ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΕΜΠΩΝ
Διευρύνεται το κύμα λαϊκής συμπαράστασης

Πανθεσσαλική σύσκεψη αλληλεγγύης, την ερχόμενη Κυριακή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής

Μεγαλώνει συνεχώς το «κύμα» λαϊκής συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Στο μπλόκο των Τεμπών φτάνουν καθημερινά εκπρόσωποι των άλλων λαϊκών στρωμάτων - εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας, συνταξιούχων - για να εκφράσουν κι από κοντά τη μαχητική αλληλεγγύη τους στους ξωμάχους. Οι αγωνιστές της αγροτιάς τούς υποδέχονται με χαρά και ευγνωμοσύνη και μαζί με τους επισκέπτες φωνάζουν συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που πλήττει το ίδιο άγρια όλο το λαό. Ιδιαίτερα μαχητική ατμόσφαιρα δημιουργείται όταν στο μπλόκο φτάνουν νεολαίοι, σπουδαστές και φοιτητές.

Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης κορυφώνονται στην Κυριακή, με την πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι άλλων μαζικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί στα Τέμπη, ενώ μεθαύριο Σάββατο αναμένεται να φτάσουν στο μπλόκο εκατοντάδες κτηνοτρόφοι.

Στο μεταξύ, δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις συμπαράστασης προς τους αγρότες που εκδίδουν σωματεία, σύλλογοι κι άλλοι μαζικοί φορείς.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας, επισημαίνει: «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, καθώς η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική εθνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες.

Οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, τα αυξημένα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη έργων υποδομής, το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν σαν αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια και να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα.

Οι αγρότες, όπως και οι εργαζόμενοι, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους απαιτούν την επίλυση των προβλημάτων τους, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυτές τις βαθύτατα αντιδραστικές επιλογές στηρίζουν, όχι μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΟΝΕ. Βασικό ρόλο στην προσπάθεια υποταγής των αγροτών αποτελεί αυτή τη στιγμή και η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ».

Και συνεχίζει: «Είναι ώριμος πια ο ευρύτερος πανελλαδικός συντονισμός των εργαζόμενων και των εργαζομένων αγροτών ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές, αντεργατικές, αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Καλούμε τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους της Μαγνησίας να αγωνιστούν, γιατί το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές και τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα, είναι ο ενωμένος αγώνας Εργατών και Αγροτών. Στην πανεργατική συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας στις 31 Γενάρη πρέπει να βάλουμε στο κέντρο της προσοχής μας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και την προοπτική της κοινωνικής συμμαχίας της Εργατικής Τάξης με τους Αγρότες».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, τονίζει: «Η Συντονιστική Επιτροπή πιστεύει ότι για να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, θα πρέπει να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε κοινό μέτωπο με τους αγρότες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία που είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής».

Οι νεολαίοι

Αγρότες στα Τέμπη υποδέχονται τα νέα τρακτέρ που φτάνουν στο μπλόκο
Αγρότες στα Τέμπη υποδέχονται τα νέα τρακτέρ που φτάνουν στο μπλόκο
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγρότες που αγωνίζονται απ' άκρη σ' άκρη σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

«Είμαστε μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες, τους πατεράδες μας στα μπλόκα των Τεμπών, αλλά και σε όλα τα μπλόκα του αγώνα. Εχουμε αναγκαστεί να βγούμε στους δρόμους για να κερδίσουμε τα δίκια μας, για να προστατεύσουμε τη γη μας που ξεκληρίζεται από την αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση». Αυτά τονίζει σε ψήφισμα συμπαράστασης το Συντονιστικό των Σχολείων της Λάρισας. «Είναι η πολιτική -επισημαίνουν οι μαθητές- που αφανίζει τις οικογένειές μας, που κλείνει το δρόμο και στο δικό μας μέλλον. Είναι η ίδια πολιτική που δε μας παρέχει δουλιά και ολοκληρωμένη μόρφωση, που μας διώχνει από το σχολείο, που οδηγεί στα μαθητοδικεία και στα αγροτοδικεία όσους αγωνίζονται»,

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ειδικά εμείς, οι νέοι της υπαίθρου, το βιώνουμε καθημερινά», στέλνουν το δικό τους μήνυμα οι μαθητές του τμήματος Γ' του Λυκείου Αμπελώνα και της Β' τάξης του ΤΕΕ Γεωπονίας, και συνεχίζουν: «Είμαστε δίπλα στις οικογένειές μας και στους εκατοντάδες αγρότες που αγωνίζονται σ' όλη την Ελλάδα στα μπλόκα του αγώνα».

Ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν, επίσης, ο Δήμος Γόμφων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων του Ν. Τρικάλων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρικάλων κ.ά.

ΕΕΔΥΕ
Οι φιλειρηνιστές στο πλευρό των αγροτών

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), για μια ακόμη φορά, χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες, που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα και εκφράζει τη συμπαράσταση του μαχόμενου φιλειρηνικού κινήματος στα δίκαια αιτήματά τους.

«Είναι πράγματι τραγικό, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, όταν το ένα τρίτο της ανθρωπότητας πεθαίνει από την πείνα και τη φτώχεια, η νέα ιμπεριαλιστική τάξη και η ΕΕ να επιβάλλουν περιορισμούς στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Το ποτήρι της οργής για τους αγρότες, αλλά και για το λαό ολόκληρο έχει ξεχειλίσει. Αποτελεί πρόκληση απέναντι στο λαό να προβάλλεται το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου αυξάνονται συνεχώς. Τη στιγμή που οι αγρότες και οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, η κυβέρνηση ξοδεύει το αστρονομικό ποσόν των τεσσάρων δισ. για την αγορά οπλικών συστημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των επιθετικών του σχεδίων».

«Μπροστά σ' αυτήν την κυβερνητική αναλγησία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και τον παραλογισμό, ένας είναι ο κοινός δρόμος. Ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στους αγώνες των αγροτών».

Παράλληλα, καλεί τα μέλη της και τις επιτροπές ειρήνης να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

«Ο αγώνας του μαχόμενου φιλειρηνικού κινήματος, καταλήγει η ανακοίνωση, συνδέεται με τον αγώνα των αγροτών, των εργατών, της νεολαίας, των γυναικών για την ανατροπή της βάρβαρης νέας τάξης πραγμάτων. Οι κοινοί και συντονισμένοι αγώνες των λαών θα φέρουν αποτελέσματα».

Αλληλέγγυοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Τις μεγάλες και μαχητικές κινητοποιήσεις της φτωχής αγροτιάς χαιρετίζουν το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος - Τσαγκαράδων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σε αντίστοιχες ανακοινώσεις τους. Επίσης, την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ Αθήνας.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, καταδικάζοντας την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση, δηλώνει τη συστράτευσή του με τη φτωχή αγροτιά «σε αυτόν τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, ενάντια σε αυτή την πολιτική που καταστρέφει την ντόπια πρώτη ύλη για τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, ιματισμού και δέρματος».

Αντίστοιχα το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι την περασμένη Δευτέρα στο διευρυμένο Διοικητικό του Συμβούλιο, δηλώσανε ομόφωνα «την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών» και απαιτούνε να απομακρύνει η κυβέρνηση «από τους χώρους συγκέντρωσης των αγροτών τις δυνάμεις καταστολής, γιατί διαφορετικά θα μας βρουν μπροστά τους».

Οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ

Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες δηλώνουν οι συνταξιούχοι μέλη της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και περιχώρων. Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ, επισημαίνει η Ενωση, με την αντιαγροτική πολιτική που ασκούνε είναι το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, «ρίχνοντάς τους στην ανεργία και την εξαθλίωση».

Τα προαπαιτούμενα του διαλόγου

Η συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα των αγροτοσυνδικαλιστών με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να «ξεμπλοκάρει» από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, λόγω του νέου πανελλαδικού παναγροτικού ξεσηκωμού. Για να γίνει αυτό αρκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να θελήσει να συζητήσει σοβαρά και επί της ουσίας με τους εκπροσώπους της εξεγερμένης αγροτιάς και, ταυτόχρονα, να δεσμευτεί για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως τα ιεραρχεί και τα προβάλλει το αγροτικό κίνημα.

Κι ας μην ακούσουμε πάλι... ανοησίες του τύπου «δε γίνεται διάλογος με προαπαιτούμενα», διότι οι αγρότες έχουν σαφώς και ρητώς ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν καμία διάθεση να συμμετάσχουν σ' έναν «διάλογο» για να «σιγοντάρουν» στην παρελκυστική τακτική του υπουργείου Γεωργίας και για να «νομιμοποιήσουν» την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο διάλογο, λοιπόν, της ερχόμενης Δευτέρας υπάρχει ένα και μοναδικό προαπαιτούμενο: Η συζήτηση να γίνει επί τη βάσει των αιτημάτων, όπως ιεραρχούνται στα ψηφίσματα των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων, και να καταλήξει σε σαφή κυβερνητική δέσμευση για άμεση ικανοποίηση αυτών των συγκεκριμένων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν πρόκειται να κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από αυτή την απαίτηση κι αυτό θα πρέπει «να το χωνέψει καλά» η κυβέρνηση.

***

Πριν αναφερθούμε σε βασικά αιτήματα που θα τεθούν στη συνάντηση της Δευτέρας, να σημειώσουμε ότι το αγροτικό κίνημα προβάλλει οικονομικά αλλά και θεσμικά αιτήματα, με πρώτο στην ιεράρχηση να καταργηθούν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που επιβάλλουν για το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών αγροτικών προϊόντων οι κανονισμοί κι άλλα μέτρα της ΕΕ. Κι ας έρθουμε τώρα σε κάποια από τα βασικά αιτήματα αυτής της αγροτικής κινητοποίησης:

Εν πρώτοις υπάρχει το πρόβλημα του βαμβακιού, το οποίο - όλοι πλέον συνομολογούν - οξύνθηκε πολύ περισσότερο φέτος, λόγω της εφαρμογής του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν την κατάργηση αυτού του καταστροφικού κανονισμού κι επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «εθνικά μέτρα» για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεών του. Με άλλα λόγια, ζητούν να βρεθεί τρόπος ώστε να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν φέτος ακριβώς λόγω της εφαρμογής του νέου κανονισμού.

Οσον αφορά στην τελική φετινή τιμή του προϊόντος, ζητούν να είναι μια και ενιαία για το σύνολο της παραγωγής που παραδίδεται στα εκκοκιστήρια - να μην υπάρξουν δηλαδή «μη επιλέξιμες» ποσότητες οι οποίες δε θα επιδοτηθούν. Το πάγιο αίτημα είναι να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί στην τιμή στόχου, που φτάνει στις 365 δραχμές το κιλό. Θα μπορούσε, όμως, η κυβέρνηση να δεχτεί, τουλάχιστον, να πάρουν όλοι οι παραγωγοί τις 310 δραχμές το κιλό, όπως, άλλωστε, πάρα πολλές φορές έχουν υποσχεθεί και δεσμευτεί δημοσίως οι δύο υφυπουργοί Γεωργίας, Β. Αργύρης και Φ. Χατζημιχάλης. «Δικαιολογίες» του τύπου «η τιμή του βαμβακιού καθορίζεται αποκλειστικά από την ποσότητα της συνολικής παραγωγής και ως εκ τούτου από το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου» δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από τους αγρότες, καθώς δεν είναι εκείνοι που υπέγραψαν το νέο καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι - ο τότε υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, με τους ίδιους υφυπουργούς, την υπέγραψε πριν δέκα μήνες - ούτε βεβαίως είναι αυτοί που με την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου υπόσχονταν ότι «η φετινή τιμή του βαμβακιού θα φτάσει και δε θα ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα».

Το δεύτερο απ' τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών είναι η αποζημίωση για το 100% των καταστροφών που έχει προκαλέσει στη γεωργία και στην κτηνοτροφία η πρόσφατη κακοκαιρία. Κι αυτό το αίτημα είναι αδιαπραγμάτευτο. Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δηλώνει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πως αποδέχεται αυτό το αίτημα. Πλην, όμως, δεν ξεκαθαρίζει το πώς ακριβώς και το πότε θα το ικανοποιήσει.

Συγκεκριμένα, δε διευκρινίζει:

  • Πρώτον, αν, πότε και με πόσα χρήματα το κράτος θα χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώσει τους πληγέντες για τις καταστροφές στην ηρτημένη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.
  • Δεύτερον, πότε κι από πού θ' αποζημιωθούν οι αγρότες - γεωργοί και κτηνοτρόφοι - για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, όπως, π.χ., στα θερμοκήπια, σε συγκεντρωμένα στις αποθήκες αγροτικά προϊόντα, στις αγροτικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, ποιμνιοστάσια, στάβλοι, στέγαστρα, δίκτυα ύδρευσης των ζώων, δίκτυα άρδευσης των καλλιεργειών, αγροτικά μηχανήματα κλπ.), καθώς και σε πάρα πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στα ελαιόδεντρα, όπως και στους αμπελώνες.

Επιπλέον η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος που αφορά στο «πάγωμα» των αγροτικών χρεών των πληγέντων παραγωγών επί τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια και για δανειακές διευκολύνσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους. Οι παραγωγοί επιμένουν και σ' αυτό το αίτημα. Το τρίτο απ' τα βασικά αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών αφορά στην κατασκευή συγκεκριμένων έργων υποδομής στην ύπαιθρο - π.χ. αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα - ώστε να μειωθεί το τεράστιο κόστος παραγωγής και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Ζητούν, δε, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής αυτών των έργων κι όχι γενικές και αόριστες υποσχέσεις.

Το τέταρτο από τα βασικά αιτήματα είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα, αλλά να παραμείνει στο δημόσιο τομέα και να λειτουργήσει με αναπτυξιακά και παραγωγικά κριτήρια, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Ταυτόχρονα, να εξυγιανθούν και να ενισχυθούν από το κράτος και να προσεχτούν καλύτερα από την ΑΤΕ οι συνεταιρισμοί, ώστε να παρεμβαίνουν πιο αποτελεσματικά στην αγορά «χτυπώντας» την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

***

Βεβαίως, είναι γνωστό ότι το αγροτικό κίνημα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν παλεύει απλώς για την ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά μάχεται για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η οποία άλλωστε δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα - και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι του «όλα ή τίποτα». Αντιθέτως, θέτει συγκεκριμένα αιτήματα και απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις επ' αυτών: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», λοιπόν, για την ελληνική κυβέρνηση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Τα προβλήματα οξύνονται

«Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους βαμβακοπαραγωγούς μας από την εφαρμογή του νέου κανονισμού 1050/2001 για το βαμβάκι, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις - επισημάνσεις των εργαζομένων». Αυτό επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος, όπου παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα, καθοριστικά, τόσο για το προϊόν όσο και για τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση τού Συλλόγου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

  • Η ανάθεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ της εφαρμογής του πρωτοβάθμιου ελέγχου στο βαμβάκι, δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα στην όλη διαχείριση του προϊόντος για το λόγο ότι ο νεοσύστατος φορέας ούτε το προσωπικό ούτε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή διέθετε για να ανταποκριθεί επιτυχώς σε τέτοια αποστολή.
  • Η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για πρώτη φορά να αγνοηθούν οι εθνικές διατάξεις της σήμανσης και ταξινόμησης των δεμάτων του εκκοκισμένου βαμβακιού ζημιώνει σοβαρά την παρουσία και εμπορία του προϊόντος τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
  • Ο Οργανισμός Βάμβακος, ο μόνος εξειδικευμένος και έμπειρος φορέας στήριξης του εθνικού μας προϊόντος αγνοήθηκε, το δε προσωπικό του τέθηκε υπό ομηρία.
  • Οι τελευταίες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που έχουν σχέση με τις αποσπάσεις, θέτουν υπό αμφισβήτηση εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε σχέση με τις μετατάξεις του προσωπικού, κατοχυρωμένα από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Στην ίδια ανακοίνωση οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Βάμβακος, μεταξύ άλλων, ζητούν:

  • Να αναθεωρηθεί η νέα ΚΟΑ για το βαμβάκι επ' ωφελεία του βαμβακοπαραγωγού, του προϊόντος και κατ' επέκταση της εθνικής μας οικονομίας.
  • Να επικεντρωθεί η πολιτική βαμβακιού στην ποιότητα και την τυποποίηση του προϊόντος, με στόχο τη μεγιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων διαχείρισης του προϊόντος.
  • Να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάταξη και μόνο μετάταξη των υπαλλήλων σύμφωνα με την επιλογή των εργαζομένων που εκφράστηκε με αιτήσεις.
  • Να ανακληθούν όλες οι αποσπάσεις του προσωπικού μέχρι την ολοκλήρωση των μετατάξεων. Μέχρι τότε να αξιοποιηθεί το προσωπικό με βάση το γνωστικό του αντικείμενο, την εξειδίκευση και εμπειρία του στο βαμβάκι.
  • Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να συζητήσουν το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται τόσο με το βαμβάκι όσο και με τους εργαζόμενους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ