Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ξαναφυλακίστηκαν χτες ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, DEHAP, Μεμέτ Αμπάσογλου, και ο πρώην ΓΓ του κόμματος, Νουρετίν Σονμέζ, για «εκλογική απάτη» στις εκλογές του Νοέμβρη 2002 στην Τουρκία. Πάντως, η ΕΕ θα διαπιστώσει «πρόοδο» στον... τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ετήσια έκθεσή της για την πορεία ένταξης της χώρας στους κόλπους της, κατά πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Δε φαίνεται να παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους» (!) για τον άνθρωπο η κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και αυγών από ζώα που έχουν γεννηθεί με την τεχνολογία της κλωνοποίησης αποφάνθηκε χτες η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση μοιάζει με πράσινο φως για τη μεσοπρόθεσμη διάθεση στην αγορά προϊόντων από κλωνοποιημένα βοοειδή, χοίρους, ερίφια και κοτόπουλα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στο προσκήνιο επανήλθε χτες η προσπάθεια της Γερμανίας (Γαλλίας και άλλων χωρών) να θεσπιστεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών η απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπου.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Ως «άνευ ιδιαίτερης αξίας» επέκριναν χτες δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπιστικής αρωγής τη συμφωνία που ανακοίνωσαν χτες στο Σαν Σίτι της Νότιας Αφρικής οι αξιωματούχοι 60 χωρών για τη θέσπιση ενός «εθελοντικού» συστήματος με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου διαμαντιών και την απορρέουσα χρηματοδότηση ενόπλων οργανώσεων και πολέμων στην Αφρική...

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η οργάνωση «Τίγρεις», το αντάρτικο της μειονότητας των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, παρέδωσε χτες στο Νορβηγό διαμεσολαβητή Χανς Μπράτσκαρ «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα επί δύο δεκαετίες, έχοντας κοστίσει τουλάχιστον 64.000 ζωές. Η «ειρηνευτική διαδικασία» -τη στηρίζουν και οι ΗΠΑ- αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μοντέλου διακυβέρνησης των βόρειων περιοχών, όπου πλειοψηφούν οι μειονοτικοί.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Πάγωμα» των οικονομικών πόρων του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού στο αμερικανικό έδαφος, που χαρακτηρίζεται πλέον «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας για το Νεπάλ ανακοίνωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την προηγούμενη βδομάδα ο ηγέτης του ΚΚΝ-Μ, Πρατσάντα, ανακοίνωσε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις και πρόσωπα είναι πλέον «στόχοι».

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Αλλαγή προσώπων στο πολιτικό προσκήνιο της Μαλαισίας. Ο επί 22 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, Μοχάμαντ Μαχαθίρ, παρέδωσε χτες τη «σκυτάλη» της εξουσίας στον 63χρονο Αμπντάλα Αχμάντ Μπαντάουι που ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ενώπιον του μονάρχη Τουάνκου Σαγιέντ Σιραζουντίν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- «Αβέβαιο» διαφαίνεται το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου εκτιμά σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο ύπατος διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Χάρι Χόλκερι. Σημειώνει πως μεταξύ των μειζόνων προβλημάτων είναι η δράση ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, η αδυναμία επαναπατρισμού των προσφύγων, η υψηλή ανεργία που ανέρχεται στο 57%, αλλά και η επίμονη στάση μέρους της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών να παζαρεύουν τη συνεργασία τους με το Βελιγράδι...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου έγινε δεκτός την περασμένη Δευτέρα σε γεύμα εργασίας στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ με τη ρωσική σημαία πάνω στο τραπέζι, αντί αυτής της Ρουμανίας. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στη Ρουμανία χτες.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Αύριο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία. Ο πρόεδρος Εντουαρντ Σεβαρτνάντζε διαμήνυσε ότι θα «απαντήσει δυναμικά» σε όσους προκαλέσουν «μετεκλογικές ταραχές».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν τα πτώματα 18 μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική στις νότιες ακτές της Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ