Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες επαφές Αμερικανών αξιωματούχων στην Αγκυρα

Την όξυνση των πολύπλευρων παζαριών μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας (αλλά και συνολικά μεταξύ «Δύσης» - Τουρκίας) επιβεβαίωσαν οι νέες επαφές που είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων συνάντησαν τον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, νέο σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Τούρκου Προέδρου, αλλά και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής.

Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, στις συναντήσεις υπογραμμίστηκε «η σημασία των ισχυρών διμερών σχέσεων» και «οι αξιωματούχοι εμβάθυναν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε γύρω από τη «δυναμική των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων».

Ο Κιλίτς - που εξέφρασε ευγνωμοσύνη για μια «παραγωγική επίσκεψη» - συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Σάλιβαν, με τον οποίο, καθόλου τυχαία, συζήτησε για κάποια από τα πιο «κρίσιμα» θέματα στην ατζέντα της περιφέρειας, όπως η Ουκρανία αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο (με φόντο τα πρόσφατα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη και την προσπάθεια της Αγκυρας να ρίξει κι άλλα «χαρτιά» στο σύνθετο παζάρι).

Την ίδια στιγμή συζητήθηκε και το ζήτημα των F-16. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει 40 νέα αμερικανικά αεροσκάφη αλλά και 79 κιτ εκσυγχρονισμού των άλλων μαχητικών που ήδη διαθέτει, αλλά από την αμερικανική πλευρά παραμένουν επιφυλάξεις, στο πλαίσιο και του σύνθετου διμερούς παζαριού. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, παρουσιάστηκε «μια προσέγγιση συνεργασίας προς τη διευκόλυνση των εξορθολογισμένων πωλήσεων εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία».

Τέλος, οι Αμερικανοί βουλευτές τόνισαν τη σημασία να εγκριθεί άμεσα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να ακούσουν ξανά από τουρκικής πλευράς την «ανησυχία» της Αγκυρας για την «επιείκεια» που η Σουηδία δείχνει απέναντι σε «τρομοκρατικές ομάδες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ