ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν αποφασιστικά και συντονισμένα τον αγώνα

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί στα Προπύλαια το «ραντεβού» της Αθήνας, στην Πλατεία Κοραή το «ραντεβού» του Πειραιά και στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου αυτό της Θεσσαλονίκης

Κόντρα στους φραγμούς, που υψώνονται στη μόρφωση, με την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98 της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, συνεχίζουν πιο δυναμικά και συντονισμένα οι μαθητές σε όλη τη χώρα το δίκαιο αγώνα τους. Συνεχίζουν αγωνιστικά, υποκινούμενοι από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, από τις τραγικές συνέπειες που έχει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για τα παιδιά της εργατικής τάξης, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση. Και το αίτημά τους δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, διεκδικώντας συγχρόνως ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Ετσι, την Παρασκευή, όλη η χώρα θα βρίσκεται στο «πόδι». Μαθητικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα, έχουν «ραντεβού» στην πλατεία Κοραή και οι μαθητές του Πειραιά.

Χτες οι μαθητές πραγματοποίησαν στα σχολεία της Αθήνας εξορμήσεις με το υλικό της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα και ενημέρωναν τους συμμαθητές τους για το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Επίσης, καθημερινά οι μαθητές πραγματοποιούν στα σχολεία τους γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Την ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους μαθητές για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, τονίζουν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αντίστοιχα. Μάλιστα, για την καλύτερη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο, τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού).

Σε Μέτωπο Παιδείας με όλο το λαό καλούν οι μαθητές τους γονείς, τους καθηγητές, τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και συντονισμένα και με κοινή δράση να αγωνιστούν για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δημοκρατία, στη ζωή.

Εντείνονται οι προετοιμασίες σε Μακεδονία - Θράκη

Δυναμικά συνεχίζουν τις προετοιμασίες των μαθητικών συλλαλητηρίων που οργανώνουν την Παρασκευή 14 Γενάρη τα τοπικά Συντονιστικά των μαθητών Μακεδονίας και Θράκης, απαντώντας μαχητικά στον διαρκώς κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Στη Θεσσαλονίκη μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, που ήδη έχουν αποφασίσει συμμετοχή στην κινητοποίηση και τρίωρες στάσεις εργασίας στις δύο βάρδιες, θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Αντίστοιχα συλλαλητήρια θα γίνουν και στις πρωτεύουσες των νομών.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη, βρίσκεται η διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος των μαθητών των 15μελών μαθητικών συμβουλίων 8 σχολικών μονάδων της Δράμας, που ασκήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα Γ. Σιώπη, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Περισσότεροι από 80 μαθητές σχολείων, που τελούσαν υπό κατάληψη μέχρι και πριν τις γιορτές, καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της παρεμπόδισης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Τις διώξεις εναντίον των αγωνιζόμενων μαθητών, κατήγγειλε με συνέντευξη Τύπου χθες η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, δηλώνοντας, παράλληλα, τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους μαθητές και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, που συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ο γραμματέας της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ Γ. Στεφανίδης, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο Νομό Δράμας και κάλεσε τους εισαγγελείς να παύσουν τις διώξεις εναντίον των αγωνιζόμενων μαθητών, που παλεύουν για μια ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία. Από την άλλη, κάλεσε τους μαθητές να μη σκύψουν το κεφάλι, να δώσουν τη δική τους απάντηση στις 14 Γενάρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην πόλη και μαζικά μαχητικά να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους μαθητές της Δράμας. «Ακόμα ένα δείγμα τρομοκράτησης των μαθητών έρχεται να προστεθεί στις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης και των κάθε λογής υπαλλήλων της (από εισαγγελείς και ΜΑΤ μέχρι κυβερνητικούς διευθυντές, καθηγητές και «αγανακτισμένους γονείς»), για να καθυποτάξουν τους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες. Φαίνεται, δε διδάχτηκαν τίποτα από την αποφασιστική απάντηση που πήραν από τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές, που περήφανα στάθηκαν μπροστά στο «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δε διδάχτηκαν τίποτα από τις εκατοντάδες καταλήψεις, που φούντωσαν αμέσως μετά την υπογραφή της κατάπτυστης και αντιδημοκρατικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τις μεγάλες πορείες των χιλιάδων μαθητών σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Δείχνουν να μη λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην επιβολή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που βρίσκει απέναντί της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μαθητές, γονείς, καθηγητές, όλη την αντιεκπαιδευτική κοινότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της ΚΝΕ. Και καλεί όλους τους φορείς της Δράμας, τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να σταθεί στο πλάι των μαθητών, ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. «Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα. Ακόμα πιο μαζικά, συντονισμένα και αποφασιστικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΤΡΑ
Επιχείρηση χτυπήματος του μαθητικού κινήματος

Με διαδοχικές αποβολές ο διευθυντής του 2ου Λυκείου, διώκει μαθητή μέλος του Συντονιστικού  Αγώνα Σχολείων της πόλης. Οι μαθητές προετοιμάζουν το συλλαλητήριο της Παρασκευής στις 10.30 π.μ.  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Σε διώξεις εναντίον των μαθητών που πρωτοστάτησαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις επιδίδονται κάποιοι φιλοκυβερνητικοί διευθυντές σχολείων της Πάτρας, ενώ το μαθητικό κίνημα προετοιμάζεται για το νέο συλλαλητήριο, που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, που πραγματοποιείται την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα που σημειώθηκε, είναι αυτό του διευθυντή του 2ου Λυκείου Λάγγουρα Κ. Δασούκη, ο οποίος έχει βαλθεί να "καθαρίσει" το σχολείο από τους μαθητές που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις και προχώρησε καθόλου τυχαία στην τιμωρία του Ηλία Πελεκούδα, μέλους του Συντονιστικού Σχολείων της Πάτρας.

Το ιστορικό της δίωξης του μαθητή ξεκινάει από την τελευταία ημέρα πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, όταν οι μαθητές του 2ου Λυκείου πραγματοποιούσαν αποχή από τα μαθήματα τους. Ενας συμμαθητής τους θέλησε να περάσει μέσα στο σχολείο και εμποδίστηκε από τους υπόλοιπους. Παραπονέθηκε στους γονείς του κι εκείνοι απευθύνθηκαν στον Λυκειάρχη, ο οποίος τους συνέστησε να θέσουν το ζήτημα στο συμβούλιο των καθηγητών. Οταν ο διευθυντής εισηγήθηκε αποβολή και "αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος", οι καθηγητές αρνήθηκαν να τιμωρήσουν τον Η. Πελεκούδα σαν μέλος του Συντονιστικού. Τότε, ο διευθυντής, παρά την απόφαση των καθηγητών, απέβαλε τον μαθητή για τρεις μέρες. Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της ποινής, ο Η. Πελεκούδας αν και αποβλημένος μπήκε στην τάξη να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Τότε εισέβαλλε στην τάξη ο διευθυντής, ο οποίος τον κάλεσε να περάσει έξω, παρά τη δική του έκκληση: «αφήστε με να παρακολουθήσω τα μαθήματα και βάλτε μου απουσίες». Ο Κ. Δασούκης ήταν ανένδοτος και, τελικά, με το πρόσχημα της «προσβολής του διευθυντή» «φιλοδώρησε» τον μαθητή με άλλες τρεις μέρες αποβολή, οι οποίες «συμπτωματικά» τον αφήνουν στην ίδια τάξη. Ο μαθητής και ο πατέρας του διαμαρτυρήθηκαν στον διευθυντή, χωρίς να βρουν ανταπόκριση και απευθύνθηκαν στους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Αχαϊας των οποίων η πλειοψηφία κράτησε ίσες αποστάσεις και-κατόπιν συνεννόησης με τον Κ. Δασούκη- κάλεσε τον μαθητή να ζητήσει συγγνώμη από τον διευθυντή του για να ανακληθεί η δεύτερη τριήμερη αποβολή του. Οταν εκείνος, χθες, ζήτησε συγγνώμη, ο διευθυντής κάλεσε τον μαθητή και τον... πατέρα του να κάνουν δημόσια δήλωση «μετάνοιας» και «νομιμοφροσύνης» μπροστά σε όλο το σχολείο για να ανακαλέσει την αποβολή.

Είναι φανερό πως ο συγκεκριμένος διευθυντής δεν έχει «προσωπικά» με τον Η. Πελεκούδα, αλλά στο πρόσωπό του επιχειρεί να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα και εκείνους που πρωτοστάτησαν σ' αυτό. Γι' αυτό, άλλωστε, προβαίνει στις απαράδεκτες και προκλητικές από κάθε άποψη διώξεις εναντίον του μαθητή, θέτοντας απαράδεκτους όρους που κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δε θα μπορούσε να δεχτεί για να δικαιολογήσει την προειλημμένη απόφασή του να «τελειώνει» με τους «ταραξίες» και τους «αμετανόητους» γονείς τους, οι οποίοι στήριξαν τους αγώνες των παιδιών τους, αντί να παίζουν το ρόλο του εγκάθετου «αγανακτισμένου γονέα». Ομως, αυτές οι ενέργειες, που μας γυρίζουν σε σκοτεινές εποχές, δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα των μαθητών, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους ηχηρή απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Παρασκευής.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ
Παρατείνονται οι κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών

Η Σχολική Επιτροπή καταγγέλλει την αδιαφορία του ελληνικού φορέα

Συνεχίζεται η αδιαφορία του ελληνικού φορέα, για τα σχολεία στην περιοχή του Μονάχου και συγκεκριμένα για την άθλια κατάσταση του σχολείου της Riess Strasse. Η υγεία τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω της ύπαρξης καρκινογόνων, ουσιών που βρίσκονται στη μόνωση. Ετσι, το κύριο αίτημα της Σχολικής Επιτροπής του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής και να γίνει ανεκτή η παραμονή των μαθητών, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή τους.

Πρόκειται για το κτίριο, που στεγάζει δύο ελληνικά σχολεία, το 1ο Λύκειο Μονάχου με 9 τμήματα και περίπου 300 μαθητές και το 2ο Δημοτικό Σχολείο με 405 μαθητές. Το Φλεβάρη του 1999 μετά από ενέργειες των δύο σχολικών επιτροπών, η κυβέρνηση της Ανω Βαυαρίας χαρακτήρισε το κτίριο ακατάλληλο για δημοτικό και όρισε μια σειρά από εργασίες ανακαίνισης, που έπρεπε να γίνουν αμέσωςμ για να συνεχιστεί η άδεια λειτουργίας του σχολείου. Παρ' όλα αυτά, η Σχολική Επιτροπή καταγγέλλει ότι «ο ελληνικός φορέας συνεχίζει την αδιαφορία του, βάζοντας σε κίνδυνο την άδεια λειτουργίας των σχολείων και δεν ασχολείται με το πρόβλημα, δεν ψάχνει για λύσεις στέγασης των σχολείων σε άλλο κτίριο και κρατά, χωρίς να κοινοποιήσει σε κανέναν, προσφορές για κτίρια επί δέκα και πλέον μήνες στα συρτάρια του Προξενείου».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έρευνες που έγιναν στο συγκεκριμένο κτίριο διαπιστώθηκαν PCB, καρκινογόνες ουσίες σε επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών μεγέθη. Αναλυτικά διαπιστώθηκαν 6.000 ng σε μια αίθουσα, 11.000 ng σε μια άλλη και 110.000 ng στο ταβάνι, όταν ο νόμος ορίζει ότι πάνω από 300 ng το κτίριο πρέπει να κλείσει.

Η Σχολική Επιτροπή με την καθολική συμμετοχή των γονέων έκανε αποχή από τα μαθήματα, ζητώντας από τον αρμόδιο φορέα να γίνεται καθημερινός πρωινός καθαρισμός, να βρεθεί η πηγή που εκπέμπει την καρκινογόνο ουσία και να απομακρυνθεί, όπως προβλέπει ο νόμος ή να βρεθεί άλλο κτίριο. Πιο συγκεκριμένα ζητάει την αντικατάσταση της οροφής σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, τον καθημερινό πρωινό υγρό καθαρισμό, τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης, η Σχολική Επιτροπή καταγγέλλει ότι την ίδια στιγμή που τα μισά παιδιά της περιοχής πραγματοποιούν αποχή, ο υπεύθυνος φορέας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάνει διακοπές στην Ελλάδα!

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Την απόφασή της να συμμετάσχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 14 του Γενάρη, στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας. Η Ομοσπονδία δηλώνει με ανακοίνωσή της, τη συμπαράστασή της, προς τους αγωνιζόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αγωνίζονται να μην περάσει η κατάργηση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, να μην περάσει η παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και βγαίνουν πάλι στους δρόμους για μια Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Προεκλογικά «εγκαίνια»

Ως γνωστόν διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο, η οποία θα συνοδεύεται με ανάλογες εμφανίσεις και φιέστες κυβερνητικών παραγόντων που επείγονται να «δείξουν έργο». Και ο υπουργός Παιδείας δε χάνει ευκαιρία και... εγκαινίασε χθες άλλο ένα «ολοήμερο» σχολείο, στην περιοχή της Κυψέλης, το 30ό Δημοτικό. Εκεί λοιπόν επανέλαβε ότι το ολοήμερο σχολείο είναι μια «μεγάλη παιδαγωγική αλλά και κοινωνική παρέμβαση». Ξεχνά βέβαια ότι το ολοήμερο δημοτικό σχολείο, όπως το υπουργείο Παιδείας το «οραματίζεται» και προσπαθεί να το εφαρμόσει, απέχει πάρα πολύ από το αίτημα των εργαζόμενων γονιών που δε ζητούν ένα είδους «πάρκινγκ» για συγκεκριμένο αριθμό παιδιών, αλλά μια ολοκληρωμένη παιδαγωγική εργασία για όλα τα παιδιά.

Το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τα ολοήμερα σχολεία, ως άλλοθι για την αντιεκπαιδευτική πολιτική του και μάλιστα τη στιγμή που η εφαρμογή της, έχει αποδείξει ότι πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της «ανταποδοτικότητας» που βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη των εργαζομένων. Το άλλοθι αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ολοκληρωμένης δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά.

Γενικές Συνελεύσεις σπουδαστών

Αποφασισμένος να μαζικοποιήσει τον αγώνα του είναι ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο οποίος πραγματοποιήσει την Γενική Συνέλευσή του την ερχόμενη Παρασκευή 14 του Γενάρη, στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές να εναντιωθούν σε όσους θέλουν τη νεολαία αμόρφωτη και συνεχώς καταρτιζόμενη, απασχολήσιμη, εργασιακά περιπλανώμενη, χωρίς δικαιώματα και τονίζει ότι «δεν είναι ώρα ούτε για απογοητεύσεις, ούτε για υποταγή, αλλά ώρα για ενότητα και αγώνα» και επισημαίνει ότι «μια χούφτα σχολάρχες πλουτίζουν, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας για μόρφωση, ο κρατικός έλεγχος είναι ανύπαρκτος για τα διαρκώς αυξανόμενα δίδακτρα, τους ανεπαρκείς καθηγητές και τα ελλιπή προγράμματα σπουδών».

Αποφασισμένοι να μη φιμωθεί η φωνή τους

Επίσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, παλεύοντας για την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής μόρφωσης - κατάρτισης, καλεί όλους τους σπουδαστές να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει το Σάββατο 15 του Γενάρη, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος 1).

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος των Δημοσίων ΙΕΚ, σκοπός της Γενικής Συνέλευσης είναι να ληφθούν αποφάσεις για την ουσιαστικότερη δράση για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, αλλά και για τις εκλογές που θα γίνουν.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ακόμα περιμένουν για δάσκαλο

Τέσσερις μήνες τώρα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμα λείπει ένας δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Προκοπίου Εύβοιας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όταν απευθύνθηκαν στους υπεύθυνους για την εκπαίδευση στο νομό αντιμετωπίστηκαν με εμπαιγμό και απειλές. Μπροστά στην αδιαφορία που επέδειξε και το υπουργείο Παιδείας, ο Σύλλογος στράφηκε στη λύση της εξεύρεσης εθελοντή δασκάλου, όταν το αίτημά τους δεν εισακούστηκε από τους αρμόδιους.

Με σχετική επιστολή προς τους βουλευτές του νομού και το νομάρχη, το ΔΣ του συλλόγου τόνιζε ότι η σχολική χρονιά έχει αρχίσει, ωστόσο, στο δημοτικό σχολείο Προκοπίου υπάρχει έλλειψη δασκάλου, με αποτέλεσμα οι μαθητές του να μη δέχονται την εκπαίδευση που δικαιούνται.

Παράλληλα, οι γονείς καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίστηκαν από τους αρμόδιους όπως και οι μαθητές του Προκοπίου, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Η περιοχή, επισημαίνει ο Σύλλογος, έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο για το υψηλό ποσοστό ανεργίας και θα θέλαμε να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα την κάνουν γνωστότερη λόγω της ανευθυνότητας κάποιων, που, μη έχοντας την απαραίτητη ευαισθησία, αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. θεωρούμε ότι η σχολική χρονιά έχει, ήδη χαθεί για τα δικά μας παιδιά».

«Πιστεύουμε, καταλήγει ο Σύλλογος, ότι δικαιούμαστε να έχουν τα παιδιά μας τις ίδιες ευκαιρίες με όλα τα Ελληνόπουλα. Η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημά μας, θα ήταν ό,τι καλύτερο, γιατί με το ποσοστό ανεργίας, που σας αναφέραμε, δεν έχουμε τη δυνατότητα εξωσχολικής βοήθειας στα παιδιά μας».

Στη Βουλή το Ιδιώνυμο

Αργά χτες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ποινικοποιούνται οι κινητοποιήσεις των μαθητών, αφού οι καταλήψεις πλέον θα θεωρούνται ιδιώνυμο αδίκημα.

Μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι μαθητές η κυβέρνηση απάντησε με την κατάθεση της εν λόγω πράξης, η οποία πλέον υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, και υπογράφεται από πλειάδα υπουργών.

Με πρόσχημα «την εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα λόγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτιρίων» η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή την πράξη που είχε ως γνωστόν εκδοθεί στις 4 Δεκέμβρη 1999.

Η πράξη περιέχει ένα και μόνο άρθρο το οποίο αναφέρει: «Οποιος καθ' οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».

Συνάντηση και για εκπαιδευτικά θέματα

Συνάντηση για εκπαιδευτικά θέματα είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης με τον πρωθυπουργό, στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ.Λαλιώτης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλος, για θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Σε αυτή, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως ζητήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και ζητήματα εναρμόνισης του Ελληνικού Δικαίου με αυτό, χωρίς όμως να δίνονται αναλυτικότερα στοιχεία. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τέθηκε και το ζήτημα της εναρμόνισης της λειτουργίας των ΤΕΙ με ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως η 89/48 που αφορά τη νομική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σπουδαστών και ξένων εργαζόμενων στη χώρα μας, που επιδιώκεται να ρυθμιστούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη «Λευκή Βίβλο».

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχτηκε ότι θα κάνει σύντομα ανακοινώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ