ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Είναι και δικός μας αγώνας... »

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού διαμήνυσαν, για μια ακόμα φορά, πολλοί Καρδιτσιώτες και Καρδιτσιώτισσες. Συμμετέχοντας στη, δεύτερη κατά σειρά μέσα σε μια βδομάδα, εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, που έγινε χτες βράδυ στο «Παυσίλυπον», έδωσαν υπόσχεση προς το δοκιμαζόμενο λαό ότι θα είναι συνεχώς στο πλευρό τους και θα παλεύουν μαζί του.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και στήριξε ο Δήμος Καρδίτσας, μίλησε για τον αγώνα του λαού της η Τζανίν Αλτουσίν, αντιπρόεδρος των Παλαιστίνιων Φοιτητών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στην αίθουσα ακούστηκαν μαρτυρίες Παλαιστίνιων αγωνιστών που ανέγνωσε η ηθοποιός Βάσω Μακρή και τραγούδια του αγώνα, αλλά και όταν έγιναν απαγγελίες ποιημάτων για το μαρτύριο, τον ηρωισμό και την περηφάνια του παλαιστινιακού λαού, που ξέρει να παλεύει και να διεκδικεί αυτό που του ανήκει. Ξέρει να αγωνίζεται για ν' αποκτήσει τη δική του πατρίδα, δείχνοντας σε όλους τους λαούς, που δέχονται τη βάναυση επίθεση από την ιμπεριαλιστική «Νέα Τάξη Πραγμάτων», το δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσουν. Αυτόν της αντίστασης και της ακατάπαυστης πάλης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Χρ. Τέγος δήμαρχος Καρδίτσας, η Ντίνα Μπαντή πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σ. Στουρνάρας πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης. Παραβρέθηκαν, επίσης, πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού.

ΚΚΡΟ
Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό

Από τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη Ρωσία

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη Ρωσία
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 12 του Απρίλη το ΚΚΡΟ και η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ) προέβησαν σε δήλωση, με την οποία καταδικάζουν αποφασιστικά τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού και απαιτούν να σταματήσει αμέσως η βία και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη. Το ΚΚΡΟ και η ΛΠΕΡ υπογραμμίζουν ότι «ο ολοκληρωτικός πόλεμος ενάντια στον πρακτικά άοπλο πληθυσμό... στάθηκε δυνατός μόνο με την ανοχή των ΗΠΑ, που καλύπτουν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ με εκκλήσεις για απόσυρση των στρατευμάτων του». «Η γραμμή της δυναμικής επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης αποτελεί θρασύτατη πρόκληση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Σ' αυτές τις συνθήκες η ακατανόητη στάση του Κρεμλίνου, που αποφεύγει να καταδικάσει αποφασιστικά τις βάρβαρες ενέργειες του Ισραήλ, αποτελεί, στην ουσία, έμμεση υποστήριξη αυτών των ενεργειών... Η στάση του Κρεμλίνου, που προκαλεί απορία στον αραβικό κόσμο, οδηγεί αναπόφευκτα στην οριστική απώλεια της επιρροής της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή», τονίζεται στη δήλωση. Στο ντοκουμέντο αναφέρεται επίσης ότι «η Ρωσία οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες επίδρασης στις ισραηλινές αρχές που διαθέτει και να επιδιώξει πιο αποφασιστικά την εφαρμογή των αποφάσεων της παγκόσμιας κοινότητας. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και της συμφωνίας του Οσλο του 1993. Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην παλαιστινιακή γη και να εφαρμοστούν αναντίρρητα οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ 1397, 1402 και 1403/2002. Σε περίπτωση άρνησης του Ισραήλ να εφαρμόσει τις απαιτήσεις της παγκόσμιας κοινότητας, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπει το Καταστατικό του ΟΗΕ, μαζί και η επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων».

Συγκέντρωση υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού

Στις 12 του Απρίλη περίπου 300 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση υποστήριξης του αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής βαρβαρότητας. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οργάνωση της οποίας βοήθησε η Επιτροπή Μόσχας του ΚΚΡΟ, έγινε απέναντι από την πρεσβεία του Ισραήλ. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο βουλευτής του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα εργάτης Βασίλι Σαντίμπιν όχι μόνο καταδίκασε με οργή τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο σιωνισμός ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και την παθητική στάση του Κρεμλίνου.

Συλλαλητήρια αλληλεγγύης
  • Συλλαλητήριο Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης θα γίνει την Τρίτη 16 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, στην Κρήτη. Τη διοργανώνουν η Επιτροπή κατά των βάσεων & της εξάρτησης, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών ΠΚ, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ, το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Απογόνων & Φίλων της Εθνικής Αντίστασης & του ΔΣΕ.
  • Μουσικό συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, το Σάββατο 20 Απρίλη. Στο συλλαλητήριο καλεί τους εργαζόμενους του Βόλου να πάρουν μαζικά μέρος το ΠΑΜΕ Μαγνησίας. To συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη μαζικών φορέων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, του Συλλόγου Γυναικών, της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, του Συλλόγου Δασκάλων, της ΠΕΑΠΕΠ και της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Θήβας, ο δήμαρχος Θήβας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Βοιωτίας διοργανώνουν την Τρίτη 16 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.
  • Συλλαλητήριο αλληλεγγύης διοργανώνει η Ζακυνθινή Επιτροπή Κατά του Πολέμου την Τρίτη στις 8 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου καλεί σήμερα όλους τους φορείς της περιοχής στο Εργατικό Κέντρο, στις 12 το μεσημέρι, για την οργάνωση και τον συντονισμό συγκέντρωσης διαμαρτυρίας υπέρ του παλαιστινιακού λαού.
ΕΕ
«Σφυρίζουν» αδιάφορα ευχολόγια

Θλιβεροί θεατές των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή οι Ευρωπαίοι εταίροι σφυρίζουν αδιάφορα ευχολόγια, ελπίζοντας να μη χρειαστεί να κάνουν κάτι όσο παρακολουθούν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα χτες στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών με τους Ευρωπαίους επιτρόπους για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κρις Πάτεν, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νιλ Κίνοκ. Οι επαφές αφορούσαν στην προετοιμασία της Ελλάδας για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν προκύπτει η σαφέστατη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην αντιδράσει κατά του Ισραήλ, έστω κι αν η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι έντονη.

Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πάουελ την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ελπίζουν να υπάρξει κάποια πρόοδος, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεωθούν, έστω για τα μάτια του κόσμου, να ξεκινήσουν συζήτηση περί λήψης μέτρων κατά του Ισραήλ, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε επιθυμητό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κρις Πάτεν, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση του Ισραήλ, που καταπατά όλες τις διεθνείς συνθήκες. Σημείωσε επίσης ότι η διάλυση των δομών της Παλαιστινιακής Αρχής οδηγεί την περιοχή στην αναρχία, κάτι που δε συμφέρει κανέναν, ούτε και το Ισραήλ. Πέραν τούτων, όμως, ουδέν.

Ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, πρόβαλε την ελληνική «ελεημοσύνη» μιλώντας για το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει προκληθεί και ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει βοήθεια 500.000 ευρώ και αναζητεί τρόπους προώθησης ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων. Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για τη συμβολική αξία της ελληνοτουρκικής πρωτοβουλίας, που προβλέπει κοινή επίσκεψη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή η πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί εφόσον εξασφαλιστεί συνάντηση και με τον Αραφάτ.

Ισες αποστάσεις από Χριστόδουλο

Με ευχολόγια και τακτική ίσων αποστάσεων από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, αλλά και χωρίς να καταγγείλει τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, συνόδεψε το ταξίδι του στο Ισραήλ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Αθήνα. Μάλιστα, λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ιερουσαλήμ, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ.Πάουελ, όπου επισημαίνει πως «ελπίζουμε βάσιμα ότι η παρουσία σας εδώ, ως εκπροσώπου των ΗΠΑ, την κρίσιμη αυτή ώρα, θα προσφέρει το ποθούμενο για όλους τους δοκιμαζόμενους σκληρά κατοίκους της περιοχής».

ΛΕΥΚΑΔΑ
Μαθητές ενάντια στον πόλεμο

«Απαιτούμε να σταματήσει ο πόλεμος. Ζητάμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος»

«Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», βροντοφώναξαν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λευκάδας σε μία μαζικότατη διαδήλωση αλληλεγγύης, που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητών τους. Υστερα από αποφάσεις των δεκαπενταμελών τους εκατοντάδες μαθητές, αψηφώντας τη βροχή, συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγ. Μηνά και στη συνέχεια έκαναν μαχητική πορεία ως την είσοδο της πόλης, στη γέφυρα Πόντε.

Με δυναμισμό, παλμό και με μία ζωντάνια που μόνο στα νέα παιδιά μπορεί να διακρίνει κανείς, οι μαθητές έκαναν σαφές ότι οι λαοί έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν σε ελεύθερες πατρίδες. Εστειλαν μήνυμα καταδίκης στους ιμπεριαλιστές, στον Μπους και στον Σαρόν και διατράνωσαν για την ειρήνη και την αλληλεγγύη όλων των λαών απαιτώντας να σταματήσει ο πόλεμος και να αποκτήσει ο παλαιστινιακός λαός ανεξάρτητο κράτος. Και, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για να δοθεί συνέχεια των εκδηλώσεων αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης και την ειρήνη των λαών.

Ψηφίσματα καταδίκης της βάρβαρης επίθεσης

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών & Βιομηχανίας Χάρτου καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη και εγκληματική επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ», ζητά «την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη», ενώ σημειώνει ακόμη πως θα «προσφέρει οικονομική ενίσχυση για φάρμακα κι ό,τι άλλο χρειάζεται ο λαός της Παλαιστίνης».

Ανακοινώσεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό εξέδωσαν ακόμη χτες η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Αθήνας (ΟΕΒΕΑ), οι πολιτικές νεολαίες και το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης Γρεβενών, και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Βιομηχανιών Οξυγόνου - Ασετιλίνης & Λοιπών Αερίων.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ
Διαδήλωση κατά της σφαγής

Εκατοντάδες Ιεραπετρίτες διαδήλωσαν κατά της σφαγής του παλαιστινιακού λαού, δίνοντας το «παρών» και στη χτεσινή συγκέντρωση - διαδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ιεράπτερας, τα πολιτικά κόμματα και οι μαζικοί φορείς της. Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αμερικής και της ΕΕ.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό έκανε εκπρόσωπος των μαθητών του Γυμνασίου της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο δήμαρχος της Ιεράπετρας, Νίκος Χριστοφακάκης, ο οποίος τόνισε: «Οσα συμβαίνουν στη γη της Παλαιστίνης είναι φυσικό να συγκλονίζουν κάθε ελεύθερο άνθρωπο κάθε πολιτισμένο λαό. Είναι οι δολοφόνοι του Σαρόν από τη μια, που έχουν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να υποδουλώσουν ένα λαό, με επιχειρήσεις βιολογικού ασφανισμού. Είναι η αγωνιστικότητα και η καρτερία των Παλαιστίνιων από την άλλη, που για μια ακόμη φορά ξεπερνούν τα μέτρα του ανθρώπου, γίνονται πρόθυμα μάρτυρες και αυτοαναφλέγονται διεκδικώντας το δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα και να ζουν ελεύθεροι. Συνεχίζοντας τόνισε: Από τούτη τη γωνιά της Ελλάδας, από το νοτιοανατολικό άκρο της μαρτυρικής Κρήτης, που έχει στολίδι το Αρκάδι από την πλατεία της Ιεράπετρας, όλοι όσοι βρεθήκαμε σήμερα εδώ ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των λαών όλου του κόσμου εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες των Ισραηλινών και των Συμμάχων τους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, του Εργατικού Κέντρου, της ΠΕΑΕΑ, εργατικών σωματείων. Ακολούθησε μουσική συναυλία με ντόπιους καλλιτέχνες.


Βασίλης ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Συλλογή υπογραφών

Με ένα κείμενο που υπογραμμίζει ότι «προτεραιότητα (σε) στιγμές όπως αυτές που περνούμε όλοι είναι η συμπαράταξη με το διωκόμενο και πιο αδύναμο, το οποίο αυτή την ώρα αντιπροσωπεύουν οι Παλαιστίνιοι», και ότι τα σημερινά γεγονότα στη Μέση Ανατολή «όσο κι αν γίνεται χρόνων προσπάθεια να μετατραπεί ο πολίτης σε παθητικό καταναλωτή και ο διανοούμενος σε γκαρσόν στο τραπεζάκι της κάθε εξουσίας», έχει αρχίσει μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών διανοουμένων, σε συνεργασία με Παλαιστίνιους πανεπιστημιακούς / διανοούμενους της οργάνωσης Miftah και Ισραηλινών συναδέλφων τους. Οπως αναφέρει το κείμενο, «αν δεν αντιδράμε θα το βρούμε μπροστά μας. Γιατί, όταν αποδομείται η κοινωνία, "αν έρθουν για μένα το πρωί, θα 'ρθουν για σένα το βράδυ..."».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ