ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένοντας νέο γύρο βομβιστικών επιθέσεων

Προσπαθούν να ελέγξουν τα ανεξέλεγκτα...

Associated Press

Προσπαθούν να ελέγξουν τα ανεξέλεγκτα...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι κατοχικές δυνάμεις σε ολόκληρο το Ιράκ και ιδιαίτερα στη Βαγδάτη, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι επίκειται, εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, νέος γύρος βομβιστικών επιθέσεων ανάλογης εμβέλειας με αυτόν στις αρχές της βδομάδας, που αιματοκύλησε την ιρακινή πρωτεύουσα. Στο μεταξύ, βέβαια, συνεχίζονται οι καθιερωμένες, πλέον, αντικατοχικές επιθέσεις, η κατοχική ηγεσία αναζητά στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν το συντονιστή των επιθέσεων αυτών και η αμερικανική ηγεσία επικρίνει, εμμέσως πλην σαφώς, τις Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην «ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Αντικατοχικό χαρακτήρα έλαβαν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν νωρίς χτες το πρωί στη συνοικία Αμπού Γκράιμπ, της δυτικής Βαγδάτης, όταν αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να απομακρύνουν πάγκους μικροπωλητών για να ελευθερώσουν μια κεντρική οδική αρτηρία. Γρήγορα, οι διαξιφισμοί έγιναν συγκρούσεις, εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες κατά των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με πυρά και κάλεσαν ενισχύσεις. Τρεις Ιρακινοί πολίτες και 1 αστυνομικός σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν 17 Ιρακινοί πολίτες και 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Δυτικά της Βαγδάτης, στη Φαλούτζα πυρπολήθηκε το κτίριο του κυβερνήτη, που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις, και 2 αυτοκίνητα της αστυνομίας, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε κατοίκους που διαδήλωναν για την αστυνομική συμπεριφορά. Ενας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε. Στη Χαλίντιγια, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση, ενώ στην Μπαακούμπα 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη που προφανώς προοριζόταν για αμερικανική αυτοκινητοπομπή που ακολουθούσε. Στην ίδια πόλη, αργότερα, 1 Ιρακινός αγρότης σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά για άγνωστο λόγο. Στην πόλη Χιτ καταστράφηκε μερικώς μια γέφυρα από βομβιστική επίθεση, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Αμηχανία και «παράπονα» από τους κατακτητές

Κατοχικές δυνάμεις διέρχονται δίπλα από όχημα που φλέγεται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις διέρχονται δίπλα από όχημα που φλέγεται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πιθανότατα, βρίσκεται πίσω από το συντονισμό και την οργάνωση των αντικατοχικών επιθέσεων, υποστηρίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενοι πηγές των αμερικανικών δυνάμεων. Οι επιτελείς της κατοχικής δύναμης αναζητούν, εναγωνίως, αιτίες και συγκεκριμένους ενόχους πίσω από τις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά. Χτες, μάλιστα, περιέφραξαν με αγκαθωτό σύρμα το χωριό Ούζα, όπου γεννήθηκε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Βαγδάτης, εκτιμώντας ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν πιθανούς συνεργούς του.

Ο Λευκός Οίκος, σε μια νέα προσπάθεια να απαντήσει στα ολοένα και περισσότερα ερωτήματα που προκύπτουν από την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και την ανικανότητα των δυνάμεών της να ελέγξουν τη χώρα, εξαπέλυσε «βολές» κατά όσων αρνούνται να «συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας». Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, κατηγόρησε τις Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία, ότι αρνούμενες να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση «κρατούν όμηρο τον ιρακινό λαό», αφού καθυστερεί η αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας στη χώρα. «Δε χρειάζονται οι ΗΠΑ χρήματα, αλλά ο ιρακινός λαός, και θα πρέπει πλέον να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην ενότητα της διεθνούς κοινότητας» υποστήριξε η Ράις.

Ιρακινοί συγκρούονται με κατοχικές δυνάμεις στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

Ιρακινοί συγκρούονται με κατοχικές δυνάμεις στους δρόμους της Βαγδάτης
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μπους πετύχαινε μια πρώτη νίκη, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία νομοσχέδιο που χορηγεί 87,5 δισ. δολάρια για τη συντήρηση των κατοχικών δυνάμεων και την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Τα 65 δισ. προορίζονται, αποκλειστικά και μόνο, για το στράτευμα. Εντούτοις, σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, όπως άλλωστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και η CIA, καθώς με επίσημη επιστολή της, η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας επικρίνει τη «σημαντική καθυστέρηση που επιδεικνύουν» απέναντι στο αίτημα της Επιτροπής για προσκόμιση στοιχείων και πραγματοποίηση συνεντεύξεων με αξιωματούχους σχετικά με τα «στοιχεία» για το ιρακινό οπλοστάσιο που η αμερικανική ηγεσία επικαλέστηκε για να εξαπολύσει τον πόλεμο.

ΡΩΣΙΑ
Αλλαγή φρουράς

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε τελικά δεκτή χτες την παραίτηση του προσωπάρχη του Κρεμλίνου, Αλεξάντρ Βολοσίν, που θεωρούνταν υποστηρικτής του φυλακισθέντα προέδρου του πετρελαϊκού γίγαντα «Yukos», Μιχαήλ Χοντορκόφσκι (όπως και πολλών άλλων Ρώσων μεγιστάνων). Στη θέση του, ο Πούτιν διόρισε τον 38χρονο Ντμίτρι Μεντβέντοφ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας φυσικού αερίου «Gazprom», που είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου.

Θέση στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κέντρων εξουσίας πήρε χτες και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για την απόφαση των ρωσικών δικαστικών αρχών να δεσμεύσουν το μερίδιο ελέγχου των μετοχών της «Yukos», που ανήκουν στον Χοντορκόφσκι και στους συμμάχους του (το 44% των μετοχών). Η δήλωση Κασιάνοφ θεωρήθηκε ανοιχτή αμφισβήτηση του Προέδρου.

Πάντως, χτες, η ρωσική Δικαιοσύνη αποφάσισε να άρει τη δέσμευση του 4,5% των εν λόγω μετοχών. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αυτό το ποσοστό ανήκει σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις που ερευνώνται.

Παράλληλα, την «ανησυχία» τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο Τόμας Στεγκ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως περιμένει να «γίνουν σεβαστές οι αρχές του κράτους δικαίου στη διαδικασία εναντίον του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι» και φυσικά κατέληξε ότι η δυνατότητα των «ξένων επενδυτών να συνεχίσουν να επενδύουν με ασφάλεια (στη Ρωσία) είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Γεγονός είναι, όπως σημειώνουν και Ρώσοι αναλυτές, ότι η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο σχετικής αβεβαιότητας στην οποία η κόντρα μεταξύ του Πούτιν και των συμμάχων του με ανθρώπους που κυρίως προέρχονται από την εποχή Γιέλτσιν (όπως ο Βολοσίν, ο Χοντορκόφσκι αλλά και ο Ανατόλι Τσουμπάις, αρχιτέκτονας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων επί Προεδρίας Γιέλτσιν, και νυν επικεφαλής του μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας που πήρε θέση κατά του Πούτιν), σίγουρα θα προβληματίσει όλους τους «επενδυτές», εγχώριους αλλά και ξένους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ουρίμπε «μαινόμενος»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μπορεί τα μέτρα που προωθούσε μέσω του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος της Κολομβίας για τη ριζική αναδιάρθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας της Κολομβίας, να καταψηφίστηκαν από το κολομβιανό λαό, εκείνος όμως απτόητος αλλά και μαινόμενος, λιγότερο από μία βδομάδα μετά, τα προωθεί ως «πακέτο κυβερνητικών μέτρων»

Είναι γεγονός ότι χρειάστηκαν ορισμένες μέρες για να πάρει κάποιες ανάσες από το διπλό ηχηρό ράπισμα των εκλογών του περασμένου Σαββατοκύριακου... όμως αναδιπλώθηκε και χτες με τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον κολομβιανό λαό, ανακοίνωσε - όπως εξάλλου είχε απειλήσει και πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος - ότι μπορεί να σέβεται να αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο και τρόπο ώστε να προωθηθούν οι δομικές και οικονομικές αλλαγές ώστε να επιτευχθεί το ίδιο αντικείμενο. Δηλαδή η τυπικού είδους αναπροσαρμογή, που ήδη έχει καθυστερήσει στην Κολομβία, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά από την ύπαρξη μίας πολύ ισχυρής κοινωνικής, πολιτικής σύγκρουσης και του ένοπλου αγώνα. Το σχέδιο Ουρίμπε θα συνεχίσει να προωθείται μέχρι να ενσωματωθεί η Κολομβία στην ALCA.

Ετσι, ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, όπως τις δραστικές περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού στον κοινωνικό τομέα, αύξηση της φορολογίας και πάγωμα των μισθών. Εκ παραλλήλου ανακοίνωσε ότι προωθεί και μέτρα μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθούν προς ψήφιση στο Κογκρέσο.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει και ο ανταποκριτής του BBC, ο Ουρίμπε θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο να πείσει τους Κολομβιανούς να αποδεχτούν τα μέτρα, εάν δεν τους βρει αντιμέτωπους... Ειδικά υπό το πρίσμα ότι η διπλή ήττα τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις τοπικές εκλογές, έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήδη αρκετοί υπουργοί την Τετάρτη δήλωσαν την παραίτησή τους, ανάμεσά τους και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Φερνάντο Λοντόνιο, που δήλωσε μάλιστα ότι φέρει ακέραια την ευθύνης αυτής της βαριάς ήττας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ξαναφυλακίστηκαν χτες ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, DEHAP, Μεμέτ Αμπάσογλου, και ο πρώην ΓΓ του κόμματος, Νουρετίν Σονμέζ, για «εκλογική απάτη» στις εκλογές του Νοέμβρη 2002 στην Τουρκία. Πάντως, η ΕΕ θα διαπιστώσει «πρόοδο» στον... τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ετήσια έκθεσή της για την πορεία ένταξης της χώρας στους κόλπους της, κατά πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Δε φαίνεται να παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους» (!) για τον άνθρωπο η κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και αυγών από ζώα που έχουν γεννηθεί με την τεχνολογία της κλωνοποίησης αποφάνθηκε χτες η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση μοιάζει με πράσινο φως για τη μεσοπρόθεσμη διάθεση στην αγορά προϊόντων από κλωνοποιημένα βοοειδή, χοίρους, ερίφια και κοτόπουλα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στο προσκήνιο επανήλθε χτες η προσπάθεια της Γερμανίας (Γαλλίας και άλλων χωρών) να θεσπιστεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών η απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπου.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Ως «άνευ ιδιαίτερης αξίας» επέκριναν χτες δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπιστικής αρωγής τη συμφωνία που ανακοίνωσαν χτες στο Σαν Σίτι της Νότιας Αφρικής οι αξιωματούχοι 60 χωρών για τη θέσπιση ενός «εθελοντικού» συστήματος με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου διαμαντιών και την απορρέουσα χρηματοδότηση ενόπλων οργανώσεων και πολέμων στην Αφρική...

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η οργάνωση «Τίγρεις», το αντάρτικο της μειονότητας των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, παρέδωσε χτες στο Νορβηγό διαμεσολαβητή Χανς Μπράτσκαρ «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα επί δύο δεκαετίες, έχοντας κοστίσει τουλάχιστον 64.000 ζωές. Η «ειρηνευτική διαδικασία» -τη στηρίζουν και οι ΗΠΑ- αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μοντέλου διακυβέρνησης των βόρειων περιοχών, όπου πλειοψηφούν οι μειονοτικοί.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Πάγωμα» των οικονομικών πόρων του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού στο αμερικανικό έδαφος, που χαρακτηρίζεται πλέον «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας για το Νεπάλ ανακοίνωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την προηγούμενη βδομάδα ο ηγέτης του ΚΚΝ-Μ, Πρατσάντα, ανακοίνωσε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις και πρόσωπα είναι πλέον «στόχοι».

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Αλλαγή προσώπων στο πολιτικό προσκήνιο της Μαλαισίας. Ο επί 22 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, Μοχάμαντ Μαχαθίρ, παρέδωσε χτες τη «σκυτάλη» της εξουσίας στον 63χρονο Αμπντάλα Αχμάντ Μπαντάουι που ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ενώπιον του μονάρχη Τουάνκου Σαγιέντ Σιραζουντίν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- «Αβέβαιο» διαφαίνεται το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου εκτιμά σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο ύπατος διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Χάρι Χόλκερι. Σημειώνει πως μεταξύ των μειζόνων προβλημάτων είναι η δράση ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, η αδυναμία επαναπατρισμού των προσφύγων, η υψηλή ανεργία που ανέρχεται στο 57%, αλλά και η επίμονη στάση μέρους της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών να παζαρεύουν τη συνεργασία τους με το Βελιγράδι...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου έγινε δεκτός την περασμένη Δευτέρα σε γεύμα εργασίας στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ με τη ρωσική σημαία πάνω στο τραπέζι, αντί αυτής της Ρουμανίας. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στη Ρουμανία χτες.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Αύριο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία. Ο πρόεδρος Εντουαρντ Σεβαρτνάντζε διαμήνυσε ότι θα «απαντήσει δυναμικά» σε όσους προκαλέσουν «μετεκλογικές ταραχές».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν τα πτώματα 18 μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική στις νότιες ακτές της Ισπανίας.

ΡΩΣΙΑ
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πόλεμο με χώρα του ΝΑΤΟ»

ΜΟΣΧΑ.--

Ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, δήλωσε χτες ότι «είναι αδύνατο να αποκλείσουμε τελείως την πιθανότητα πολέμου με μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αν και ένας τέτοιος πόλεμος θα είναι καταστροφικός για τη Ρωσία». Τις δηλώσεις δημοσίευσε η «Ροσίσκαγια Γκαζέτα».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι δηλώσεις Μπαλουγιέφσκι είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αφού αρκετά πρόσφατα έκθεση του υπουργείου είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «πιθανή απειλή». Σε αυτό το γεγονός αναφέρθηκε επικριτικά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Λόρδος Ρόμπερτσον, που βρέθηκε την Πέμπτη στη Μόσχα για να συναντήσει το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Πούτιν έκανε σαφές ότι αν και «υπάρχουν ακόμη πολλά άλυτα προβλήματα στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ... αισθανόμαστε όλο και περισσότερο εταίροι, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ατέρμονος πόλεμος

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας Αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων και ένας ένοπλος ομάδας που πιστεύεται ότι ανήκε στους Ταλιμπάν σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε μάχη εκ του συστάδην σε περιοχή της επαρχίας Ορουζγκάν του νότιου Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που μετέδωσαν χτες το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Αμερικανικές πηγές αλλά και πρώην Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι επικεφαλής των δυνάμεων που εντείνουν τον εκτεταμένο ανταρτοπόλεμο και τις δολιοφθορές στην περιοχή είναι ο επί των ημερών του μουλά Μοχάμαντ Ομάρ υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ράζακ.

Επίσης, την Πέμπτη ο ΟΗΕ -- για άλλη μια φορά -- ανέστειλε τις επιχειρήσεις του σε τέσσερις επαρχίες του νότιου Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων της Χελμάντ (σημαντικού κέντρου καλλιέργειας παπαρούνας) και της Ορουζγκάν, λόγω των επιθέσεων κατά ζωής εργαζομένων του. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, Μανουέλ δε Αλμέιδα ε Σίλβα, είπε ότι στην Κανταχάρ οι εργαζόμενοί του κινούνται με οπλισμένους συνοδούς.

Οι διαρκώς κλιμακούμενες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες θέτουν θέμα «άμεσης δράσης» για το ΝΑΤΟ, στελέχη του οποίου έλεγαν αυτήν τη βδομάδα ότι η χώρα αποτελεί «προτεραιότητά τους»...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα Μαδρίτης - βασκικής κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ενάντια στο σχέδιο της βασκικής κυβέρνησης που προβλέπει μεγαλύτερη αυτονομία για τη Χώρα των Βάσκων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χοσέ Μαρία Μικαβίγια, το σχέδιο (που φέρει το όνομα του προέδρου του βασκικού Κοινοβουλίου Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε) παραβιάζει το ισπανικό Σύνταγμα, αφού προβλέπει τη «δημιουργία ανεξάρτητου κράτους των Βάσκων». Το σχέδιο, που τελικά προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το καθεστώς της Χώρας των Βάσκων, δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του βασκικού Κοινοβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ