ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μεθοδεύεται νέα αντιυπαλληλική επίθεση

Στη σκιά του θορύβου περί «διαφθοράς», που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί, επιχειρεί να προωθήσει νεοφιλελεύθερες επιλογές

Νέα επίθεση κατά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μεθοδεύει η κυβέρνηση Σημίτη στη σκιά του θορύβου που σκόπιμα δημιουργεί για «διαφθορά» στο δημόσιο τομέα, με αφορμή τις εκκρεμείς υποθέσεις στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της, που συνδέονται με την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης και την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ηδη ο Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης τα μέτρα που συνδέονται με την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής με τον παραπλανητικό τίτλο «Υλοποίηση μέτρων του προγράμματος ποιότητα για τον πολίτη».

Παράλληλα, στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ομάδα εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο μάλιστα θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ενόψει της ένταξης στην ΟΝΕ. Κατευθυντήριες γραμμές αυτού του σχεδίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία κατάλληλων δεικτών αποδοτικότητας των υπαλλήλων αλλά και υπηρεσιών ώστε να γίνεται σύγκριση για τα επίπεδα παραγωγικότητας. Μάλιστα, εκτός από τα βραβεία ποιότητας που θεσμοθετούνται, θα γίνονται και δημοσκοπήσεις προκειμένου να «διακριβωθεί» ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών, οι οποίες βέβαια θα χρησιμοποιούνται κατάλληλα μέσω των ΜΜΕ για άσκηση πίεσης στους εργαζόμενους να ανεβάσουν την απόδοσή τους. Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί νέο σύστημα κινήτρων και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Σημαντικό ρόλο για την προώθηση των παραπάνω στόχων θα αναλάβει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο, σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν, θα μετεξελιχθεί σε μια «υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων», κατά τα πρότυπα της... ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα έχει βασική αποστολή την επιβολή πειθαρχίας στους υπαλλήλους και για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται να ανατεθούν στους κομάντος της κυβέρνησης αυξημένες αρμοδιότητες.

Για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των παραπάνω αντιυπαλληλικών στόχων η κυβερνητική προπαγάνδα σήκωσε ξαφνικά και χωρίς «ορατή αιτία» το θέμα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, στα οποία έχουν υποπέσει εδώ και χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι και οι υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά και υπηρεσιακά συμβούλια. Πρόκειται για 700 περίπου υποθέσεις, για τις οποίες η υπουργός Β. Παπανδρέου με εγκύκλιο που είχε αποστείλει τον περασμένο Ιούλη στους υπουργούς ζητούσε να κλείσουν μέσα σε ένα εξάμηνο και στο εξής να μη μένουν ανοιχτές υποθέσεις πέραν του εξαμήνου. Οπως δήλωσε χτες ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Π. Βασιλείου, ήδη έχουν ολοκληρωθεί περίπου 150 υποθέσεις και απολύθηκαν 20 υπάλληλοι, οι οποίοι βαρύνονταν κυρίως για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες υποθέσεις αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά (μη προσέλευση στην εργασία, κ.ά.) αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν παραπεμφθεί λόγω της αγωνιστικής στάσης τους, όπως έχει συμβεί με εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση Αρσένη, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του αντιυπαλληλικού κώδικα.

Και εισαγγελική έρευνα

Ωθηση στα κυβερνητικά σχέδια δίνει η παρέμβαση του εισαγγελέα, η οποία, όπως είπε ο γγ του υπουργείου, «κινείται στην ίδια λογική με αυτή του υπουργείου και έτσι τα υπηρεσιακά - πειθαρχικά συμβούλια θα κινηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Στο μεταξύ, πταισματοδίκης ανέλαβε να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για 700 εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας. Το δημοσίευμα αναφερόταν σε επιστολή της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσως Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους της υπουργούς, με την οποία κατάγγειλε ότι στελέχη του δημοσίου καλύπτουν την τελευταία πενταετία 700 υποθέσεις διαφθοράς, ζητούσε δε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παρανομούντων δημοσίων υπαλλήλων.

Η έρευνα, που θα εποπτεύεται από την εισαγγελέα Φανή Κοντοθανάση, διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακελλάκο, με σκοπό αφ' ενός τη διαλεύκανση των συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων και αφ' ετέρου την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών στους κόλπους των υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία κατά παράβαση των καθηκόντων τους ολιγώρησαν στην επιβολή πειθαρχικών ποινών.

Η ιστορία του μούτσου

Προχτές, Κυριακή πρωί, όπως κάθε Κυριακή, έπινα τον καφέ μου στο καφενείο της γειτονιάς και διάβαζα την πρωινή εφημερίδα παρέα με τον φίλο μου τον κυρ-Αντώνη. Κυριολεκτικά παρέα, γιατί του κυρ-Αντώνη δεν του περισσεύουνε λεφτά ν' αγοράσει εφημερίδα. Πράγμα που θα φαινόταν παράξενο σ' έναν ξένο που διαβάζει για την ευημερία στην Ελλάδα, για το Χρηματιστήριο, για την είσοδό μας στην ΟΝΕ, για την αύξηση της σύνταξης κατά 4%.

Αυτός που παίρνει 60.000 δραχμές το μήνα, θα παίρνει τώρα 62.400. Ξέρεις τι λεφτά είναι αυτά; Το είπε ο Γιάννος. Μαζί με τις 60.000 που παίρνουν ήδη οι συνταξιούχοι και αν υπολογίσουμε τους συνταξιούχους περίπου ένα εκατομμύριο, είναι κάπου 7.000.000.000 τη δεκαετία. Τον αριθμό μπορείτε να τον αλλάξετε, ιδιαίτερα τα μηδενικά. Μηδενικά είναι, αλλά ο κυρ-Αντώνης ζει με 60.000 δραχμές το μήνα. Με αυτά ζει. Δεν το κάνει από παραξενιά, αυτά του δίνουν. Και να σου πω και κάτι; Ο κυρ-Αντώνης δε μ' άφησε ποτέ να πληρώσω τον καφέ του.

Κάποια στιγμή ο κυρ-Αντώνης σήκωσε το κεφάλι του από την εφημερίδα και βάζοντας τα γυαλιά στην τσέπη, με κοίταξε χαμογελώντας και μου είπε: «Ακούω την κουβέντα που γίνεται πίσω μας και θυμήθηκα την ιστορία του μούτσου, που δεν μπορούσαν να του κάνουν ζάφτι. Στην έχω πει;». Παρόλο που το φώναξε, για να βοηθήσει τη βαρηκοΐα μου, δεν ξεχώρισα καλά τις λέξεις και τον κοίταζα καχύποπτα, χωρίς ν' απαντώ. Ομως, δεν είχε καμία σημασία, γιατί τον ακούσανε όλοι οι πελάτες του καφενείου, που συζητούσαν για τον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτόματα, συμπεριλαμβανομένου και του γκαρσονιού, τράβηξαν τις καρέκλες τους γύρω από το τραπέζι μας και περίμεναν ν' ακούσουν την ιστορία του κυρ-Αντώνη που δεν άργησε καθόλου ν' αρχίσει.

«Μια φορά, ανάμεσα στο πλήρωμα ενός φορτηγού που έκανε ταξίδια στην Απω Ανατολή, βρισκόταν και ένας μούτσος καβγατζής. Τα έπινε από το πρωί κι όλη μέρα καβγά μ' όλο τον κόσμο και για κάθε τι. Το πλήρωμα παρουσιάστηκε στον καπετάνιο και του ζήτησε να συμμαζέψει το μούτσο ή να τον κλείσει στ' αμπάρι ή να γυρίσει πίσω στον Πειραιά, γιατί αυτοί δε θα συνέχιζαν με το μούτσο. "Εντάξει" τους είπε ο καπετάνιος."Κάνετε υπομονή ακόμα σήμερα και από αύριο δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα".

Την άλλη μέρα το πρωί φώναξε το μούτσο και τον πήγε σε μία ωραία καμπίνα που είχε ετοιμάσει κατάλληλα και του λέει: "Από σήμερα θα είσαι αρχικαπετάνιος. Αυτή είναι η καμπίνα σου. Να τα ποτά σου, το ψυγειάκι σου και ό,τι θέλεις, θα τηλεφωνείς στον καμαρότο. Δε θα βγαίνεις από την καμπίνα σου, γιατί η προαγωγή σου είναι μυστική. Η έκπληξη θα γίνει μόλις φτάσουμε στο πρώτο λιμάνι».

Εγινε σιωπή στο καφενείο, γιατί ο κυρ-Αντώνης έβηξε και χρειάστηκε να πιει λίγο νερό. Αλλά πριν προλάβει να πιει, κάποιος ρώτησε: «Λοιπόν;». «Αυτό ήταν;», ρώτησε κάποιος άλλος. Ενας τρίτος τον υπερασπίστηκε. «Αυτό ήταν. θα σας πω μία ιστορία, είπε ο άνθρωπος. Την είπε. Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε».

«Τι να καταλάβει, κύριε έξυπνε;». Τώρα μπήκαν όλοι στην κουβέντα και άρχισε να λέει ο καθένας τη γνώμη του και την αντίρρησή του. «Τι σχέση έχει αυτή η ιστορία με το Γιαννόπουλο;». «Δηλαδή, τι μας λες κυρ-Αντώνη, να τον ντύσει καπετάνιο και να τον κλείσει σε μία καμπίνα;». «Πολύ κρύο καλαμπούρι, κυρ-Αντώνη». «Καλά σου λέει, κυρ-Αντώνη. Πρώτα πρώτα δεν είναι μούτσος. Είναι υπουργός σε διάφορα υπουργεία. Ούτε τρελός είναι, ούτε μεθυσμένος».

Κάποτε βρήκε ευκαιρία να ακουστεί και ο κυρ-Αντώνης.«Βρε παιδιά, είπα στο φίλο μου ότι η κουβέντα σας για το Γιαννόπουλο, μου θύμισε την ιστορία του μούτσου. Δεν έβαλα κανένα θέμα για συζήτηση, κι αν φώναξα, το 'κανα για να μ' ακούσει ο φίλος μου που βαριακούει και όχι για να σας καλέσω να με προγκίξετε. Αλλά μια και μαζευτήκατε γύρω μου αφήστε με να πιω μία γουλιά καφέ και να συνεχίσω.

Λοιπόν, η σχέση που έχει η ιστορία του μούτσου με τον κ. Γιαννόπουλο είναι... από την ανάποδη. Δηλαδή, αν ήταν "μούτσος" θα ξεμπερδεύανε εύκολα, αν δεν τον θέλανε. Αν δεν ησύχαζε με τίποτα, θα τον πετούσαν στη θάλασσα. Ούτε γραφικός είναι, ούτε χιούμορ έχει, το χιούμορ του είναι η χυδαία βρισιά που κάνει τον κ. Ρέππα να τρέχει να πείσει τον κόσμο ότι είναι γραφικός. Ούτε γεροραμολί είναι. Τα 'χει τετρακόσια και τα χρησιμοποιεί αδίσταχτα. Πόση γραφικότητα υπάρχει στο γεγονός ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης πήγε στο δικαστήριο ως κατήγορος και τρομοκράτησε τους υπαλλήλους του που τον δικάζανε και τους μάρτυρες. Της Δικαιοσύνης της έφυγε η ζυγαριά απ' τα χέρια και άρχισε να ζυγιάζει ξύγκικα. Οχι, δεν είναι μούτσος. Είναι κι αυτός καπετάνιος, κυβερνήτης στο πλοίο "ΕΛΛΑΣ" με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Δεν είναι ελεύθερος σκοπευτής. Είναι όλοι μαζί. Μια κυβέρνηση συνυπεύθυνη με αρχιυπεύθυνο τον πρωθυπουργό. Αυτός, ως υπουργός Δικαιοσύνης τώρα, αλλά και από οποιοδήποτε πόστο, έτυχε να εκφράζει το πνεύμα του ΠΑΣΟΚ, τον πολιτισμό του ΠΑΣΟΚ και το όνειρο για Παιδεία μόνο για τα πλουσιόπαιδα. Και γι' αυτό είναι πολύ πιθανό τα καινούρια λεξικά στη λέξη ΠΑΣΟΚ αντί για άλλη εξήγηση να έχουν τη φωτογραφία του με την έκφραση που είχε όταν αποκαλούσε τους αγρότες ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ.


του Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συνάντηση εντυπώσεων σήμερα

Σαφή δέσμευση από τον Δ. Αβραμόπουλο ότι θα συστρατευτεί προεκλογικά με τη ΝΔ, θα επιχειρήσει να αποσπάσει ο Κ. Καραμανλής κατά τη σημερινή πολυδιαφημισμένη συνάντησή τους, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να κερδίσει πόντους στο προεκλογικό παιχνίδι των εντυπώσεων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος εμφανίζεται να μη βιάζεται να πάρει θέση, αλλά οι πιέσεις είναι έντονες και η ηγεσία της ΝΔ του έχει στείλει με πολλούς τρόπους το μήνυμα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην προεκλογική περίοδο και αυτό, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να το κάνει σήμερα.

Το γεγονός ότι τελικά πραγματοποιείται η συνάντηση και μάλιστα «υπό το βλέμμα» των ΜΜΕ, θεωρείται ως σαφής ένδειξη ότι έχει υπάρξει μια προσυνεννόηση, η οποία προδικάζει θετικά αποτελέσματα για τη Ρηγίλλης, γιατί διαφορετικά, όπως υποστήριζαν στελέχη της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής δε θα διακινδύνευε ένα ραντεβού που θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα και να προκαλέσει εντυπώσεις σε βάρος του κόμματος. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα δώσει τη μάχη των εκλογών μέσα από τις γραμμές της ΝΔ και του υπόσχεται σημαντικό πόστο σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. «Ο Δ. Αβραμόπουλος είναι ένα στέλεχος της παράταξής μας που έχει σημαίνουσα θέση και στον προεκλογικό αγώνα μας και στην κυβέρνησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» είχε αναγνωρίσει ότι στη ΝΔ «συντελούνται μεγάλες προσπάθειες και η εποχή επιβάλλει θαρραλέες τομές», προσθέτοντας πως «είναι βέβαιο ότι τα γνωρίζει αυτά ο Κ. Καραμανλής, όπως και τις δυσκολίες». Παρεμβαίνοντας η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και χωρίς τον Αβραμόπουλο, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο δήμαρχος θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Στη συνέντευξή του ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας στην ερώτηση αν για τον Γ. Σουφλιά έχουν κλείσει οι πόρτες της ΝΔ μετά την τελευταία δήλωσή του, απάντησε «ποτέ μην πεις ποτέ. Και εν πάση περιπτώσει δεν το λέω εγώ». Για τον Αντ. Σαμαρά δεν ξεκαθαρίζει το θέμα, περιοριζόμενος να επαναλάβει τη γνωστή σιβυλλική απάντηση «δεν τίθεται θέμα».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Επαυξάνει» στην παροχολογία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Ανταπόκριση).-

Η ανατίμηση της δραχμής υπαγορεύτηκε για λόγους τιθάσευσης των αναζωπυρωμένων πληθωριστικών τάσεων και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, στο εμπορικό ισοζύγιο και στην ανεργία, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής , στη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στη μετα-ΟΝΕ εποχή. «Εστω και με ονομαστική σύγκλιση, η ένταξη στην ΟΝΕ θα ισχυροποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», είπε ο Κ. Καραμανλής και ανέφερε ως αρνητικό το γεγονός πως από τη στιγμή που θα υποβληθεί η αίτηση δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα στάδιο διαπραγμάτευσης για τη δραχμή στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

Κατά τα άλλα ο Κ. Καραμανλής επιδόθηκε στη γνωστή αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση και ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια σειρά προεκλογικές παροχές. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για δυνατότητες αναπτυξιακού άλματος ή θαύματος στη μετα-ΟΝΕ εποχή και παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες του κόμματός του ανέφερε: Την απελευθέρωση της οικονομίας μέσα από ευρείες αποκρατικοποιήσεις («Ολυμπιακή Αεροπορία», αστικές συγκοινωνίες, Εμπορική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα). Την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και ενέργειας με ταχύτερους ρυθμούς. Τη φορολογική μεταρρύθμιση με σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τις τομές στη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.

Για τη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε πως εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, σε πέντε χρόνια θα μετατραπεί σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και πνευματική μητρόπολη των Βαλκανίων. Επανέφερε το αίτημα ένταξης της Θεσσαλονίκης στη Β` Ζώνη κινήτρων και περιληπτικά δεσμεύτηκε για την ταχύτατη ολοκλήρωση δέκα έργων υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη: Το αεροδρόμιο, την Εγνατία οδό, την έκτη προβλήτα στο Λιμάνι, το Μετρό, το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, την υποθαλάσσια αρτηρία, τις δύο εισόδους της πόλης (ανατολική και δυτική), την ύδρευση, την αποχέτευση, τους ανισόπεδους κόμβους της περιφερειακής.

ΔΗΚΚΙ
«Ζυμώνεται» η μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Την πρόθεση του ΔΗΚΚΙ για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας, αυτή τη φορά μέσα από συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ στις τελευταίες συνεντεύξεις και δηλώσεις του, κάνει συνεχώς αναφορές για μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών. Βέβαια πάντα φροντίζει να διατηρήσει μια «προστατευτική» γραμμή από το κυβερνών κόμμα... κάνοντας λόγο για συνεργασία με το «άλλο» ΠΑΣΟΚ!

Ο Δ. Τσοβόλας, ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να μην σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε αν το ΔΗΚΚΙ αυξήσει τη δύναμή του, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα στην προσπάθειά του να κερδίσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί, καθησυχάζει τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του δε θα οδηγήσει τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο... αφού θα συνεργαστεί, επιβάλλοντας(!!!) το δικό του φιλολαϊκό πρόγραμμα στο ΠΑΣΟΚ. Συγχρόνως, ο Δ. Τσοβόλας, κάνοντας πιο εύκολη την πολιτική του προσέγγιση, προς το ΠΑΣΟΚ, «επιστρατεύει» για πολλοστή φορά τη λαϊκή βούληση και αναφέρει στη συνέντευξή του: «Θα το αναγκάσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι με την ψήφο του και να δεχτεί προοδευτικές λύσεις το ΠΑΣΟΚ».

Στην πρόθεση προβολής της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού της χώρας, μέσα από συμμαχίες που μπορεί να προκύψουν μετά τις εκλογές, ο Δ. Τσοβόλας αναφέρεται και στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Υποστηρίζοντας, ότι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας που θα βασίζονται πάνω σε προγραμματικές θέσεις. Είναι φανερό, ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, έχει μέσα στα πολιτικά του σχέδια, επικείμενη συνεργασία, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να καταλάβει μόνο του την εξουσία...

Στην καθαρά προεκλογικού περιεχομένου αυτή συνέντευξη, ο Δ. Τσοβόλας υποστηρίζει ότι το ΔΗΚΚΙ έχει δώσει τα τέσσερα αυτά χρόνια μια ολοκληρωμένη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση εξουσίας, έπειτα από ανυποχώρητους αγώνες, όπως τους χαρακτηρίζει, μέσα και έξω από τη Βουλή. Παράλληλα κάνει πρόβλεψη για πρόκληση πρόωρων εκλογών από το ΠΑΣΟΚ, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρώπης τον Ιούνιο. Τέλος σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του, ο Δ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι «την απόφαση θα λάβει η ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, στις 30 Ιανουαρίου».

Ανατίμηση της... υποτίμησης

Κάποτε οι θεομπαίχτες καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι, για να είναι συνεπείς με τη νηστεία τους και να μην έχουν την ανάγκη, μετά το δείπνο, να επιδοθούν σε αναζήτηση συγχώρεσης για την αμαρτία τους. Με τον τρόπο αυτό είχαν εξασφαλισμένη και τη βασιλεία των ουρανών, αλλά και την... κοιλιά γεμάτη. Εκτοτε, το παράδειγμα των «ευλογημένων» εκπροσώπων του Θεού επί της Γης, το ακολουθούν κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι: Οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας. Βέβαια σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, είναι τέτοιες οι επιδόσεις τους στο «σπορ» της μετονομασίας του φιλέτου σε ταπεινό... γαύρο, που αν ανταποκρινόταν σε πραγματικά δεδομένα, τότε δε θα έπρεπε να έχει μείνει δείγμα από ιχθύ στις θάλασσες της υδρογείου...

***

Από την παραπάνω συμπεριφορά, που συνιστά τον κανόνα για τον τρόπο που πολιτεύονται οι πολιτικοί - εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, δε θα μπορούσε να απέχει ο εγχώριος αστικός πολιτικός κόσμος. Εδώ στην Ελλάδα, δε, οι κατά καιρούς κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδειχτεί «μετρ» της απάτης, της λαθροχειρίας, της ασύστολης ψευδολογίας. Τα τελευταία 24ωρα γινόμαστε και πάλι μάρτυρες μιας τέτοιας προπαγάνδας που χωρίς αιδώ επιχειρεί να παρουσιάζει το άσπρο - μαύρο και - το χειρότερο - έχει την αμέριστη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Μιλάμε, φυσικά, για την πρωτοφανών διαστάσεων επιχείρηση να παρουσιαστεί η υποτίμηση της δραχμής έναντι του ΕΥΡΩ, που αποφασίστηκε το Σάββατο στις Βρυξέλλες, σαν «ανατίμηση»! Εδώ, μάλιστα, το «θαύμα» μόνο με εκείνα του Ιησού μπορεί να συγκριθεί, διότι δεν είναι λίγο πράγμα η ισοτιμία της δραχμής έναντι του ΕΥΡΩ το Σάββατο να είναι 328 δρχ./ευρώ, την ίδια μέρα η νέα ισοτιμία να ορίζεται στις 340 δρχ./ευρώ, αλλά σύσσωμη η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της να μιλούν για «ανατίμηση»! Αν, λοιπόν, για τους καλόγερους το κρέας είναι ψάρι, ε, τότε και για την κυβέρνηση το 340 είναι μικρότερο (!) από το 328! Το είδαμε, το ακούσαμε κι αυτό!

***

Πάντως, τούτη η υποκρισία, αν και απύθμενη, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Θυμίζουμε: Το ΠΑΣΟΚ ήταν που, ενώ έβαλε την υπογραφή του για τη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας και μετέτρεψε τη Βόρεια Ελλάδα σε προγεφύρωμα των μισθοφόρων, την ίδια ώρα καμωνόταν ότι πολιτεύεται με γνώμονα την «ειρήνη» στα Βαλκάνια! Το ΠΑΣΟΚ ήταν που, ενώ από τα δικά του χέρια έπεσε στους Τούρκους ο Οτσαλάν, την ίδια ώρα έλεγε ότι η κυβέρνηση «εκπλήρωσε» την ανθρωπιστική της αλληλεγγύη προς τον Κούρδο ηγέτη και πως κινήθηκε με γνώμονα τη «σωτηρία» του! Τώρα ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ενδοιασμό να παρουσιάζει μια αδιαμφισβήτητη υποτίμηση σαν «ανατίμηση»! Και το ερώτημα είναι τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια και να ακούσουν τα αυτιά μας μέχρι τις εκλογές, καθώς, όπως φαίνεται, τέτοια... ανατίμηση της τακτικής της... υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών δε θα έχουμε ξαναζήσει.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ