ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βαλκανική Ακαδημία θεάτρου

Στην ίδρυση Βαλκανικής Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης - Γραμμάτων - Θεάματος κατέληξε το Βαλκανικό συνέδριο, με θέμα «Το θέατρο στα Βαλκάνια: Συνεργασία - Προοπτικές», που έληξε προχτές στην Κομοτηνή. Το συνέδριο ήταν μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ και του δήμου Κομοτηνής υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Γραμματεία της Ακαδημίας απαρτίζεται από τους: Δ. Παπασταμάτη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Κίτσο Λόντο, σκηνοθέτη (Αλβανία), Κορνέλ Τοντέα, σκηνοθέτη (Ρουμανία), Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, σκηνοθέτη (Γιουγκοσλαβία), Ρουζομίρ Μπογκντανόβσκι, καθηγητή στη σχολή Δραματικής Τέχνης της ΠΓΔΜ, Στέφαν Στάιτσεφ, διευθυντή του θεάτρου «Sava Dobroblodni» (Βουλγαρία), Γκιουνάι Καραντενίζ, θεατρικό συγγραφέα (Τουρκία).

Στην ιδρυτική διακήρυξη της Ακαδημίας αναφέρεται πως στόχος της είναι η δημιουργία ενός καταστατικού χάρτη «που θα διευκολύνει τη συνεύρεση, την ανταλλαγή, τις θεατρικές παραγωγές και συμπαραγωγές, την έρευνα και προώθηση στη διεθνή σκηνή της Βαλκανικής Θεατρικής τέχνης από όποιες εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές στη βάση των αξιών του πολιτισμού, της ειρήνης και του συναδελφισμού».

Στους στόχους της Ακαδημίας περιλαμβάνεται και η διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Βαλκανικού Θεάτρου που θα γίνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική βαλκανική πόλη. Η έδρα της Ακαδημίας είναι η Κομοτηνή, όπου θα γίνει και η συνάντηση της επόμενης χρονιάς, για να οριστικοποιηθούν ο τίτλος, το έμβλημα και οι στόχοι της.

Από την κόρη για τον πατέρα

Πλημμύρισε τη Δευτέρα το βράδυ το θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» από ανθρώπους κάθε ηλικίας, μουσικούς, τραγουδιστές και κυρίως θαυμαστές του ανθρώπου, που υπήρξε ο «Παρθενώνας» στην ερμηνεία του προοδευτικού έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και του λαϊκού, του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το πολυπληθές κοινό παρέστη για να τιμήσει τον κορυφαίο καλλιτέχνη, με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» του βιβλίου ποιημάτων της πρωτότοκης κόρης του Αννας, με τίτλο «Αντί σιωπής». Η Αννα Μπιθικώτση θέλησε και να κάνει την πρώτη της λογοτεχνική εμφάνιση με ποιήματα που έγραψε για τον πατέρα της, αλλά και να παρουσιάσει η ίδια το βιβλίο της, σαν κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, την οποία προλόγισαν οι Θανάσης Καστανιώτης και Σεραφείμ Φυντανίδης. Η ομιλία της Α. Μπιθικώτση ήταν μια δημόσια «ομολογία» της αγάπης της για τον πατέρα της, συνθεμένη με μνήμες των παιδικών της χρόνων από το σπιτικό τους στο Περιστέρι, από τις τρυφερές κουβέντες του, τις συμβουλές του, τις ιδέες και τις σκέψεις του για τη ζωή και την κοινωνία, τις περιπέτειές του, από τη λαϊκή θυμοσοφία του, από τα αθάνατα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που τα μνημείωσε και ο ίδιος με τη φωνή του.

Από όλα αυτά τα «υλικά» ζωής και από στίχους τραγουδιών που ερμήνευσε ο πατέρας της, άντλησε η Α. Μπιθικώτση το περιεχόμενο των ελευθερόστιχων ποιημάτων της. Ποιήματα, που πλαισιώνονται με πολλές φωτογραφίες, από την οικογενειακή ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ανάμεσά τους και φωτογραφίες, με σημειώσεις και αφιερώσεις του ίδιου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά, με συμμετοχή της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής και της Μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, με διεύθυνση των Ελευθερίου Καλκάνη και Σταύρου Μπέρη, αντίστοιχα, του Νίκου Καραμολέγκου (κλασική κιθάρα) και ερμηνευτές τους άξιους τραγουδιστές Μαρία Σουλτάτου και Σωτήρη Δογάνη. Ποιήματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Χρήστος Καλαβρούζος, Δήμητρα Χατούπη και Νίκος Καλογερόπουλος. Η βραδιά έκλεισε με τρεις μεσήλικες φίλους, χορευτές - συνεργάτες του Γρ. Μπιθικώτση που αυθορμήτως του ζήτησαν να τραγουδήσει για να χορέψουν επί σκηνής προς τιμήν του.

Χαμηλές, κινηματογραφικές «πτήσεις»...

Τις πρώτες τους δοκιμαστικές - γι' αυτό και «χαμηλές» - «πτήσεις» στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου θα παρουσιάσουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο 1ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στις 12 και 13/5, με τίτλο «Χαμηλές πτήσεις», που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Απόλλων» και στην Αποθήκη Δ`, Α` Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Οι ταινίες που θα προβληθούν προέκυψαν από την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε σινεμά;» που σχεδίασε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο σχετικής, κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η επαφή των μαθητών με την κινηματογραφική τέχνη, ακόμη και στο στάδιο της εφαρμογής της. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα και χιλιάδες μαθητές, ενώ 62 μαθητικές ομάδες προχώρησαν και στην παραγωγή ισάριθμων, πεντάλεπτων ταινιών, από το σενάριο και τους ρόλους, μέχρι τη λήψη (η τεχνική επεξεργασία έγινε σε επαγγελματικά εργαστήρια), εποπτευόμενες από επαγγελματίες σκηνοθέτες.

Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό (από δύο πρώτα, δεύτερα και τρίτα βραβεία και έξι τιμητικές διακρίσεις) και η τελετή απονομής θα γίνει στις 13/5 στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι προβολές και τις δύο μέρες αρχίζουν στις 4 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Εναρξη με «Μουλέν Ρουζ»

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 54ο Φεστιβάλ Καννών με την πρώτη, παγκόσμια, προβολή της ταινίας «Moulin Rouge» του Μπαζ Λούρμαν.

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν σκηνοθέτες όπως οι Ζαν Λικ Γκοντάρ, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα και Μίχαελ Χάνεκε, ενώ θα προβληθεί και η θρυλική ταινία του Κόπολα, «Αποκάλυψη τώρα» σε ολοκληρωμένη κόπια. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνουν και αφιερώματα στους Βιτόριο ντε Σίκα και Κλοντ Σοτέ.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναμένεται να φτάσουν στη γαλλική Ριβιέρα είναι και αυτά των Νικόλ Κίντμαν, Αντόνιο Μπαντέρας, Μέλανι Γκρίφιθ, Τζον Μάλκοβιτς, Αντζελίνα Τζόλι, Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Ντέιβιντ Λιντς, Σον Πεν και των αδελφών Κοέν.

Η ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ταινίες «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη, την «Εφήμερη Πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη και «Τα μάτια που τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα που θα προβληθεί στο τμήμα «Cinefondation», δηλαδή το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών.

Το Φεστιβάλ θα προβάλει ταινίες και μέσω του Διαδικτύου, συνεχίζοντας την «παράδοση» που ξεκίνησε με το Φεστιβάλ του Σάντανς και συνεχίστηκε με το Φεστιβάλ Βερολίνου. Ετσι, το κύκλωμα διανομής των ανεξάρτητων ταινιών μεγάλου μήκους θα περιλάβει και τις Κάννες στη διεύθυνση www.filmfestivals.com. Σε αυτή τη διεύθυνση θα προβληθεί και η ταινία «Το ταξίδι στην Αυστραλία» της Λουκίας Ρικάκη, η οποία θα προβληθεί στις 10/5.

  • Το βραβείο κοινού του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μονάχου απέσπασε η ταινία του Χρήστου Καρακέπελη, «Το σπίτι του Κάιν». Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 5.000 μάρκων. Η ταινία βραβεύτηκε πρόσφατα και στο Φεστιβάλ ΝΥΟΝ της Ελβετίας, ενώ προβάλλεται και αυτή την εβδομάδα στους αθηναϊκούς κινηματογράφους «Ανδόρα» και «Φιλίπ».
Μουσικές διαδρομές
  • Με τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από το θάνατο του ποιητή Νίκου Γκάτσου, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος παρουσιάζει σήμερα, αύριο και την Παρασκευή (10.30μμ), στο «Λοκομοτίβ» (Παναθηναϊκού 9), μελοποιημένα τραγούδια του από μεγάλους Ελληνες συνθέτες. Για το έργο και τη ζωή του ποιητή θα μιλήσουν οι: Ανδρέας Παγουλάτος, Γιάννης Γκάτσος. Θα απαγγείλει ο Γιώργος Πολ Παπαδάκης.
  • «Εντυπώσεις» τιτλοφορείται το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν σήμερα (9μμ) στο «Ατενέουμ» (Ανδριανού 3, Θησείο) η σοπράνο Εύη Τσίρτση, η Μαρία Νεοφυτίδου (πιάνο) και ο Θεόδωρος Ματούλας (άρπα). Είσοδος ελεύθερη.
  • Σήμερα (11.30μμ) και κάθε Τετάρτη μέχρι το τέλος του μήνα, στην «Αρχιτεκτονική» (Μίνωος 8, Ν. Κόσμος), τα «Κίτρινα Ποδήλατα» με τους Γιώργο και Αλέξανδρο Παντελιά ταξιδεύουν στο ελληνικό τραγούδι. Στον ίδιο χώρο από Πέμπτη έως Κυριακή (μέχρι τα τέλη Ιουνίου), φιλοξενείται η Κωνσταντίνα και οι «Τις Πταίει;».
  • Σήμερα (8.30μμ) στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών θα ερμηνεύσει χορωδιακή μουσική από το 16ο έως το 19ο αιώνα και χορωδιακά έργα. Στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος. Διευθυντής χορωδίας: Σταύρος Μπερής.
Να επιστρέψουν τα Μάρμαρα

Την «άμεση επιστροφή των μαρμάρων στο φυσικό τους χώρο και στην καλλιτεχνική σύνθεση, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα, στην Ακρόπολη των Αθηνών», απαιτεί η Επιτροπή Διεκδίκησης για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα του δήμου Βύρωνα.

Σε σχετικό ψήφισμά της, η επιτροπή σημειώνει πως ο δήμος Βύρωνα «φέρει το όνομα του μεγάλου φιλέλληνα λόρδου Μπάιρον, του πρώτου που ύψωσε την ποιητική φωνή του, καταδικάζοντας για την ανίερη πράξη του «τον συλητή που ήταν Σκώτος» και «προσέβαλε το όνομα της Βρετανίας», άρα «νιώθει διπλή την ευθύνη να ενώσει τη φωνή των δημοτών του με τη φωνή των Ελλήνων όπου γης» για την επιστροφή των Μαρμάρων.

«Επειδή πιστεύουμε πως η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή. Επειδή πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κλέβει το παρελθόν μας, γιατί υπονομεύει το μέλλον μας. Επειδή πιστεύουμε ότι χωρίς συλλογική μνήμη γινόμαστε φτωχότεροι ως λαός και ως άνθρωποι. Δηλώνουμε ότι δε θα παραιτηθούμε ποτέ από τη δίκαιη αυτή απαίτησή μας μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ηθική τάξη, που εδώ και δύο αιώνες έχει διασαλευτεί».

Αύριο (8μμ), ο διευθυντής του Μουσείου Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 7) Μάνος Στεφανίδης θα αναλύσει το πέρασμα από τις έρευνες του Σεζάν στον αναλυτικό και συνθετικό κυβισμό του Πικάσο και του Μπρακ. Τίτλος της διάλεξης: «Πικάσο: Οταν μου τελειώσει το κόκκινο συνεχίζω με μπλε!». Πριν το σεμινάριο (7.30μμ) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση του Πατ Αντρέα. Είσοδος 3.000 δρχ. Φοιτητικό 1.000 δρχ.

Το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικών Χορωδιών της Νομαρχίας Πειραιά αρχίζει σήμερα στο «Βεάκειο» (6.45μμ), με χορωδίες γυμνασίων και λυκείων. Οι χορωδίες των δημοτικών θα παρουσιαστούν στις 14/5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ