Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινά γυμνάσια και από Αυστραλία - Φιλιππίνες

Οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ σχεδιάζουν και κοινές περιπολίες στην περιοχή

Στιγμιότυπο από τις ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

© Commonwealth of Australia, D

Στιγμιότυπο από τις ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Τις πρώτες τους κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) έκαναν την Παρασκευή Αυστραλία και Φιλιππίνες, με σενάριο την ανακατάληψη νησιού από εχθρικές δυνάμεις. Στην αμφίβια άσκηση συμμετείχαν πάνω από 2.000 στρατιώτες των δύο χωρών, αλλά και Αμερικανοί πεζοναύτες, με φόντο την ευρύτερη στρατιωτική «κινητικότητα» των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, με στόχο την ενίσχυση των θέσεών τους απέναντι στο Πεκίνο, αλλά και την ενίσχυση του «συντονισμού» μεταξύ των συμμάχων τους στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο έγινε πρόσφατα και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας, όπου αποφασίστηκαν σταθερά, ετήσια γυμνάσια των τριών πλευρών και, συνολικά, σταθερές συναντήσεις και σε επίπεδο ηγετών, ώστε να προωθηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας, σε στρατιωτικό αλλά και επενδυτικό επίπεδο.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, παρακολούθησε την άσκηση από την περιοχή Ζαμπάλες, μαζί με τον υπουργό του της Αμυνας, Ζ. Τεόντορο, και αυτόν της Αυστραλίας, Ρ. Μέιρλς, ενώ χαρακτήρισε την άσκηση «εξαιρετικής σημασίας» για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Λίγες μόνο μέρες μετά το νέο «επεισόδιο» με την Κίνα στη ΝΚΘ (όταν σκάφη της κινεζικής Ακτοφυλακής χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων τα οποία μετέφεραν εφόδια σε στρατιωτική φρουρά σε νησίδες για τις οποίες οι δύο χώρες διαφιλονικούν), ο Μάρκος είπε ότι η κυβέρνησή του προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις των γειτονικών της χωρών επειδή «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρξαν τόσο πολλά γεγονότα που πιστοποιούν την αστάθεια της περιοχής».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρ. Μέιρλς τόνισε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στη ΝΚΘ και γι' αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα, «σύντομα», θα ξεκινήσει με τις Φιλιππίνες και κοινές περιπολίες.

Εξήγησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών της χώρας του γίνεται μέσα από τη ΝΚΘ και γι' αυτό η διατήρηση της «έννομης διεθνούς τάξης» αποτελεί «κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον» που η Καμπέρα μοιράζεται με τη Μανίλα. Πρόσθεσε δε ότι «μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί στην Αυστραλία ακόμα και πριν ένας πιθανός αντίπαλος πατήσει το πόδι του στις ακτές μας. Ετσι η διατήρηση της έννομης τάξης στη Νοτιοανατολική Ασία, η διατήρηση της συλλογικής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ασία, έχει θεμελιώδη αξία για τη διατήρηση συνολικά της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας».

Τέλος, ο Αυστραλός υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από λίγες μέρες, οι δύο χώρες έκαναν για πρώτη φορά κοινή περιπολία με την Ιαπωνία στην περιοχή, αν και - όπως ο ίδιος ανέφερε σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - δεν συμμετείχε τελικά και ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, όπως είχε σχεδιαστεί.

Σημειωτέον, τον Σεπτέμβρη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Αντ. Αλμπανέζι, αναμένεται να κάνει επίσημη επίσκεψη στις Φιλιππίνες, η πρώτη τέτοια επίσκεψη Αυστραλού πρωθυπουργού μετά από 20 χρόνια. Μεταξύ άλλων θα εστιάσει στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ