Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν αποφασιστικά και συντονισμένα τον αγώνα

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί στα Προπύλαια το «ραντεβού» της Αθήνας, στην Πλατεία Κοραή το «ραντεβού» του Πειραιά και στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου αυτό της Θεσσαλονίκης

Κόντρα στους φραγμούς, που υψώνονται στη μόρφωση, με την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98 της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, συνεχίζουν πιο δυναμικά και συντονισμένα οι μαθητές σε όλη τη χώρα το δίκαιο αγώνα τους. Συνεχίζουν αγωνιστικά, υποκινούμενοι από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, από τις τραγικές συνέπειες που έχει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για τα παιδιά της εργατικής τάξης, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση. Και το αίτημά τους δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, διεκδικώντας συγχρόνως ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Ετσι, την Παρασκευή, όλη η χώρα θα βρίσκεται στο «πόδι». Μαθητικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα, έχουν «ραντεβού» στην πλατεία Κοραή και οι μαθητές του Πειραιά.

Χτες οι μαθητές πραγματοποίησαν στα σχολεία της Αθήνας εξορμήσεις με το υλικό της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα και ενημέρωναν τους συμμαθητές τους για το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Επίσης, καθημερινά οι μαθητές πραγματοποιούν στα σχολεία τους γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Την ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους μαθητές για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, τονίζουν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αντίστοιχα. Μάλιστα, για την καλύτερη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο, τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού).

Σε Μέτωπο Παιδείας με όλο το λαό καλούν οι μαθητές τους γονείς, τους καθηγητές, τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και συντονισμένα και με κοινή δράση να αγωνιστούν για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δημοκρατία, στη ζωή.

Εντείνονται οι προετοιμασίες σε Μακεδονία - Θράκη

Δυναμικά συνεχίζουν τις προετοιμασίες των μαθητικών συλλαλητηρίων που οργανώνουν την Παρασκευή 14 Γενάρη τα τοπικά Συντονιστικά των μαθητών Μακεδονίας και Θράκης, απαντώντας μαχητικά στον διαρκώς κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Στη Θεσσαλονίκη μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, που ήδη έχουν αποφασίσει συμμετοχή στην κινητοποίηση και τρίωρες στάσεις εργασίας στις δύο βάρδιες, θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Αντίστοιχα συλλαλητήρια θα γίνουν και στις πρωτεύουσες των νομών.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη, βρίσκεται η διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος των μαθητών των 15μελών μαθητικών συμβουλίων 8 σχολικών μονάδων της Δράμας, που ασκήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα Γ. Σιώπη, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Περισσότεροι από 80 μαθητές σχολείων, που τελούσαν υπό κατάληψη μέχρι και πριν τις γιορτές, καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της παρεμπόδισης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Τις διώξεις εναντίον των αγωνιζόμενων μαθητών, κατήγγειλε με συνέντευξη Τύπου χθες η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, δηλώνοντας, παράλληλα, τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους μαθητές και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, που συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ο γραμματέας της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ Γ. Στεφανίδης, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο Νομό Δράμας και κάλεσε τους εισαγγελείς να παύσουν τις διώξεις εναντίον των αγωνιζόμενων μαθητών, που παλεύουν για μια ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία. Από την άλλη, κάλεσε τους μαθητές να μη σκύψουν το κεφάλι, να δώσουν τη δική τους απάντηση στις 14 Γενάρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην πόλη και μαζικά μαχητικά να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους μαθητές της Δράμας. «Ακόμα ένα δείγμα τρομοκράτησης των μαθητών έρχεται να προστεθεί στις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης και των κάθε λογής υπαλλήλων της (από εισαγγελείς και ΜΑΤ μέχρι κυβερνητικούς διευθυντές, καθηγητές και «αγανακτισμένους γονείς»), για να καθυποτάξουν τους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες. Φαίνεται, δε διδάχτηκαν τίποτα από την αποφασιστική απάντηση που πήραν από τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές, που περήφανα στάθηκαν μπροστά στο «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δε διδάχτηκαν τίποτα από τις εκατοντάδες καταλήψεις, που φούντωσαν αμέσως μετά την υπογραφή της κατάπτυστης και αντιδημοκρατικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τις μεγάλες πορείες των χιλιάδων μαθητών σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Δείχνουν να μη λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην επιβολή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που βρίσκει απέναντί της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μαθητές, γονείς, καθηγητές, όλη την αντιεκπαιδευτική κοινότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της ΚΝΕ. Και καλεί όλους τους φορείς της Δράμας, τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να σταθεί στο πλάι των μαθητών, ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. «Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα. Ακόμα πιο μαζικά, συντονισμένα και αποφασιστικά», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ