Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Βασικοί σταθμοί και χαρακτηριστικά στοιχεία

Οι χώρες της ομάδας BRICS ήταν αρχικά τέσσερις (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και το σχήμα ονομαζόταν BRIC, από τα αρχικά των χωρών - μελών του στα Αγγλικά.

Το 2006 η Ρωσία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συγκρότηση της ομάδας επήλθε σταδιακά και το 2009 πραγματοποίησαν την πρώτη Σύνοδο Κορυφής. Στο τέλος του 2010 προσκλήθηκε για ένταξη και η Νότια Αφρική, οπότε η ομάδα ονομάστηκε πλέον BRICS.

Το 2015 προχώρησαν στην ίδρυση της New Development Bank (NDB), με τη συνολική διάθεση 100 δισ. δολαρίων, προκειμένου να μπορούν οι πέντε χώρες να δανείζονται όταν έχουν ανάγκη, χωρίς τους όρους του ΔΝΤ. Εκτοτε εγκρίθηκαν δάνεια 33 δισ. δολαρίων (τα περισσότερα ήταν σε δολάρια) για προγράμματα υποδομών ύδρευσης, μεταφορών, συγκοινωνιών κ.λπ. Το 2020 η Νότια Αφρική δανείστηκε 1 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων που επέφερε η πανδημία.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 στην NDB εντάχθηκαν το Μπανγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ουρουγουάη, ενώ τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς εντάχθηκε και η Αίγυπτος. Στην πρόσφατη σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ δεν πάρθηκαν νέες αποφάσεις για διεύρυνση των μελών της τράπεζας, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να δρομολογηθεί αργότερα.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της BRICS θα γίνει στη Ρωσία, στην πόλη Καζάν, τον Οκτώβρη του 2024.

Οι πέντε χώρες των BRICS συγκεντρώνουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού (με την Ινδία να παίρνει τα πρωτεία από την Κίνα τον Ιούλη).

Το συνολικό ΑΕΠ τους είναι μεγαλύτερο από εκείνο των χωρών του G7. Αντιστοιχεί στο 26% του διεθνούς ΑΕΠ, αλλά έχουν μόλις το 15% των ψήφων στο ΔΝΤ. Εδώ βαραίνει βέβαια ο ρόλος της Κίνας, καθώς το ΑΕΠ της είναι υπερδιπλάσιο των άλλων τεσσάρων χωρών της ομάδας.

Διαθέτουν επίσης το 20,4% της παραγωγής πετρελαίου και το 20,2% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Μετά τη διεύρυνση, εφόσον ενταχθούν και οι 6 χώρες που έλαβαν πρόσκληση, τα ποσοστά αυτά θα ενισχυθούν παραπέρα, φτάνοντας στο 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο 29,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, στο 43,1% της παραγωγής πετρελαίου και στο 25,1% των παγκόσμιων εξαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ