Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η 7η Ιούλη

Το Συντονιστικό της Αττικής καλεί τα σωματεία όλης της χώρας να διοργανώσουν κινητοποιήσεις

Πρωτοβουλία για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, παίρνει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων και Επισιτισμού Αττικής. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους δυο κλάδους σε όλη τη χώρα να πάρουν αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους και με αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, ώστε η Πέμπτη 7 Ιουλίου να αποτελέσει ημέρα ενιαίας πανελλαδικής δράσης των εργαζομένων. Το Συντονιστικό της Αττικής ήδη έχει καθορίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς.

Σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «οι ανατροπές που έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται τώρα με τη ΝΔ, υλοποιώντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πολύ μεγάλες». Στις εργασιακές σχέσεις, σημειώνει, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μιας ημέρας, λίγων μηνών, με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με δουλιά ανάλογα με την πληρότητα. Στο συνταξιοδοτικό με την αύξηση των ενσήμων, την αύξηση του ορίου ηλικίας, τη μείωση της σύνταξης, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

«Την περίοδο αυτή, συνεχίζει, η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις πολιτικές της ΕΕ, προωθεί τη διευθέτηση του ετήσιου χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα και δουλιά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Προωθεί το δικαίωμα του εργοδότη να ορίζει τον εργάσιμο χρόνο και να τον χαρακτηρίζει σε ενεργό και ανενεργό, αυξάνοντας την εκμετάλλευση, μειώνοντας παραπέρα τις ήδη εξευτελιστικές αποδοχές αφού δεν πληρώνει τον ανενεργό χρόνο, που εκείνος θα χαρακτηρίζει σαν τέτοιο, όπως για παράδειγμα την αναμονή του πελάτη».

Τεράστιες, όπως καταγγέλλει, «είναι ο ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που στήριξαν και στηρίζουν μια ανάπτυξη βασισμένη στην κερδοφορία του καπιταλιστή, υπογράφοντας συμβάσεις ντροπής και στην ανταγωνιστικότητα, συμφωνώντας με τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Σήμερα, τονίζει το Συντονιστικό, προβάλλει επιτακτικά «η ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ανάγκη αμφισβήτησης των δήθεν μονόδρομων της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στηριγμένης στο καπιταλιστικό υπερκέρδος. Η μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Καλούν κάθε εργαζόμενο στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν μαζικά, αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις στις 7 Ιούλη, γιατί «για όλους τους εργαζόμενους, είναι μονόδρομος η οργάνωση, η ενότητα και ο αγώνας. Είναι μονόδρομος η συγκέντρωση ικανών δυνάμεων ενάντια στη βαρβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ