Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Μονόδρομος η γενικευμένη ταξική αντεπίθεση

Ανακοίνωση της ΚΟ Πετρελαίου του Κόμματος για τις εξελίξεις στα ΕΛΠΕ

«Οι αναδιαρθρώσεις και η καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στο πετρέλαιο έγιναν κατά κύριο λόγο για τη συσσώρευση του κεφαλαίου και για τον έλεγχο πηγών και οδών μεταφορά. Τώρα, συνέπεια όλων αυτών είναι και η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων». Τα παραπάνω τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Πετρελαίου του ΚΚΕ, με αφορμή τα πρόσφατα αντεργατικά μέτρα που παρουσίασε η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) και καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν, προειδοποιώντας πως κυβέρνηση και διοίκηση με τη «απόσυρσή» τους απλώς αναδιπλώθηκαν. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, σε συνθήκες επέκτασης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη».

Οι προτάσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, επισημαίνεται, γίνονται στα πλαίσια της καθολικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και στοχεύουν στη μείωση των μισθών, στην κατάργηση δικαιωμάτων, στο διαχωρισμό σε νέους και παλιούς, μόνιμους και προσωρινούς, εργαζόμενους με ατομικές ή ακόμα και χωρίς συμβάσεις. «Μπορεί, τονίζει, κάτω από την κοινωνική κατακραυγή και τις εξαγγελίες για απεργιακές κινητοποιήσεις, να πήρε πίσω τις προτάσεις της, ωστόσο είναι βέβαιο πως δεν έχει παραιτηθεί από τα σχέδιά της».

«Οι εξελίξεις αυτές, συνεχίζει η ανακοίνωση, ήταν αναμενόμενες. Ξεκίνησαν από την απελευθέρωση της αγορά πετρελαιοειδών, συνεχίστηκαν με την απελευθέρωση των τιμών, τις συγχωνεύσεις και το ξεπούλημα του Ομίλου στον Λάτση». Ταυτόχρονα, τη διάλυση της εγχώριας λιπασματοβιομηχανίας, τις αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις που έγιναν στις πολυεθνικές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, ακολούθησε μπαράζ απολύσεων, κατάργηση στην πράξη του 8ωρου και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Ευθύνες γι' αυτές τις εξελίξεις - καταγγέλλει - έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, τόσο σε επίπεδο ΓΣΕΕ, όσο και σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, γιατί με το δήθεν «κοινωνικό διάλογο» και έχοντας και οι ίδιοι για έμβλημα τις αναδιαρθρώσεις και την ανταγωνιστικότητα καλλιέργησαν την αυταπάτη στους εργαζόμενους ότι υπάρχει λύση στο πλαίσιο που θέτουν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Καταλήγοντας, η ΚΟ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η ενότητα, η συσπείρωση και συμμαχία πρέπει να ενισχυθούν στη λογική της γενικευμένης αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, πρέπει να δημιουργήσουμε στα πετρέλαια προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί ένα λαϊκό μέτωπο με σαφή αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, που θα αγωνίζεται ενάντια στις καπιταλιστικές επιλογές με προοπτική τη λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ και η οργάνωσή του στα πετρέλαια πάντα ήταν και θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους, αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ