ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πανεθνική απεργία σήμερα ενάντια στις νέες ανατροπές στην Ασφάλιση

Από εργατική κινητοποίηση στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλη
Από εργατική κινητοποίηση στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλη
Σε 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα κατεβαίνουν σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι της Γαλλίας, με αποφάσεις τριτοβάθμιων και πολλών δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καταδικάζοντας τη νέα μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν για να τσακίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να μετατρέψει τις κρατικές συντάξεις σε πενιχρά επιδόματα, ώστε να αναπτυχθούν ταχύτερα ο λεγόμενος δεύτερος και τρίτος πυλώνας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που επιδιώκεται σε όλη την ΕΕ, τα «επαγγελματικά ταμεία» (όπου τα αποθεματικά θα τζογάρονται και ανάλογα θα «αποδίδουν») και ο αυτοτελώς ιδιωτικός τομέας της ασφάλισης.

Τη δράση τους για την επιτυχία της απεργίας και των κινητοποιήσεων προετοιμάζουν εδώ και καιρό οι οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), αποκαλύπτοντας τις οδυνηρές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης και την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν.

«Μας αφορά όλους, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι», τονίζουν σε κοινό τους απεργιακό κάλεσμα η οργάνωση των σιδηροδρομικών στην περιοχή των Βερσαλλιών (στα προάστια του Παρισιού) CGT Cheminots de Versaille και το συνδικάτο της περιοχής της CGT στην Ενέργεια (CGT Energie), σημειώνοντας: «Με την κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν γίνεται να διαπραγματευτεί κανείς, μόνο να την αντιπαλέψει».

Στη Μασσαλία, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο παλιό λιμάνι. Μάλιστα, ήδη έχει προγραμματίσει νέα κινητοποίηση και για το Σάββατο, 7 Δεκέμβρη, στο σταθμό «Σαν Μισέλ» της Μασσαλίας. Γύρω στις 190 απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.

Αλληλεγγύη και από την ΠΣΟ

Στο πλευρό της εργατικής τάξης της Γαλλίας στέκεται και η ΠΣΟ, που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τώρα οι εργαζόμενοι της Γαλλίας μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την αντίσταση των λαών της Ευρώπης ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται σε κάθε γωνιά της ηπείρου, παραλύοντας και μπλοκάροντας την παραγωγή...».

Η ΠΣΟ «δεσμεύεται να παραμείνει αποφασιστικά στο πλευρό της εργατικής τάξης της Γαλλίας, στηρίζοντας τους δίκαιους αγώνες της, για τον τερματισμό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Η ΠΣΟ καλεί όλους τους Γάλλους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το συνδικάτο στο οποίο ανήκουν, όπως και να αψηφήσουν τη συμβιβαστική στάση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) που σταθερά ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή αστική τάξη.

Ενδεικτική του υπονομευτικού ρόλου που παίζει η ETUC είναι συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρός της, Λούκα Βισεντίνι, με αφορμή την αλλαγή προσώπων στα επιτελεία της ΕΕ (Κομισιόν, ΕΚΤ κ.τ.λ.). «Προσπερνώντας» προκλητικά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της προετοιμάζουν, εξέφρασε την ανησυχία του για την «ανοικοδόμηση» του «Κοινωνικού Συμβολαίου» που «αποτελούσε (πάντα) τη βάση της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας και που διαλύθηκε την τελευταία δεκαετία...» και επέμεινε στην αξία που έχει «μόνο μια ισχυρή συμμαχία κυβερνήσεων, εργοδοτών, συνδικάτων και κοινωνίας των πολιτών». Τι άλλο να πει ο εν λόγω εργατοπατέρας...

ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Ζυμώσεις και παζάρια για «πολυμερή» συνθήκη για τα πυρηνικά

Το θέμα μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, που θα αντικαταστήσει την INF, φαίνεται να ζυμώνεται και να αποτελεί όλο και πιο έντονα πεδίο ανταγωνισμού και διαπραγμάτευσης.

Χτες, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια νέα Συνθήκη INF με τη Ρωσία, που θα περιλαμβάνει και την Κίνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να τίθεται η συμμετοχή μόνο της Κίνας. Καταρχάς είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις οποίες επίσης αναπτύσσονται πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς».

Η θέση αυτή της Ρωσίας απηχεί και την πρόσφατη τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες. Ο Μακρόν είναι επίσης ο μόνος ηγέτης μεταξύ των χωρών ΝΑΤΟ - ΕΕ που ζητά να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για μορατόριουμ στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων.

Η Κίνα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θεωρώντας σημαντικό να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες, άποψη που η Ρωσία συμμερίζεται, θύμισε ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ ο Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στο Λονδίνο την Τρίτη, δήλωσε πως ΗΠΑ και Ρωσία «θέλουμε να επεξεργαστούμε μια συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα, που πιθανώς θα συμπεριλάβει την Κίνα, αλλά και τη Γαλλία, παρεμπιπτόντως. Θα περιλαμβάνει την Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες».

Συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου με επίκεντρο το Ιράν

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Την προώθηση μίας φιλόδοξης ατζέντας θεμάτων, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και να σκληρύνουν περαιτέρω οι ήδη βαριές αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επιδιώκει από χτες στην Πορτογαλία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έχει μεταβεί για να συναντήσει αργά το βράδυ τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αλλά και ορισμένες από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο Νετανιάχου δείχνουν πως στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τέσσερα βασικά θέματα: Το ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη (που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη), το ενδεχόμενο σύναψης ενός συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ισραήλ, η κλιμάκωση των πιέσεων και κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας που να αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου (όπως π.χ. τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ο Πομπέο θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Προθυμία Ροχανί για διαπραγματεύσεις αν αρθούν οι κυρώσεις

Το ίδιο 24ωρο, στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και σε επίπεδο ηγετών των χωρών της «Ομάδας 5+1», θέτοντας ως βασικό όρο την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του. Εμφανίστηκε μάλιστα θετικός ως προς την απελευθέρωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των πρόσφατων διαδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες είχε συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο ο υπουργός Εξωτερικών του σουλτανάτου του Ομάν, Γιουσούφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα, πιθανά σε ρόλο «μεσολαβητή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε χτες βράδυ πως βομβαρδίστηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποθήκη όπλων που φέρεται πως διατηρούσαν οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» κοντά στην πόλη Μπουκαμάλ της Συρίας, στα σύνορα με το Ιράκ.

ΠΑΜΕ
Κοινός μας εχθρός τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους

Μήνυμα αλληλεγγύης στους Γάλλους απεργούς

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Γαλλίας με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι αντιπροσωπεία του θα βρεθεί σήμερα στο Παρίσι και θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στο δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, που γίνεται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία, δείχνει πως σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι έχουμε κοινό εχθρό τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, που θέλουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, καταργώντας ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά δικαιώματα.

Και στην Ελλάδα σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νέα επίθεση στο δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η ιδιωτικοποίηση στην οποία προχωρά η κυβέρνηση εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων. Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου αλλά κοινωνικό δικαίωμα».

Και καταλήγει: «Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό σας. Ολοι στην απεργία.

Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας. Ζήτω η ταξική αλληλεγγύη!».

ΚΙΝΑ
Διαμαρτύρεται για αμερικανική στήριξη στους Ουιγούρους

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Ουίλιαμ Κλάιν, στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, κλήθηκε χτες στο κινεζικό ΥΠΕΞ, όπου δέχτηκε τις έντονες διαμαρτυρίες της κινεζικής πλευράς για νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, σχετικά με την επαρχία Σιντζιάνγκ, ημιαυτόνομη επαρχία όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι και υπάρχει ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας, δήθεν ως αντίδραση στην καταστολή που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον ασκείται στη Σιντζιάνγκ, ενώ αντίθετα το Πεκίνο επιμένει ότι παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση «εξτρεμιστών» που απειλούν τη «σταθερότητα». Ερχεται να συμπληρώσει δύο νομοσχέδια με τα οποία η αμερικανική πλευρά εξέφρασε πρόσφατα στήριξη σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που ζητούν ενίσχυση του καθεστώτος αυτονομίας.

Σε δικές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ υποστήριξε ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο για τη Σιντζιάνγκ στοχεύει στην υπονόμευση των προσπαθειών της Κίνας να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό» στην περιοχή. «Τα θέματα στη Σιντζιάνγκ δεν αφορούν υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά τρομοκρατία και σχέδια διαμελισμού της χώρας μας», είπε.

ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Συνάντηση Βούτσιτς - Πούτιν με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο

ΜΟΣΧΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Οι ανταγωνισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια και ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα πρωταγωνίστησαν στη χτεσινή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετέφερε στον ομόλογό του τις «χαμηλές προσδοκίες» της κυβέρνησής του για την επόμενη φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας. Κατηγόρησε την ηγεσία των Κοσοβάρων Αλβανών ότι ασκεί πιέσεις για «λύση» που θα αναγνωρίζει τη μονομερή ανεξαρτησία «δίχως η Σερβία να πάρει κάτι». Επίσης εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» για τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στις σερβικές θέσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η συνάντηση έγινε «σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και εξήρε τις στενές διμερείς σχέσεις. Επιβεβαίωσε την «αταλάντευτη» θέση της Μόσχας για το Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι «ειρηνική», στη βάση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο προτεκτοράτο και το ίδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας». Επιπλέον αναφέρθηκε γενικότερα στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων και έχει ουσιαστικό διάλογο με όλους ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ