Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Στρατιωτική στήριξη από Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο

Την Παρασκευή η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα εξουσιοδότησε τις Ενοπλες Δυνάμεις των γειτονικών κρατών, Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι, να επέμβουν στην επικράτειά της «σε περίπτωση επίθεσης».

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στη Νιαμέι από τους ΥΠΕΞ της Μπουρκίνα Φάσο, Ολιβιά Ρουαμπά, και του Μάλι, Αμπντουλαγέ Ντιόπ, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγό Αμπντελραχμάν Τσιανί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Νίγηρα, «εξήραν» την υπογραφή διαταγμάτων που «εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης».

Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, που έχουν επίσης στρατιωτικές κυβερνήσεις, καταδίκασαν άμεσα την απόφαση της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, με πρόσχημα την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και πραγματικό στόχο τη διατήρηση των «δυτικών» μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή (με πρώτα εκείνα της Γαλλίας).

Στο μεταξύ, η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόλι Φι, πραγματοποιεί περιοδεία σε Νιγηρία, Τσαντ και Γκάνα, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Τρίτη 29 Αυγούστου. Στη διάρκεια των συναντήσεων με Αφρικανούς αξιωματούχους αναμενόταν να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις αποφάσεις της ΕCOWAS για τη διαχείριση της κρίσης στον Νίγηρα, ενώ θα συζητήσει παράλληλα την «πολιτική μετάβαση» στο Τσαντ και τις συγκρούσεις στο Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ