ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινά γυμνάσια και από Αυστραλία - Φιλιππίνες

Οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ σχεδιάζουν και κοινές περιπολίες στην περιοχή

Στιγμιότυπο από τις ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

© Commonwealth of Australia, D

Στιγμιότυπο από τις ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Τις πρώτες τους κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) έκαναν την Παρασκευή Αυστραλία και Φιλιππίνες, με σενάριο την ανακατάληψη νησιού από εχθρικές δυνάμεις. Στην αμφίβια άσκηση συμμετείχαν πάνω από 2.000 στρατιώτες των δύο χωρών, αλλά και Αμερικανοί πεζοναύτες, με φόντο την ευρύτερη στρατιωτική «κινητικότητα» των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, με στόχο την ενίσχυση των θέσεών τους απέναντι στο Πεκίνο, αλλά και την ενίσχυση του «συντονισμού» μεταξύ των συμμάχων τους στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο έγινε πρόσφατα και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας, όπου αποφασίστηκαν σταθερά, ετήσια γυμνάσια των τριών πλευρών και, συνολικά, σταθερές συναντήσεις και σε επίπεδο ηγετών, ώστε να προωθηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας, σε στρατιωτικό αλλά και επενδυτικό επίπεδο.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, παρακολούθησε την άσκηση από την περιοχή Ζαμπάλες, μαζί με τον υπουργό του της Αμυνας, Ζ. Τεόντορο, και αυτόν της Αυστραλίας, Ρ. Μέιρλς, ενώ χαρακτήρισε την άσκηση «εξαιρετικής σημασίας» για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Λίγες μόνο μέρες μετά το νέο «επεισόδιο» με την Κίνα στη ΝΚΘ (όταν σκάφη της κινεζικής Ακτοφυλακής χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων τα οποία μετέφεραν εφόδια σε στρατιωτική φρουρά σε νησίδες για τις οποίες οι δύο χώρες διαφιλονικούν), ο Μάρκος είπε ότι η κυβέρνησή του προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις των γειτονικών της χωρών επειδή «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρξαν τόσο πολλά γεγονότα που πιστοποιούν την αστάθεια της περιοχής».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρ. Μέιρλς τόνισε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στη ΝΚΘ και γι' αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα, «σύντομα», θα ξεκινήσει με τις Φιλιππίνες και κοινές περιπολίες.

Εξήγησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών της χώρας του γίνεται μέσα από τη ΝΚΘ και γι' αυτό η διατήρηση της «έννομης διεθνούς τάξης» αποτελεί «κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον» που η Καμπέρα μοιράζεται με τη Μανίλα. Πρόσθεσε δε ότι «μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί στην Αυστραλία ακόμα και πριν ένας πιθανός αντίπαλος πατήσει το πόδι του στις ακτές μας. Ετσι η διατήρηση της έννομης τάξης στη Νοτιοανατολική Ασία, η διατήρηση της συλλογικής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ασία, έχει θεμελιώδη αξία για τη διατήρηση συνολικά της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας».

Τέλος, ο Αυστραλός υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από λίγες μέρες, οι δύο χώρες έκαναν για πρώτη φορά κοινή περιπολία με την Ιαπωνία στην περιοχή, αν και - όπως ο ίδιος ανέφερε σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - δεν συμμετείχε τελικά και ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, όπως είχε σχεδιαστεί.

Σημειωτέον, τον Σεπτέμβρη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Αντ. Αλμπανέζι, αναμένεται να κάνει επίσημη επίσκεψη στις Φιλιππίνες, η πρώτη τέτοια επίσκεψη Αυστραλού πρωθυπουργού μετά από 20 χρόνια. Μεταξύ άλλων θα εστιάσει στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες επαφές Αμερικανών αξιωματούχων στην Αγκυρα

Την όξυνση των πολύπλευρων παζαριών μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας (αλλά και συνολικά μεταξύ «Δύσης» - Τουρκίας) επιβεβαίωσαν οι νέες επαφές που είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων συνάντησαν τον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, νέο σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Τούρκου Προέδρου, αλλά και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής.

Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, στις συναντήσεις υπογραμμίστηκε «η σημασία των ισχυρών διμερών σχέσεων» και «οι αξιωματούχοι εμβάθυναν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε γύρω από τη «δυναμική των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων».

Ο Κιλίτς - που εξέφρασε ευγνωμοσύνη για μια «παραγωγική επίσκεψη» - συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Σάλιβαν, με τον οποίο, καθόλου τυχαία, συζήτησε για κάποια από τα πιο «κρίσιμα» θέματα στην ατζέντα της περιφέρειας, όπως η Ουκρανία αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο (με φόντο τα πρόσφατα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη και την προσπάθεια της Αγκυρας να ρίξει κι άλλα «χαρτιά» στο σύνθετο παζάρι).

Την ίδια στιγμή συζητήθηκε και το ζήτημα των F-16. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει 40 νέα αμερικανικά αεροσκάφη αλλά και 79 κιτ εκσυγχρονισμού των άλλων μαχητικών που ήδη διαθέτει, αλλά από την αμερικανική πλευρά παραμένουν επιφυλάξεις, στο πλαίσιο και του σύνθετου διμερούς παζαριού. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, παρουσιάστηκε «μια προσέγγιση συνεργασίας προς τη διευκόλυνση των εξορθολογισμένων πωλήσεων εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία».

Τέλος, οι Αμερικανοί βουλευτές τόνισαν τη σημασία να εγκριθεί άμεσα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να ακούσουν ξανά από τουρκικής πλευράς την «ανησυχία» της Αγκυρας για την «επιείκεια» που η Σουηδία δείχνει απέναντι σε «τρομοκρατικές ομάδες».

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΥΔΑΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Ξεκίνησε η απόρριψη στη θάλασσα εν μέσω αντιδράσεων

Την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε στην Ιαπωνία - εν μέσω αντιδράσεων - η απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό υδάτων από τον κατεστραμμένο (μετά τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του 2011) πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Φουκουσίμα.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2050, με στόχο την απόρριψη 1,3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, που είχε χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που είχαν καταστραφεί.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) - που τον Ιούλη έδωσε και επίσημη άδεια για τη σχετική διαδικασία - ανακοίνωσε ότι ειδικοί του «συνέλεξαν αυτήν την εβδομάδα δείγματα από το νερό που προετοιμαζόταν για την πρώτη απόρριψη» και τα αποτελέσματα ανάλυσης «που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου» επιβεβαίωσαν ότι η συγκέντρωση τριτίου βρισκόταν «πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο». Το τρίτιο είναι ραδιενεργός ουσία που δεν απομακρύνθηκε από τα ύδατα κατά την επεξεργασία που είχαν πριν από την απόρριψή τους, ωστόσο θεωρείται πως αυτό είναι επικίνδυνο μόνο αν εντοπιστεί συμπυκνωμένο σε συγκεκριμένα επίπεδα. Τόκιο και ΙΑΕΑ επιμένουν ότι τα επιτρεπτά όρια ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που ανιχνεύονται στα ύδατα προς απόρριψη.

Οι θετικές και αρνητικές αντιδράσεις από άλλες χώρες διατυπώνονται και στο πλαίσιο γεωπολιτικών σχέσεων και αντιθέσεων.

Η Κίνα, μέσω του ΥΠΕΞ, κατηγόρησε πάλι το Τόκιο για «εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια» που «δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον», ζητώντας να σταματήσει η επιχείρηση απόρριψης. Την ίδια στιγμή, οι τελωνειακές της αρχές ανέστειλαν τις εισαγωγές όλων των θαλάσσιων προϊόντων από την Ιαπωνία, στο όνομα της «ασφάλειας των τροφίμων» και με στόχο «να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργού μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων». Σημείωσαν δε ότι επιφυλάσσονται και για πρόσθετα «ρυθμιστικά μέτρα».

Από τη δική της πλευρά, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση του Γιουν σουκ - γεόλ (που πρόσφατα χάραξε νέα, αναβαθμισμένα σχέδια συνεργασίας με την Ιαπωνία), περιορίστηκε να καλέσει το Τόκιο «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει την επόμενη 30ετία. Ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου κατήγγειλε μάλιστα «ψευδείς πληροφορίες» που κυκλοφορούν και τόνισε ότι η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που προσπάθησαν να μπουν στην ιαπωνική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές είχαν πανό που έγραφαν «Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας».

Κινητοποιήσεις κατά της απόρριψης των υδάτων στη θάλασσα πραγματοποιήθηκαν και στην ίδια την Ιαπωνία.

Εναντίον της απόρριψης έχει τοποθετηθεί η Ρωσία, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χτες ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την «ασφαλή, διαφανή και επιστημονική διαδικασία» που ακολουθεί το Τόκιο...

ΝΙΓΗΡΑΣ
Στρατιωτική στήριξη από Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο

Την Παρασκευή η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα εξουσιοδότησε τις Ενοπλες Δυνάμεις των γειτονικών κρατών, Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι, να επέμβουν στην επικράτειά της «σε περίπτωση επίθεσης».

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στη Νιαμέι από τους ΥΠΕΞ της Μπουρκίνα Φάσο, Ολιβιά Ρουαμπά, και του Μάλι, Αμπντουλαγέ Ντιόπ, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγό Αμπντελραχμάν Τσιανί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Νίγηρα, «εξήραν» την υπογραφή διαταγμάτων που «εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης».

Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, που έχουν επίσης στρατιωτικές κυβερνήσεις, καταδίκασαν άμεσα την απόφαση της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, με πρόσχημα την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και πραγματικό στόχο τη διατήρηση των «δυτικών» μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή (με πρώτα εκείνα της Γαλλίας).

Στο μεταξύ, η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόλι Φι, πραγματοποιεί περιοδεία σε Νιγηρία, Τσαντ και Γκάνα, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Τρίτη 29 Αυγούστου. Στη διάρκεια των συναντήσεων με Αφρικανούς αξιωματούχους αναμενόταν να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις αποφάσεις της ΕCOWAS για τη διαχείριση της κρίσης στον Νίγηρα, ενώ θα συζητήσει παράλληλα την «πολιτική μετάβαση» στο Τσαντ και τις συγκρούσεις στο Σουδάν.

ΗΠΑ - ΝΤ. ΤΡΑΜΠ
Φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, εν μέσω μπαράζ διώξεων

Για «παρωδία δικαιοσύνης» και «ανάμειξη στις εκλογές» του 2024 από τις αρχές της Πολιτείας της Τζόρτζια, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη, έκανε λόγο ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, ο οποίος τα ξημερώματα της Παρασκευής οδηγήθηκε στη φυλακή της κομητείας Φούλτον και έμεινε για 20 λεπτά, προτού φύγει καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση.

Ο Τραμπ συνελήφθη τυπικά για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών το 2020, από τον ίδιο και συνεργάτες του, στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

Την ίδια ώρα, πάντως, παρά τις 4 ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει, ο τέως Πρόεδρος προηγείται με μεγάλη διαφορά στην κούρσα για την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «McLaughlin & Associates» (15 - 23 Αυγούστου) εμφανίζει τον Τραμπ να προηγείται με 72%, ενώ δεύτερος έρχεται ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, με 28%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ