισε τη στήριξη στον ενεργειακό και τεχνικο-στρατιωτικό τομέα. Οπως είπε ο Πούτιν, «η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά όλες τις νόμιμες αρχές στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου», και πρόσθεσε ότι στηρίζει το λεγόμενο εθνικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας από την πλευρά του τόνισε τη μεγάλη σημασία της Διακυβερνητικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας και Βενεζουέλας, που έγινε τον περασμένο Μάη και υπογράμμισε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα βήματα και να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος τα επόμενα χρόνια. Οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τη Ρωσία και την Κίνα, που συχνά εμφανίζονται ως αντίβαρο στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ενώ πρόκειται για διακρατικές σχέσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού, καταδεικνύουν και το σφοδρό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται σε όλη την περιοχή που κάποτε ήταν η «πίσω αυλή των ΗΠΑ». Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που προωθούν πραξικοπήματα, που εντείνουν τον εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της «δημοκρατίας και της ελευθερίας» ενάντια στη «δικτατορία» Μαδούρο και στηρίζουν τον αχυράνθρωπό τους Χουάν Γκουαϊδό.

Παραλήρημα Ντούκε

Αυτό το μοτίβο επανέλαβε με μένος ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ο εκλεκτός του πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, που είχε άμεση σχέση με τους ναρκέμπορους και τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, ο οποίος μιλώντας χτες στη ΓΣ του ΟΗΕ, εμφανίστηκε ως ο «προστάτης των αδυνάτων» και «οπαδός της ειρήνης», εκεί όπου από το 2016 που υπογράφτηκε η λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία έχουν δολοφονηθεί πάνω από 650 αγωνιστές. Εκφράζοντας το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης της χώρας του ο Ντούκε επιτέθηκε προκλητικά στη Βενεζουέλα και τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο και δεν έκρυψε ότι αυτό για το οποίο πασχίζει είναι η ανατροπή του Μαδούρο, στο όνομα «των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» στη Βενεζουέλα και της «ελεύθερης επιχειρηματικότητας», που και τώρα βεβαίως στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση εξακολουθεί να θησαυρίζει.

Χτες επίσης ήταν η μέρα επιστροφής των κυβερνητικών βουλευτών του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος στη βενεζουελανή Βουλή (που ελέγχει η αντιπολίτευση αλλά η λειτουργία της είχε ακυρωθεί από το 2016), όπου η πρότασή τους να καταδικαστεί ο Γκουαϊδό για τις αποδεδειγμένες σχέσεις του με τους ναρκέμπορους και παραστρατιωτικούς της Κολομβίας προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.

ΛΙΒΥΗ
Γαλλική σύνοδος στον ΟΗΕ και αμερικανικές επιδρομές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τη Λιβύη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι στη συνάντηση έχουν προσκληθεί αξιωματούχοι της ΕΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και της Γερμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Απώτερος στόχος της διπλωματικής πρωτοβουλίας της Γαλλίας είναι η εξασφάλιση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων στη Λιβύη, σε μια περιοχή με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που προσελκύουν εδώ και δεκαετίες το ενδιαφέρον πανίσχυρων ανταγωνιστικών μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης τη δεύτερη από τις 19 Σεπτέμβρη αεροπορική επιδρομή τους στην πόλη Μουρζούκ της νότιας Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι σκότωσαν 11 ύποπτους ως ένοπλους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Η αμερικανική επιδρομή έγινε με φόντο τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ και το στρατό του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που υποστηρίζονται μεταξύ άλλων από εταιρείες μισθοφόρων και ξένες κυβερνήσεις ανταγωνιστικών συμφερόντων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν, η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία.

Χτες το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» υποστήριξε ότι στις αρχές Σεπτέμβρη έφτασαν στη Λιβύη πάνω από 100 μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας «Wagner», για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Χαφτάρ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος με επιστολή του στις 19 Σεπτέμβρη ζητά δέσμευση από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (βλέπε ακύρωση Συνθήκης INF), σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα. Στην επιστολή - προς τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, την Κίνα, την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ - αναφέρεται ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και αλλού, όσο οι ΗΠΑ δεν το κάνουν. Η επιστολή Πούτιν ζητά «μια ανακοίνωση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους μέσου και μικρού βεληνεκούς, ανάλογη με αυτή της Ρωσίας».

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν τον Οκτώβρη και για έξι μήνες 500 στρατιωτικούς στη Λιθουανία, όπου έστειλαν στρατεύματα για πρώτη φορά το 2014, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία, τμήμα μιας ευρύτερης «δύναμης αποτροπής» του ΝΑΤΟ, ενισχύεται σε Πολωνία και Λιθουανία, δύο χώρες που συνορεύουν στα βορειοανατολικά με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν έπειτα από στρατιωτική άσκηση την άνοιξη του 2020, με σενάριο την υπεράσπιση του αποκαλούμενου «Suwalki Gap», της μοναδικής χερσαίας οδού ανάμεσα στα κράτη της Βαλτικής και την υπόλοιπη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εντονα αντέδρασε χτες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στα «ψέματα των ΗΠΑ», που ηγήθηκαν πρωτοβουλίας περίπου 30 χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να καταδικάσουν τη φερόμενη «φρικτή εκστρατεία καταπίεσης» την οποία κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι πραγματοποιούν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

ΣΑΝΑΑ.-- Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν σχολείο και απ' αυτά σχεδόν μισό εκατομμύριο έχει εγκαταλείψει το σχολείο από το Μάρτη του 2015, όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της «Unicef», με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς στην εμπόλεμη χώρα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τους 24 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από το σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε την Τρίτη ανάμεσα στις πόλεις Τζελούμ και Μιρπούρ, στο πακιστανικό Κασμίρ. Οι τραυματίες υπολογίζονταν σε 450.

ΙΣΡΑΗΛ
Στον Νετανιάχου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του «Λικούντ» και απερχόμενο πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έδωσε χτες το βράδυ ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, θεωρώντας πως έχει περισσότερες πιθανότητες συγκρότησης νέου υπουργικού συμβουλίου από τον αρχηγό της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας», στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, μολονότι ο Γκαντς ήρθε πρώτος με 33 βουλευτές και με διαφορά μόλις μίας έδρας στις εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη.

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου ήρθε μετά τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, στα οποία συμπεριλήφθηκε η ανακαταμέτρηση ψήφων σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, που χάρισε μία ακόμη έδρα στο «Λικούντ», το οποίο κατάφερε έτσι να εκλέξει 32 βουλευτές στην 120μελή Βουλή.

Οσο εντείνονται τα μετεκλογικά παζάρια στο Τελ Αβίβ, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνεχίζουν την καταστολή σε βάρος των Παλαιστινίων. Χτες Ισραηλινοί αστυνομικοί συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, Φάντι Αλ Χανταμί, με τον ισχυρισμό ότι «παραβίασε το νόμο που απαγορεύει στην Παλαιστινιακή Αρχή πολιτική δραστηριότητα» στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Με παρόμοια προσχήματα ο Χανταμί είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Ιούνη.

ΗΠΑ
Κινήσεις για παραπομπή Τραμπ σε δίκη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναμνήσεις από την προ 20ετίας περιβόητη παραπομπή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε δίκη «ξύπνησε» η απόφαση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, να διατάξει τη διενέργεια επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής σε δίκη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορμή έδωσαν οι καταγγελίες ανώνυμου πληροφοριοδότη ότι ο Πρόεδρος Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις 25/7/19 απαίτησε να διενεργήσουν οι ουκρανικές αρχές έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επικρατέστερου υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Τη συνομιλία αυτή έχει αποδεχθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, ωστόσο αρνείται ότι χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης την αναστολή στρατιωτικής «βοήθειας» 400 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία για να πετύχει τη διενέργεια έρευνας που θα έβλαπτε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι οι Δημοκρατικοί στο πλαίσιο της σφοδρής ενδοαστικής κόντρας που βρίσκεται σε εξέλιξη πριν από την εκλογή του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, αξιοποιούν την υπόθεση, προβάλλοντας ως επιχείρημα την πιθανότητα... «υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας και παραβίασης του Συντάγματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ