ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση αγώνα στις 16 Ιούνη

Στο δρόμο της Πρωτομαγιάς, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν νέα αποφασιστική απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη συγκέντρωση στις 16 Ιούνη
Στο δρόμο της Πρωτομαγιάς, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν νέα αποφασιστική απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη συγκέντρωση στις 16 Ιούνη
Αποφασιστική, ταξική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, δίνουν οι ταξικές δυνάμεις με τη συγκέντρωση που οργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στις 16 Ιούνη (6 μ.μ.), στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η Γραμματεία Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αθήνας να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της πάλης, ενάντια στην κυβερνητική επίθεση, να μη δείξουν καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα, καμιά αναμονή στην πολιτική της ΝΔ, που υλοποιεί τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα υπάρξουν χειρότερες ακόμη μέρες - σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας - αν η εργατική τάξη δε δώσει συντονισμένα τη δική της ταξική απάντηση, αν δε βάλλει συνολικά κατά της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής. Μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση, χρειάζεται να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις των εργαζομένων, ενάντια στην κυβέρνηση, το ΣΕΒ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να καταδικαστεί η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες εκείνων των δυνάμεων, που, ενώ ψήφισαν το Μάαστριχτ και τις άλλες στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, εμφανίζονται δήθεν αντίθετοι στις συνέπειες αυτών των επιλογών. Στο «μέτωπο της ανταγωνιστικότητας», υπογραμμίζει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους «μέτωπο» της αγωνιστικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους.

Η κατάπτυστη συμφωνία στον ΟΤΕ - αναφέρει η ανακοίνωση - ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της μόνιμης σταθερής και πλήρους εργασίας στο δημόσιο τομέα για τους νέους εργαζόμενους. Αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Εξάλλου, ο θεσμός των εκτάκτων, των συμβασιούχων και των εργαζόμενων σε εργολάβους έχει ριζώσει εδώ και πολλά χρόνια στις πρώην ΔΕΚΟ και στους ΟΤΕ. Στις δεκάδες θυγατρικές, οι ελαστικές μορφές εργασίας κυριάρχησαν ολοκληρωτικά. Και για όλα αυτά, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ φέρουν τεράστιες ευθύνες.

Γι' αυτό στην επίθεση αυτή της κυβέρνησης, που γίνεται και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι χρειάζεται όχι μόνο να διεκδικήσουν την ακύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας του ΟΤΕ, αλλά και την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και, παράλληλα, να παλέψουν για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, για 35ωρο με 7ωρο και 5ήμερο, για αποκλειστικά Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, για σύνταξη στα 55 στις γυναίκες και στα 60 στους άντρες.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Απεργία - απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 11 το πρωί η αυριανή απεργιακή συγκέντρωση

Οι λογιστές της Αθήνας σε παλιότερη κοινή κινητοποίηση με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία
Οι λογιστές της Αθήνας σε παλιότερη κοινή κινητοποίηση με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία
Με 24ωρη απεργία απαντούν αύριο οι λογιστές και οι λογίστριες της χώρας στην προκλητική αδιαλλαξία που επιδεικνύουν οι εργοδότες απέναντι στα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Παλεύουν και διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2005 με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας οι λογιστές πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, οι συνδικαλιστές της ΠΟΛ έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιτυχία της αυριανής απεργίας. Στις δεκάδες εξορμήσεις στα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και στις συσκέψεις που διοργανώθηκαν στις συνοικίες της Αθήνας και άλλων πόλεων, εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση του κλάδου. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η πλατιά ανταπόκριση που συναντά το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΛ, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ειδική δουλιά έγινε από την Ομοσπονδία για την ενημέρωση των σπουδαστών λογιστών, στα ΤΕΙ και στα ΙΕΚ, με στόχο τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση.

Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, τονίζει η ΠΟΛ στην απεργιακή της προκήρυξη, ένας είναι ο δρόμος, «ο δρόμος της συντονισμένης πανεργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης. Προς την κατεύθυνση αυτή οι λογιστές θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ενάντια στη λογική της υποταγής, των ψευτοδιαλόγων που καλλιεργούν και συντηρούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Καταγγέλλει ότι η εργοδοτική πλευρά, με επικεφαλής τον ΣΕΒ, επικαλούμενη τη διετή απαράδεκτη σύμβαση της ΓΣΕΕ, δε συζητά κανένα από τα προβλήματα που προβάλει η ΠΟΛ. Αντίθετα επιμένει στην καθήλωση των μισθών για τους εργαζόμενους, ενώ τα κέρδη που οι λογιστές γνωρίζουν και καταγράφουν ξετινάχτηκαν και φέτος στα ύψη.

Οι λογιστές διεκδικούν: κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ για το βοηθό λογιστή, 1.300 ευρώ για το λογιστή. 5ήμερο, 35ωρο, 7ωρο. Επίδομα ισολογισμού ένας μισθός. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μέτρα στήριξης της δημόσιας ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Μέτρα για την ανεργία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή της μερικής απασχόλησης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διπλό «παρών» στους αγώνες

Πραγματοποιούν συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και την ερχόμενη Δευτέρα έξω από το ΣτΕ

Τα αγωνιστικά πυρά των συνταξιούχων θα δεχτεί σήμερα η πολιτική της κυβέρνησης που τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που προσπαθεί να διασπάσει το κίνημά τους, με συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι ήδη σχεδιάζουν τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην επόμενη συγκέντρωση που έχουν εξαγγείλει για τις 13 Ιούνη, στις 9.30 το πρωί, στην οδό Πανεπιστημίου, όπου βρίσκεται η έδρα του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ίδια μέρα θα συζητηθούν δυο σοβαρά θέματα, τα οικογενειακά επιδόματα και οι μειωμένες συντάξεις του νόμου 1902/90.

Την απόφαση για τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων πήρε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι υπόλοιπες Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες (ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ) κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής.

Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους απέναντι στην κυβερνητική επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, όπως αυτή εκφράζεται, με τις συντάξεις πείνας, τις αυξήσεις στα φάρμακα, την ακρίβεια που οργιάζει, κλπ. Ομως οι συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ που προσπαθεί να δημιουργήσει διασπαστικά σωματεία και Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, για να ανακόψει την αγωνιστική δράση της ταξικής Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ, να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις τους. Οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν και σήμερα σε όλους τους τόνους ότι «τα διασπαστικά τους σχέδια δε θα περάσουν».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΗ
Σε θέση μάχης όλες οι δυνάμεις

Με απαιτητικότητα και αποφασιστικότητα τα σωματεία όλης της χώρας προετοιμάζονται για την καλύτερη δυνατή προπαγάνδισή της

Από την απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας στις 10 Νοέμβρη 2004
Από την απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας στις 10 Νοέμβρη 2004
Με όπλο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και τη θετική πείρα από τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου τους προηγούμενους μήνες, οι οικοδόμοι της χώρας κατεβαίνουν στις 29 Ιούνη σε πανελλαδική απεργία, ύστερα από απόφαση της ταξικής Ομοσπονδίας τους. Σε μια περίοδο που η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα του συνόλου της εργατικής τάξης παίρνει διαστάσεις σαρωτικής επέλασης, οι οικοδόμοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να δώσουν τη δική τους απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Τις επόμενες μέρες, τα Συνδικάτα των οικοδόμων σε όλη τη χώρα συνεδριάζουν για να καθορίσουν το χρόνο και τον τόπο των συγκεντρώσεών τους σε κάθε πόλη, παράλληλα με το πρόγραμμα των εξορμήσεων και συσκέψεων στους χώρους δουλιάς. Ηδη, τα Σωματεία των Οικοδόμων όλης της Μακεδονίας έχουν αποφασίσει τη διοργάνωση κοινής σύσκεψης για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης την ερχόμενη Κυριακή 12 Ιούνη στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Για το δυνάμωμα των αγώνων, για την καθολική συμμετοχή στην απεργία πρέπει να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με το πλαίσιο των αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας και του ΠΑΜΕ, ριχνόμαστε αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, για το δυνάμωμα των γραμμών του αγώνα με νέους μαχητές», τονίζει η Ομοσπονδία στην απεργιακή της προκήρυξη και δείχνει τους υπεύθυνους για τα δεινά της εργατικής τάξης: «Ευθύνονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που φροντίζουν κατά τον καλύτερο τρόπο για τα προνόμια και τα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου».

«Ευθύνονται -συνεχίζει η Ομοσπονδία- αυτοί που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, όπως ο Συνασπισμός, που υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια της πειθαρχίας στην ΕΕ και στην κορύφωση των λαϊκών αγώνων, δίνει χέρι βοήθειας στην πολιτική του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου" και της συναίνεσης. Ευθύνεται η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που ανοιχτά στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τις αντεργατικές πολιτικές, κάνουν κάθε προσπάθεια, για να καθηλώσουν και να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η 7η Ιούλη

Το Συντονιστικό της Αττικής καλεί τα σωματεία όλης της χώρας να διοργανώσουν κινητοποιήσεις

Πρωτοβουλία για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, παίρνει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων και Επισιτισμού Αττικής. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους δυο κλάδους σε όλη τη χώρα να πάρουν αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους και με αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, ώστε η Πέμπτη 7 Ιουλίου να αποτελέσει ημέρα ενιαίας πανελλαδικής δράσης των εργαζομένων. Το Συντονιστικό της Αττικής ήδη έχει καθορίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς.

Σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «οι ανατροπές που έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται τώρα με τη ΝΔ, υλοποιώντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πολύ μεγάλες». Στις εργασιακές σχέσεις, σημειώνει, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μιας ημέρας, λίγων μηνών, με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με δουλιά ανάλογα με την πληρότητα. Στο συνταξιοδοτικό με την αύξηση των ενσήμων, την αύξηση του ορίου ηλικίας, τη μείωση της σύνταξης, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

«Την περίοδο αυτή, συνεχίζει, η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις πολιτικές της ΕΕ, προωθεί τη διευθέτηση του ετήσιου χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα και δουλιά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Προωθεί το δικαίωμα του εργοδότη να ορίζει τον εργάσιμο χρόνο και να τον χαρακτηρίζει σε ενεργό και ανενεργό, αυξάνοντας την εκμετάλλευση, μειώνοντας παραπέρα τις ήδη εξευτελιστικές αποδοχές αφού δεν πληρώνει τον ανενεργό χρόνο, που εκείνος θα χαρακτηρίζει σαν τέτοιο, όπως για παράδειγμα την αναμονή του πελάτη».

Τεράστιες, όπως καταγγέλλει, «είναι ο ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που στήριξαν και στηρίζουν μια ανάπτυξη βασισμένη στην κερδοφορία του καπιταλιστή, υπογράφοντας συμβάσεις ντροπής και στην ανταγωνιστικότητα, συμφωνώντας με τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Σήμερα, τονίζει το Συντονιστικό, προβάλλει επιτακτικά «η ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ανάγκη αμφισβήτησης των δήθεν μονόδρομων της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στηριγμένης στο καπιταλιστικό υπερκέρδος. Η μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Καλούν κάθε εργαζόμενο στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν μαζικά, αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις στις 7 Ιούλη, γιατί «για όλους τους εργαζόμενους, είναι μονόδρομος η οργάνωση, η ενότητα και ο αγώνας. Είναι μονόδρομος η συγκέντρωση ικανών δυνάμεων ενάντια στη βαρβαρότητα».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης σήμερα και Γενική Συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή

Σύσκεψη για την κοινή οργάνωση της πάλης ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται με την προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι. Η σύσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10). Αποτελεί συνέχεια των αγώνων που έδωσαν από κοινού εργαζόμενοι, μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων.

Παράλληλα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 - πλατεία Κάνιγγος). Οι εξελίξεις, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, είναι ραγδαίες καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καταργεί την πληρωμή των υπερωριών και θα εφαρμόσει καθολικά για όλους τους εργαζόμενους τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ολα αυτά, σημειώνει, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα πλήρως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Ο Σύλλογος καλεί κάθε εργαζόμενο στη συζήτηση, για να γίνουν αντιληπτές «οι συνέπειες που θα έχει η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας στην προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και τον ελεύθερο χρόνο».

ΚΚΕ
Σύσκεψη με ξενοδοχοϋπαλλήλους

«Οι θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος», είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει η ΚΟΒ Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΚΚΕ, την Τρίτη 14 Ιούνη, στις 5 το απόγευμα. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Κοτοπούλη 11, 1ος όροφος), ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ