Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΥΔΑΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Ξεκίνησε η απόρριψη στη θάλασσα εν μέσω αντιδράσεων

Την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε στην Ιαπωνία - εν μέσω αντιδράσεων - η απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό υδάτων από τον κατεστραμμένο (μετά τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του 2011) πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Φουκουσίμα.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2050, με στόχο την απόρριψη 1,3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, που είχε χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που είχαν καταστραφεί.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) - που τον Ιούλη έδωσε και επίσημη άδεια για τη σχετική διαδικασία - ανακοίνωσε ότι ειδικοί του «συνέλεξαν αυτήν την εβδομάδα δείγματα από το νερό που προετοιμαζόταν για την πρώτη απόρριψη» και τα αποτελέσματα ανάλυσης «που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου» επιβεβαίωσαν ότι η συγκέντρωση τριτίου βρισκόταν «πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο». Το τρίτιο είναι ραδιενεργός ουσία που δεν απομακρύνθηκε από τα ύδατα κατά την επεξεργασία που είχαν πριν από την απόρριψή τους, ωστόσο θεωρείται πως αυτό είναι επικίνδυνο μόνο αν εντοπιστεί συμπυκνωμένο σε συγκεκριμένα επίπεδα. Τόκιο και ΙΑΕΑ επιμένουν ότι τα επιτρεπτά όρια ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που ανιχνεύονται στα ύδατα προς απόρριψη.

Οι θετικές και αρνητικές αντιδράσεις από άλλες χώρες διατυπώνονται και στο πλαίσιο γεωπολιτικών σχέσεων και αντιθέσεων.

Η Κίνα, μέσω του ΥΠΕΞ, κατηγόρησε πάλι το Τόκιο για «εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια» που «δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον», ζητώντας να σταματήσει η επιχείρηση απόρριψης. Την ίδια στιγμή, οι τελωνειακές της αρχές ανέστειλαν τις εισαγωγές όλων των θαλάσσιων προϊόντων από την Ιαπωνία, στο όνομα της «ασφάλειας των τροφίμων» και με στόχο «να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργού μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων». Σημείωσαν δε ότι επιφυλάσσονται και για πρόσθετα «ρυθμιστικά μέτρα».

Από τη δική της πλευρά, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση του Γιουν σουκ - γεόλ (που πρόσφατα χάραξε νέα, αναβαθμισμένα σχέδια συνεργασίας με την Ιαπωνία), περιορίστηκε να καλέσει το Τόκιο «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει την επόμενη 30ετία. Ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου κατήγγειλε μάλιστα «ψευδείς πληροφορίες» που κυκλοφορούν και τόνισε ότι η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που προσπάθησαν να μπουν στην ιαπωνική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές είχαν πανό που έγραφαν «Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας».

Κινητοποιήσεις κατά της απόρριψης των υδάτων στη θάλασσα πραγματοποιήθηκαν και στην ίδια την Ιαπωνία.

Εναντίον της απόρριψης έχει τοποθετηθεί η Ρωσία, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χτες ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την «ασφαλή, διαφανή και επιστημονική διαδικασία» που ακολουθεί το Τόκιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ