ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Εγκαινιάστηκε ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας»

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το πρώτο τμήμα του ρωσικού αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας» του ενεργειακού κολοσσού «Gazprom», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη βορειοανατολική Κίνα, εγκαινιάστηκε χτες, με τους Προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να παρακολουθούν την τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρόκειται για «ένα γεγονός πραγματικά ιστορικό, όχι μόνο για την παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά κυρίως για τη Ρωσία και την Κίνα», σημείωσε ο Πούτιν.

Η λειτουργία του αγωγού ανοίγει στη Ρωσία μία τεράστια αγορά εκτός της Ευρώπης. Συμπίπτει με την προοπτική της έναρξης λειτουργίας δύο ακόμη αγωγών, του «Nord Stream 2», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στη βόρεια Γερμανία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, και του «TurkStream» προς την Τουρκία και την Ανατολική Ευρώπη.

«Το βήμα αυτό φέρνει τη ρωσοκινεζική στρατηγική ενεργειακή συνεργασία σε νέο ποιοτικό επίπεδο και μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου για την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 200 δισ. δολάρια μέχρι το 2024», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το συνολικό μήκος του αγωγού θα είναι περίπου 3.000 χλμ., συνδέοντας την ανατολική Σιβηρία με τα κινεζικά σύνορα στην περιοχή Αμούρ. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 61 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, από τα οποία 38 δισ. κ.μ. θα μεταφέρονται στην Κίνα. Το κινεζικό τμήμα θα ολοκληρωθεί την περίοδο 2022 - 2023, μεταφέροντας φυσικό αέριο στη Σανγκάη.

Το συμβόλαιο τροφοδοσίας για 30 έτη ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια και υπεγράφη το 2014, έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

Ο «Nord Stream 2» - δυναμικότητας 55 δισ. κ.μ. ετησίως - σχεδιάζεται να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2020. Θα τροφοδοτεί τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Το συμβόλαιο που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λήγει στο τέλος του 2019 και διαπραγματεύσεις για την επέκτασή του βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο αγωγός «TurkStream» - παρακάμπτει επίσης την Ουκρανία - θα εγκαινιαστεί τον Γενάρη από τον Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι δυναμικότητας 31,5 δισ. κ.μ. ετησίως και διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

ΙΡΑΚ
Μαζικές διαδηλώσεις και μετά την παραίτηση της κυβέρνησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Ιρακινός σιίτης πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ-Μαχντί παραιτήθηκε την Κυριακή, υπό το βάρος αιματοβαμμένων διαδηλώσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003 στο Ιράκ. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται από τις αρχές Οκτώβρη στη Βαγδάτη και άλλες μεγάλες πόλεις, παρά τους πάνω από 400 νεκρούς και τους πολλές χιλιάδες τραυματίες.

Η καθυστερημένη παραίτηση του Ιρακινού πρωθυπουργού εγκρίθηκε λίγες ώρες αργότερα από το ιρακινό κοινοβούλιο, δίχως ωστόσο να οδηγήσει άμεσα στο σχηματισμό νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός είχε προταθεί από κοινού από τα δύο μεγαλύτερα μπλοκ, το Σαϊρούν του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ και τη Φατάχ, που σχετίζεται με τις Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης του Χάντι αλ Αμίρι. Στις τελευταίες ιρακινές εκλογές που έγιναν τον Μάη του 2018, κανένας συνασπισμός κομμάτων δεν πήρε καθαρή πλειοψηφία ώστε να μπορεί από μόνος του να προτείνει πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχντί έγινε μερικές ώρες μετά την εμφάνιση του Ιρανού στρατηγού Κασίμ Σολεϊμάνι, που είναι επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων Κουντς των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Η εμφάνιση του Ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη φαίνεται πως επιβλήθηκε μετά τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στο (άδειο την ώρα εκείνη...) ιρανικό προξενείο στη Νατζάφ του νοτίου Ιράκ.

Πάντως, με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιχείρησε χτες μία βολική και διασταλτική «ερμηνεία» των διαδηλώσεων όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στον Λίβανο (όπου πραγματοποιούνται από τις 17 Οκτώβρη για παρόμοιους λόγους) και στο Ιράν. «Οι άνθρωποι», είπε ο Πομπέο στο πλαίσιο ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Λούισβιλ, «απαιτούσαν ελευθερία και οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες επί δεκάδων λόγω, σε μεγάλο βαθμό, της ιρανικής επιρροής».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Ως πιθανή ημερομηνία γενικών εκλογών στη Βολιβία, μετά τον συμβιβασμό της πραξικοπηματικής κυβέρνησης με το σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), ανακοινώθηκαν τα μέσα Μάρτη του 2020. Την ίδια ώρα ο ανατραπείς Πρόεδρος Εβο Μοράλες, από το Μεξικό όπου έχει πολιτικό άσυλο, δήλωσε σε νέα συνέντευξή του ότι θα κάνει ό,τι είναι πιο συμφέρον στον βολιβιάνικο λαό και το κόμμα του MAS, είτε μένοντας στο εξωτερικό με άσυλο, είτε μπαίνοντας στη φυλακή στη Βολιβία, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση της Γ. Ανιες, που δεν του επιτρέπει να πάρει μέρος στις εκλογές.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-- Τρία μέλη σωστικών συνεργείων βρέθηκαν νεκρά, αφού επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της πυροσβεστικής που εκτελούσε αεροδιακομιδή τραυματιών από τη νοτιοανατολική Γαλλία, που επλήγη από μεγάλες πλημμύρες. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι διεξάγονται έρευνες για τα αίτια του συμβάντος, αναφέροντας ότι διακόπηκαν «οι επαφές μέσω ασυρμάτου και ραντάρ» χωρίς άλλες εξηγήσεις.

ΜΟΣΧΑ.-- 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 φέρουν σοβαρά τραύματα όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη χτες από την πορεία του πάνω σε μια γέφυρα στη ρωσική άπω ανατολή (επαρχία Ζαμπαϊκάλσκ) και έπεσε στον ποταμό Κουένγκα, δήλωσε η τοπική κυβέρνηση. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται. Περίπου 43 επιβάτες και ένας οδηγός επέβαιναν στο λεωφορείο.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε το Σάββατο έναν 35χρονο άνδρα ως ύποπτο για την επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών εφήβων την Παρασκευή σε εμπορικό δρόμο της Χάγης. Ο άνδρας «δεν έχει σταθερή κατοικία» και «μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου θα ανακριθεί», πρόσθεσε η αστυνομία, σημειώνοντας ότι επεξεργαζόταν «διάφορα σενάρια» για το χαρακτήρα και τα κίνητρα της επίθεσης.

ΑΜΜΑΝ.-- Πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα σε παράγκα φτωχών Πακιστανών εργατών σε χωριό δυτικά της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμμάν, προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων, εκ των οποίων τα οκτώ ήταν παιδιά. Αλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Τα θύματα ήταν μέλη δύο οικογενειών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι αρχές του Λιβάνου ακινητοποίησαν προχτές σκάφος που μετέφερε 34 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον Λίβανο. Ο Λιβανέζος διακινητής που οδηγούσε το σκάφος συνελήφθη, όπως και άλλοι πέντε Λιβανέζοι που επέβαιναν σε αυτό.

ΙΡΑΝ
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Ομάν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών του σουλτανάτου του Ομάν, Γιουσούφ μπιν Αλάουι, μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, την περασμένη βδομάδα, βρέθηκε στην Τεχεράνη και συνάντησε τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Το αν οι κινήσεις του Ομάν έχουν ρόλο διαμεσολάβησης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν μένει να φανεί.

Ο Ζαρίφ, από την πλευρά του, μίλησε ιδιαίτερα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στον Περσικό Κόλπο αναφερόμενος στην πρόσφατη σχετική πρωτοβουλία της ιρανικής κυβέρνησης που αφορά τις σχέσεις της χώρας του με χώρες του Κόλπου.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση των δύο υπουργών, που είναι η δεύτερη που γίνεται στην Τεχεράνη από τον περασμένο Ιούλη, πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με κεντρικό θέμα τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή, το Ιράν. Χώρα που ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν απειλήσει, εμμέσως πλην σαφώς, με επέμβαση ή άλλες επιχειρήσεις, πέρα από τις πολύ σκληρές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

ΛΙΒΥΗ
Βομβαρδισμοί και σχέδια για διαπραγμάτευση

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέοι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο σε βάρος άμαχων συνοικιών της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, προκάλεσαν το θάνατο συνολικά 14 ανθρώπων (τα περισσότερα παιδιά!).

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ είπε πως την επίθεση έκαναν τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την άλλη, εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης που έχει συγκροτηθεί στο Τομπρούκ με τη στήριξη του εκλεγμένου κοινοβουλίου, μεγάλου μέρους του λιβυκού στρατού και του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, απέφυγε να πάρει θέση.

Στο κάδρο διατήρησης των συγκρούσεων μεταξύ διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Λιβύης, Δυτικοί διπλωμάτες μιλώντας χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρθηκαν στην επικείμενη διεθνή συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο Βερολίνο με στόχο τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι δύο πλευρές θα έχουν ανάλογη ευκαιρία σε άλλη διεθνή συνδιάσκεψη που σχεδιάζεται να γίνει έως τα μέσα Δεκέμβρη στη Γενεύη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προεκλογική εκστρατεία με «αντιτρομοκρατικό» φόντο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις μνήμες της επίθεσης με μαχαίρι, το βράδυ της Παρασκευής, από τον 28χρονο Πακιστανό Ουσμάν Καν σε γέφυρα του Λονδίνου σκοτώνοντας δύο διερχόμενους περαστικούς, ηλικίας 23 και 25 ετών, ξύπνησε αργά χτες το απόγευμα η είδηση πως έπεσε αυτοκίνητο ορμητικά πάνω σε μαθητές την ώρα που σχολούσαν από το Γυμνάσιο Ντέμπτεν Παρκ της πόλης Λόουτον του Εσεξ.

Η πρόσκρουση του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκάλεσε το θάνατο σε 12χρονο μαθητή και τον τραυματισμό άλλων 4. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό, που έως το βράδυ δεν το χαρακτήριζαν.

Τα συμβάντα σημειώνονται στο κορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκέμβρη. Ωστόσο, τα δύο γεγονότα έριξαν νέο λάδι στη φωτιά στην προεκλογική εκστρατεία καθώς αναζητήθηκαν ευθύνες κυρίως από τον πρωθυπουργό των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, για το γεγονός ότι ο δράστης των επιθέσεων στη γέφυρα είχε αφεθεί πολύ νωρίτερα ελεύθερος μολονότι είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε 16ετή φυλάκιση. Η διαφορά ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τζόνσον και τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, φάνηκε, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να μειώνεται στις 9 ποσοστιαίες μονάδες, 42% έναντι 33%, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο 11%, ενώ το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ έχει 3%.

ΗΠΑ
«Φαγωμάρα» μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δίχως εκπρόσωπο της κυβέρνησης αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου σε δίκη. Την απόφαση γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ο Πατ Σιπολόνι, νομικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, ενώ αργότερα κατατέθηκε σχετική επιστολή στον Λευκό Οίκο. Στο μεταξύ, οι Επιτροπές Πληροφοριών, Εξωτερικών Υποθέσεων και Εποπτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να δημοσιοποιήσουν την επίσημη αναφορά που έχουν συντάξει, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, σχετικά με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει, για την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ.

Και ενώ μαίνονται οι ενδοαστικές κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κογκρέσο, ο Πρόεδρος Τραμπ σκέφτηκε χτες να αποκλείσει από τις συνεντεύξεις Τύπου τους δημοσιογράφους του δικτύου «Μπλούμπεργκ», που έχει πάρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του, ο οποίος έθεσε και επίσημα υποψηφιότητα για να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

  • Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Μιλγουόκι ακούστηκαν χτες βράδυ με ύποπτο δράστη έναν 17χρονο. Ο νεαρός πυροβολήθηκε από αστυνομικό, που μετέβη στο χώρο του περιστατικού, και συνελήφθη. Κανένας άλλος μαθητής δεν τραυματίστηκε κατά το περιστατικό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ