ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο πανδημοκρατικό συλλαλητήριο

Αύριο, Παρασκευή, στις 7.00 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου

Avaton

Σε λαϊκή αντίσταση, για να μην περάσει ο «τρομονόμος», καλεί η Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη και οργανώνει νέο δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία αύριο Παρασκευή στις 7μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

«Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται, για να δοθεί για μια ακόμη φορά η δυνατότητα να διατρανώσει την απόλυτη αντίθεσή του στην ψήφιση του "τρομονόμου", ο οποίος πολύ σύντομα θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση προοδευτικών κομμάτων, φορέων και προσωπικοτήτων ότι με την εφαρμογή του έχει να επισωρεύσει πολλά δεινά γενικά στο εργατικό κίνημα και στις πολιτικές ελευθερίες του λαού μας», αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Τεμεκενίδης, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου (πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κλπ.) στράφηκε ευθύς εξαρχής ενάντια σ' αυτό το νόμο που φέρνει στη μνήμη το ιδιώνυμο του Βενιζέλου, το Μεταξικό νόμο 375/38 κλπ. Στο συλλαλητήριο εκτιμούμε ότι οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης θα επαναβεβαιώσουν την απόφασή τους να αγωνιστούν - και μετά την ψήφιση του "τρομονόμου" - για την ακύρωσή του στην πράξη».

Στο αυριανό συλλαλητήριο συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές και καλούν σε συμμετοχή τους πολίτες, η Επιτροπή κατά του νέου «τρομονόμου» για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων και η Πρωτοβουλία ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.

Οι διοργανωτές φορείς καλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη να συστρατευθεί στον αγώνα για τη μη ψήφιση και απόσυρση του «τρομονόμου», για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για το δυνάμωμα των λαϊκών αντιστάσεων απέναντι σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση που φαλκιδεύει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Καλούν την κυβέρνηση «να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο για το "οργανωμένο έγκλημα" και να σεβαστεί, έστω και την ύστατη στιγμή, τα δημοκρατικά δικαιώματα που με τόσους αγώνες και θυσίες του λαού μας έχουν κατακτηθεί».

Στη Θράκη

Και στη Θράκη κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις και οργανώνεται η συγκροτημένη και συλλογική αντίσταση στο νέο «τρομονομοθέτημα».

Χτες στην Κομοτηνή η ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Δημοκρατικής Συσπείρωσης, μετατράπηκε σε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, συμμετείχαν φορείς και προσωπικότητες του νομού, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες που δήλωσαν τη συστράτευσή τους στον αγώνα υπεράσπισης κεκτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Καρύδης, επίκουρος καθηγητής Εγκληματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά του Τρομονόμου που συγκροτήθηκε μετά από σύσκεψη φορέων του Εβρου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τρύφων Κωστόπουλος. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και να συμβάλλουν αποφασιστικά με τη στάση και τη δράση τους στην αποτροπή της ψήφισης του «τρομονόμου» από την Ελληνική Βουλή.

«Σε συνθήκες που στους χώρους δουλιάς η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία είναι καθεστώς, που όσοι αγωνίζονται σέρνονται στα δικαστήρια, που το Σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο από την ίδια την κυβέρνηση, ο "τρομονόμος" φαίνεται να συμπληρώνει και να ολοκληρώνει μια πολιτική που αντιμετωπίζει το λαό ως εχθρό», σημειώνει στο κάλεσμά της προς τους πολίτες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και υποδεικνύει το καθήκον, για κάθε τίμιο πολίτη, κάθε δημοκράτη, που δεν είναι άλλο από το να υψώσει το ανάστημά του κόντρα στο σύγχρονο αμερικανόπνευστο «γύψο».

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ξεδιπλώνονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Με αγωνιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του «τρομονόμου», εργαζόμενοι και νεολαία σε Στερεά - Εύβοια, διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στο αμερικανόπνευστο έκτρωμα, που κυβέρνηση και ΝΔ επιδιώκουν να επιβάλουν.

Στη Χαλκίδα, σήμερα στις 7.30 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση έξω από τον ΟΤΕ (Βενιζέλου και Παπαναστασίου) και θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, που καλεί το λαό να συμμετέχει μαζικά, τονίζεται ότι ο νέος «τρομονόμος», που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για το παρόν και το μέλλον των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, που ο λαός μας με βάσανα, αγώνες και θυσίες έχει κατακτήσει.

Στη Λαμία, η συγκέντρωση - πικετοφορία για τον «τρομονόμο», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Λαμίας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου. Σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς το λαό της Φθιώτιδας, η ΚΟ Λαμίας καλεί σε πλατιά λαϊκή συσπείρωση για να μην περάσει ο «τρομονόμος» και να μην έρθουν τα χειρότερα, να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού. Πρέπει με την πάλη μας να βάλουμε φρένο, να αντεπιτεθούμε.

Στην Αμφισσα, το Εργατικό Κέντρο πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει το δημοκρατικό λαό του νομού σε διαμαρτυρία - πικετοφορία κατά του «τρομονόμου» αύριο, Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα για αγωνιστική εγρήγορση και σε κοινή δράση όλους τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς, τη νέα γενιά, κάθε άνθρωπο που θέλει ν' αντισταθεί στον αυταρχισμό, στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων για την ειρήνη, για τη διατήρηση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Γενικεύονται οι αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος

Πιο έντονες και πιο μαζικές γίνονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στο νέο τρομονόμο. Το συνδικαλιστικό κίνημα μετά τις πρώτες αντιδράσεις κατά του τρομονομοθετήματος για να μην κατατεθεί στη Βουλή, τώρα προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα το αχρηστεύσει με τον αγώνα του.

Χαρακτηριστικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι με την πάλη τους, θα αποτρέψουν τη νέα επίθεση». Παράλληλα, το ΔΣ της ΠΟΛ επισημαίνει ότι οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες τόσων φορέων και προσωπικοτήτων της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας μας, δε στάθηκαν ικανές να πείσουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να μη φέρουν για ψήφιση αυτό το νομοθετικό τερατούργημα. «Τελικά, οι πιέσεις των εμπνευστών του τρομονόμου (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση κ.ά.), όπως επισημαίνει η ΠΟΛ, αποδείχτηκαν πιο ισχυρές από τα συμφέροντα του λαού μας».

Πάντως, ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της ΓΣΕΕ, καθώς είναι η μοναδική οργάνωση που δεν έχει καταδικάσει τον τρομονόμο, ούτε καν έχει τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το καίριο ζήτημα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι τον τρομονόμο έχουν καταδικάσει επιστημονικές - νομικές οργανώσεις, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας με επικεφαλής το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δικηγορικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις, αγροτικές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού, γυναικείες και νεολαιίστικες οργανώσεις, σωματεία των συνταξιούχων, η ΑΔΕΔΥ κλπ., ενώ η ΓΣΕΕ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν έχει αρθρώσει λέξη κατά του τρομονόμου.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η οποία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «προκαλεί άσχημη εντύπωση στους εργαζόμενους η άρνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να τοποθετηθεί πάνω στο καίριο αυτό ζήτημα, που στοχεύει άμεσα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι έχουν μνήμη και θα ανταμείψουν τον καθένα ανάλογα με τα έργα του».

Την έντονη διαμαρτυρία της για τον τρομονόμο εκφράζει και η διοίκηση του σωματείου των συνταξιούχων της πρώην ΕΑΣ, που σε ανακοίνωσή της καταδικάζει τις προσπάθειες κατατρομοκράτησης του συνδικαλιστικού κινήματος και τις επιθέσεις των ΜΑΤ. «Στις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος, ο δημόσιος εξευτελισμός αθώων πολιτών, οι διώξεις ενάντια σε συνδικαλιστές - φοιτητές, αγρότες, αποτελούν την αρχή, για το τι θα ακολουθήσει με την προσπάθεια εφαρμογής του τρομονόμου».

Απαράδεκτο θεωρεί τον τρομονόμο και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δίνεται χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού ακόμη και διεκδικήσεις μπορεί να θεωρηθούν ως τρομοκρατική πράξη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η κυβέρνηση βλέπει τους συνδικαλιστές για τρομοκράτες

«Οσο περισσότερο δυναμώνει το εργατικό λαϊκό κίνημα άλλο τόσο θα μεγαλώνει και η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική και τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί με συνέπεια τις εντολές του εφοπλιστικού κεφαλαίου», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Ιδιαίτερα σημειώνει ότι η κυβέρνηση ψηφίζει νόμους για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, «από ό,τι φαίνεται όμως η κυβέρνηση τρομοκράτες βλέπει τους συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η τρομοκρατική δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη αποτελεί μέρος του σχεδίου για την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Από την άλλη, ενισχύει την πραγματική τρομοκρατία, την κρατική τρομοκρατία, η οποία με διάφορα νομοσχέδια προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα».

Αναφέρει επίσης ότι «η επίθεση της κυβέρνησης κατά του συνδικαλιστικού λαϊκού κινήματος έχει σαν στόχο να χτυπήσει κάθε συνδικαλιστική δράση, να καταργήσει ακόμα και το δικαίωμα των συνδικάτων να υπερασπίζονται τους εργαζόμενους. Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ξεμοναχιάσουν τους εργαζόμενους να είναι εύκολη λεία στις ορέξεις των αφεντικών».

Το ΕΚΛ, όπως αναφέρεται, δοκίμασε τις συνδικαλιστικές διώξεις μιας και η εξουσία φροντίζει γι' αυτό. Και καταλήγει: «Ομως εμείς δίνουμε καθημερινά τη δική μας απάντηση με την ενίσχυση των σωματείων, με την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα για την απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε και την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την εφαρμόζουν και την υπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ