ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προαναγγελθέν πραξικόπημα

Eurokinissi

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Τελικά, οι πολύμηνες προσπάθειες της «αντιπολίτευσης» καρποφόρησαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εξανάγκασαν τον Τσάβες να... υπογράψει την παραίτησή του, πιθανόν με το πιστόλι στο κρόταφο και κατόπιν οδηγώντας τον στο οχυρό Φουέρτε Τιούνα, όπου κρατείται. Ετσι μέχρι στιγμής έχει ο ταξικός πόλεμος που υποθάλπεται από τις ΗΠΑ, με αιχμή την ολιγαρχία και την ανώτερη μεσαία τάξη, που περνά με μεγάλη ευκολία από τη δημιουργία κοινωνικής έντασης, διπλωματικής απομόνωσης και κινήσεις στρατιωτικών τη νύχτα και έληξε με «νίκη» της καθεστηκυΐας τάξης.

Για άλλη μία φορά υπήρξε μία απεργία στην πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία ξεκίνησε ως 24ωρη και επεκτάθηκε μέχρι να «παραιτηθεί ο Τσάβες». Οργανώθηκε από το σύλλογο βιομηχάνων, την εκκλησία και τα συνδικάτα... Επί μήνες είχαν προηγηθεί διάφορες πολύ «σκοτεινές και δυσοίωνες» κινήσεις στο στρατό, χαμηλών τόνων ρητορική των ΗΠΑ, που επισήμως δε «στήριζε» τις κινήσεις των αξιωματικών. Το σχέδιο ήταν η δημιουργία κλίματος αναταραχής στις γραμμές του στρατεύματος, αλλά και συνολική υπόθαλψη όλου του πολιτικού σκηνικού.

Η διαδήλωση, που οργανώθηκε και αναπάντεχα άλλαξε κατεύθυνση και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, σημαδεύτηκε με αίμα. Η εικόνα χάους, πανικού και μαχών στους δρόμους του Καράκας, που κόστισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 250, ταξίδεψε στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Τη στιγμή εκείνη ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες έκανε διάγγελμα προς το λαό της Βενεζουέλας, όπου τόνιζε ότι η συγκέντρωση και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης είναι «ανεύθυνες» και «προσπάθεια ανατροπής».

Μεταβατική κυβέρνηση από στρατό και βιομηχάνους

Associated Press

Αυτό που ακολούθησε είναι πια γνωστό και έγινε διά στόματος του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, ενώ τα τανκς είχαν κάνει όχι μόνο την εμφάνισή τους, αλλά είχαν ακροβολιστεί σε κάθε μεριά της πρωτεύουσας. «Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί και το δέχτηκε», δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Λούκας Ρινκόν, σε διάγγελμά του «προς το λαό της Βενεζουέλας», που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. «Εμείς, τα μέλη του γενικού επιτελείου του στρατού, λυπούμαστε για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν χτες στην πρωτεύουσα. Υστερα από τα γεγονότα αυτά ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί και το δέχτηκε», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου των επιχειρηματιών της Βενεζουέλας, Fedecamaras, Πέδρο Καρμόνα, θα ηγηθεί μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έπειτα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Ούγο Τσάβες, ο οποίος κρατείται προς το παρόν στη στρατιωτική βάση Τιούνα νότια του Καράκας.

«Η χώρα εκφράστηκε με πολύ κατηγορηματικό τρόπο ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας. Ο πρόεδρος Τσάβες υπέβαλε την παραίτησή του. Αποφασίστηκε ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης και μου ζητήθηκε να τεθώ επικεφαλής έπειτα από τη δημιουργία συναίνεσης ανάμεσα σε δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Καρμόνα και πρόσθεσε ότι «η χώρα αλλάζει σελίδα», τονίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα εγγυηθεί την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσω της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέδρο Καρμόνα, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς αντιπάλους του Τσάβες, ήταν από τους διοργανωτές, μαζί με ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Βενεζουέλας, το CTV, της γενικής απεργίας που είχε κηρυχτεί στη χώρα και της χθεσινής πορείας στην κέντρο του Καράκας.

Υπό κράτηση Τσάβες και συλλήψεις

Ο ίδιος ο Τσάβες βρίσκεται υπό κράτηση στη στρατιωτική βάση Τιούνα και, σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού του στρατού Εφρέν Βάσκες Βελάσκο, θα παραμείνει εκεί μέχρι να βρεθεί καταλληλότερος τόπος κράτησης. Ο Εφράν Βάσκες διευκρίνισε ότι εντός των επομένων ημερών είναι πιθανόν ο Ούγο Τσάβες να μεταφερθεί στη στρατιωτική φυλακή του Ράμο Βέρντε στην πόλη Λος Τέκες, 25 χιλιόμετρα νοτίως του Καράκας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με τους νόμους της Βενεζουέλας, δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο Τσάβες θα δικαστεί από ποινικό δικαστήριο ή στρατοδικείο.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση που ανατράπηκε, ο Αριστόμπουλο Ιστουρις τόνισε πως είπε στους στρατιωτικούς «ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παραιτηθεί», τους είπε επίσης ότι «αν κάνουν πραξικόπημα, αναλαμβάνουν και την ευθύνη», δήλωσε ο πρώην υπουργός, από τους λίγους συνεργάτες του Τσάβες που ήταν μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο, μέχρι τη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος οδηγήθηκε στο οχυρό Φουέρτε Τιούνα τα ξημερώματα.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Ραμόν Ροντρίγκες, αξιωματικός του ναυτικού και στενός συνεργάτης του Τσάβες, που ήταν υπουργός Εσωτερικών μέχρι την Πέμπτη, συνελήφθη και αφέθηκε μάλιστα να λιντσαριστεί από το οργισμένο πλήθος καθώς οδηγούνταν φορώντας χειροπέδες σε αστυνομικό όχημα έξω από ένα κτίριο διαμερισμάτων. Ο Ροντρίγκες ήταν ο μόνος από τους πρώην υπουργούς του που συνελήφθη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ομως η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει αρκετούς άνδρες που πιθανολογείται ότι πυροβόλησαν.

ΗΠΑ - ΕΕ
Δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά κόπων και βασάνων οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι το πραξικόπημα υποκινήθηκε εάν δεν ενορχηστρώθηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Εκείνο που σίγουρα δεν κρύβουν είναι την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις...

Μερικές ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και τη σύλληψη του ανατραπέντος - δις απολύτως νόμιμα εκλεγμένου - Προέδρου Ούγο Τσάβες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, εγκαταλείποντας την αρχική στάση «περιμένουμε να δούμε», απέδωσε επισήμως την ευθύνη της πρόκλησης της κρίσης στην κυβέρνηση Τσάβες. Μία κρίση, που, κατά την Ουάσιγκτον, ξέσπασε «όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να καταστείλει διά της βίας μία ειρηνική συγκέντρωση... γεγονός που πυροδότησε τις εξελίξεις, υπό το βάρος των οποίων παραιτήθηκε», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αισθάνεται αλληλέγγυα προς τον λαό της Βενεζουέλας και προσβλέπει στη συνεργασία με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον τονίζουν ότι ο Λευκός Οίκος «ικανοποιήθηκε» με την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Τσάβες, εξαιτίας της «αριστερής» πολιτικής που αυτή ακολουθούσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Πικέ, κάλεσε εκ μέρους της ΕΕ τη Βενεζουέλα να αποφύγει τη βία και να διατηρήσει ενεργούς τους δημοκρατικούς θεσμούς έπειτα από «τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Προέδρου Ούγο Τσάβες υπό την πίεση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας».

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τα θύματα και να απευθύνουμε έκκληση για την αποφυγή της βίας και της κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών. Δεν υπάρχει λύση εκτός των ορίων της λαϊκής βούλησης και του δημοκρατικού συστήματος και είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε σε αυτό το σημείο αυτή τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Πικέ στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Interekonomia και πρόσθεσε: «Ολοι γίναμε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο η Βενεζουέλα βυθιζόταν σε μία σοβαρή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση και του γεγονότος ότι η θέση του Προέδρου Τσάβες δεν ήταν δυνατόν να τύχει υποστήριξης. Η υπομονή πολλών ανθρώπων, περιλαμβανομένων και των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε εξαντληθεί».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της κάλεσε τις Ενοπλες Δυνάμεις «να σεβαστούν το κράτος δικαίου», ελπίζοντας σε μία «ειρηνική λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις δημοκρατικές αρχές και θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατόν»... Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ελπίζει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα μπορέσει να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής το συντομότερο δυνατόν και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε μία χρηστή οικονομική διαχείριση».

Καρέ καρέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή

«O Ούγο Τσάβες παραιτήθηκε υπό το βάρος των γεγονότων, καθώς προσπάθησε να καταπνίξει την ελευθερία του Τύπου, προς ίδιον όφελος αλλά και της ομάδας του οδήγησε τη χώρα στο χάος και στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Προσπάθησε ακόμη και να σκοτώσει τους αντιπάλους, όπως το έπραξαν οι άνδρες του κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της Πέμπτης. Ηταν η έκκληση και η απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών να παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας».

Εν ολίγοις και επιγραμματικά, με τα λόγια αυτά σκιαγραφούν το πραξικόπημα που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης -τοπική ώρα- στη Βενεζουέλα, οι νέοι «ηγέτες», και που εντέχνως ξεχνούν να το ονομάσουν έτσι τα διεθνή ΜΜΕ. Οπου νέοι ηγέτες, δεν είναι άλλοι από το στρατό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων. Είναι πολύ νωρίς κάποιος να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, αλλά σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Γουίλπερτ, αυτόπτη μάρτυρα όπως τονίζει ο ίδιος σε ανταπόκρισή του από τη Βενεζουέλα, αλλά και με βάση τα στοιχεία που παραθέτουν τόσο η κουβανική εφημερίδα «Granma» αλλά και η «Correos para la Emancipacion», τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Πρώτα και κύρια, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας, διά στόματος του αρχηγού τους, Εφρέν Βάσκες Βελάσκο, δήλωσαν ότι δεν μπορούν πια να καλύπτουν μια κυβέρνηση ειδικά μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 250, με αφορμή τη συγκέντρωση που οργάνωσε «η Κοινωνία των πολιτών» - έτσι ονομάζουν τον εαυτό τους οι δυνάμεις που ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα, δηλαδή οι βιομήχανοι που ελέγχουν τα συγκεκριμένα συνδικάτα, τα μεγάλα ΜΜΕ και η εκκλησία - όπου συμμετείχαν γύρω στις 150.000 άνθρωποι.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το πρωί - μετά τη δεύτερη μέρα απεργίας που είχαν κηρύξει τα Συνδικάτα και η «Fedecamaras», δηλαδή ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων - που είχε προγραμματιστεί να κατευθυνθεί στα κεντρικά γραφεία της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, της PDVSA, διαμαρτυρόμενοι -όπως τόνιζαν- για την απόλυση της διοίκησης. Τη διαδήλωση διαφήμιζαν συνεχώς τα ιδιωτικά κανάλια, κάθε δέκα λεπτά, ενώ κάλυπταν σε όλη της τη διάρκεια τη διαδήλωση.

Πράγματι, ήταν μια μεγάλη διαδήλωση απολύτως ειρηνική και χωρίς καμία ανάμειξη ή ενόχληση της κυβέρνησης. Μέχρι τη στιγμή που - παρά τη ρητή απαγόρευση που υπήρχε - η διαδήλωση άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Μιραφλόρες, το προεδρικό Μέγαρο. Την ώρα που έφτασε η «Κοινωνία των Πολιτών», περίπου 5.000 οπαδοί του Ούγο Τσάβες είχαν ήδη συγκεντρωθεί μπροστά στο Μιραφλόρες. Μεταξύ τους παρεμβαλλόταν η τοπική αστυνομία υπό τον έλεγχο του δημάρχου, που είναι από τα προβεβλημένα στελέχη της αντιπολίτευσης, δηλαδή της «Κοινωνίας των Πολιτών», και η Εθνοφρουρά, που φέρεται να είναι στον έλεγχο του Τσάβες.

Μέλη της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης κινήθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο. Τότε άρχισε η μάχη, καθώς κάποιοι πέταγαν πέτρες και έπεφταν δακρυγόνα από την Εθνοφρουρά. Εννοείται ότι ποτέ κανείς σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος έκανε την πρώτη κίνηση. Ενας τηλεοπτικός σταθμός που κατόρθωσε να αποτυπώσει τις «μάχες που ακολούθησαν», όπως αναφέρει και το «Ρόιτερ», έδειξε ότι τρεις πλευρές πήραν μέρος στα γεγονότα. Κάποιοι από το προεδρικό μέγαρο, η Εθνοφρουρά και διάφοροι, ίσως και η τοπική αστυνομία, από τη συγκέντρωση κατά του Τσάβες.

Αυτό που δείχνουν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, που κοπιάρουν τα φιλμ, είναι οπαδούς του Τσάβες να πυροβολούν. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι οπαδοί του Τσάβες. Υπήρξαν ακόμη ελεύθεροι σκοπευτές στη στέγη του προεδρικού μεγάρου και δεν ήταν άλλοι από μέλη της οργάνωσης «Bandera Roja», μιας μαοϊκής οργάνωσης που αντιτίθεται στον Τσάβες. Θεωρείται πολύ πιθανόν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δικαστικό πογκρόμ κατά του ΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Στο πλαίσιο μιας δίκης με ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα που διαρκεί εδώ και αρκετούς μήνες, τουρκικό δικαστήριο κρατικής ασφαλείας καταδίκασε σε 10μηνη ποινή κάθειρξης τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, κρίνοντάς τον ένοχο για την «παραβίαση του άρθρου 312» του Ποινικού Κώδικα.

Η καταδίκη αφορά μια ομιλία του Γκιουλέρ στο συνέδριο του κουρδικού κόμματος Χαντέπ, όπου ο πρόεδρος του ΤΚΡ είχε προσκληθεί. Το περιεχόμενο της ομιλίας του έδωσε μια «αφορμή» για αυτεπάγγελτη δίωξή του διότι, κατά τον εισαγγελέα, «απειλεί τη συνοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας» - φρασεολογία πάγια χρησιμοποιούμενη σε περιπτώσεις που κάποιος ζητά δικαιώματα για τους Κούρδους. Πάντως η κατηγορία είναι ούτως ή άλλως τραβηγμένη: το περιεχόμενο της ομιλίας του Γκιουλέρ αφορούσε την ενότητα και τη δράση των εργαζομένων. Στη δίκη υπόδικος είναι και ο πρόεδρος του Χαντέπ, Τουρχάν Ντεμίρ.

Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση του ΤΚΡ εφεσίβαλαν την απόφαση και προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για υπόθεση πολιτικής δίωξης. Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΤΚΡ αναφέρει ότι «οι προσπάθειες δίωξης του κόμματος δε θα σταματήσουν το δίκαιο αγώνα του».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέος σεισμός...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ο νέος ισχυρός σεισμός που έπληξε χτες την απομακρυσμένη περιοχή του χωριού Ντουάμπι, κοντά στην πόλη Ναχρίν, στο βόρειο Αφγανιστάν, κόστισε 27 ζωές και κάπου 120 τραυματισμούς, έλεγε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρεμπέκα Ρίτσαρντς, εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ΟΗΕ που δρουν στην περιοχή.

Η σεισμική δόνηση (έγινε στις 8.30 το πρωί και είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ), και ήρθε ελάχιστες μέρες μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ της 25ης Μαρτίου που είχε τουλάχιστον 1.000 θύματα στην πόλη Ναχρίν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της πόλης - που σχεδόν ισοπεδώθηκε στον προηγούμενο σεισμό - που ζουν πλέον σε μια σκηνούπολη, εξαρτώνται πλήρως από την επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ. Ο χτεσινός ήταν ο τρίτος μεγάλος σεισμός από αυτόν της 3ης Μαρτίου - 7,2 Ρίχτερ - που ήταν ο ισχυρότερος σεισμός από το 1983.

Ο Αχμάντ Σουάμπ, βοηθός τοπικού πολέμαρχου, αναφέρει πως δεκάδες καταστήματα, δεκάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι αριθμοί των θυμάτων θα αυξηθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ