ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοροϊδία και υποκρισία

Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά γύρω από τις συναυλίες στη Μακρόνησο. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλους αυτούς που τους έπιασε ο πόνος για τους «αγωνιστές της δημοκρατίας» και τα άλλα συναφή, ότι εκείνοι οι ήρωες και τα παλικάρια σχεδόν στο σύνολό τους ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως στελέχη, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ. Πολέμησαν τους φασίστες κατακτητές και οραματίστηκαν μια άλλη Ελλάδα, με εθνική ανεξαρτησία, χωρίς αφεντικά, μια Ελλάδα χωρίς βασιλιά και ανάκτορα, δίχως πολέμους, με φιλία και ειρήνη με όλους τους λαούς. Πάλεψαν για πραγματική δημοκρατία, λαϊκή δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Πώς γίνεται να «τιμούν» λαϊκούς αγωνιστές, κομμουνιστές οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας κλπ. - και ο Κοντογιαννόπουλος! - ενώ, π.χ. στην Αθήνα, να κυνηγούν και δέρνουν τους συνταξιούχους; Πώς γίνεται να σέρνουν τους κομμουνιστές και την ΚΝΕ στα δικαστήρια για τον τόνο στους αγώνες για τα λαϊκά συμφέροντα στους δρόμους και τις πλατείες; ΄Η μήπως αναγνώρισαν την Εθνική Αντίσταση, όταν ο πρωθυπουργός αρνείται να δεχτεί την ΠΕΑΕΑ και στο θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας ξεσκεπάζονται σαν υποτελείς εθνικοί μειοδότες και μονίμως ραγιάδες;

Οσοι επισκέφθηκαν τη μαρτυρική Μακρόνησο, είδαν το τυρί στη φάκα, αλλά δεν είδαν τη χοντροκομμένη παγίδα... Δεν έχουν καμιά θέση στη Μακρόνησο οι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κοροϊδία και η υποκρισία τους δεν έχει πέραση σήμερα. Συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα σενάρια και τους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών. Δίνουν βοήθεια και εγκρίνουν όλα όσα κάνουν οι μακελάρηδες των λαών. Τρανή απόδειξη είναι ότι τα αφεντικά της Ουάσιγκτον τους ευχαριστούν και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα τσιράκια τους.

Οι διάφοροι προσκυνημένοι και συμβιβασμένοι, ας συνεχίσουν να λιβανίζουν αυτούς που κάποτε μας έβαζαν ταμπέλες του στιλ «ΕΑΜοβούλγαροι», πράκτορες της Μόσχας και διάφορα άλλα τέτοια... Ο λαός μας λέει, σε μία παροιμία του, πως ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε την τρίχα άλλαξε, ούτε την κεφαλή του.


ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατρός

«Η τέχνη πρέπει ν' αποφασίσει»...

«Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίσει».

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Στη σημερινή εποχή, εποχή της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» και της «νέας τάξης», όπου τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται, γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγικής πραγματικότητας. Εγκαθιδρύεται ο πολιτισμός μιας «μαζικής (υπο)κουλτούρας», που ωθεί τους ανθρώπους να παρακολουθούν με αγωνία τα ριάλιτι, τα καλλιστεία και άλλα παρόμοια.

Η νεολαία μας εξωθείται στον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά, μην έχοντας πολιτιστικά πρότυπα και διέξοδα. Με τα ίδια μου τα μάτια είδα αφίσα να καλεί τους νέους σε πάρτι - σφηνάκι, με πολλά μάλιστα γούστα!!

Είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν άτομα που να είναι ένα σύνολο συναθροισμένο από μοναχικούς ανθρώπους, χωρίς αξίες και ιδανικά, χωρίς τη γνώση της δύναμής τους, να δημιουργήσουν ένα λαό με υποταγμένη συνείδηση στα συμφέροντά τους. Θέλουν τον άνθρωπο παθητικό, χωρίς άποψη και συμμετοχή στον πολιτισμό.

... Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, στο άρθρο 128 αναφέρει: «Η Κοινότητα σέβεται την Εθνική Περιφερειακή πολυμορφία των πολιτισμών των κρατών - μελών, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά». Στο άρθρο 93, παράγραφος ε', αναφέρει ότι στηρίζονται «.. οι ενισχύσεις για την προώθηση του πολιτισμού και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς,... εφόσον δεν αλλοιώνουν τους όρους συναλλαγών και ανταγωνισμού στην Κοινότητα»!

Δηλαδή, προϋπόθεση, για να στηριχτεί και να ενισχυθεί η πολιτιστική δράση και κληρονομιά, είναι, ολόκληρο το πολιτιστικό στερέωμα να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος, κινούμενο στα πλαίσια της αγοράς με όρους «ελεύθερου» ανταγωνισμού...

Αλλά, πολιτισμός σημαίνει δημιουργία. Δημιουργία φωτισμένη που ψάχνει αδιάκοπα την αλήθεια, υπηρετεί το δίκιο, φέρνει στο προσκήνιο τις ανθρώπινες αξίες, φορτώνει με αγωνία την καρδιά του δημιουργού και πυρακτώνει τη συνείδηση του λαού.

Ετσι, οι τεχνίτες του πολιτισμού που σέβονται τον άνθρωπο, και την αποστολή τους, δεν κάνουν τέχνη για την τέχνη. Βάζουν την τέχνη τους στην κοινωνική μάχη για ένα καλύτερο αύριο για το λαό...

Πρέπει, λοιπόν, όλοι εμείς που έχουμε πνευματικές ανησυχίες και νοιαζόμαστε για την πολιτιστική αφύπνιση του λαού, να έρθουμε σε ρήξη, σε σύγκρουση με το όπιο της μαζικής (υπο)κουλτούρας που δηλητηριάζει την πλειοψηφία του λαού μας. Ο λαός με τη βοήθεια των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού πρέπει να αντισταθεί!

«Πρέπει να δουλεύει κανείς και να διαμαρτύρεται. Γιατί η πρώτη κίνηση θα 'ταν να φωνάζει κάθε μέρα, ξυπνώντας σ΄ έναν κόσμο γεμάτο αδικίες και αθλιότητες κάθε είδους: Διαμαρτύρομαι! Διαμαρτύρομαι! Διαμαρτύρομαι!»

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Και κλείνω με ένα ποίημά μου:

«Πέταξε τα βραβεία Ποιητή!

Παιδιά πεινούν ακόμη στον πλανήτη.

Ματωμένες φτερούγες του περιστεριού.

Γνώριμο το τοπίο. Ολη η γη φρενοκομείο.

Καίγονται τα δέντρα. Πώς θα γίνουν οι κορνίζες;

Στους τάφους αργεί το δέντρο να φυτρώσει.

Φονιάς ο Χρόνος. Εκ προμελέτης.

Ειρωνικά χαμόγελα τ' αγάλματα.

Νύχτα παγωμένη.

Σπάσε τον πάγο ποιητή.

Θα 'ρθουν αληθινά βραβεία!»

Βούλα Χομόνδοσλη, μέλος της Ενωσης Συγγραφέων Ν. Σερρών

Παγκοσμιοποίηση με υπονόμευση της Γλώσσας

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι η κυβέρνηση θα καθιερώσει το μάθημα των Αγγλικών από την Γ΄ Τάξη του Δημοτικού, δηλαδή, πριν ακόμα τα παιδιά μάθουν τη μητρική τους γλώσσα. Το θέμα από μια άποψη φαίνεται απλό. Αν όμως ερευνηθεί σε βάθος, θα αποκαλυφθεί πως κι αυτή η ενέργεια είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι για την ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης.

Βέβαια, η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από καιρό από την τηλεόραση. Συγκεκριμένα, όποιο κανάλι κι αν ανοίξεις, θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότερες λέξεις και φράσεις είναι αγγλικές. Μ' αυτό τον τρόπο σιγά σιγά θα επιβάλουν την αγγλική γλώσσα σε βάρος της ελληνικής, με αποτέλεσμα την αλλοτρίωση του λαού μας.

Ο εθνικός ποιητής μας Διονύσιος Σολωμός έλεγε: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα». Αυτό σημαίνει πως η γλώσσα ενός λαού είναι μεγίστης σημασίας και είναι συνυφασμένη με την ελευθερία του.

Ομως οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ένα πράγμα έχουν κατά νου: την παγκοσμιοποίηση και όλες οι ενέργειες εκεί αποβλέπουν. Κι όπως πάει το πράγμα, δε θα είναι διόλου παράδοξο να φτάσουμε στο σημείο να λέμε «αυτός μιλάει ελληνικά» και ακόμα να καθιερωθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης η διδασκαλία της ιστορίας της Αμερικής και ο περιορισμός της ελληνικής.

Η άποψή μου είναι να αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτό το σατανικό σχέδιο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και να εμποδιστεί η εφαρμογή του. Βέβαια, η αγγλική γλώσσα, όπως και όλες οι άλλες πρέπει να γίνουν κτήμα των νέων, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής. Αυτό επιβάλλει η διδασκαλία τους να αρχίζει από το Γυμνάσιο.

Οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι σχετικοί φορείς ας αναλάβουν το έργο της υπεράσπισης της ελληνικής γλώσσας και ας γίνουν οι κυματοθραύστες, που πάνω τους θα τσακιστεί η παγκοσμιοποίηση και το όνειρο κάθε πλανητάρχη.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Κρίμα...

Γεράσιμος Καλός, συνταξιούχος δικηγόρος. Τεκμηριωμένη και πολιτικά οξυδερκή θέση πήρε με τη σχετική ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Λαυρίου του Κόμματος για τις «προεκλογικές» συναυλίες της Μακρονήσου. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη αξιοσύνη για ν' αντιληφθεί ο καθένας ότι τέτοια εκδήλωση, τη συγκεκριμένη αυτή ιστορική «στιγμή», εντάσσεται στα πλαίσια της «παροχολογίας» και των στόχων της, στην οποία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, το κόμμα της και οι κάθε λογής «βαστάζοι» της. Πρόδηλα η τριήμερη «φιέστα» αποτελεί τη συνέχεια και προαγωγή της «πολιτικής πασαρέλας» που είχε προηγηθεί σε άλλα νησιά κολαστήρια.

Το διάφανο εγχείρημα φενακισμού και οι εξιλαστήριες φιέστες δεν πρέπει να παρασύρουν κανέναν καλοπροαίρετο και προπαντός τη νεολαία μας!! Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση και μάλιστα οδυνηρή είναι το γιατί πρωτοστάτησαν σ' αυτό το «πανηγύρι» και μερικοί, πανελλήνια επώνυμοι, που, η εδώ και πολλές δεκαετίες παρουσία τους στα πολιτικά δρώμενα, θα 'πρεπε να τους είχε προφυλάξει από τέτοιες «κακοτοπιές». 'Η μήπως συμμερίζονται τους απώτερους στόχους των διοργανωτών «εξευμενισμού» ή και «εξαπάτησης» των Αριστερών(!); Κρίμα αν πράγματι τούτο συμβαίνει!!!

Διαμαρτύρομαι

Φιλόπουλος Σπυρίδων. Μέσω της εφημερίδας σας κ. διευθυντά, θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το συνεχή και μόνιμο εκκωφαντικό θόρυβο που γίνεται κάθε μέρα - εργάσιμη - πάνω από την πόλη και την περιοχή των Φιλιατρών Νομού Μεσσηνίας από τις μηχανές των εκπαιδευτικών αεροπλάνων της 115 πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στην Καλαμάτα. Τα ντεσιμπέλ συνεχή και εκκωφαντικά και οι ψυχικές αντοχές των κατοίκων και επισκεπτών στα όρια κατάρρευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ