Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Επιχείρηση χτυπήματος του μαθητικού κινήματος

Με διαδοχικές αποβολές ο διευθυντής του 2ου Λυκείου, διώκει μαθητή μέλος του Συντονιστικού  Αγώνα Σχολείων της πόλης. Οι μαθητές προετοιμάζουν το συλλαλητήριο της Παρασκευής στις 10.30 π.μ.  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Σε διώξεις εναντίον των μαθητών που πρωτοστάτησαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις επιδίδονται κάποιοι φιλοκυβερνητικοί διευθυντές σχολείων της Πάτρας, ενώ το μαθητικό κίνημα προετοιμάζεται για το νέο συλλαλητήριο, που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, που πραγματοποιείται την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα που σημειώθηκε, είναι αυτό του διευθυντή του 2ου Λυκείου Λάγγουρα Κ. Δασούκη, ο οποίος έχει βαλθεί να "καθαρίσει" το σχολείο από τους μαθητές που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις και προχώρησε καθόλου τυχαία στην τιμωρία του Ηλία Πελεκούδα, μέλους του Συντονιστικού Σχολείων της Πάτρας.

Το ιστορικό της δίωξης του μαθητή ξεκινάει από την τελευταία ημέρα πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, όταν οι μαθητές του 2ου Λυκείου πραγματοποιούσαν αποχή από τα μαθήματα τους. Ενας συμμαθητής τους θέλησε να περάσει μέσα στο σχολείο και εμποδίστηκε από τους υπόλοιπους. Παραπονέθηκε στους γονείς του κι εκείνοι απευθύνθηκαν στον Λυκειάρχη, ο οποίος τους συνέστησε να θέσουν το ζήτημα στο συμβούλιο των καθηγητών. Οταν ο διευθυντής εισηγήθηκε αποβολή και "αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος", οι καθηγητές αρνήθηκαν να τιμωρήσουν τον Η. Πελεκούδα σαν μέλος του Συντονιστικού. Τότε, ο διευθυντής, παρά την απόφαση των καθηγητών, απέβαλε τον μαθητή για τρεις μέρες. Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της ποινής, ο Η. Πελεκούδας αν και αποβλημένος μπήκε στην τάξη να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Τότε εισέβαλλε στην τάξη ο διευθυντής, ο οποίος τον κάλεσε να περάσει έξω, παρά τη δική του έκκληση: «αφήστε με να παρακολουθήσω τα μαθήματα και βάλτε μου απουσίες». Ο Κ. Δασούκης ήταν ανένδοτος και, τελικά, με το πρόσχημα της «προσβολής του διευθυντή» «φιλοδώρησε» τον μαθητή με άλλες τρεις μέρες αποβολή, οι οποίες «συμπτωματικά» τον αφήνουν στην ίδια τάξη. Ο μαθητής και ο πατέρας του διαμαρτυρήθηκαν στον διευθυντή, χωρίς να βρουν ανταπόκριση και απευθύνθηκαν στους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Αχαϊας των οποίων η πλειοψηφία κράτησε ίσες αποστάσεις και-κατόπιν συνεννόησης με τον Κ. Δασούκη- κάλεσε τον μαθητή να ζητήσει συγγνώμη από τον διευθυντή του για να ανακληθεί η δεύτερη τριήμερη αποβολή του. Οταν εκείνος, χθες, ζήτησε συγγνώμη, ο διευθυντής κάλεσε τον μαθητή και τον... πατέρα του να κάνουν δημόσια δήλωση «μετάνοιας» και «νομιμοφροσύνης» μπροστά σε όλο το σχολείο για να ανακαλέσει την αποβολή.

Είναι φανερό πως ο συγκεκριμένος διευθυντής δεν έχει «προσωπικά» με τον Η. Πελεκούδα, αλλά στο πρόσωπό του επιχειρεί να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα και εκείνους που πρωτοστάτησαν σ' αυτό. Γι' αυτό, άλλωστε, προβαίνει στις απαράδεκτες και προκλητικές από κάθε άποψη διώξεις εναντίον του μαθητή, θέτοντας απαράδεκτους όρους που κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δε θα μπορούσε να δεχτεί για να δικαιολογήσει την προειλημμένη απόφασή του να «τελειώνει» με τους «ταραξίες» και τους «αμετανόητους» γονείς τους, οι οποίοι στήριξαν τους αγώνες των παιδιών τους, αντί να παίζουν το ρόλο του εγκάθετου «αγανακτισμένου γονέα». Ομως, αυτές οι ενέργειες, που μας γυρίζουν σε σκοτεινές εποχές, δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα των μαθητών, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους ηχηρή απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ